Šta je novo?

Sta uzeti za server ?

iis

Čuven
Učlanjen(a)
07.03.2002
Poena
604
Cao,

sta postaviti za IIS server a takodje ce se na tom racunaru nalaziti i SQL Server. Postoje dve mogucnosti :
==============
52.x SONY CDU-5211, bulk
ATHLON XP 1900+, 266MHz FSB
MAXTOR 6L040J2 VIPER, U-DMA-133, 7200 U/min
FESTPLATTENLÜFTER, superflach, unter Festplatte einbaubar
19" GEHÄUSE, 1x 300Watt Netzteil, ATX
NETZTEIL IT ATX 605 für ATX Gehäuse, 600Watt, TÜV, Thermo-geregelt, PFC-Norm
ATI EXPERT 2000 PRO, 3D Rage VR 128 PRO- Chip, 8ns, bulk
1,44MB FLOPPY MITSUMI/SONY/NEC
ZIP-DRIVE, 250MB, intern, IDE
MEDIUM für ZIP-Drive, 250MB
ABIT KR7A-Raid, bis 1,8 GHz, Sockel A, bis 1.8GHz, 266MHz FSB, ATX
AMD-SOCKEL A COOLERMASTER HEATPIPE, HHC001, bis 2.0GHz
ALPHA VGA PASSIV, 20mm x 20mm x 15mm
WÄRMELEITPASTE ARCTIC SILVER III, 3g Spritze
NETCARD 3C905 CTXMB, 3COM, 10/100MBit, PCI, bulk
512MB-DDR-RAM, PC-2100, original INFINEON, CL-2,0, ECC
====================

ili

====================
52.x SONY CDU-5211, bulk
PENTIUM 4 1.8GHz, 256kB, 478-pin, 400MHz Datenbus
19" GEHÄUSE, 1x 300Watt Netzteil, ATX
NETZTEIL IT ATX 605 für ATX Gehäuse, 600Watt, TÜV, Thermo-geregelt, PFC-Norm
ATI EXPERT 2000 PRO, 3D Rage VR 128 PRO- Chip, 8ns, bulk
1,44MB FLOPPY MITSUMI/SONY/NEC
ZIP-DRIVE, 250MB, intern, IDE
MEDIUM für ZIP-Drive, 250MB
MS 845D ULTRA ARU, Sockel 478, bis 2.0GHz, 400MHz FSB, ATX
P4-SOCKEL 478, PLATINUM III P4, bis 2.2GHz
ALPHA VGA PASSIV, 20mm x 20mm x 15mm
WÄRMELEITPASTE ARCTIC SILVER III, 3g Spritze
NETCARD 3C905 CTXMB, 3COM, 10/100MBit, PCI, bulk
========================

Ako moze neko da mi da za i protiv i jedne i druge masine.

Hvala,
IIS

Koliko vidim masine su identicne u svemu osim u ploci i procesoru. Opet se sve svodi na Intel vs. AMD. Ja licno preferiram AMD-a kao dokazano dobar procesor ali naravno ne moraju svi da se sloze sa mnom. U ovoj drugoj kombinaciji umesto MS 845D ULTRA ARU moj predlog je Abit BD7-RAID.

Koje je sad napajanje u tom kucistu ? Ovo sto dolazi sa njim od 300W ili ovo 'dodatno' od 600W ?

Jesi li video to 19" rackmount kuciste ? Doooobro obrati paznju na njega glede polozaja ploce i luftiranja, posebno u AMD varijanti. Koliko je "visoko" odnosno "plitko" to kuciste ? Rackmount kucista mogu biti svega nesto malo visa od visine hard diska, a ima i onih od po pola metra visine (recimo sa LCD ekranom na front strani).

