Šta je novo?

Sta zadrzati ?

• Začetnik teme Začetnik teme stefl
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

stefl

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2007
Poena
319
Naime posedujem dva cpu i to athlon XP2000 i sempron 2300+ , pa bih jedan zadrzao
ali sam u dilemi ko ima bolje performanse (ako uopste ima nekih razlika) ???

Pozdrav 😉

taj sempron je na nesto nizem taktu 9.5 x 166 = 1583 ali visem fsb (333),

Zadrzi athlon xp2000 jer koliko me secanje sluzi taj proc radi na 12.5 x 133 = 1667 ali mu nikakav problem nije da radi i 10 x 166 = 1667.

on-die cache na oba CPU je 256KB.

pozz

Poslednja izmena:
To mi je masina za klinca, a ja imam C2D E6300, ... inace i ja mislim da je bolji Athlon, jer sempron zaista ima mnozilac samo 9,5 !
Hvala na odgovorima, mada mozda jos neko ima drugaciji stav ??? 😉

Ma kakav athlon, star je, nepouzdan, greje se dosta, cak sam nekada citao da je ta serija Athlon XP 2000+ najgora u istoriji koja je proizvedena od strane AMD-a, vecina ih je crkla u garantnom roku, a nekim cudom u to vreme kada su se prodavali, u nasoj zemlji je bila velika kolicina istih, od kojih su mnogi bili neispravni. Ali bez obzira na to, ipak je taj sempron nesto novija tehnologija, hladniji je, radi na visem FSB-u (sto je kod socket-a A od velikog znacaja) i sigurno je da ima daleko veci OC potencijal. Naime, taj sempron neces imati nikakvih problema da nateras na 9.5x200 (tj 1900mhz) naravno pod uslovom da imas plocu koja podrzava FSB 200mhz, dok sa tim athlon-om najvise sto mozes da izvuces je tih 10x166 (1666mhz)

Poslednja izmena:
Deksi10 potpuno se slazem sa tvojim misljenjem i mislim da cu zadrzati semprona, stim sto cu morati da zamenim plocu (kada se ukaze prilika) jer ova podrzava samo fsb 333mhz u pitanju je neki Asrock k7vt400a pro ?

Jos jednom hvala na odvojenom vremenu i savetima !!!
Pozzz 🙂

Deksi10 potpuno se slazem sa tvojim misljenjem i mislim da cu zadrzati semprona, stim sto cu morati da zamenim plocu (kada se ukaze prilika) jer ova podrzava samo fsb 333mhz u pitanju je neki Asrock k7vt400a pro ?

Jos jednom hvala na odvojenom vremenu i savetima !!!
Pozzz 🙂

Samo da dodam: Zadrzi Sempron.

Sto se tice ideje o zamjeni ploce ("kada se ukaze prilika"), to vec nema smisla. SADA mijenjati KT400 za nF2 samo zbog 200-300MHz je (bez uvrede) glupost! Bolje kupi klincu npr. 6600GT pa nek' malo moze i da igra igrice.

Gde je sempron bolji od athlona, u cemu:trust:? Dosad kolko sam video samo u grejanju:crash🙁pod uslovom da taj athlon nije palomino jezgdo), ja sam imao ath 2000+ t-bred i ishao je na 2300mhz sa 1.85v. Koje jegro je taj athlon?

Mislim da je bas "palomino" jezgro, (sad je sempron u masini) pa mislim da je sempron ipak bolji izbor, ako nista drugo pouzdaniji je kao sto kaze freezer.

Cenim sva vasa misljenja i iskustva !!! :wave:

Kao prvo pricate napamet i pausalno, pogotovo deksi10 i freezer.

SoA Sempron je Thoroughbred B jezgro i jedina mana mu je ta sto je zakljucan.

Athlon XP 2000+ moze biti sa sledecim jezgrima:

- Palomino radi na 1,75V i malo vise se greje ali nista specijalno imao sam ga otkljucavao i terao na 200x8.5. Verovatno tvoj primerak nije 2000+ posto je isti prilicno redak.
- Thoroughbred A 2000+ radi na 1,65V ili 1,6V u zavisnosti od modela neki realni limit overkloka je do 2000MHz
- Thoroughbred B 2000+ radi na 1,65V ili 1,6V isto se greje kao i Thoroughbred A ali ima vecu marginu OC_a pa se mogu ocekivati brzine i preko 2200Mhz.
- Thorton 2000+ radi na 1,6V i to je revizija Barton jezgra sa iskljucenom polovinom kesa, na nekim primercima je moguce otkljucati kes

Znaci nema razlike koji ces procesor uzeti, imaju identicne performanse, slicno se greju a na KT400 ploci nema nikakve razlike. A pouzdanost? Pa recimo da sam kroz ruke proturio gomilu SoA procesora, modovao ih, klokovao do besvesti i sl. i samo mi je jedan Athlon 1400 Tbird crkao i to mojom krivicom. Takodje na svakom XP_u lepo radi zastita od pregrevanja. Ako mozes napisi ceo kod sa Athlon procesora i postuj ga ovde pa cu ti reci koje je jezgro u pitanju i da li je revizija dobra za klokovanje.

