Šta je novo?

Stake-ovanje/orocavanje novcica

dzigi12

Slavan
Učlanjen(a)
06.12.2017
Poruke
779
Poena
255
Stake-ovanje se ukratko moze prevesti kao orocavanje novcica. Znaci kao sto orocite neki novac u banci i dobijate kamatu na godisnjem nivou tako i ovde orocavate novcice na neki vremenski period i dobijate kamatu za to. To je meni interesantna prica jer sam neko ko hodl-uje ( cuva ) novcice na duzi vremenski period pa ako vec to radim bolje da dobijam i kamatu na to i uvecavam svoj portfolio.

Vec neko vreme se bavim stake-ovanjem raznih novcica, pa sam zeleo da otvorim temu gde korisnici benchmarka mogu da dobiju neke informacije kako to funkcionise a i da saznam korisne informacije ako neko stake-uje neki drugi, potencijalno interesantan novcic. Drugim recima da razmenimo iskustva.

Bavim se inace i mining-om ali polako prebacujem sve u PoS ( Proof of Stake ) jer mi je to interesantna prica i neko moje misljenje je da sve ide ka tome. Uglavnom zbog sigurnosti mog portfolia gledam da stake-ujem samo novcice koje drzim na Ledger-u ( hardverski novcanik ) ili eventualno softverskom novcaniku, na racunaru. Ne koristim menjacnice za stake-ovanje.

Pa krenimo redom...

Ethereum ( ETH )

Prvi novcic koji sam odlucio da stake-ujem bio je Ethereum jer sam pred kraj prosle godine poceo da razmisljam sta raditi kada on prestane da se rudari jer je najavljen prelazak iz PoW ( Proof of Work ) u PoS ( Proof of Stake ). Malo sam istrazivao po netu sta, kako i gde pre nego sam se upustio u taj korak. Sacekao sam da prodje oko mesec dana od pustanja Ethereum 2.0 mreze u "rad" cisto da vidim da li sve funkcionise kako treba i da ne bude nekih nepredvidjenih problema jer sam pratio sta se sve desavalo u test mrezi Medalla pre toga. Razmisljao sam da li sam da stake-ujem Ethereum, sto bi znacilo da moram podesavati klijent za stake-ovanje, voditi racuna da sam konstantno online, update-ovati klijente itd. Hteo sam da kupim poseban laptop ili racunar koji bi sluzio samo za te potrebe ali sam na kraju odustao od toga jer je postojala bolja/laksa opcija po meni a tu su stake provajderi koji za odredjenu sumu novca to sve rade za vas. Naravno nisam hteo da posaljem samo nekome Ethereum, platim i gotovo. Malo sam istrazivao i dosao do sajta https://staked.us/ koji se bavi stake-ovanjem raznih novcica a ono sto me je privuklo je sto imaju integraciju sa Ledger-om i da nude "non-custodial" stake-ovanje, sto u prevodu znaci da nemaju pristup mojim privatnim kljucevima koji se nalaze na Ledger-u. Ledger "potpisuje" transakciju koja se obavlja preko njihovog sajta. Oni ne nude parcijalno stake-ovanje Ethereum-a, nego morate imati dovoljno novcica za jedan validator. Za jedan validator vam treba 32 Ethereum-a. Oni traze 5 dolara, po validatoru, za mesec dana stake-ovanja ili 60 dolara na godisnjem nivou sto mi je bilo i vise nego prihvatljivo pa sam se odlucio za tu opciju. U trenutku kada sam ja poceo APY ( Annual Percentage Yield ) tj. kamata na godisnjem nivou je bila oko 18%. Sto je vise stake-ovanog Ethereum-a i vise validatora, APY se smanjuje. Sa druge strane sto je vise stake-ovanog Ethereum-a, manje ga je u opticaju, mreza je sigurnija, tako da bi to trebalo da se odrazi pozitivno i na cenu. Kada prebacite Ethereum u Ethereum 2.0 nema nazad i novcici su zakljucani sve do trenutka kada Ethereum 2.0 ne bude zvanicno lansiran. To se ocekuje za nekih godinu i po, do dve ako sve bude po planu. Na samom pocetku se cekalo i po 20-ak dana pre nego bi validator postao aktivan jer je mnogo ljudi zelelo da udje u celu pricu a mreza je primala oko 900 novih validatora dnevno. Sada nema toliko cekanja tako da ako se neko odluci za ovako nesto bice aktivan dosta brze. Sav info o Ethereum 2.0 mrezi mozete da pratite na https://beaconcha.in/. APY ( Annual Percentage Yield ) na godisnjem nivou je oko 9% trenutno, sto u prevodu znaci da bi npr. na svakih 100 novcica dobili oko 9 novcica godisnje.

Decred ( DCR )

Nakon avanture sa Ethereum-om krenuo sam da se bavim i drugim novcicima koje imam tako da je red dosao na Decred. On se takodje moze cuvati na Ledger-u ali se stake-ovanje obavlja preko njihovog sofverskog novcanika Decrediton, koji morate instalirati i prebaciti Decred na njega. Decred se moze stake-ovati na dva nacina. Jedan je solo stake-ovanje gde morate konstantno biti online, sve raditi preko CLI interfejsa ( Command Prompt ukratko ) a drugi nacin je da izbarete nekog VSP-a ( Voting Service Provider ) koji ce umesto vas biti konstantno online, glasati itd. VSP su takodje "non-custodial" i vi ste vlasnici novcica a njima samo dajte pravo da glasaju umesto vas. Za tu uslugu uzimaju 5% od nagrade koju dobijete kada se izglasa vas ticket ( karta ). Samo stake-ovanje Decred-a je malo specificno jer se tu kupuju ticket-i za glasanje ( voting ticket ), koji moraju biti izglasani da biste dobili nagradu. Cena jednog ticket-a je izmedju 150 i 200 DCR-a i menja se na dnevnom nivou. Ako zelite da vam VSP automatski kupuje nove ticket-e kada budete izglasani morate biti konstantno online. U drugom slucaju morate sami da kupujete ticket-e. Ja koristim drugu opciju, tako da svakih par dana proveravam kakvo je stanje izglasanih ticket-a i ako sam izglasan, kupujem novi ticket i tako u krug. Nagrada koja se dobija je trenutno 0.75 DCR-a za svaki izglasani ticket, kada se oduzme 5% koji uzima VSP. Zbog pozitivnog iskustva sa https://staked.us/ i Ethereum-om, odlucio sam da mi oni budu VSP u slucaju Decred-a. Kada se kupi ticket mora da prodje otprilike 24h da bi bio aktivan. Isto je tako kada bude izglasan, nagradu dobijate nakon 24h. Neko prosecno vreme je trenutno 29 dana da se izglasa jedan ticket. Mozete imati aktivnih ticket-a koliko god zelite ako imate dovoljno Decred-a. Ako vas ticket ne bude izglasan nakon 142 dana, Decred kojim ste kupili ticket se vraca u vas novcanik. Nista ne gubite osim vremena. Sansa da ne bude izglasan je 0.5%. Iz mog dosadasnjeg iskustva najduze sam cekao oko 68 dana a najmanje samo 2 dana. Ali prosek je tu negde. APY ( Annual Percentage Yield ) na godisnjem nivou je oko 5.4% trenutno sto u prevodu znaci da bi npr. na svakih 100 novcica dobili oko 5.4 novcica godisnje.