Nesto ne mirisem obe CPU varijante za tu vrstu servera. Jesi li pogledao neka gotova resenja tipa Cobalta ili recimo Dellovu PowerApp seriju servera ? Takav Dellov najmanji server (Tualatin bazirani) sa brzom dual intelovom mreznom kartom, dual scsi Ultra160 kontrolerom i 18GB-tnim Ultra160 diskovima (10000rpm) bi trebao da kosta oko 1800 eura, sto mislim da je vrlo povoljno za ono sto dobijas. Postoje win i linux verzije, single i dual cpu, itd. Dakle, dobijas serverski cpu (a ne desktop varijantu u serverskoj ulozi), serverski podsistem diskova (bez razmisljanja hoce li ovaj ide krsh da rikne), namesteni licencni sw, supertanko kuciste (par cm) i sve to lepo istestirano i dokazano. Uporedis to sa cenom koju bi odvojio za recimo ovu P4 varijatnu uz dodatno srafcigerisanje, znojenje i razmisljanje, uz skoro nikakav dobitak u performansama - disk podsistem je u ovom drugom slucaju brzi, a sama frekvencija P4-ke ne dolazi do izrazaja. Memorija jeste malo sporija od ddra, ali u ovakvim primenama (znaci ne photoshop, multimedia i ostalo sa desktop namena) je disk podsistem najuze grlo - vazno je da se potrudis samo da ima dovoljno memorije i to je to.

Zasto niko ne pravi servere bazirane ne P4 ? Doduse, Athlon u MP varijanti jeste namenjen za servere, ali ima servera i servera - ovde moras da se zapitas da li se isplati dati vise para na 0% dodatnih performansi u serverskoj primeni. Ovde se isplati dati dodatna para na "nerazmisljanje", tj uklanjanje svih potencijalnih krahova; ako su IDE diskovi u zadnje vreme pod znakom pitanja - zaobidji ih; investicija u rackmount ups stoji uvek; pogledati mrezne karte koje mogu da 'guraju' vise od te 3C905TX koju si gledao - recimo 3Com 980TX; ecc memorija umesto obicne, itd.

Što postova dva puta isto? :confused:

Masina bas i ne lici na serversku nego na gaming:) al ajde.
Burazer je u norveskoj uzeo Dell poweredge neznam tacan model, Xeon 933, 512 sdram, 2x 18GB SCSI hard!!!, i neznam sta jos ide s time ali je i nebitno. I sve ove za oko 4500 dm. Mnogo bolja solucija od ove koju si ti predlozio, pre svega stabilnija, sto je i najbitnije za serverske mashine. Batali ti i P4 i XP. Magick u drugom threadu naglasi diskovne performanse intelovih masina, chipseti, avoni, kamioni :). Nema svrhe naglasavati performanse IDE sistema kad se kao sto je svima znano da se za serverske masine koriste SCSI diskovni sistemi.

Ali je bitno i sto si u pitanju zaboravioo da navedes "ambicioznost" cele stvari, tj ozbiljnost(u nedostatku prikladnijeg izraza) onoga za sta ce taj server sluziti...

Ama napisao je covek: IIS + SQL server.

Hteo bih samo da istaknem jos jednom da ne bi bilo lose da se pogledaju neka gotova resenja, posto vidim da ti je ponuda pisana na nemackom, pa ne moze niko da se vadi "nema to kod nas". Dakle podvlacim da pojedini zvucni nazivi na desktop trzistu ne znaci ama bas nista na serverskom - zato nemoj forsirati hw koji je za dobru desktop masinu u server (i gumene chizme spadaju u obucu, pa neces u njima ici uvece da djuskas :D ). Pogledaj gotova resenja i prilagodi ih samo svojim potrebama; te firme su ulozile gomile para, truda i vremena da dodju do nekih optimalnih resenja i verujem da nemas ni vremena ni para za pronalazenje rupe na saksiji.

Istina je to sto pricate za prave server. Jedini problem je sto nikako nisam uspeo da nadjem neku prilicno jaku masinu za npr. 1800eura a to bi voleo. Kako god da sabiram ispadne od 4000 do 5000 eura.
Takodje me zanima da li neko zna sta je to Microsoft Web Server 2.0, kakav je to sistem, da li na takvu masinu mogu da stavim i SQL Server ili je to iskljucivo Web server.
SCSI Raid kosta, cini mi se, preko 500 eura, a glupo je ne uzeti i to ako se vec daje prilicno velika lova za server.
Da budem iskren, srce me boli jer sam svestan da je to mnogo bolja varijanta a ja sam ogranicen sa budzetom, pogotovo sto ta masina treba da "tera" aplikaciju koja je totalno ne komercijalna tako da su slabe sanse da se isplati.