Nego, zar ti nisi od mene uzeo NF7-S i 1800+ 😉

Ako je palomino onda je po meni sve jedno koji ces da uzmes; ali semprone nikad nisam niti cu voleti, to ti dodje duron samo novije generacije, a ja iskreno ne volim ta osakacena ili polovicna resenja. To za stabilnost stvarno neznam odakle potice i mislim da je apsolutna glupost jer je moj athlon xp t-bred B radeo jedno dobrih pola godine nestabilno(pucao posle nekih; ali PLAFON 5 min u orthosu, jelte ja napaljena zivotinja morao sam da ga drzim na 2200mhz a nisam tad imao za bakarni cooler, a sa vise voltaze bi prelazio i 60 c u idle) i nikad ali NIKADA mi nista nije puklo ili se resetovao komp, dok je drugarov sempron uvek pucao i stekao komp(dal zbog temperature koja je bila u rangu sa mojom, a nije bio klokovan).:smoke:

to ti dodje duron samo novije generacije, a ja iskreno ne volim ta osakacena ili polovicna resenja.

Nije to nista polovicno ili osakaceno. SoA Sempron je isto sto i Athlon XP Thoroughbred B samo preimenovan zato sto je AMD tad poceo da isporucuje Athlon64 procesore i hteo je da Athlon bude ime samo za high-end procesore.

Pozdrav Misko78,
pa ako se iza tvog korisnickog imena krije ime Milos onda jesam menjao sa tobom
mb i cpu, ali ne radi se o toj masini (ta je otisla do rodjaka!) vec o kombinaciji koju sam naveo.
Zamenio sam cpu i ocitao u CPU-Z sledece :
jezgro je Thoroughbred, voltage 1.696, revision A0, core speed 1667mhz ...
Dakle druga varijanta je u pitanju, a nekako i sam zakljucujem da su razlike male
(skoro zanemarive???) ...

Pozzz svima 😉

Taj sam.

Potpuno je svejedno koji ces procesor zadrzati, jer na KT400 ploci neces videti nikakvu razliku.
Steta sto nisi zadrzao onaj 1800+ posto je 1,5V i lepo se klokuje. Semproni sa niskim mnoziocem gotovo sigurno rade na FSB 200MHz dok sa druge strane imas Athlon XP Thoroughbred A koji je otkljucan pa su ti opcije za OC raznolike. Najbolje da sam odlucis.

Iskreno, nisam mogao pretpostaviti da sam imao cast da upoznam jednog od clanova foruma sa po meni najboljim temama, (a i odgovorima) od kojih bi se mogla napraviti solidna knjiga sa uputstvima kako za novajlije tako i za iskusne clanove.
Da se vratim na temu, mislim da je poslednji zakljucak i najbolji a obzirom da je ta masina kratkorocno resenje (malisa tera sve jace igrice) sledeca konfiguracija mora biti jaca , pa verovatno nece biti ovakvih (malih) dilema !

Jos jednom hvala svima, posebno misko78 !!! :wave:

jezgro je Thoroughbred, voltage 1.696, revision A0, core speed 1667mhz ...
Pomalo offtopic:
Ne bi bilo zgoreg da neko upućeniji od mene prokomentariše voltažu procesora.
I sam sam posedovao Athlon 2200 koji je radio na istoj voltaži ali ni tada kao ni sada nisam uspeo da u AMD specifikacijama uočim niti jedan model 2000/2200 koji po def. radi na ovoj voltaži.
Da li je to zaista karakteristika procesora ili ploča po def. ili zbog neispravnosti overvoltuje?

Niti jedna ploca ne daje tacan napon. Negde daje malo vise negde manje, a to nije znak neispravnosti.

E ako moze jos jedno (donekle offtopic) pitanje za Miska, koliko je bilo realno moguce
izvuci iz athlon-a 1800+ na NF7-S, u odnosu na ovu kombinaciju koju sam zadrzao
(KT400 i smpron 2300)???

Pozzz :wall:

E ako moze jos jedno (donekle offtopic) pitanje za Miska, koliko je bilo realno moguce
izvuci iz athlon-a 1800+ na NF7-S, u odnosu na ovu kombinaciju koju sam zadrzao
(KT400 i smpron 2300)???

Pozzz :wall:

Mada nisam Misko 😉, pokusacu ja da ti odgovorim (mada Misko tacno zna koliko je to kod njega islo)...

Ako je 1800+ bio otkljucan na NF7-S bi ladno trebao ici na 200X11 ili jos bolje 220X10.
Koliko se mogao o/c reci ce ti Misko.

Sto se tice ove tvoje sadasnje kombinacije, tebe "kolje" ploca tj. chipset KT400!
Mada te nista ne sprecava da pokusas da vidis dokle mozes dizati "FSB", a da sistem bude stabilan.
Na nekoj nF2 tipa NF7-S bi mogao ocekivati 220X9.5~2.1GHz (ako ti moze memorija na 220MHz tj. 440MHz).

Na brzinu sam ovo otkucao pa se nadam da nisam nesto pobrkao

Pozdrav

Kod mene je sljakalo na 225x9 na 1,65V ali sa TT12 kulerom. Neki limit je 2100MHz posto se radi o T-Bred A procesoru.

Nazad
Vrh Dno