Šta je novo?

Sta uzeti od ova cetri DSLR-a

daxyco

Čuven
Učlanjen(a)
24.06.2009
Poena
515
Moja oprema  
Pristup internetu
  1. Optički internet
Ne znam mnogo o ovoj tematici, ali imam druga koji je potpuno lud za dSLR aparatima, i on bi ti sada rekao da ides na neki polovan aparat. Dosta se ustedi a ostane ti love i za bolji objektiv. Recimo 40d ili 50d + objektiv sa stabilizacijom, sad od toga za sta ces ga koristiti zavisi i koji objektiv, a o tome nemam pojma. Za iste pare dobijes i bolje telo i bolji objektiv, i sve to ako ti nije problem da kupis polovan aparat.

EDIT: Jesam li ja poludeo ili je moj odgovor postavljen pre poruke postavljaca teme? :d

Poslednja izmena:
Resio sam da kupim jedan od ovih modela, vec dve godine koristim Canon SX200IE tako da sam savladao ono sto mi je trebalo pa je vreme da predjem na nesto bolje. Zanima me vase misljenje sta uzeti od ovih modela, znaci cene su svih modela tu negde jedino je oprema bogatija ili siromasnija.

1.Nikon D90 TELO + AF-S DX 18-105mm f/3.5-5.6G ED VR-------oko 880 evra
2.Canon EOS 550D TELO + EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 IS ( sa stabilizacijom ) + SD 4GB + dSLR Digicase torba-------------------------------------------------------oko 800 evra
3.Canon EOS 500D TELO + EF-S 18-55mm F/3.5-5.6 IS ( sa stabilizacijom ) + SD 8GB + BateryGrip + dSLR Digicase torba + LCD Zaštita---------------------oko 700 evra
I na kraju najslabiji model
4.Nikon D5000 TELO + AF-S DX 18-55mm f3.5-5.6G VR + AF-S DX 55-200mm f/4-5.6G VR + dSLR Digicase torba + SD 4GB-------------------------------oko 770 evra

Sve cene su tu negde ali ono sto ide uz njih nije. Slikanjem se bavim iskljucivo amaterski I savladao sam totalno sx200 I treba mi nesto jace u ovom cenovnom rangu. Svaka pomoc bi mi dobro dosla, molim vas obratite paznju na objektive koji idu uz aparate. Hvala unapred.

Oni koji koriste Cannon ce ti reci da kupis Cannona a oni koji koriste Nikone ce naravno reci da uzmes Nikona

e pa ja koristim Nikona :)

salu na stranu, nezelim da ulazim u to sta je bolje Cannon ili Nikon jer ce ovaj thread brzo otici u djavola ali D90 stvarno vredi za jedan od najboljih amateur dslr-ova

sve sto si nabrojao od nikonivih aparata i objektiva imam a pored njih i mnogo bolje i profesionalne (ali takodje se amaterski samo bavim), iskreno prvo bi ti savetovao da odes do neke prodavnice (najbolje Nikon u Vuka Karadzice) i uzmes i D5000 i D90 u ruke, i vidis kakav je osecaj, D5000 je prilicno manji, ja sam veci i imam vece ruke i d5000 drzim skoro kao da je kompaktni aparat, sto nije nista strasno ako je manji objektiv na njemu ali ako ikada kupis neki veci veruj mi da ce ti biti nezgodno.

O razlikama medju njima nemam bas sad vremena, to mozes da nedjes na netu a ako ti nesto nije jasno slobodno pitaj.