Ne znam ni sam sta da radim ali mi trenutno izgleda da ce da padne P4 mada cemo videti.

Ako ima jos komentara bio bih zahvalan.

Hvala,
IIS

Prva kombinacija (sa P4) dodje negde oko 2300-2400 eura.

Ovo sto sam ja pominjao kao primer je Dell PowerAppWeb server sa sledecim:
- dual ploca
- single Tualatin (1.13 GHz @ 133FSB) procesor
- 1GB ECC RAMa Micron (133 FSB)
- VGA ATI XL
- dual SCSI Ultra160
- dual IntelPRO 100 lan karta
- 2x18GB SCSI Ultra160 diskovi 10000rpm
- 24x CDROM
- biras izmedju Win2k+IIS 5.0 i RedHat WebServera
Sve ovo kosta nekih 3300 eura, sa mogucnoscu placanja na rate po 130€x30. U sta treba uracunati Dellov kvalitet, performanse, support (odlicno stoje) i licencni i namesteni softver. Ubodi i vozi bez razmisljanja.

Ovo nisam izneo da bih te ubedjivao, nego da ipak prikazem neke cifre i sta se za to dobija. Stvarno ne znam sta taj server treba da tera od softvera, koliko se ocekuje posecenost/opterecenost, itd, mada mislim da bi i ovaj Dellov 'malisa' radi posao vrlo dobro. Osim toga, ako to nece biti nesto ultra zahtevno i jeste totalno nekomercijalno, mozda da se ipak smanje apetiti, a ?

Naravno da se ne radi o ubedjivanju radi se samo o savetima, za koje sam zahvalan.

Inace da li se uz dell web servere dobija software ili mora
naknadno da se kupuje ?

Sajt trenutno ima nekih 30-40 ljudi istovremeno ali ima peak-ova od 100 ljudi. Inace ima 3250 registrovanih clanova a broj se povecava od 1500 do 4000 mesecno tako da ocekujem da ce npr. sa nekih 10000 do 15000 clanova imati stalnih 100-120 ljudi na sajtu uz peak-ove od 200-250 ljudi.

Na masini bi bilo samo Win2K, IIS i SQL Server. Sto se tice SQL Server-a mahom su select upiti vrlo malo ima pisanju u bazu u poredjenju sa prikazivanjem podataka. Na 3000 ljudi baza je velika oko 10Mb i ocekujem da se proporcionalno povecava, mada treba istaci da je najveca tabela gde se cuvaju poruke ljudi i u kojoj ne verujem da ce biti veca od 500.000 record-a, ostalo je sve relativno sitno a opet se tim ostalim tabelama i najvise pristupa.

Da budem iskren nadam se da ce za 6 meseci biti konstantno preko 200 ljudi na sajtu u svakom trenutku, naravno sa povremeno i znatno vecim brojem ljudi do npr. 350.

Da li mislite da Dell PowerAppWeb moze da izdrzi tako nesto ?

Jos jednom sve ovo shvatam kao savete koji treba da mi pomognu u izboru onoga sto bi trebalo da zadovolji potrebe sajta.

Hvala svima na komentarima,
IIS

Koliko ja znam, uz masinu dobijas Win2k, IIS5 i jos neke stvari, tipa Dellovih alata za podesavanje i slicno. Na primer, sve ti je namesteno, ti samo unosis IP tabelu, DNSove i Gateway (najjednostavniji primer). SQL server je ovde opcija. Ne znam koji je modus kacenja na provajderovu mrezu - nekada oni nude database usluge ili SQL pakete vezano sa iznajmljivanjem "mesta".