Polkadot ( DOT )

U Polkadot sam usao relativno kasno ali bolje ikad nego nikad. :) Pre nekih 10-ak dana je Ledger putem njihove aplikacije Ledger Live Manager omogucio direktno stake-ovanje Polkadot-a na samom novcaniku, tako da sam od starta usao u tu pricu. Samo stake-ovanje Polkadot-a je takodje jednostavno ali neki minimum koji se preporucuje je oko 100 novcica jer u suprotnom postoji sansa da ne dobijate nagradu. Da bi uopste stake-ovali Polkadot morate instalirati Polkadot aplikaciju na Ledger a zatim dodati nalog u Ledger Live. Uglavnom ko ima Ledger zna kako se to vec radi. Na Polkadot nalogu u Ledger Live Manager-u se klikne na polje Earn Reward i izabere se kolicina novcica koja zeli da se stake-uje. Novcici se zakljucavaju na 28 dana. Sami birate gde dobijene nagrade idu. Da li se i one automatski stake-uju i zakljucavaju na 28 dana ili idu na vas nalog pa sa njima mozete raditi sta hocete. Nakon sto zakljucate novcice za stake-ovanje morate da izaberete validatore koji ce glasati za vas. Mozete ih izabrati do 16. Prilikom odabira vodite racuna o procentu koji uzimaju za stake-ovanje jer ih ima od 0.7% do 100%. Ako je 100% to znaci da vam uzimaju sav prihod on nagrade tako da njih zaobidjite. Sve od 1-10% je ok. Takodje je neka preporuka da malo izguglate o njima pre odabira jer ima ponudjenih preko 1000. Od 16 izabranih samo ce jedan biti aktivan u 24h. Nakon 24h dobijate nagradu, validatori se rotiraju i tako u krug. Vodite samo racuna da ostavite 1 novcic i da ga ne zakljucavate za stake-ovanje jer svaka nominacija validatora kosta nesto smesno tipa 0.008 DOT-a. APY ( Annual Percentage Yield ) na godisnjem nivou je oko 13.5% trenutno sto u prevodu znaci da bi npr. na svakih 100 novcica dobili oko 13.5 novcica godisnje.

Ada Cardano ( ADA )

Od svih novcica koje sam stake-ovao, Ada Cardano je najjednostavnija. Jednostavno odete na sajt https://adalite.io/ koji je u sustini web-based wallet iliti novcanik kome pristupate putem browser-a na jedan od 3 ponudjena nacina. U mom slucaju to je Ledger, tako da novcaniku pristupam preko njega. Nakon sto se logujete na sajt videcete vasu kolicinu Ada Cardano novcica i sve sto je potrebno da uradite je da kliknete na polje "staking", izaberete kolicinu novcica koje zelite da stake-ujete i kliknete na "Convert to stakable". U polju "Delagate Stake" kopirate adresu pool-a koji zelite da koristite. Ja sam izabrao AdaLite pool ( njihov pool ). Svi su oni manje vise isti a provizija je 3% od dobijenih nagrada. Prilikom delegiranja pool-a placa se neka mala provizija tipa 2-3 novcica i to se samo jednom radi, osim naravno ako iz nekog razloga ne zelite da menjate pool-ove na nedeljnom nivou. Nagrade se dobijaju svakih 5 dana recimo i automatski se stake-uju uz vec stake-ovane novice. Mozete izaci iz stake-inga u bilo kom trenutku i podici svoje novcice. Uglavnom sve je krajnje jednostavno i ako ste ADA holder ne vidim razlog da ne stavite svoje novcice u stake pool i dobijate kamatu na to. APY ( Annual Percentage Yield ) na godisnjem nivou je oko 4.6% trenutno sto u prevodu znaci da bi npr. na svakih 100 novcica dobili oko 4.6 novcica godisnje.
 
Forum ne dozvoljava da napravim jednu poruku koja ima vise od 10000 karaktera pa moram iz dva dela da postujem. Sa druge strane ne mogu da postujem odmah nakon svoje prve poruke jer ce moja poruka automatski biti spojena sa prvom i opet dolazimo do problema od 10000 karaktera tako da cekam da neko odgovori :)

Tron ( TRX )

Od stake-ovanja Tron-a se necu nesto preterano ovajditi ali bice mesecno za zvake. :) Stake-ovanje Trona obavljam direktno preko Ledger-a i Ledger Live Manager aplikacije. U Ledger Live aplikaciji morate da "zamrznete" Tron ( zamrznuti Tron je zakljucan 3 dana ), izaberete da li zelite da stake-ujete novcice u vidu "Energy" ili "Bandwith". Aplikacija preporucuje Bandwith za regularan stake a Energy ako imate neke Smart contract-e. Uglavnom stalno biram Bandwith. Postoji jos jedna opcija da glasate za "Super Representatives" ali to nisam radio tako da ne znam sta se tu desava ali planiram u sledecem ciklusu da probam. Nakon sto se zamrzne Tron, nakon 60-ak sekundi mozete da glasate. Prilikom glasanje birate validatora koji ce vas predstavljati. Ja sam opet izabrao https://staked.us/ jer takodje nude "non-custodial" stake-ovanje tako da nema rizika po novcice. Mozete izabrati do 5 aktivnih validatora u isto vreme i raspodeliti zamrznuti Tron kako vi zelite. Kada raspodelite novcice ostaje samo da kliknete na "Continue" i to je to. Nagrade se dobijaju konstatno ali se mogu prihvatiti jednom u 24h. Dobijene nagrade se ne mogu automatski stavljati u stake nego sami morate ponavljati proceduru iznad nakon sto ih claim-ujete. Ja to radim svakih par dana kada se nakupi dovoljna kolicina novih novcica. APY ( Annual Percentage Yield ) na godisnjem nivou je oko 7% trenutno sto u prevodu znaci da bi npr. na svakih 100 novcica dobili oko 7 novcica godisnje.

