Šta je novo?

Stampanje na laseru u DOS-u?

Chokky

Čuven
Učlanjen(a)
28.11.2003
Poena
619
Dakle, moj prijatelj ima laserski stampac Samsung ML-1520 sa USB konekcijom i XP. Koristi neki program sa knjigovodstvo koji je pod DOS-om. Kako da mu pomognem da moze da stampa iz DOS-a i da li je to uopste moguce? Stampac nema LPT port, samo USB!
Unapred hvala, hitno mu je!

Ako koristi tu DOS aplikaciju iz windowsa,onda neka pogleda ovde :
http://www.decompile.com/dataflex/tips/usb_printer.htm
A ako radi u cistom DOS-u,tesko da ce uspeti da pokrene taj stampac.Moze da pokusa da pronadje drajvere za neki stariji ili slican model pa uz malo srece mozda i proradi...

Pokusao sam da nateram hp1020 da radi u cistom DOS-u i odustani (dok je vreme).....nema sanse......
Iz windows-a xp(command prompt) sam delimicno uspeo sa nekom alatkicom (dosprnt ili slicno) ali su rezultati bili ocajni (u pitanju je bilo neko knjigovodstvo,ali strana nije lepo izgledala),tako da sam i tu odustao.......uzeo lepo hp 5L,povezao i radi kao zmaj :)

Nemoj se muciti,jednostavno ne moze :(

a da li bi moglo da se uradi nesto ovako... nakacis onaj usb2paralel covertor, pa stampas na lpt port kao da je u pitanju obican stampac... jel bi to proslo? znaci sa generic text drajverima, zavisi sta ima u dosu, nisam siguran, davno je bilo kad sam korisio to, a i nisam tada imao stampac :)))

Ukoliko je GDI printer u pitanju, u cistom DOSu ne bi ni to proslo (njegov "engine" je sadrzan u windows drajveru, koji pod DOSom nije instaliran.

P.S.
Ne mogu da verujem da u celoj Srbiji nema nijedan windows-bazirani knjigovodstveni program (10 godina nakon "smrti" DOS-a) i da je jeftinije isprobavati i menjati laserske stampace nego softver.

silverglider je napisao(la):
[/i].

P.S.
Ne mogu da verujem da u celoj Srbiji nema nijedan windows-bazirani knjigovodstveni program (10 godina nakon "smrti" DOS-a) i da je jeftinije isprobavati i menjati laserske stampace nego softver.

win softver naravno ima (onaj za koji ja znam), proizvodi ga beogradska (cini mi se) firma bluesoft (ili tako nekako), jos od kraja devedesetih, tada je kostao 200dm. Ono sto sam ja video (a u racunovodstvo se ne razumem) je da coveku kome to treba moze da radi savrseno, cak i da ovaj i nema mnogo veze sa racunarima. Sve na srpskom, klasican windows program.

Ako nekom trebaju detalji, raspitacu se kod drugara koji radi prodaju, podrsku i prezentacije tog sw-a, odavno se nismo culi.

Poslednja izmena:
Takodje postoji i ABSoft program za materijalno,finansisko knjigovodstvo,i jos dosta stvari(obracuni zarada,plata,kamata...),ali DOS programi su daleko stabilniji jer prosto rade na jednostavniji nacin :) ....

Nazad
Vrh Dno