Sto se tice hardvera, obrati paznju na sledece: jedan Tualatin na 1.2GHz, na primer, nece biti inferioran u odnosu na P4 1.8GHz. Mozda u nekoj desktop multimediji da, ali u ovakvoj primeni ne. Prema tome, ako je posao takav da bi zagusio ovaj tualatin, znaci da bi ugusio i P4. Ukoliko posao prelazi mogucnosti ovakvih servera, oni se dodaju u racku (mesta ima, posto su 1U velicine), pa ako ti prelazi moc servera, morao bi da dodajes sledeci u svakom slucaju (bio T ili P4 ili XP), ili se doda drugi procesor za koji je masina vec spremna (ukoliko to resava zagusenje). Dakle, za pocetak (lupam sad cifru) 10K ljudi ce biti dovoljan, a onda ce poceti tu i tamo da se zagusuje. Da bi se sve korektno vezalo izmedju servera, preporucuje se da budu "srodni" koliko moze radi sinhronizacije i tzv. load-balancinga. Jesi li siguran da ces u tom trenutku moci da nadjes nesto toliko slicno da uparis sa ovim "sastavljenim" serverom ? Mozda bih se na tvom mestu samo osigurao sa dovoljno rama (recimo giga) i poveo racuna da velicina diska odgovara prognozi velicine baze, te da je taj disk podsistem stvarno brz (IDE podsistem, ma koliko bio brz na single-user desktop masini, nema tu sta da kaze SCSIju kod konkurentnih citanja/pisanja multi-user okoline).

Dalje, ako pogledas takve 'gotove' servere firmi koje imaju ogromno iskustvo, serveri se u jednoj liniji i ne razlikuju toliko po hardveru, nego uglavnom po pratecem softveru, kao sto su paketi za internet kesiranje ('obicnog' i multimedijalnog sadrzaja), load balancing i slicno - sto bez ikakvog blama cini razliku i po par hiljada eura sa skoro istim hardverom. Sto opet i dokazuje tvrdnju da nije sve u hardveru. Pogledaj sta nudi Inktomi paket i razlika izmedju Dellovog servera sa i bez njega.

Da ne bude zabune, nisam sad ja zapeo za neki Dellov model, nego sam naveo jedan model kao primer fino izbalansiranog web servera. Uostalom, pogledaj par linkova dole i vidi sta ljudi nude u paketu - moja poenta je bila da se za ovakve stvari brandovi ne izbace potpuno iz vida pre nego sto se donese odluka. I kad kazem brand, ne mislim samo na hw, nego na celokupno resenje (jesam li pomenuo da taj Dell recimo garantuje max radnu temp masine od 35 Celzijusa ?). Ako covek moze ikako da dodje do branda (po razumnoj ceni, naravno), custom-built servere treba uzimati u obzir samo ako 1) nemas uopste para, 2) se radi specificnoj/nestandardnoj masini/primeni i 3) su flexibilni uslovi okoline za ugradnju tog servera (okolni OSovi, protokoli, uparivanje sa okolnim hw-om, uparivanje sa buducim prosirenjima, itd).

http://www.euro.dell.com/countries/de/deu/pad/products/series_appli_servers.htm

http://www.hp.com/products1/servers/carrier_grade/products/cc2300/specifications.html

http://commerce.www.ibm.com/cgi-bin...531&cntrfnbr=1&cgmenbr=1&cntry=840&lang=en_US
http://commerce.www.ibm.com/cgi-bin...529&cntrfnbr=1&cgmenbr=1&cntry=840&lang=en_US

http://www.compaq.com/tasksmart/index.html

BodyRemover je napisao(la):
Masina bas i ne lici na serversku nego na gaming:) al ajde.
Burazer je u norveskoj uzeo Dell poweredge neznam tacan model, Xeon 933, 512 sdram, 2x 18GB SCSI hard!!!, i neznam sta jos ide s time ali je i nebitno. I sve ove za oko 4500 dm. Mnogo bolja solucija od ove koju si ti predlozio, pre svega stabilnija, sto je i najbitnije za serverske mashine. Batali ti i P4 i XP.
Potpuno se slažem, ni ja u početku nisam shvatio da se radi o tako ozbiljnoj stvari. Mislio sam da hoće da postavi neku lokalnu mrežu i manju bazu podataka za neku firmu. ( moj previd )
Magick u drugom threadu naglasi diskovne performanse intelovih masina, chipseti, avoni, kamioni :). Nema svrhe naglasavati performanse IDE sistema kad se kao sto je svima znano da se za serverske masine koriste SCSI diskovni sistemi.
Ja sam govorio o performansama SouthBridge-a i PCI magistrale, a to je u direktnoj vezi sa svim što se na njoj nalazi, bio to IDE, SCSI, IEEE 1394, mrežna karta ili nešto treće.
Ali je bitno i sto si u pitanju zaboravioo da navedes "ambicioznost" cele stvari, tj ozbiljnost(u nedostatku prikladnijeg izraza) onoga za sta ce taj server sluziti...
Ma jeste on naveo, ali nije rekao koliko i šta treba da opslužuje taj server.

