Šta je novo?

Stampac pomesao sve boje (HP C4480)... sta raditi?

Nabukodonosor

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2003
Poena
815
Danas sam isao da napunim kertridz za HP C4480. To je 351 kertridz. Pusta sve boje na salveti. Resetovao sam ink level i stampac. Medjutim kada hocu da odstampam npr. probnu stranu sa bojama desava se da sledece boje stampa na sledeci nacin:

crvenu->kao ljubicastu
zutu->kao crvenu
zelenu->kao teget (tamno plavu)
teget->kao tamno zelenu
plavu->kao svetlo zelenu
svetlo zelenu->kao svetlo ljubicastu

Znaci ludilo! Sta se desava? Kako da ovo ispravim? Znaci sve boje pusta, samo sve naopako. Pustio sam da odstampa 10-12 strana da pusti lepo boje, ali nista. Sve sam od servisiranja odradio sto ima u drajverima ali opet nista, sve izbutano.

Ili kupi nov kertridž ili odnesi kertridž u malo stručniji servis da ti očiste sunđere (ako hoće to da rade).
Do mešanja je došlo:
-Ako su sipali boje u pogrešne rupe
-Ako su spakovali kertridž direktno u kesu
-Ako je kertridž bio prepunjen pa je počeo da meša boje.

Pozdrav,

Ma znao sam, al reko mozda je nesto drugo u pitanju. Ja sam ga do kuce drzao skroz uspravno tako da ja sigurno nisam nista *****ao. Sutra cu da odem do njih i da im ga vratim da mi ga ponovo srede.

tako je udri ih :)
shalu na stranu pomeshale su ti se boje dok si ga nosio kuci. Verovatno si ga drzao u dzepu pa se kesica u kojoj je stajao priljubila uz glavu i tako su boje otishle jedne drugima u goste.
Ako posle 20 stranica nisi uspeo da ochistish kertridz nemoj ocekivati da ti se povrate boje 100%
zuta ce ti od sad uvek biti zelenjikava.
Sledeci put pazi kako ih nosash kuci, zato ja svim musterijama kazem ne stavljaj u dzepove ako ti se pomeshaju boje sam si kriv. il mi plati da ti donesem kuci i ubacim u shtampac.

Ma sta zelenjkava, vratio sam im ga odmah da ga ociste i ponovo napune. Ja sam ga drzao u kolima zaglavljenog da ne moze da se pomera vertikalno, tako ga izneo iz kola i stavio u stampac, znaci ja nisam sigurno. I oni mi kazu da su ga verovatno oni prepunili.

Danas sam ponovo uzeo kertridz i ponovo isto! Isprali su sundjere, ponovo napunili ali isti problem. Nasao sam na netu sliku otvorenog kertridza, i evo dole kako izgleda. Ja sam otvorio moj i kod mene su ladno stavili gore crvenu, levo plavu a desno zelenu. Znaci skroz su pobrkali ove komore gde stoje sundjeri! Jel zmem vodom da isprem samo kertridz pa da premestim samo sundjere?

HP%20351%20Colours.jpg

Gde si ti to nosio da pune . Ko sam puni moze da pogresi ako malo ne lista po netu opste je poznato da HP kao pogresno obelezi boje . Nadji refilovane ketridze a te baci a taj servis obelezi imenom i prezimenom . Jedino je nedoumica da nisi mozda ti hteo da ih punis pa si pogresio rupe ? Prosto nemogu da prihvatim da je neko ko se time bavi napravio takvu gresku . Pozdrav !

Vratis im lepo i kazes gospode dajte mi drugi ketridz . Mozda ti ovo pomogne . Pozdrav !
PS - Napisao si crvenu plavu i zelenu -verovatno si mislio na zutu koju su sipali u plavu . Znaci za tvoj ketridz je gore zuta levo crvena a desno plava .

Prilozi

• Refil HP 351.PNG
    Refil HP 351.PNG
    383.8 KB · Pregleda: 283
Poslednja izmena:
To je punio neko prvi put.
Vidi kad neko puni prvi put nema iskustva i umesto da skine poklopac i pogleda gde koja boja ide on pogleda po ona tri kruga i zkljuchi aham plava levo crvena sredina ...
To da popravish ne moze. Mozes mesec dana da ispiras sundjere i uvek ce ostati malo boje u njima taman toliko da menja boju.
Sad imas dve solucije da im pucas u kolena il da iskuliash, odesh kupish novi kertridz. KAd se isprazni javi se na pm da ti dam upute kako sam da dopunjavash. Pre neg sto se isprazni kupi malo mastila. za taj model ti po punjenju treba 3-5 ml po boji.

