Šta je novo?

Stable oc!

= IGY =

Čuven
Učlanjen(a)
31.07.2006
Poena
765
Moja masina je ova iz potpisa i uspeo sam da je klokujem na sledece:

E sad s&m test na long i cpu i memory prodje,prime95 posle deset sati rada prodje,
a onda stavim dual prime95 i posle deset sati pukne jedan od ta dva!
(na svim testovima temp je oko 55C-57C,posto cpu-z laze napon na cpu je 1.5v)
Imali neko predlog sta da radim?

Poslednja izmena:
To sto ti puca Dual Prime posle 10h nemozs da ti ugrozi apsolutnu stabilnost kompa, sem ako ne vrtis neki render 24h, ovako igrice multimedija net ima da sljaka kao sat, cak i da reinstaliras win to traje manje od 2h tako da i to moze, mozes da probas malo da povecas napon procu stavi 1.6 to ti je realno 1.56V u load-u jer ploca ima fin vdrop pa vidi dokle tad ide, ostavi otvoreno kuciste ako nemas promaju da vidimo dal je do toga.

kako ti radi ram? Si stavio max voltazu u BIOS-u?

Ovako radi super,nista jos nisam primetio da neradi kako treba,a kuciste kada je radio
dual prime je bilo otvoreno svo vreme!
Napon na ram-u je na max 1.95v!
A sad cu da povecam napon cpu-a,pa...

Poslednja izmena:
To sto ti puca Dual Prime posle 10h nemozs da ti ugrozi apsolutnu stabilnost kompa, sem ako ne vrtis neki render 24h, ovako igrice multimedija net ima da sljaka kao sat, cak i da reinstaliras win to traje manje od 2h tako da i to moze, mozes da probas malo da povecas napon procu stavi 1.6 to ti je realno 1.56V u load-u jer ploca ima fin vdrop pa vidi dokle tad ide, ostavi otvoreno kuciste ako nemas promaju da vidimo dal je do toga.

Pa cek, instalacija win nije toliko zahtevna to sigurno nece puci, ako mu radi dualprime 10h, cesto se desi da instalacija prodje bez problema a prime pukne posle par minuta, zar ne ?

Pa cek, instalacija win nije toliko zahtevna to sigurno nece puci, ako mu radi dualprime 10h, cesto se desi da instalacija prodje bez problema a prime pukne posle par minuta, zar ne ?

Pa da to ti pricam ja se ne obazirem ako mi Prime puca posle 5h za mene je to isto kao da nije pukao posle 24h. Ako prime nije pukao za 5h nema sanse da ti masina bude nestabilna za surf multimedju ili igrice, moze za nekog ko ozbiljno radi na kompu i zivi od 24h rendera ili neceg slicnog, a intslacija bilo cega cak i wina moze bez problema

Poslednja izmena:
Ocete da kazete da ono sto dual prime kaze posle 10h treba da zaboravim!
Je se nebavim video obradom ali igram igre,i hocu stable racunar.
ali ako vi kazete da je to ok onda....

p.s. ostavicu sve ovako samo sam u nedoumici da li da dizem napon cpu-a sa 1.5! (ja mislim da nema potrebe,a vi?)

Poslednja izmena:

Pa i igrice su odlican test, probaj nekoliko dana igrice sa tim postavkama pa ako ne puca onda je ok, a mozes i da smanjis htt za 1-2 to bi trebalo da bude u redu.

p.s. ostavicu sve ovako samo sam u nedoumici da li da dizem napon cpu-a sa 1.5! (ja mislim da nema potrebe,a vi?)

Sto se tice igrica ako ti dual prime ne puca ispod 10h nema igrice koja ce ti puci ispod 10h a nadam se da se ne igras vise od 10h u cugu? Problem moze da bude ako je i grafika solidno ocovana pa napajanje malo manje isporuci snage pa proc stucne i male pre tih 10h jer u dual prime-u grafika je mrtva. Sto se tice napona prblem je sto tih 1.5 nije 1.5 kod full load-a nego pre 1.45V, zato ti savetujem da ga podignes malo, probaj prvo 1.55 pa posle i 1.6 sad imas ok cooler

Ja kad stavim 1.5v posle restarta (znaci sledeci put kada udjem u bios)
u hardware monitor pise 1.54v a tamo de se podesava pise ono sto sam i podesio znaci 1.5v???

