Šta je novo?

Hardver Sta treba pojacati

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

BojanPavic

Poznat
Učlanjen(a)
19.09.2019
Poena
41
Moja oprema  
Laptop
LENOVO IdeaPad L340-15IRH Gaming
Mobilni telefon
Xiaomi mi9 6/128
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
PC (2018)
Intel® Core™ i5-8400 2.80 GHz (9MB keš memorije, do 4.00 GHz)
MSI nVidia GeForce GTX 1060 6GB
APACER DIMM DDR4 8GB 2400MHz
256gb Kingston SATA ssd
GIGABYTE H370M DS3H
COOLER MASTER MasterBox K500L kućište
Ovo je moj racunar koji sam kupio u Avgustu 2018 god. Ako neko ima neku preporuku sta bih mogao pojacati jer vec polako vidim da krece da ga gazi vreme u pogledu novijih igri. Na primer ljubitelj sam AC fransize ali bojim se da ovaj najnoviji Valhalla na primer nece lepo raditi jer nije dovoljno jak racunar.

Po ovim cenama stvarno se oseca covek ko magarac kad plati 30% vise za graficku koju jos mora da bas iscima da nabavi jer je dostupnost katastrofalna... Ali kontam da bi mi RTX 2060 lepo legao tu taman kao zamena za 1060.

Ja bi iskreno prvo tu memoriju izvadio i uzeo novi 32GB kit. Ne bi bilo loše ni jedan brzi m.2 da se ubaci umesto sata ssd, razlika je nebo i zemlja. Ostalo, kao što kažu ljudi, grafika je spremna za zamenu ali u ovo ludo doba to je nemoguća misija.

32GB, m.2 (kakav m.2?) umesto sata ssd-a? Kaj se dogaja sa preporukama? :D

@op

Samo još 8GB ram-a (ne mora brži od 2400mhz, nema smisla - jedino neki brži da ti ostane za budućnost) i bolja grafika. Ali, kao što ljudi rekoše... cene grafika su haos. RTX 2060 će te ispasti da se... da ne kažem šta. Realno, dokupi samo ram ako ne planiraš neki dodatni upgrade (osim grafike i dodatnog diska) u narednih par godina.

@Olujche Možda si malo omanuo,treba mu za gaming nadogradnja.
32gb i m2? 🙂
A šta drugo je moguće? Da nađe rtx 3060? A ako neko ne zna razliku u loadovanju igara između sata ssd koji je limitiran na 600MB/S i nvme m.2 koji je 5 puta brži, onda preporučujem da probaju. Dok je 32GB malo overkill za sada i za većinu igara mu nije potrebna, verujem da je pametna kupovina jer očekujem porast cena u narednom periodu.
Inače PC gamer sam 25 godina, znam vrlo dobro uticaj GPU, CPU, dobrog miša, mehaničke tastature i monitora sa barem 144hz. Samo sam realan. Ko hoće gejmerski komp u današnje vreme, bolje bi mu bilo da sačeka ili pljune mnogo para.

BTW. Predlagati rtx 2060 kao zamenu za gtx 1060 nije dobro. Čak i sa normalnim cenama kada je izašla bila je više "meh" upgrade, a sada pored nove generacije i visokih cena je čisto bacanje para. Pre bih preplatio rtx 3060.

Poslednja izmena:
Ja bi iskreno prvo tu memoriju izvadio i uzeo novi 32GB kit. Ne bi bilo loše ni jedan brzi m.2 da se ubaci umesto sata ssd, razlika je nebo i zemlja. Ostalo, kao što kažu ljudi, grafika je spremna za zamenu ali u ovo ludo doba to je nemoguća misija.
Prvo ne treba mu 32 gb za gejming nego mu treba 2x8 gb na 3200 mhz u dual channel, a sto se tice m.2 diska tek je to bacanje para jer u generalnom radu racunara m.2 nema apsolutno nikakvih benefita i samo ce baciti pare a pritom ce mu se isti daleko vise grejati, kupovinom veceg ssd-a od 500 gb neki samsung evo 860/870 ce mu zavrsiti posao, jer prilikom bootovanja racunara ili igranja igara nema apsolutno razlike izmedju obicnog sata ssd-a i m.2. M.2 moze svoju moc da pokaze jedino u renedovanju nekog video fajla pa da se vidi njegov pun potencijala ili u prebacivanju izmedju dva identicna m.2 uredjaja.