Pogledao sam linkove i favorizovao ili ne Dell :) mislim da je najbolji odnosno da nudi najvise za najmanje para. Jedino mi je ostalo nejasno da li na jednu takvu Web masinu smem da stavim i SQL Server jer koliko sam skontao imaju odredjena ogranicenja po pitanju dodatnog software. Tako recimo mail server aplikacije ne smeju da se stavljaju.
Sve u svemu Dell definitivno ide ispred svih ostalih ali jos samo da se resi ta dilema oko SQL Servera na takvoj masini.

Ne razumem zasto ne bi mogao da se stavi SQL server ?

Dobro, ima raznih SQL servera i njihovih "podvrsta", od onih koji opsluzuju sve konekcije fixno u jednom procesu, preko onih koji otvaraju thread po konekciji do onih koji kreiraju proces po konekciji. Ukoliko se odlucis za neku zivotinju od SQL servera, on bi jeo procesorsko vreme, ali ne vidim zasto ne bi smeo da ide na masinu generalno. Samo u pojedinim slucajevima se ne moze staviti, ali tada se masina ponasa kao dedicated server za pojedinu namenu (recimo kao router/firewall), a to nije slucaj u tvojoj primeni.

Tacnije, ne razumem ta "ogranicenja po pitanju dodatnog softvera" ? Mislim, danasnja upotreba weba bez baze u pozadini je kao auto bez guma. Ako nisi siguran, posalji ljudima mail da ti potvrde - to te bar nista ne kosta.

E, onda kad dobijes sve informacije, onda stavi ih sve na papir i poredjaj kategorije kao sto su kvalitet, odrzavanje, cena, performanse, upgrade, sw, potencijalni problemi, itd i pisi pluseve i minuse za sve pa se presaberi.

Ovo vezano za software i ogranicenja sam pomenuo jer sam to video na dell-ovom sajtu. Istina, nisam mogao da pronadjem nista u vezi SQL Server-a i tih web masina. Ne znam u cemu je fora ali ne mogu da nadjem nijednu adresu gde bi mogao da pitam to sto me zanima. Ima support-a ali samo ako si kupio masinu kod njih i kucas neki identifikacioni broj. Sve je to lepo ali ako treba da se namucim da bi ih pitao nesto pre kupovine to onda sigurno nije plus za njih. Da ne gresim dusu stoje telefoni tako da cu ih najverovatnije i nazvati.
Inace masina koja mi je trenutno u glavi je (a to je i vrh budzeta) :

- Server Works Server Set HE SL (133 MHz Front Side Bus)
- 19" Rackgehäuse, 1 Höheneinheit
- Maße (H x B x T in cm): 4,32 x 44,73 x 60,96
- Intel® Pentium® III Prozessoren, 256 KB Cache
- Dualprozessorfähig
- bis zu 2 GB RAM (PC133 ECC SDRAM DIMMs)
- Integrierter Dual Ultra3 (U160) SCSI Controller
- 2 integrierte Intel® Pro 100 + Ethernet Netzwerkadapter
- Integrierter Grafikchip ATI Rage XL mit 4 MB SDRAM
- 3,5" Diskettenlaufwerk
- 24x EIDE CD-ROM
- MS Windows Powered Web Server V2.0
- Dell PowerApp Kickstart Konfigurationstool
- Dell PowerApp Admin Tools
- W2K Single Intel® Pentium® III Prozessor 1,13 GHz
- 1 GB PC133 ECC SDRAM (2x 512 MB)
- 18 GB SCSI Festplatte, 15.000 U/Min.
- 18 GB SCSI Festplatte, 15.000 U/Min.