Stratis ( STRAX )

I poslednji novcic koji stakujem je Stratis a ujedno i najkomplikovaniji jer sam se ovde odlucio da idem na Masternode stake-ovanje. To je za mene bilo nesto novo i dosta sam guglao sta i kako pa sam se na kraju odlucio da zagrizem udicu. Da bih uopste i usao u samu pricu oko Masternode-a bilo mi je potrebno minimum 100.501 Stratis novcica. 100.000 na mainchain-u ( Strax wallet ) kao i 500 na sidechain-u ( Cirrus wallet ). Tih 500 na sidechain-u je fee za ulaz u celu pricu. Jednu kolicinu sam imao od ranije a drugu sam dokupio na Binance-u. Druga neophodna stvar je konstantan pristup internetu sto znaci da moram stalno da budem online da bi to sve funkcionisalo. Zbog svega navedenog odlucio sam se da kupim malo bolji biznis laptop ( i7 sesto-jezgarni procesor, 16GB RAM, 1.5TB SSD, Win 10 Pro ) koji ce sluziti samo za Masternode stake-ovanje kao i za eventualno neko drugo stake-ovanje koje zahteva konstantan pristup internetu. Kada sam kupio laptop instalirao sam samo najneophodnije na njega i sve originalno. Znaci drajvere, najnoviji Windows update koji sam nakon toga pogasio pa cu instalirati po potrebi, neophodne wallete i programe za stake-ovanje i kao poslednju stavku sam stavio originalni Malwarebytes Premium koji vec duze vreme koristim na desktop racunaru pa imam licencu viska. Nako sto je sve bilo instalirano krenuo sam sa podesavanjem svega vezano za Masternode. Prva stvar je download dva walleta. Strax wallet i Cirrus wallet. Tu sam izgubio skoro dva dana jer je sam proces veoma dugacak. Sama instalacija i podesavanje nisu problem ali mora da se ceka download i sinhronizacija citavog blockchain-a u oba slucaja sto je uvek sporo. Pogotovo sto sam u drugom slucaju ( Cirrus wallet ) skinuo prethodnu verziju wallet-a jer sam pratio oficijalni guide koji nije bio update-ovan tako da sam tu izgubio 8 sati bez veze. Kada sam konacno skinuo oba blockchain-a i bili su 100% sinhornizovani morao sam da prebacim 100.000 novcica u Strax wallet i 500 novcica u Cirrus wallet. Imao sam Strax wallet na desktop racunaru od ranije gde sam cuvao novcice pa sam napravio novi wallet za Masternode na laptopu, jer je to bila njihova preporuka. Kada sam prebacio novcice sa jednog walleta na drugi morao sam da cekam da se potvrdi transakcija ( 500 potvrda ) sto mi je oduzelo jos nekih 5 sati. Kada je i to bilo zavrseno morao sam da otvorim 3 porta u Windows Firewall-u za dolazne konekcije i komunikaciju. Nakon toga se skidaju 3 programa koja su neophodna za funkcionisanje Masternode-a. .NET Core SDK, Git for Windows i PowerShell Core. To su sve neophodni koraci da bih mogao dalje da nastavim. Kada je to zavrseno morao sam da se registrujem svoj Masternode u kako oni to zovu Strax federaciji. Skida se jedan poseban program iz guide sa Stratis github-a koji se zove Stratis KeyGen Utility. Kada se program instalira i pokrene, podesi se par stvari ( sve pise detaljno u guide-u ) i nakon toga se generise Masternode public adresa i federationKey.dat fajl koji mora da se sacuva. Nakon toga se skida jedna skripta koja sluzi za registraciju Strax sidechain-a ( Cirrus wallet ). Tu se obavlja neka kratka provera da li je sve ok i da li se u skripti nalazi Stratis Group LTD sertifkat. Ako je sve to ok skripta se pokrece putem PowerShell Core-a koji smo skinuli i instalirali ranije. Pokrece se preko command prompt-a inace a kada se pokrene obavlja se sinhronizacija izmedju Mainchain-a i Sidechain-a sto naravno opet traje. Kada se sinhornizuje morate da ukucate ime vaseg Strax wallet-a koji sadrzi 100.000 Stratisa. Kada skripta potvrdi da se u novcaniku nalazi potrebni novcici, sledeca stavka je da ukucate ime vaseg Cirrus wallet-a koji sadrzi 500 novcica. Kada se i to potvrdi, mora da se odabere putanja gde se nalazi federationKey.dat fajl koji smo generisali ranije, sto je u mom slucaju C:\Stratis\federationKey.dat i nakon toga se kuca Strax adresa koja sadrzi 100.000 novcica. Kada se sve to uradi, placa se registracija, tako da se onih 500 novcica koje smo odvojili od ranije salje negde-nekome. Nakon 240 potrvda transakcije bicete zvanicno registrovani kao Masternode operater. Nakon uspesne registracije sledi pokretanje Masternode-a. U slucaju Strax Masternode-a bice pokrenuta dva noda. Mainchain node i Sidechain node. I da hocu da napisem sta svaki od nodova radi ne bih znao kako da se izrazim tako da nije ni bitno a ne engleskom ako napisem niko nista nece razumeti. :) Uglavnom opet se skida skripta ali ovaj put Strax mainchain, proverava se da li sadrzi Stratis Group LTD sertifikat i ako je sve ok pokrece se preko Command Prompta koristeci PowerShell Core-a. Opet se kuca put do federationKey.dat fajla, obavlja se sinhronizacija koja naravno traje i ako je sve ok pokrece se Mainchain node a za njim automatski i Sidechain node. Ako je sve ok uspesno je pokrenut Masternode. Bilo je ok. Bravo za mene :) Naravno to nije kraj svega. Morao sam da cekam oko 2 sata da bih se pojavio na listi aktivnih Masternod-ova i jos 2 sata dok nisam dobio nagradu i da kazemo zvanicno znao da je sve ok i da sve funkcionise kako bi trebalo. Izgubio sam oko 2-3 dana na sve ovo ali isplatice se. Trenutno ima 120 Masternode-ova od kojih je aktivno 116. Ja sam 120-ti inace. Lep broj, lako se pamti. :) Masternode operateri dobijaju ukupno 17280 Cirrus novcica od nagrada koje dele medjusobom a to je trenutno 17280 podeljeno sa brojem aktivnih validatora 116 i tako dobijamo da dnevno jedan Masternode operater dobija oko 149 Cirrus novcica. Jedan Cirrus novcic je jednak jednom Strax novcicu. Po meni odlicno. Sto je vise Masternode-ova manja je nagrada ali je sigurnija cela mreza i cena ce biti veca. Trenutni APY ( Annual Percentage Yield ) na godisnjem nivou za Masternode je oko 80% trenutno sto u prevodu znaci da bi npr. na svakih 100 novcica dobili oko 80 novcica godisnje sto je fenomenalno po meni. Ako sve bude po planu za godinu dana mogu da napravim jos jedan Masternode ali otom-potom. Do tada mi ostaje da pratim i odrzavam aktivnim ovaj Masternode jer to nije samo sipas i ne mislis zbog promena na mrezi pa se rade razni update-ovi, podesavanja i slicno.