Netreba skidati poklopac , dovoljno je samo na belom papiru napraviti otisak i posto uvek ostane toliko boje jasno sa vidi koja komora je od koje boje . Ako je ketridz zapekao onda treba posetiti neki specijalizovani sajt za refilovanje gde nepostoji oblast , stampac ili ketridz za kopji neces naci uputsyvo za samostalno refilovanje . Neznam dali bi prekrsio pravilnik ako dam link za taj sajt , ako neko od moderatora bude ovo citao i da mo odobrenje dacu link . Pozdrav !

Daj link.

Inace, pogresili su mesta sundjerima. Stavio mi je decko nove sundjere i napunio ih opet i sada su sve boje na svom mestu ali nece da pusti zutu. Pokusao sam da isperem alkoholom i on pocne da stampa zutu ali posle par sekundi prestane. Na salveti ostavlja zutu ok dok je vlazno od alkohola, a kad se osusi, slabo ostavlja i na salveti.

Nije mi problem da kupim novi kertridz ali sam se toliko zainatio da ga napravim da je to strasno! Pa makar ga bacio cim ga napravim. Toliko nemam srece sa tim kertridzima da je to prosto neverovatno. Promenio sam 10 stampaca do sada i mislim da je samo na jednom uspelo refilovanje vise od jednom, ali uglavnom nijednom i to mi je malo prekurcilo.

Epilog svega...otisao sam u drugu radnju, malo su produvali kertridz i sada pusta i zutu boju.

Ali jedna "sitnica" me nervira. Kada stampam neki "tekst" u Photoshopu, odnosno u pitanju je slika sa nekim tekstom, crne boje na beloj podlozi, stampa mi crno sa nijansama zelene boje. Probao sam u Wordu da stampam crn tekst i stampa sve ok, probao sam takodje u Wordu da stampam neke kvadrate sa razlicitm bojama, izmedju ostalih i crnom, i takodje je sve OK. Cim stampam neku sliku iz npr. PS-a ili IrfanView-a, nebitno, stampa crnu pomesanu sa zelenom.

Reinstalirao sam drajvere ali isto je. Evo izvadio sam kolor kertridz, i bez njega stampa normalno.

Mislim da to nema veze sa drajverima . Cim je slika sa tekstom on koristi kolor , pusti malo da se slegne ( kolko si ga maltretirao) doci ce na svoje stampaj neke slike i pusti najveci kvalitet stampe -podesis neka protera momacki sve boje ili pusti samo tekst da stampa ali mu daj opciju da radi sa kolor ketridzom . Pozdrav !

shta ti je podeseno u fotoshopu koji tip boga rgb il one druge posto treba ono drugo da stavis.
e ja profesionalno punim kertridze pa zbog nemara 3x godishnje kupujem nove za sebe.
nema ko da shtampa. :)

Koje drugo CMYK ? Odakle ti ta ideja ? Stavi CMYK boje pa odstampaj neku fotografiju ili bilo sta . Ako profesionalno punis ketridze nemoj da dajes pogresne savete . Stampac je za njegove potrebe i mani se CMYK-a . Jedino ako nesto on priprema za stampu profesionalno u Ilustartoru i Photoshopu i nosi usluzno da se stampa onda pita kakav fajl da bude . Sve fotografije treba da budu JPEG MAX kvalitet 12 i RGB . Ili si mozda mislio GRAYSCALE (crno -belo) . Pozdrav !

Poslednja izmena:
Pa nije ni bitno sta je podeseno u PS-u...sta god da je podeseno, bilo je tako i pre punjenja. Samo sam izvadio kertridz, napunio ga i vratio u stampac.

Ma znam ovo je upuceno to3i jer neznam nasta je mislio . Pozdrav !

deks, boje kojima se puni kertridz se ne zovu bez razloga cyan magenta yellow i K je za black.
iliti CMYK.
u svakom sluchaju neka proba i nek vidi shta ce dobiti.
Necu da kazem da sam 100% u pravu al u svakom sluchaju ako ne proba nece znati shta valja.

deks, ako čovek puni kertridže ne znači i da štampa;) i logično je zaključio to što je zaključio. Ja neću da pametujem zašto je tako kako jeste (jer iskreno ni ne znam) ali sam štampao na mnogo A4 i A3 štampača (i laser i inkjet) kao i na više plotera i to sa raznih računara. I svi ti štampači su cmyk ali rezultat je u najmanju ruku isti ali uglavnom je bolji ako se štampa rgb fajl a ne cmyk. Verovatno su ljudi čuli da se u štampariju na ofset nosi cmyk, a znajući da su i kućni štampači cmyk normalno da misle i da fajl treba da bude cmyk. Iskreno i ja sam to mislio, ali iskustvo mi govori drugačije:)

Nabukodonosor, probaj da selektujes samo taj tekst i da mu zadaš desaturate, a ako je sve cb onda naravno postavi fajl kao grayscale a ne rgb tj. cmyk.