Sto se tice igrica ako ti dual prime ne puca ispod 10h nema igrice koja ce ti puci ispod 10h a nadam se da se ne igras vise od 10h u cugu? Problem moze da bude ako je i grafika solidno ocovana pa napajanje malo manje isporuci snage pa proc stucne i male pre tih 10h jer u dual prime-u grafika je mrtva. Sto se tice napona prblem je sto tih 1.5 nije 1.5 kod full load-a nego pre 1.45V, zato ti savetujem da ga podignes malo, probaj prvo 1.55 pa posle i 1.6 sad imas ok cooler

Ono sto mene ovde interesuje, da li je pregrevanja uzrok pucanja prime posle nekog duzeg vremena, ako nije da li to znaci da jednom moze pa pukne posle 2h, jednom posle 10h, a nekad posle 24h? Po nekom mom iskustvu ako prime puca tek posle 10h tesko da ce neka igra da pukne, osim kao sto kazes u slucaju slabijeg napajanja.

Jedno jezgro ocigledno nije stabilno na tim setovanjima.
Ja svoje racunare vec godinama koristim iskljucivo na 100% stabilnim setovanjima i prosto se iznenadis kako stabilno i bez nekih "standardnih" tripova za koje ljudi cesto optuze windows racunar moze da radi. Istina je da ce i nakon sat-dva Prime-a racunar biti dovoljno stabilan za normalan rad, ali za mene to ipak nije to. 100% ili nista 😉

Ja kad stavim 1.5v posle restarta (znaci sledeci put kada udjem u bios)
u hardware monitor pise 1.54v a tamo de se podesava pise ono sto sam i podesio znaci 1.5v???

kazi sta ti pise u BIOS-u? Koliko V za vcore? Si stavio offset 50mv?

Ono sto mene ovde interesuje, da li je pregrevanja uzrok pucanja prime posle nekog duzeg vremena, ako nije da li to znaci da jednom moze pa pukne posle 2h, jednom posle 10h, a nekad posle 24h? Po nekom mom iskustvu ako prime puca tek posle 10h tesko da ce neka igra da pukne, osim kao sto kazes u slucaju slabijeg napajanja.

ne bih rekao da je pregrevanje on otprilike ima istu temp i posle 1h testa i posle 10h, pukne jednostavno jer ima previse mhz-a ili premalo napona za isti, ovo naravno govorim ako je temp u nekim ok granicama. I naravno ako ne recunaju prevelike sobne oscilacije. Inace meni se desava da prime obicno uvek pukne na istom mestu za isto setovanje nisam imao slucajeve da puca jedanput posle 1h a drugi put posle 10h ako e sobna temp +/- 5% i sve ostalo identicno.

Istina je da ce i nakon sat-dva Prime-a racunar biti dovoljno stabilan za normalan rad, ali za mene to ipak nije to. 100% ili nista 😉

Naravno ne znas sta ce prasina ili neki treci faktor da uradi s tim kompom za 9 meseci, ali ovo pricam za nas koji sami odrzavamo svoje mezimce i koji se koliko toliko razumemo. 5h prime ili 48h meni je sasvim svejedno.

ne bih rekao da je pregrevanje on otprilike ima istu temp i posle 1h testa i posle 10h, pukne jednostavno jer ima previse mhz-a ili premalo napona za isti, ovo naravno govorim ako je temp u nekim ok granicama. I naravno ako ne recunaju prevelike sobne oscilacije. Inace meni se desava da prime obicno uvek pukne na istom mestu za isto setovanje nisam imao slucajeve da puca jedanput posle 1h a drugi put posle 10h ako e sobna temp +/- 5% i sve ostalo identicno.

E to mi je bilo bitno znaci prime obicno puca posle istog vremena.

Prvo probaj recimo jos i S&M, pa ako i on puca, masina tako setovana jednostavno nije 100% stabilna. U tom slucaju ne bilo ti tesko pa spusti FSB par MHZ-a nize pa probaj opet... Razliku u brzini od procenat-dva neces nikako moci da primetis (osim u nekom benchmarku) a imaces mirnu savest...

Poslednja izmena:
To mi nije podeseno ( stoji disable)jer treba da stavim 50mV(sta to uopste znaci)!

To znaci da ces dici voltazu proc-u za tih 50mV meni je uvek stiklirano. I posle stavim u BIOS-u npr. 1.5 nemoj se zentati voltaza sad zimi sa tim coolerom, slobodno stavi u BIOS-u 1.55+offset to ti je nekih 1.6V u idle-u odnosno oko 1.55 u load-u.

Dobro evo sad cu staviti!
E jos nesto sa ovakvim hladjenjem i procom vecina njih po stranim sajtovima je izvukla vise od 1.6ghz,sta mislite da idem dalje ili da se ovde zaustavim!

Nazad
Vrh Dno