Toliko od mene za sada a ako bude nekih novih novcica u stake-u pisem. Ako imate neka pitanja slobodno pisite, potrudicu se da odgovorim ako znam.
 
Bravo za objasnjenje. Upravo si pokazao sta je smisao foruma. Za mene licno jos uvek neko ozbiljnije stakeovanje nije moguce ali hvala na tako korisnim informacijama.
Strax je neverovatno isplativ ali je suma za ulaganje impozantna.
Svaka cast !
 
Svaka čast na objašnjenju, ja sam krenuo sa stejkovanjem Ade, Dot-a i Algo-a preko binance ranije, čisto da vidim kako sve to radi ali mislim da ću preći na neke ozbiljnije i sigurnije platforme.
Strax je odličan za ulaganje i stejkovanje na duže staze, tek sad vidim koji je proces i to me malo odvlači ali je isplativ svakako.
 
Svaka čast na objašnjenju, ja sam krenuo sa stejkovanjem Ade, Dot-a i Algo-a preko binance ranije, čisto da vidim kako sve to radi ali mislim da ću preći na neke ozbiljnije i sigurnije platforme.
Strax je odličan za ulaganje i stejkovanje na duže staze, tek sad vidim koji je proces i to me malo odvlači ali je isplativ svakako.
Pazi ovo sto sam ja napisao je iskljucivo za Masternode stake-ovanje. Strax moze da se stake-uje u njihovom wallet-u na dva nacina i bilo koja kolicina. Jedan je Hot-Staking a drugi je Cold-Staking. U prvom slucaju dovoljno je da samo prebacis novcice u wallet, odes u Staking tab i otkljucas wallet i krece automatski stake. Kranje jednostavno. Jedino sto moras da budes konstantno online. Naravno dosta je manji APY. Cold staking se malo duze podesava ali funkcionise na isti fazon i u principu moras da otvoris dva razlicita wallet-a, jedan koji ce konstantno biti online a drugi offline i da konstantno zongliras sa key fajlom i sinhronizacijom itd. Uglavnom Cold staking je sigurniji ali je dosadno to stalno raditi. U oba slucaju APY je isti i iznosi oko 17% na godisnjem nivo-u. Ako imas nesto Strax-a sto da ne.
 
Reci mi samo, sta bi preporucio za stake, recimo za oko 3000-4000$? Sta bi bilo najbolje uzeti sada?
Hvala.
 
Ja trenutno stejkujem BUSD na binanceu za ALICE. Pominjao je i Simke ovaj stejk u temi o cenama.
 
Reci mi samo, sta bi preporucio za stake, recimo za oko 3000-4000$? Sta bi bilo najbolje uzeti sada?
Hvala.
E kada bih to znao i ja bih uzeo :) Pazi ne mogu nista pametno da ti kazem. Tvoj je novac ali da sam na tvom mestu bih izguglao gde je najveci return ali naravno to ne znaci da slepo udjes u nesto, nego i da je novcic u koji bi ulozio siguran a ne neko smece koje ce da propadne za mesec dana. Od ovoga sto sam ja stake-ovao mozda Polkadot ili Strax jer za taj kes mozes da imas pristojan return. Po meni je Polkadot sigurniji novcic od Strax-a i ako sam u Strax ulozio vise zbog velikog APY-ja, plus iz nekog razloga volim taj novcic. I naravno pitanje je gde bi i kako stake-ovao. Mislim da Polkadot moze do 100$ tako da bi i ono sto bi zaradio stake-om, plus inicijalno ulaganje bi otislo 3x gore. Moze da bude dobra prica. Sa druge strane Strax se stvarno lako stake-uje u wallet-u ali trazi konstantnu internet konekciju i recimo da bi trenutno za 4000$ mogao da kupis 2700 komada sto bi ti na godisnjem nivou donelo oko 450-460 novcica ili oko 700$. Naravno to je pod uslovom da sve ostane kako jeste. Ako sve bude skakalo i Strax ce tako da to moze da bude samo plus. Na tebi je da odlucis ali preporuka je guglanje jer ja ne mogu da ti pricam o necemu sto ne znam a novcica je milion. Plus ako se odlucis za staking zaboravi na tih 4000$ jer u kriptu svasta moze da se desi. Da ode 10x gore ili da padne 10x dole.
 
Ja stejkujem ZIL na cexu i daju 20% apy. S tim sto ne daju 1 gzil na svakih 1000 istejkovanih zil kao sto je pravilo ali verovatno je zato toliki %

ima cex jos dosta novcica za stake, za zil je najveci return trenutno.
 
Počeo sam neki dan i ja da stejkujem, od coina stejkujem Cardano, i #MetaHash preko njihovog walleta MetaGate, imaju ludački APY tako da videću šta će biti od toga.
 
ja sam probao stejk :),Zil na Zilinga stake,oni daju sad oko 15% godisnje i isplacuju 0,1% GZil na kolicinu,nema grafikona i slicno,nego otprilike svaki dan odvaja 0,3% na posebno mesto kao i proporcionalno 1000:1 Gzil
jedino smara sto za unstake i dok ti se nevrate novcici da mozes raspolagati snjima,treba jedno 15 dana
 
ZiL na cexu vec evo dva meseca, rapolazes sa svim svojim koinima 24/7/365. Meni je i dalje neverovatno da nude apy preko 10% na usdt na celsiusu recimo, pa isplati mi se da dignem kredit u banci i da stavim usdt na celsius, na kraju cu i zaraditi a vratiti banci kamatu...nerealno mi je to mnogo...
 