Nisi u pravu 100% . Zasto -iz iskustva znam ti probaj ti da stavis CMYK i odstampaj nesto da vidis sta ces dobiti . A boje se zovu crvena , plava , zuta , crna , foto crna i foto crvena . Sta onda znaci RGB ( crvena zelena i plava ) a to sto ti tvrdis nema blage veze ? U CMYK paleti boja se koriste procenti za opis nivoa odredjene boje a u RGB su bojama dodeljeni brojevi od 0 -255 . Ovo je mala nauka nisam ni sebe a nebi ni druge da opterecujem time a ti otidji u neku foto radnju reci da hoces da izradis neke fotografije i kako da pripremis fajl pa nam napisi sta su ti rekli . Pozdrav !
Za JEREMY to sto ti tvrdis je u najmanju ruku ..... Oteras auto kod mehanicara on ti zameni svecice a za stelovanje a izvini ja to neznam . Onaj ko radi sa bojama kada se ovakva prica pokrene MORA da da tacne i precizne odgovore - nepriznajem nikom odgovor pa mozda ili nisam siguran , odnosno cutacu . Nisam druze ni ja pametan podatke za boje sam prepisao iz knjige jer ono sto neznam ako hocu da pomognem nadjem nacin da saznam . Samo primer za fotografiju 150 mm X 210 mm fajl treba da bude cropovan 152mm X 216 mm zapisan kao JPEG MAX kvalitet 12 i RGB - podatak koji na vizit karti imas u mnogim foto radnjama .

Poslednja izmena:
e deks al si ti naporan.
ako je choveku sa rgb podesavanjem nachin rasprskavanja tj kolicina boja upotrebljenih u izuzetno loshem odnosu, dakle poremecena, nece nishta strasno da se desi kad prebaci na cmyk da proba i vidi kako ce sada to ispasti.
kad ti pametuj koliko got zelish ali ako dechko cheka odgovor na tanjiru i ne proba bar par nacina da resi ili da vidi da li ce se opshte prikazati razlika u stampi onda nek lepo stavi stampac u kola i dotera ga u servis.
Al kad malo bolje razmislim to mu je shto mu je ako u odredjenim programima ne stampa adekvatno nek ih izbegava.

RGB jeste CRVENA - ZELENA - PLAVA i tu tehnologiju prenosa -prikazivanja boja koriste TV aparati i monitori.Zato kada nešto štampamo ne izgleda kao na monitoru (bar 20 % nijansi) iz celog spektra od cca 65000 boja u osnovnoj varijanti.Zato i ljudi koji rade u PHOTOSHOP-u COREL-U I ADOBE-ovim programima prebacuju iz RGB-a u CMYK jer tada dobijamo najpribližniji prikaz-odnos između onoga što vidimo na monitoru i na odštampanom materijalu.
Danas postoje instrumenti veličine miša koji očitavaju RGB boju na monitoru i preračunavaju koji je odnos cmyk boja da bi se dobila bukvalno ista nijansa koja je na monitoru.

Pozdrav,

Potpuno si u pravu killer chip, i u ps-u ima gammut warning koji sluzi otprilike u te svrhe. I ja sam procitao dosta o tome ali i dalje jako malo znam, zato i rekoh necu da pametujem nesto sto ne znam. Ali kao sto rekoh moje iskustvo govori drugacije.