18-55 i 55-200 od 18-105 jeste duze, ali u mom slucaju nije bilo i bolje, 18-55 ume da bude kratak a opet i 55-200 takodje, i mislim da bi dosta puta pozeleo da je 18-55 duzi a mrzece te da stavljas 55-200, a kao sto rekoh i 55-200 nije bas dugacak i za njega ces pozeleti dosta puta da je duzi. Sa druge strane 18-105 vazi za jednog od najostrijih kit objektiva i uopste nije los objektiv. Od svih objektiva 18-55 i 55-200 sam ubedljivo najmanje koristio i samo skupljaju prasihu, nisam siguran ni gde su mi, dok 18-105 je jos uvek na d5000

e jos pogledaj malo sledece sajtove, to su samo neki ali cisto da za pocetak
http://www.dpreview.com/
http://www.photozone.de/
http://www.lenstip.com/
http://www.slrgear.com/reviews/index.php

ko sto rekoh, nemam trenutno vremena da zalazim dublje u tematiku ali ako imas ikakva pitanja slobodno .......

e da .... ako planiras ozbiljnije da koristis telefoto objektive onda uzmi Cannona :)

Ne razumem zasto koristish 18-105 a nisi koristio 18-55 :) Pa oba su podjednako neupotrebljivi :)

Sto se mene tice Canon 550D je najnoviji, najmoderniji, ima najbolji senzor od svih, i dace najbolje fotografije, a Canon inace ima mnogo veci izbor dobrih objektiva za "male pare", osim ako necesh zauvek da ostanesh na tim kitovima, ali onda bolje kupi kompakta :)

Ne razumem zasto koristish 18-105 a nisi koristio 18-55 :) Pa oba su podjednako neupotrebljivi :)

Sto se mene tice Canon 550D je najnoviji, najmoderniji, ima najbolji senzor od svih, i dace najbolje fotografije, a Canon inace ima mnogo veci izbor dobrih objektiva za "male pare", osim ako necesh zauvek da ostanesh na tim kitovima, ali onda bolje kupi kompakta :)

zar sam to rekao? rekao sam samo da je jos na d5000 :) aj nebi bas da ulazim u to sta koristim al recimo da mi ta kombinacija sa SB400 stoji na polici da zena moze da slika klince, jer je brzi i bolji od LX3 pored i zato jer je moj aparat previse tezak sa blicom i objektivima koje koristim, ako se razumes u materiju samo cu reci da nezelim da mi razvali nijednog svetca ;)

mada si skroz u pravu, za Panthera bi najbolje bilo da vidi koliko ce daleko ici sa tim u buducnosti i cene i kvalitet objektiva koje bi mogao jednog dana da kupi i da kupi sistem sa tim na umu ako ce ici dalje od kita. Kao sto sam vec spomenuo Pantheru ako planiras ozbiljnije da koristis duze objektive bez razmisljanja uzmi Cannona jer tu deffinitivno ima mnogo veci i jeftiniji izbor.

@millyons, nisam rekao tebi, nego Pantheru :) Rekao je da mu je 18-105 super objektiv a 18-55 ne valja, pa osim raspona, nije mi jasno koja je razlika, oba su nesto osnovno shto se moze imati i na chemu ne treba ostati :) Zato mu je bilo bolje da uzme 550D, em je moderniji, pravi bolje fotografije, ima mnogo veci izbor objektiva, nize cene, itd...

Ako video nije previše bitan, D90 uopšte nije loša kupovina. Jeste stariji od ostalih, ali je vrhunska mašina. Ima motor u telu, mogu se koristiti svi mogući objektivi za Nikona.

Jesu 550D i ostala novija tela dobri, ali to je 18Mpix spakovano u crop senzor, što znači da je potrebna vrhunska optika da bi se nahranio taj senzor. Kačiti neka starija i lošija stakla na to nema smisla, obesmišljava tako dobar aparat. Nažalost, dobri objektivi koštaju obično barem kao jedno D90 telo.

Ako video nije previše bitan, D90 uopšte nije loša kupovina. Jeste stariji od ostalih, ali je vrhunska mašina. Ima motor u telu, mogu se koristiti svi mogući objektivi za Nikona.