ZiL na cexu vec evo dva meseca, rapolazes sa svim svojim koinima 24/7/365. Meni je i dalje neverovatno da nude apy preko 10% na usdt na celsiusu recimo, pa isplati mi se da dignem kredit u banci i da stavim usdt na celsius, na kraju cu i zaraditi a vratiti banci kamatu...nerealno mi je to mnogo...
Na CEXu ne dobijaš gzil
 
Na svaki zil koji dobijes stejkovanjem, dobijas i 0.001 gzil. To je governance token za zil. Gzil dele samo do oktobra ako se ne varam.
Mislim da se gzil dobija ako stejkujes u walletu (atomic,...).
Ako si ti zadovoljan time sto dobijas onda je ok :) Ovde su ti coini uvek dostupni, pa ima i to svoje prednosti.

gZIL are new ZRC-2 compliant fungible tokens that can be earned alongside staking rewards. gZIL will only be issued when a user withdraws their $ZIL stakings rewards from the designated SSN operator. For every 1,000 $ZIL earned as staking reward, 1 gZIL will be issued (i.e. 0.001 gZIL will be issued for every 1 $ZIL staking reward).

gZIL is essentially a governance token, which empowers long-term token holders and frequent engagers to become a decision-maker in the Zilliqa ecosystem. This can be compared to a DAO- like structure where gZIL holders can vote and make decisions on community and partner projects powered by $ZIL.

gZIL derives part of its value from scarcity. Hence, it will only be issued for 1 year starting from the launch of non-custodial $ZIL staking (14 October 2020), with the objective of incentivising early birds. Zilliqa will control minting and distribution of gZIL, capping it at 722,700.
 
Cekaj, ako sam dobro razumeo, na 1000 zilova dobijes jedan gzil koji vredi 400$ ?
Za koji period stejkovanja se dobija to ?
 
Skoro da si pogodio. Kada dobiješ 1000 zila kao nagradu za stejk, onda dobiješ i 1 gzil
Znači ako imaš cca 48000 zila koje stejkuješ, mesečno dobiješ 1000 zila i 1gzil
 
E sad si mi srusio sneska skroz :D sitan sam ja stejker za te price :)
 
Direktno iz cold walleta Ledgera moze da se stejkuje Tron i Tezos a od skoro su omogucili i stejkovanje Polkadota

Mnogo profitablnije od stejkovanja je davanje likvidnosti na decentralizovanim mjenjacnicama Uniswap,1inch,Pancakeswap itd
Ja sam pre davao likvidnost na Uniswapu ali transakcije na ETH se nenormalne pa sam presao na 1inch i Pancakeswap oni su na Binance Smart cahainu gde su provizije par centi ....Uni se svima oduzio i onima koji su davali likvidnost i onima koji su koristili ovu decentraliyovanu mjenjacnicu pa je podjelio po 400 i 500 UNI upravljackih tokena
Znaci provizija za koristenje ovih swapova je 0.,20 ili 0,30% i to se djeli davaocima likvidnosti proporcionalno koliko novca imaju u bazenu likvidnosti pored provizije davaocima likvidnosti se akumulira Uni ili Cake ili 1inch token to su upravljacki tokeni tih mjenjacnica sa njima mozete da glasate i odlucujete o radu tih mjenjacnica ,kod nekih dobijate dodatnu dividendu itd

Jos jedno pojasnjenje
Davanje likvidnosti je zakljucano pametnim ugovorom na blokcejnu
Dakle vi pare niste dali Uniswapu ili 1inchu ili nekom vec ste smart contractom na blokcejnu naparaviili ugovor i samo ga vi mozete raskinuti
Niko ne moze da uzme vase pare i da nestane,ne morate nikom verovati jer pametni ugovor garantuje vasa sredstva i vi u svako doba mozete da ga raskinete ako kontrolisete kljuceve
jedina mogucnost je da vam neko udje u wallet i ponisti sve ugovore i sa walleta prebaci sebi i tako ukrade novac


Preporuka za 1inch
Rade i sa ETH ERC 20 tokenima i sa BInance Smart Chainom BEP20
Po zelji izaberete mrezu
 
Poslednja izmena:
meni posle 15dana neleze zilinga na wallet,uredno je odbrojalo dane za unstake,al sad ga nema,cak nema ni na blok exploreru,zadnje sto je bilo da ih je Zilinga.Staking primilo
 
Syscoin ( SYS )