Na zalost RAID prevazilazi novcane mogucnosti trenutno ali je u planu da se dokupi kasnije. Takodje ogranicenje je samo na jednom procesoru jer imam SQL Server sa licencom za 1 procesor :(

Ajd' sada sta mislite o ovakoj masini za Web server + SQL Server obzirom da ocekujem da u proseku bude 200-300 ljudi u istom trenutku na sajtu. Sto se tice baze mahom su selekti retko upisivanje u bazu, a opet i izvlacenje podataka nije komplikovano cak mislim da ni nema join-a nego se skoro uvek sve vadi iz jedne tabele (naravno razlicite).

Sta mislite da li ce 1Gb da bude dovoljno za pocetak ?

Mislim da ti je ovo mnogo bolja varijanta od onih prethodnih sa Athlonom/P4 i konfekcijskom plocom. Za Web/Database server _mnogo_ su vaznije performanse disk podsistema i kolicina memorije nego brzina procesora. 1GB bi trebalo da bude dovoljno, ali sa sadasnjim cenama mozes da ga napunis i sa svih 2GB RAM-a. Za pocetak ti drugi procesor i raid kontroler nisu neophodni, jer sa dovoljno memorije ceo sajt a i bazu mozes drzati u ram-u, a pretpostavljam da se nece vrsiti previse izmena po bazi, bar u pocetku.

Jos nesto, najtoplije ti preporucujem da pogledas na AnandTechu seriju tekstova "Behind AnandTech", nacices ih na http://www.anandtech.com/it/index.html , gde oni opisuju svoja iskustva bas sa raznim platformama za web/mail/db servere (ukljucujuci i iskustva sa athlonom za koga kazu da se jako dobro pokazao).

Mikis, Dell i ostali brandovi naplacuju RAM malo vise nego sto kosta ovako u radnjama. Doduse, bar si siguran da si dobio vrhunsku & testiranu memoriju, jer jedan takav brand ne sme sebi da dozvoli server-blamazu. Uzeli smo mi u firmi vrlo skoro dva dellova servera (nije bas ista koncepcija, ali nema veze) i bio je unutra Micronov ECC kakav nisam nikada pre video (a video sam dosta memorijskih modula inace).

IIS, pazi sledece - ti mozes da uspostavis RAID i izmedju ta dva diska na nivou OS-a (soft-raid) za koji su sposobni i Win2k i RedHat koji se nude. Nije potpuno isto, ali bar imas automatsku sigurnost zagarantovanu. I kod raid kontrolera dobar posao odradjuje bios softver, samo sto je onda taj sw lociran u epromu kontrolera, a ovde posao rade drajveri operativnog sistema. Manji deo posla se prebacuje na cpu, ali vredi automatske sigurnosti (podvlacim, dodatna opterecenost cpua je vrlo mala).

Sto se tice SQL servera, proveri dobro jos jednom tekst licence i uveri se da se dozvoljavaju multiple-connection po jednoj licenci. Tj, da moze nekoliko konkurentnih konekcija da pristupa bazi sa istom username/password kombinacijom i da negde ne stoji koji je maximalni broj. Dobra ti ta baza ako nema joina :D

U krajnjem slucaju, ukoliko te Dell svojim kombinacijama mnogo sputava, pogledaj da li mozes da iskopas hw kombinaciju koja je slicna tome, dakle, 'resavska skola' - server ploca, tualatin, ecc ram, itd. umesto onih P4 i XP sastavljackih kombinacija, kao neku alternativu. Dan-dva dodatnog istrazivanja se uvek isplati.

Sve sam vise siguran da ce da padne Dell ali cu memoriju da kupim posebno zato sto sam nasao Crucial 4x512Mb ECC Registered za oko 1200 Eura (cena bez popusta, a sa popustom 15% manje) sto je dosta povoljno u odnosu na ono koliko Dell naplacuje (1Gb = 1050 Eura). Inace ovo je bas memorija za taj Dell server, tako da ce server imati 2Gb sto bi trebalo da bude dovoljno za pocetak.