Jesu 550D i ostala novija tela dobri, ali to je 18Mpix spakovano u crop senzor, što znači da je potrebna vrhunska optika da bi se nahranio taj senzor. Kačiti neka starija i lošija stakla na to nema smisla, obesmišljava tako dobar aparat. Nažalost, dobri objektivi koštaju obično barem kao jedno D90 telo.
To je upravo razlog sto se ja dvoumim i nekako sam i ja blizi kupovini d90. Citao sam na stranim forumima upravo o tih 18MP, da je to mnogo za taj senzor i da nema svrhe ukoliko nema dobrog objektiva, bas kao sto si i ti rekao. Mada ja imam jos vremena da se smislim do aprila, jer mi tada dolazi ortak iz USA.

Kako mislish chitao, pa imash gomile primera tih fotki da vidish kako stvarno izgledaju i da ih uporedish sa D90 :) 18mpx je mozda bilo mnogo pre 3 godine za takav senzor, ali danas, to je najbolji senzor te velichine na trzishtu, sa bilo kojim objektivom, a pogotovo sa nekim dobrim. 550D je u odnosu na D90 u blagoj prednosti shto se tiche detalja kada oba gledash na 100%, ali zato 550D ima 30% vishe pixela, pa kada fotografije uporedish na istoj velichini, taj visak pixela dolazi do izrazaja i daje primetno vise detalja.

http://www.cameralabs.com/reviews/Canon_EOS_550D_Rebel_T2i/noise_JPEG.shtml

Pogledaj ovo poredjenje sa jeftinim objektivima, i tu josh D90 ima bolji objektiv pa opet ima manje detalja i na 100%, i to je najgori scenario za 550D koji mozesh da imash, shto su objektivi bolji on se vishe razmashe...

Ali kao sto rekoh vec negde (a mozda i u ovom threadu), ako cesh zauvek da ostanesh na jeftinim objektivima, Nikon ti je bolji izbor, ali ako ikada mislish da napredujesh i kupish neshto bolje, racunaj da toga nema ispod 1000e na Nikonu, dok ih na Canonu ima k'o pleve :)

To što ne poznaješ Nikon, čak ni površno, ne znači da kod Nikona nema dobrih objektiva. Nikonovi kitovi su mnogo bolji, da ne zaboravimo 35/1.8, a s obzirom da će imati šrafciger, čitava paleta fenomenalnih jeftinih FX objektiva stoji na raspolaganju...

Neće da pogreši štagod da uzme. Po mom skromnom mišljenju samo bežični rad sa blicevima i ogromna paleta jeftinih i zanimljivih objektiva je dovoljan argument da uzme D90 - ima tela po oglasima za džabe, svi su se razleteli da uzmu D7000.

Malo bolje chitaj, ja nigde nisam rekao da Nikon nema dobre objektive, vec da su oni skupi. To shto je tebi dobar objektiv=oshtrina je tvoj problem, zato si i jedini na svetu koji vozi Sigme na FF telu :d

A imash i gore poredjenje izmedju Canon i Nikon kita pa mi pokazi gde je to Nikon "mnogo bolji"...

Što da ne vozim Sigme? Doduše, ne pričam o Sigmama, nego o jako dobrim Nikon OEM objektivima. Svaki put kada napišeš novu glupost, ja ću u odgovoru da stavim jedan dobar primer.

Nikkor 24-85/2.8-4. Brz, robustan, optički fenomenalan, može da se nađe za 300tinjak jura po oglasima. Ima i makro mod, može da fokusira maltene do samog stakla kad se prebaci odgovarajući preklopnik. Aktuelan model, tj. može da se kupi i taze.

Rekoh vec, zato shto Sigme na ozbiljnom telu vozish ti i niko vishe.

I ja ne pricham o "jako dobrim kit plastikanerima ili prajmovima" vec o vrh objektivima za pristojne pare kakve Nikon ili nema uopshte ili koshtaju previshe, i koji su vecini uglavnom najvishi domet, 10-22, 17-55 IS, 70-200/4L, 70-200/2.8L, 70-200/4 IS. Sve to kod Nikona ili treba da kupish staro 20 godina ili da idesh na kompromis, a to su Sigme, ali ti naravno mislish da su Sigme podjednako dobre samo ushtedish pare, tako da ne znam ni zashto pricham ovo...