Poceo sam kompletan portfolio polako da prebacujem u PoS gde je to moguce tako da je na red dosao i Syscoin. I njega vec duze vreme imam ali iskreno nisam se bavio stake-ovanjem dok me ETH 2.0 nije zainteresovao za to. U slucaju Syscoin-a sam se odlucio opet za Masternode jer sam imao potrebnu kolicinu za jedan. Kao i u slucaju Stratis-a potrebno je 100k novcica za jedan Masternode ali je dosta manje ulaganje ali i dosta manji APY na godisnjem nivou. Syscoin se moze stake-ovati samo na Linux-u tako da su laptopovi koje imam odmah otpali jer su na Windows-u, VPS ( Virtual Private Server ) se ne bi isplatio jer je preskup u ovom slucaju zbog malog APY-a kao i same vrednosti novcica. Tako da sam se odlucio za sajt koji se zove https://www.allnodes.com/ i koji ce umesto mene da host-uje Masternode i vodi racuna o svemu za mesecnu proviziju od 5$ sto je realno najbezbolnija opcija plus ako se uzme godisnja pretplata na host dobija se popust od 20% sto u prevodu izadje 48$ na godisnjem nivou ( 4$ mesecno ) a uptime im je 99.5% sto je za moje potrebe odlicno. Jos jedan prednost ovog sajta je sto se mozete na njega logovati uz pomoc Ledger-a tako da je i bezbednost na odlicnom nivou plus oni takodje nude "non-custodial" stake-ovanje novcica, sto u prevodu znaci da nemaju pristup mojim privatnim kljucevima koji se ovaj put ne nalaze na Ledger-u, nego na desktop wallet-u koji se zove Syscoin QT i koji je potreban za pokretanje Masternode-a. Pre hostovanja na sajtu iznad potrebno je odraditi par stvari. Jedna od njih je download samog wallet-a ( sa zvancinog sajta naravno ), pribavljanje adrese koja se generise u samom wallet-u i na koju se zatim mora poslati 100k novcica u jednoj transakciji. Kada novcici stignu morate sacekati 15 potvrda same transakcije i nakon toga se prebacujemo na podesavanje samog host-a na sajtu iznad. Adresu iz wallet-a koju smo iskoristili za prebacivanje 100k novcica kopiramo i unosimo je u predvidjeno polje na https://www.allnodes.com/ sajtu u podsekciji za Syscoin. Nakon toga ce sajt pronaci i ucitati vasu adresu i potvrditi da se na njoj zaista nalaze potrebni novcici za Masternode. Zatim sledi par podesavanja koja su detaljno objasnjena i uglavnom se rade u samom desktop wallet-u preko koga se nakon toga pokrece Masternode. Treba da prodje nekih sat vremena pre nego sto Masternode bude aktivan i nakon toga ostaje samo da dobijate nagrade. U slucaju Syscoin-a ona se dodeljuje jednom nedeljno i tek treba da dobijem prvu za 5 dana. Sve lepo moze videti i pratiti u samom control panel-u vaseg naloga na sajtu. Dobra stvar je sto se preko sajta mozete automatski povezati i na njihov Discord kanal gde vas bot obavestava o stanju Masternode-a i salje vam obavestenja o nagradama, problemima, uptime-u itd. Jako lepo odradjeno. I da napomenem da desktop wallet ne mora da bude online tako da je to briga manje. Ovo jeste sipas i ne mislis fazon. :) APY ( Annual Percentage Yield ) na godisnjem nivou je oko 5.3% trenutno, sto u prevodu znaci da bi npr. na svakih 100 novcica dobili oko 5.3 novcica godisnje a ima i nesto sto se zove "seniority bonus" a to znaci da sto duze stake-ujete dobijate bonus novcice i bolji procenat. Nakon prve godine je to 35% na tih 5.3% sto mu dodje 7.15% a nakon 2 i po godine je taj bonus 100% tako da kazemo da ce APY tada biti 10.6%. Lepo osmisljeno da se nagradjuju korisnici koji su dugorocno u svemu tome.
 
Ark ( ARK )

Sledeci novcic koji je dosao na red je ARK i poneo je titulu najjednostavnijeg za stake-ovanje. Sve sto je potrebno je da novcice prebacite u ARK Desktop Wallet koji se skida sa zvanicnog sajta https://ark.io/ i izaberete nekog ko ce da vas predstavlja u glasanju i kliknete Vote. Dobra stvar je sto sam wallet ima integraciju sa Ledger-om pa se mozete preko njega logovati, bez pravljenja naloga sto je super sto se tice same bezbednosti i jednostavnosti. Prilikom odabira delegata placa se mali fee ( oko 0.5 ARK-a ) i to je sve jer mora da se "broadcast-uje" transakcija. Neko nepisano pravilo je da se ne biraju prva 3 delegata jer je tu najvise stake-ovanog ARK-a tako da kada se i dobije nagrada deli se na mnogo korisnika. APY ( Annual Percentage Yield ) na godisnjem nivou je oko 10% trenutno, sto u prevodu znaci da bi npr. na svakih 100 novcica dobili oko 10 novcica godisnje.

Reddcoin ( RDD )

Reddcoin ni sam ne znam odakle mi i on spada u red jeftinijih shitcoin-a ali i tu se moze lepo zaraditi stake-ovanjem tako da sto ne iskoristiti priliku ako vec postoji mogucnost za to. Sam novcic sam cuvao na Bittrex menjacnici ali sam poceo novcice polako da povlacim sa menjacnica jer planiram da ih hodl-ujem na duze staze pa sam instalirao oficijalni wallet Reddcoin Core koji ujedno i sluzi i za stake-ovanje. Kada se instalira wallet sledi duga procedura download-a kompletnog blockchain-a koja traje i traje jer se skida sve od nastanka novcica. Kao da je max download ogranicen na 56k a skidate oko 20GB. :) Nakon 10-ak sati wallet je konacno sinhronizovan i sledeci korak je slanje novcica sa menjacnice u doticni. Ceo proces se zavrsi za par minuta ali potrebno je oko 8 sati da novcici "sazre" za stake-ovanje tako da opet cekanje. Nastavak ujutro. Laku noc. Dobro jutro. Nastavljamo. :) Kada su novcici konacno sazreli ni tu nije kraj cekanju jer se onda vrsi neka sinhronizacija sa blockchain-om i vasim novcicima koja traje nekih 7 do 12 sati i zavisi od kolicine novcica koje imate i kada se ona zavrsi dobicete informaciju koliko cesto cete dobijati nagradu. Kada je krenula sinhronizacija pisalo je da cu nagradu dobijati svakih 47 dana i ja sam bio WTF ali kada je zavrsena dosli smo do nekih 30-ak sati. Wallet inace mora biti otkljucan da bi stake-ovanje funkcionisalo. Wallet sam inace pre toga zakljucao tako sto sam ga enkriptovao lozinkom ali se moze otkljucati samo za stake-ovanje tako da je sve bezbedno. Stariji wallet-i nemaju "seed" reci koje morate da zapamtite, nego se sve informacije cuvaju u wallet.dat fajlu tako da je veoma vazno da imate backup tog fajla i da ga cuvate na bezbednom mestu. Na vama je da odlucite sta je za vas bezbedno mesto. Posto je neophodno da wallet bude konstantno online da bi stake-ovanje funkcionisalo a i nagrada bila veca, pokrenuo sam ga na jednom od laptopova koje koristim za Stratis Masternode jer je taj laptop uvek online, tako da to nece biti problem. APY ( Annual Percentage Yield ) na godisnjem nivou je oko 30% trenutno, sto u prevodu znaci da bi npr. na svakih 100 novcica dobili oko 30 novcica godisnje.