Inace, baza, naravno, ima join-e ali nisu komplikovani :) . Sve je lepo projektovano tako da je to ok.

Inace verzija SQL Server-a je za jedan procesor i to su licence koje su bas za Internet server-e. Neograniceni broj konekcija ali se placa samo po procesoru. Naravno ovakve verziju su dosta skuplje tako da je ova 4995$ sto je skoro najmanje tri puta skuplje od recimo verzije za 5 klijenata (nemojte da me drzite za rec za ove licence za npr. 5 klijenata, ali je definitivno skuplja).

Uh, sa toliko rama me mnogo svrbi dlan da namestim ram-disk ... :D

OK, je ovo za memoriju, mislim da ta ploca i bese podrzavala do 2GB rama, mada imaj na umu da postoji mogucnost da ti masinu nece prodati skroz bez memorije. Ako se ne varam PowerAppWeb 120 ima 4 memorijska podnozja, a tek PowerAppCache i jaci bi trebali da imaju po 6. Takva makinica sa 2GB rama i ova dva brza diska - miran si neko fino vreme (taman da se generacija obrne). Diskovi su tu kljuc svega - ova dva servera sto smo mi uzeli su imali IBMove diskove Ultrastar 36Z15 serije (Ultra160, 36GB, 4ms pristup, 4MB kesa, 15000rpm) - to je cudo koliko brzo radi; solo disk baca preko 50MB/s (bez raida, inace su vezani u raid5). Mada, u prostoriji sa serverima nam radi klima - mora to sve da se drzi na fixnoj temperaturi (tu 'ladimo pivo, naravno :D).

Kad sam pomenuo vec 'alternativu' u vidu nalazenja slicne kombinacije, Intel je prodavao oduvek dobre barebonove za servere koji su obicno objedinjavali izuzetno dobro kuciste (sa ili bez redundantnih napajanja), serversku plocu (skoro po pravilu sa vga i dobrom serverskom mreznom kartom), scsi kontrolerom, a na licu mesta mozes da uzmes i procesor, naravno ;) A koje ces diskove staviti, ram i ostalo - to je tvoj izbor. Ovakve kombinacije su omiljene kod ljudi koji uglavnom znaju sta hoce, a zele istovremeno dobru osnovu i neku slobodu u odabiru ostatka komponenti.

Hm, nisi naveo o kojem konkretno SQL serveru se radi, ali jos jedna napomena glede uni-procesor licence. Postoji razlika izmedju dve situacije -> kada taj sw ne iskoristava drugi procesor u masini i situacija kada sw odbija da se startuje posto detektuje vise od jednog procesora da bi ispostovao rigorozne uslove licence. U prvom slucaju je kul, posto druge sw komponente (web server, itd) mogu da iskoriste drugi procesor, dok ga db server ignorise (znaci, bar neke koristi od njega ima).

Jeste, masina dolazi sa 128Mb ram-a ali to cemo lako preziveti da ne iskoristimo ako vec mozemo za cenu 1Gb kod dell-a da ubacimo 2Gb preko nekog drugog prodavca :).

Radi se o SQL Server-u 2000 Standard Edition 1 Processor Licence mada to sto si pomenuo o ne koriscenju drugog procesora bi bilo super kada bi moglo tako da radi.

Ja sam stvarno zahvalan za sve ove post-ove jer manje-vise svaki put "cujem" nesto novo. Recimo krenuo sam od kucnih masina i ovde sam prosvetljen za server masine. Takodje eto nove ideje sta da pitam Microsoft za SQL Server.

U svakom slucaju nadam se da cu da kupim masinu uskoro tako da cete imati i izvestaj kako masina radi :)

iis, reci mi gde planiras da kupujes ovu masinu? Kako kapiram mora da je .de?