Poslednja izmena:
Sto se ti ce objektiva za nikone Driver je u pravu. Sve ono sto valja je dajvolski skupo, ja licno imam i nikon i canon, zato znam o cemu govorim. Ali da budemo iskreni situacija se popravila zadnjih 2-3 godine sa objektivima kod nikona ali opet slaba vajda.
Sad izlazi 24-120 na F4 sa Vr, prvi testovi na photozone ne izgledaju bas sjajno ali videcemo... U principu to je ono sto fali Nikonu vise pristupacnih i dobrih objektiva na F4.

Sto se tice sigme, to bih kupio samo kad bih bio prinudjen, mada bih voleo da probam njihove fisheye vise radi nekog moje zezanja nego potrebe.

A šta imaš od Nikona i Canona, ako sme čovek da pita, čisto da vidimo koje bogato znanje i iskustvo stoji iza ovih gore redaka? Drivera ne moram da pitam ništa, jer da sad da DSLR zameni nešto novo, kao što je DSLR zamenio SLR, dok Canon ne bude počeo da ga proizvodi ne bi nikad saznao da postoji.

Ne znam samo koji je argument iza 10-22 i 17-55 plastikanera? Imao sam oba vrlo dugo, a spomenuti 24-85 bi mogao da ih isčuka u sitan pesak bez ikakvih posledica po funkcionalnost, ako se već dotičemo kvaliteta izrade. ;) Ne znam što se uopšte spominju krop objektivi u flagship klasi i Canon u istoj rečenici, jer Canon nema niti jedan takav objektiv u ponudi. Nikon bar ima par komada.

Gde smo stali, a da, obećao sam da ću za svako širenje neznanja da nagradim jeftinim, a dobrim objektivom.

Nikkor 35/1.8 DX. Za njega ste bar obojica čuli, za razliku od prethodnog za koji niste znali ni da postoji. Da li je potrebno šta dodati ili oduzeti? 170-200 evrića nov, ispod 150e u retkim oglasima kao polovan. Jedina mana je ono što nije - fulfrejm.

I nemojte opet da počnete priče da su dobri samo objektivi od kilo gvožđa. Postoje situacije kada je to tačno, ali taj scenario je vrlo daleko od prosečnog člana ovog foruma.

Odakle poceti. Nabolje od pocetka. Fotografijom se bavim takoreci od malih nogu. Fotografijom je zapoceo da se bavi moj deda, a njegova deca (moji roditelji i tetka) i unuci (medju kojim sam i ja) pokusavaju i da nastave ovaj lepi porodicni posao. Da kazem moj prvi aparat sa kojim sam se ozbiljnije poceo da se zanimam fotografijom je Nikon 801, sta sam tad koristio od optike ne secam se ima od tada 15+ godina.

Nakon njega sam koristio Nikon F90x (fenomenalan aparat) u kombinaciji najvise sa 35-70 2.8 i 28-105 3.5-4.5, ali sam imao nevidjene probleme sa njim i servis mu je bio jako skup nosio sam ga sigurno 6-7 puta i posle toga odustao, imam ga i danas ali ga ne koristim (doduse sad je ispravan).

Svi ti problemi su neko me naterali ka Canonu (jeftiniji servis a i tada su bili jeftiniji od nikona) i posle njega prelazim na Canone. Moj prv slr Canon je bio eos 3 u kombinaciji sa 28-135, a posle nabavljam i 28-70 2.8. Odlican aparat, mazga koja i dan danas jos radi i nikad nije bio u servisu.

Moj prvi dslr je bio Canon 20D, naravno sa kit objektivom negde 2003 ili pocetkom 2004 sam ga uzeo. Posle sam nabavljao redom 24-70 2.8 i 16-35 2.8 I, i kasnije kad je izasao 17-85.

Posle njega prelazim na Canon 40D. Takodje mazga od aparata i njega jos imam.

Kako sam presao na Nikon?