Waves ( WAVES )

Nakon igranke sa Reddcoin-om prebacio sam se na Waves. U slucaju Waves-a nema skidanja blockchain-a nego se sve obavlja na njihovoj menjacnici koja se zove https://waves.exchange/ i moze joj se pristupi preko browser-a ili se moze skinuti desktop verzija. Odabrao sam prvu opciju jer je jednostavnija. Waves je takodje u mom portfolio-u nekoliko godina i cuvao sam ga na Ledger-u ali sam Ledger ne podrzava Waves direktno, nego se prebacivanje privatnih kljuceva na Ledger obavlja preko njihovog Desktop Wallet-a Waves Dex koji je u medjuvremenu postao EoL ( End of Life ) tako da sam prvo morao da pronadjem nacin kako da pristupim mojim coin-ima. Na moju srecu nije bilo komplikacija jer su integrisali logovanje na https://waves.exchange/ menjacnicu preko Ledger-a tako da su odmah bili prikazani tamo. Sam Waves se kranje jednostavno stake-uje u samoj menjacnici gde birate pool koji ce glasati za vas. Ima 20-ak ponudjenih i za svaki od njih mozete procitati neki info, videti koji procenat od nagrada ide vama, kada su isplate i slicno. Izaberete pool, izaberete kolicinu novcica koje zelite da stake-ujete i to je sve. Nakon 17 sati postajete aktivni i mozete pratiti vas dnevni, nedeljni i mesecni "income" na samoj menjacnici gde je sve lepo i jednostavno predstavljeno grafikonom. APY ( Annual Percentage Yield ) na godisnjem nivou je oko 6% trenutno, sto u prevodu znaci da bi npr. na svakih 100 novcica dobili oko 6 novcica godisnje.
 
Jedna od najkorisnijih tema definitivno ovde, za mene licno, a verujem i mnoge druge.
Mozes li nam reci koji su minimumi za stajkovanje za RDD I ARK?
Hvala.
 
Jedna od najkorisnijih tema definitivno ovde, za mene licno, a verujem i mnoge druge.
Mozes li nam reci koji su minimumi za stajkovanje za RDD I ARK?
Hvala.
Nisi uslovljen minimumom tako da mozes bilo koju kolicinu da stake-ujes. Naravno da je bolje sto vise jer je veca i nagrada. Uglavnom kod oba novcica sve sto zaradis automatski ide u stake. RDD je jedino problematican zbog "always online" wallet-a. Ne moras ti biti online stalno ali ako gasis komp nagrada ce biti manja.
 
ja sam podigao vps win2019,instalira se kao win10,na hetzneru za Idenu,mogu podici jos koji novcanik da bude stalno na mrezi.sad sta se isplati je pitanje od milion dolara
 
Ardor ( ARDR ), Nxt ( NXT )

I dosli smo do poslednja dva novcica koja sam odlucio da stake-ujem a to su Ardor i Nxt. Oba novcica se stake-uju na isti nacin jer su oni proizvod iste kompanije da tako kazemo. Ardor je "child" chain Nxt-a i na neki nacin predstavlja evoluciju NXT-a pa ga neki i zovu NXT 2.0. U oba slucaja se skidaju oficijalni wallet-i sa zvanicnog sajta https://www.jelurida.com/. Nakon instalacije i pokretanja wallet-a obavlja se download kompletnog blockchain-a sto moze da potraje ali moja preporuka je da se nakon pokretanja wallet-a doticni pogase jer sa zvanicnog sajta moze da se skine kompletan blockchain u vidu zip fajla koji se posle samo kopira na lokaciju gde su wallet-i instalirani. Mnogo brza opcija od sinhronizacije. Download traje par minuta a sinhronizacija nekoliko sati. Kada su wallet-i instalirani, otvoreni i podeseni nalozi, ostaje samo da prebacimo novcice u njih. Stake-ovanje je krajnje jednostavno i obavlja se klikom na dugme "Forging" u samom wallet-u. Jedina zackoljica je da novcici moraju imati preko 1440 potvrda o transakciji sto moze da potraje oko 15-ak i kusur sati. Da bi uspesno stake-ovali Ardor i Nxt wallet-i moraju biti konstantno online da bi APY bio sto veci. U oba slucaja koristim isti laptop koji mi sluzi za pokretanje Stratis Masternode-a tako da sada tamo imam pokrenut Masternode, Reddcoin, Ardor i Nxt Wallet-e za stake-ovanje. Treba voditi racuna samo o RAM memoriji ako se odlucite vise "always online" wallet-a za stake-ovanje jer svaki od njih vuce poprilicno RAM-a i moja preporuka je da se bez 16GB ne upustate u to. Meni je trenutno zauzeto oko 9GB ako racunamo i sistemske resurse i vremenom moze samo da raste. I samo da napomenem da se Ardor moze cuvati i na Ledger-u ali onda ne moze da se radi stake-ovanje. APY ( Annual Percentage Yield ) na godisnjem nivou je oko 5.5% za Ardor, odnosno 4.5% za NXT trenutno, sto u prevodu znaci da bi npr. na svakih 100 novcica dobili oko 5.5 novcica za Ardor, odnosno 4.5 novcica za NXT godisnje.

To je za sada to sto se tice mog stake-ovanja. Imam jos par novcica koji mogu da se stake-uju ali je nagrada toliko mizerna da se meni ne isplati. Tipa dobio bih 16usd na godinu dana :) Naravno to je zbog toga sto nemam dovoljnu kolicinu novcica. Svaki od njih je isplativ na svoj nacin. Hteo sam da stake-ujem i Shift ali u toku je neko prebacivanje Shift-a u nesto sto se zove Wrapped Shift i svako od Shift holder-a ce za svaki Shift novcic dobiti 10 Wrapped Shift novcica a stari novcic ce biti spaljen pa kada se to zavrsi mozda ce i tu postojati neka opcija za stake-ovanje jer sadasnji Shift ima lep APY od 24% na godisnjem nivou.

Imam jos 10-ak coin-a koji nemaju opciju stake-ovanja tako da razmisljam da ih prebacim u nesto drugo gde mogu imati pasivan income itd ali otom potom. Ako bude nekih update-ova pisem.
 
@dzigi12
Hvala na ovako obimnom opisu, inace prvi put pisem komentar na forumu a dosta dugo citam komentare..i dobro sam upoznat sa Vasim bogatim iskustvom tj. Svih starijih clanova sa foruma. Inace mnogo znaci kada neko zeli da podeli svoje znanje sa drugima i da da par smernica i savet. Zeleo bih samo jedno pitanje da postavim vezano za stejkovanje kao validator.. koliko je to komplikovano da se nauci cela procedura (za nekog ko je "prosecnog znanja" o kriptovalutama..meni je interesantan polkadot) i kakva je oprema potrebna, da li imas neki savet za nas koji bi zeleli da ucimo o stejkovanju i to nam je skroz nepoznato.

Veliko hvala!
 