Silverglider, to ko da radis za Dell? A ti IIS, pogledaj ponude najbolje firme sto se tice servera svake vrste - HP :)

Jes da je malo skuplje, al vredi ;-)

vladojko je napisao(la):
Silverglider, to ko da radis za Dell? A ti IIS, pogledaj ponude najbolje firme sto se tice servera svake vrste - HP :)

Jes da je malo skuplje, al vredi ;-)

Ne radim za Dell (jos uvek :D), a ukoliko nisi primetio, naglasio sam da nisam zapeo za Dellov server i ostavio coveku linkove i prema Hp-u, IBM-u, Compaqu, ... nekoliko postova iznad, pa da sam bira. Della smo se drzali u prici, jer se kombinacija dopala i coveku - ne nameravam da ga mlatim dok ne uzme ono sta bih i ja :D A i ne mora svako da uzme najskuplje i "najbolje" - vazno je da se covek skinuo sa koncepta "desktop masina u server ulozi" ;)

Kada bih morao da iznesem subjektivno misljenje "ko pravi najbolje servere svake vrste (od PC baziranih)", rekao bih bez razmisljanja "IBM".

silverglider je napisao(la):
Mikis, Dell i ostali brandovi naplacuju RAM malo vise nego sto kosta ovako u radnjama. Doduse, bar si siguran da si dobio vrhunsku & testiranu memoriju, jer jedan takav brand ne sme sebi da dozvoli server-blamazu.

Znam, ali niko te ne tera da uzmes memoriju od njih :) I Crucial i Kingston i ostale renomirane firme imaju u ponudi memoriju (a)testiranu za sve poznatije servere, tako da to nije problem.

Jos nesto, s obzirom na namenu masine mislim da na i na diskovima moze da se ustedi, osim ako bas nije neophodan toliki kapacitet - mislim da bi i duplo manji diskovi zavrsili posao (sumnjam da ce je bas u pitanju baza od 40+ GB).

silverglider je napisao(la):
Ne radim za Dell (jos uvek :D), a ukoliko nisi primetio, naglasio sam da nisam zapeo za Dellov server i ostavio coveku linkove i prema Hp-u, IBM-u, Compaqu, ... nekoliko postova iznad, pa da sam bira. Della smo se drzali u prici, jer se kombinacija dopala i coveku - ne nameravam da ga mlatim dok ne uzme ono sta bih i ja :D A i ne mora svako da uzme najskuplje i "najbolje" - vazno je da se covek skinuo sa koncepta "desktop masina u server ulozi" ;)

Kada bih morao da iznesem subjektivno misljenje "ko pravi najbolje servere svake vrste (od PC baziranih)", rekao bih bez razmisljanja "IBM".

Ali zato ja radim za HP :D

Drago mi je zbog tebe, mada nema veze sa temom.

Cisto info

Na zalost Dell PowerAppWeb 120 ima za Windows 2000 Advanced Server takvu licencu da ne moze da se stavi SQL Server. Malo mi je glupo to jer se stavljanjem SQL Server-a ne menja svrha masine ali sta da se radi. Moracu da pogledam neko drugo resenje.

Microsoftova licenca Windows 2000 ne dozvoljava instalaciju SQL servera ?!?!

Na Power Web masini se nalazi W2K Advanced Server ali je licenca takva da ne sme da se stavi nista od software-a sto bi moglo da promeni svrhu server-a :( Tako da zato ne moze ni SQL Server da se stavi.
Iz tog razloga cu verovanto da kupim PowerEdge 1550, jeste nesto skuplji ali se nadam da ce i on lepo da odradi posao.

Koji bedak sto vec imas licencu za MS SQL Server - grehota da se baci. Da nije toga (vec ulozenih para) bih pre izabrao masinu sa preinstaliranim linuxom - tu bar imas nekoliko free, a solidnih SQL servera, gde te niko ni u cemu ne sputava.

No, stvarno mi ta licenca ne ide u glavu. Ako je server, onda bi smeo da opsluzuje bazu - to je jedna od osnovnih primena jednog servera. Sa druge strane, ako je primena ogranicena na web-server, interesuje me kako to onda MS vidi web-server bez baze ? Za one web-prezentacije pravljene u wordu od strane domacica iz Nebraske sa 2-3 recepta za muffins (sve na jednoj strani) bi moglo, ali ista preko toga ...

Vrh Dno