Zapravo nisam ja vec moj brat, 2009 u tom trenutku najbolja kupovina je bila D300 a kako je on oduvek bio naklonjen nikonu ni trenutka nije bilo premisljanja sta uzeti.
Moj sledeci korak je trebao biti canon 5DmkII, ali nazalost desila mi se tragedija u porodici i ja sam onda ostao na na dva sistema i canon i nikon.

Kako smo u medjuvremenu kompletirali svu opremu za Nikona a opet bolji je aparat od od 40D, ja sam zavrio na Nikonu.

Od Nikona obj. Imam sledece: 35mm 1.8, 50 mm 1.4D, 24-70 2.8, 18-200, 80-200 (imo sam ga do skora ali sam ga prodao)

Sad sam razmisljao da kupim D700, ali cekam da izadje njegova zamena, ipak je vec dugo na trzistu. Na leto idem u Ameriku pa sam tad planirao da uzmem njegovu zamenu, ako izadje ako ne samo Nikon 70-200 2.8.

U ovom poslu sam dugo. Puno aparata i objektiva mi je proslo kroz ruke, sto licno mojih sto od klijenta s kojim saradjujem. Ovo ti govorim zbog sigmi, kod njih bas moras da imas srece da ubodes dobar model i da radi dobro sa tvojim aparatom.
Od slr do dslr, 80% kvaliteta fotografije zasnivao se na dobroj optici. Zato po mom miljenju uvek prvo vise novca u optiku, a aparate ces lako menjati.

Nikkor 24-85 nisam imao prilike da koristim tako da ne znam sta mogu da ti kazem o njemu.

Na D300 sam probao od starih objektiva kojih imam 28-105 i 35-105, i kvalietet slike je bolji cak i sa 18-200 objektivom u odnosu na njih.

Nemoj pogresno da me shvatis, ja sam dobronamerno hteo da dam savet. Ja bih prvi voleo da je sigma kvalitetnija pa ustedela bi mi gomilu novca.

Posto nisam bas aktivan na forumu, izvinjavam se svima ako sam udavio ovim opsirnim postom, ali drugacije nisam znao kako da objasnim moje poznavanje fotografije i opreme.

Isuviše bogato i lepo iskustvo da bi generalizovao. Da li je svakom fotografu potrebno da ima flagship objektiv - ja mislim da ne? Flagship Nikkor jeste preskup, ali aktuelni L-ovi koji su se pojavili skoro, niti malo ne zaostaju po ceni - dapače!

Nekad sam bio vođen finansijskim momentom, koji sad više nije presudan, tj. sad mi je zanimljivije da probunarim neki interesantan objektiv koji nije mainstream, nevezano ko je proizvođač. Prioritet je u poslednje vreme razuman IQ, ali što manji i lakši objektiv. :) Doduše, D700 sa objektivima koje imam je neodovoljno lagan za (pre)česta putovanja poslednjih godinu dana, pa nalazim rešenje u jednom baš dobrom kompaktu. Delimično su lokacije na kojima se nalazim nebezbedne za DSLR, te je i to jedan od razloga što privremeno skuplja prašinu.

Niko nije lupio glupost ovaj put, ali imam u šteku još staklića koje bih spomenuo, a uklapaju se u priču:

Nikkor 18-35/3.5-4.5. Jedan više nego šmekerski UWA za FX, po ceni od 200-350e u oglasima. Sigurno bih ga imao da mi nije iskrsla jedna još luđa kombinacija (šire&brže). :)

Pazi ovako ja to ne gledam tako tj da moram imati flagship obj. vec vise kao alat za moj posao da bude dobro obavljen. Nije da ja ima nesto protiv starih stakala da koristim u privatne svrhe, ali kad sam na terenu moram 100% da budem siguran u opremu da znam da ce posao biti dobro obavljen. Nije to nikav luksuz vec alat za mene od koga sebe izdrzavam.

Kao npr svaki dobar masjtor, gleda da ima dobar alat npr bosh busilica i ne znimaju ga neke kineske kopije (ovo govorim poredjenja radi), jer zna da mu od toga zavisi posao, pa tako i ja rezonujem.

btw. Koji je siroki je u pitanju?

Vrh Dno