@dzigi12
Hvala na ovako obimnom opisu, inace prvi put pisem komentar na forumu a dosta dugo citam komentare..i dobro sam upoznat sa Vasim bogatim iskustvom tj. Svih starijih clanova sa foruma. Inace mnogo znaci kada neko zeli da podeli svoje znanje sa drugima i da da par smernica i savet. Zeleo bih samo jedno pitanje da postavim vezano za stejkovanje kao validator.. koliko je to komplikovano da se nauci cela procedura (za nekog ko je "prosecnog znanja" o kriptovalutama..meni je interesantan polkadot) i kakva je oprema potrebna, da li imas neki savet za nas koji bi zeleli da ucimo o stejkovanju i to nam je skroz nepoznato.

Veliko hvala!
Nema na cemu. Nisam ja toliko dugo na forumu i daleko od toga da sam stariji clan sto se moze videti i po mojim porukama :) Duze sam u kriptu nego sto sam clan foruma i vise citam nego sto pisem jer ovde vecinom ljudi pokusavaju da zarade neki dinar kratkorocno kroz trejding a meni je kripto full time job da kazemo vec 4 i kusur godine. Za bilo koji novcic koji zelis da stake-ujes imas guide-ove online i moja preporuka je da ih dobro procitas i da vidis da li ti se isplati. Uvek naravno pocni sa zvanicnog sajta, uclani se u zvanicne Discord, Telegram ili slicne grupe gde uvek mozes dobiti pomoc da li od ostalih clanova, samih developera, moderatora ako negde zapne ili imas neko podpitanje itd. Samo obrati paznju na prevarante jer ce oni pokusati da te kontaktiraju privatnom porukom predstavljajuci se kao admini, moderatori ili slicno tako da ne nasedaj na takve stvari. Sva pitanja i odgovore postavljas/dobijas javno u grupama. Svaki novcic se stake-uje na drugaciji nacin sto si sigurno primetio ako si citao moje postove iznad ali uglavnom se sve svodi na isto. U slucaju masternode-ova gde ti prakticno postajes validator cele mreze kao recimo ja u slucaju Strax-a iznad potrebno je da racunar ( ili VPS ) ispunjava neke minimalne hardverske zahteve koji se uglavnom mogu pronaci na oficijalnim sajtovima. U slucaju standarnog stake-vanja to uglavnom nije potrebno i ne zahteva specijalnu opremu. Uglavnom se stake-uje putem wallet-a. Polkadot stake-ujem na Ledger-u od samog pocetka i nisam se bavio drugim nacinima stake-ovanja tako da ne mogu o tome da ti pricam ali ako ispratis sve sto sam ti iznad napisao saznaces sve informacije. Ako imas Ledger krajnje je jednostavno i to je objasnjeno iznad. Neka pocetna stranica ti moze biti ovaj sajt https://www.stakingrewards.com/earn/polkadot koji uglavnom ima spisak svih relevantnijih novcica za stake-ovanje kao i kalkulatore gde mozes izracunati zaradu, procente a nudi i kratko objasnjenje kako se stake-uje. U slucaju Polkadot-a postoji par nacina stake-ovanja ali tebe bi trebalo da zanima delegiranje tj da izaberes nominatore koji ce glasati umesto tebe za malu proviziju. Neko ce ti mozda predloziti i stake-ovanje na menjacnicama ali to je rizicnije i ja to ne radim. Ovako sam ja vlasnik svega i tako se osecam najsigurnije. Jeste da mozda ima nekada malo vise posla ( tipa update-ovanje wallet-a u novu verziju ) ali moji privatni kljucevi su moji.
 
Nema na cemu. Nisam ja toliko dugo na forumu i daleko od toga da sam stariji clan sto se moze videti i po mojim porukama :) Duze sam u kriptu nego sto sam clan foruma i vise citam nego sto pisem jer ovde vecinom ljudi pokusavaju da zarade neki dinar kratkorocno kroz trejding a meni je kripto full time job da kazemo vec 4 i kusur godine. Za bilo koji novcic koji zelis da stake-ujes imas guide-ove online i moja preporuka je da ih dobro procitas i da vidis da li ti se isplati. Uvek naravno pocni sa zvanicnog sajta, uclani se u zvanicne Discord, Telegram ili slicne grupe gde uvek mozes dobiti pomoc da li od ostalih clanova, samih developera, moderatora ako negde zapne ili imas neko podpitanje itd. Samo obrati paznju na prevarante jer ce oni pokusati da te kontaktiraju privatnom porukom predstavljajuci se kao admini, moderatori ili slicno tako da ne nasedaj na takve stvari. Sva pitanja i odgovore postavljas/dobijas javno u grupama. Svaki novcic se stake-uje na drugaciji nacin sto si sigurno primetio ako si citao moje postove iznad ali uglavnom se sve svodi na isto. U slucaju masternode-ova gde ti prakticno postajes validator cele mreze kao recimo ja u slucaju Strax-a iznad potrebno je da racunar ( ili VPS ) ispunjava neke minimalne hardverske zahteve koji se uglavnom mogu pronaci na oficijalnim sajtovima. U slucaju standarnog stake-vanja to uglavnom nije potrebno i ne zahteva specijalnu opremu. Uglavnom se stake-uje putem wallet-a. Polkadot stake-ujem na Ledger-u od samog pocetka i nisam se bavio drugim nacinima stake-ovanja tako da ne mogu o tome da ti pricam ali ako ispratis sve sto sam ti iznad napisao saznaces sve informacije. Ako imas Ledger krajnje je jednostavno i to je objasnjeno iznad. Neka pocetna stranica ti moze biti ovaj sajt https://www.stakingrewards.com/earn/polkadot koji uglavnom ima spisak svih relevantnijih novcica za stake-ovanje kao i kalkulatore gde mozes izracunati zaradu, procente a nudi i kratko objasnjenje kako se stake-uje. U slucaju Polkadot-a postoji par nacina stake-ovanja ali tebe bi trebalo da zanima delegiranje tj da izaberes nominatore koji ce glasati umesto tebe za malu proviziju. Neko ce ti mozda predloziti i stake-ovanje na menjacnicama ali to je rizicnije i ja to ne radim. Ovako sam ja vlasnik svega i tako se osecam najsigurnije. Jeste da mozda ima nekada malo vise posla ( tipa update-ovanje wallet-a u novu verziju ) ali moji privatni kljucevi su moji.
Hvala na odgovoru :) Naravno, procitacu sve zivo i nakon toga cu doneti odluku sta je najbolje
 
Je li ok stake vrsiti preko stomic walleta ? Za zil da li se dobija tada gzil ili ne ?
Kakva su vasa iskustva ?
 
Nazad
Vrh Dno