@deks007 ti mora da si jedan od onih sto kad mi donesu fajl na stampu pametuju kako su ga lepo pripremili u cmyk... Kao sto rekoh radio sam na mnogim stampacima i radim i dalje na vise njih, i svaki je prica za sebe, ali vazi ono sto sam rekao u prethodnom postu. Ali evo ti jedan zanimljiv primer, na jednom ploteru stampamo iskljucivo iz njegovog softwarea i reci ti meni zasto njegov software bolje stampa kad u photoshopu doneseni cmyk fajl prebacim u rgb nego kad ga pustim kao cmyk na stampu?
Ja kao sto rekoh ne pricam o necemu sto ne znam, sto za tebe ocigledno nije slucaj. Ti si samo procitao nesto pa mislis da znas, ali teorija je jedno a praksa sasvim drugo. A za ono "ko radi sa bojama mora da zna..." si u pravu. Ali ovo je srbija, 90% mojih kolega (mislim na ljude u mojoj firmi) ni ne zna sta je to icc profil. Ali ni 99.99% nasih musterija ne zna nista o bojama ni ne zanima ih, oni samo hoce da dobiju sto realniji otisak...

ps nauci da razlikujes cyan od plave i magentu od crvene pre nego sto to3i (koji je pretocio ko zna koliko galona) kazes kako se zovu boje:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

Poslednja izmena:
Gospodo,
zahvaljujem se na podrsci.
Takodje hvala i deksu koji mi je skrenuo paznju da ne odgovaram olako.
Zaista shto se tice same stampe u specijalizovanim programima ne mogu da dam profesionalni odgovor vec mogu samo da pomognem naspram svog iskustva.
Situacije kada stampac ispravno radi u jednom, a chudno se ponasa u drugom programu navodi na to da je uredjaj ispravan. Takodje postalja pitanje zashto u npr photoshop-u ne radi "realno"
Tu vec treba potraziti odgovor u setovanjima samog programa.
Koliko puta ste shtampali fotke "ekipica i iza beli zid"?
Nekako taj beli zid kad se odstampa (pogotovo na foto papiru) ispadne plavkast il zelenjikav.
Ja sam to prihvatio da je jednostavno tako i teram dalje. Takodje tako i objasnim svim mushterijama koje me pitaju kako to da se javlja razlika u nijasiranju.
Princip koliko para toliko muzike. U ovu izreku obuhvatam sve od programa koji se koristi (poznavanja rada na istom) kvaliteta stampaca, ekrana na kojem se gleda slika pa i fotoaparata.
Chak stavise poznavanje rada na odredjenom programu mi je najbitniji faktor.
Dok ja umem da malo izostrim sliku, odradim kontrast, obrishem crvene ochi, bubuljice i sl, moj shurak kad sedne za photoshop od babe pravi dve osmakinje. ((:)

Jeremy e zato kod shtampanja i drkanja sa formatom donetog materijala mi se najvise dopada kako je chaslav is KUP kopirnice kod saobracajne reshio.
LEpo napisao i na sajtu i u radnji za svaki format kako da se obradi i u kojoj rezoluciji da se snimi. I jednostavno kad mushterija donese neodgovarajuci format ili ide kuci pa prepakuje ili plati 2x ili 3x da to neko od zaposlenih uradi.
Toliko od mene a i od teme za ovaj put :)

Ma nije problem u tome, jednostavno problem je u amaterski odredjenom punjenju kertridza i kraj! Uspeo sam da vratim boje na svoje mesto, ali i dalje mi ne pusta zutu boju. Bio sam u drugom servisu i malo su ga produvali i posle je taj dan pustalo zutu ali odmah sutradan je opet zaglavila. Jel ima nesto sto bih ja mogao sam da uradim pa da pocne da pusta tu zutu boju?

Pusti neki fajl samo zuto i stampaj dok ne protera ako uopste moze . Za Jeremy da ovo nebi otislo u nezeljeniom smeru rekao sam za sebe da nisam pametan (stari kazu ucis se ceo zivot i opet umres glup ) neke stvari procitam , neke cujem od drugih a neke prepisem , nikada nisam nosio nesto na stampu niti pripremao samo sam imao slucajeve da su fotografije ispadale drugacije u zavisnosti od nemam pojma cega . Ko nesto pise iz iskustva visegodisnjeg svaka cast zato je mozda moj komentar za to3u zvucao pregrubo i izvinjavam se . U svakom slucaju pozdrav za tebe i to3u a nadam se da ce i Nabukodonosor resiti tu zutu boju . Pozdrav !
PS razlikujem cyan i magnetu samo nisam obracao paznju na redosled

Ma dzabe brate kad stampa samo belo umesto zuto, odnosno nista. Ajde probacu. cisto da te ispostujem, mada sumnjam da ce nesto da se promeni.

e nemoj se cimati, kupi neki neoriginalac i ubuduce 3x nedeljno po red slova zuta, plava, crvena. Tako ces ga ochuvati.

Nazad
Vrh Dno