Ono sto bih ja predlozio da se ta konfiguracija izmeni iz korena, da se uzme neka b450 maticna eventulano b550 i 3600 ryzne i ram na 3200 mhz minimalno a moze i na 3600 mhz a graficka za sada da ostane ta koja jeste jer sada kupovati po daleko vecim cenama se ne isplati, a kada jednog dana padnu cene kupiti neku jacu karticu i masina ce biti mirna narednih 3-4 godine sigurno bez ulaganja.

Prodajom postojecih delova ce se umanji cena kupovine novih delova. Ovaj i5 8400 je nista vise nego svoje odsvirao i nema on sta vise tu da trazi. I pod obavezno kada se bude kuovala jaca kartica zamena napajanja ako je neko staro ili neadekvatno za novi build.

PC (2018)
Intel® Core™ i5-8400 2.80 GHz (9MB keš memorije, do 4.00 GHz)
MSI nVidia GeForce GTX 1060 6GB
APACER DIMM DDR4 8GB 2400MHz
256gb Kingston SATA ssd
GIGABYTE H370M DS3H
COOLER MASTER MasterBox K500L kućište
Ovo je moj racunar koji sam kupio u Avgustu 2018 god. Ako neko ima neku preporuku sta bih mogao pojacati jer vec polako vidim da krece da ga gazi vreme u pogledu novijih igri. Na primer ljubitelj sam AC fransize ali bojim se da ovaj najnoviji Valhalla na primer nece lepo raditi jer nije dovoljno jak racunar.
Samo jos 8gb ram,ostalo je izbalansirano i dovoljno,za sad nema potrebe za upgrade platforme a jacu graficku uzmi kad prodje kripto sezona.
Za AC Valhalla i max detalje trebace ti svakako brza graficka ali po ovim cenama se ne isplati,o performansi u samoj igri imas dosta youtube klipova a zadnji patchevi su je dosta optimizovali,posto je dx12 naslov i5 8400 nece limitirati i mnogo jace graficke.

Poslednja izmena:
What a waste of 25 years ako je rezultat to da preporucis nekome upgrade sa sata ssd-a na m.2 i 32gb rama za gaming a lik ima gtx 1060...

Sa ostalima se slazem. Jos 8gb rama za dual channel i gpu upgrade.

@Alister je u pravu, nije toliko prosta situacija, ne moze da se pristupi starim razmisljanjem da je procesor dovoljno dobar i da moze samo da se menja graficka.

Vallhalla je kompletno druga zverka od svih igara pre, i slicno drugim najnovijim igrama, veoma veliku korist dobija od modernih procesora, kao i od 6/12 varijanti odnosno dodatnih thread-ova. Nazalost skupi procesori su potrebni da glatko ide sa visokim podesavanjima na visokim osvezavanjima (Ryzen 5600x), ali dobra vest je da za ~60Hz/FPS igranje uz pristojno smanjenja podesavanja, bice nesto i sa 8400 xD

Elem da sumiram za brzu graficku (2060 Super +) morace i brzi procesor, prvi put posle mnogo decenija se ovo desava, razmazila nas stagnacija posle Xbox 360-ce. I jedina isplativa opcija za nekog na budzetu je Ryzen procesor 5000+/6000 generacija za ~150-250 evra, ili Alder lake/Meteor lake varijanta (Ne, 11400F nije dovoljno dobar, nije future proof/nije dovoljno osiguranje za budzet buducnost)

Tako da se kompletno slazem sa vecinom predloga u ovoj temi, dodatnih 8 GB RAM-a za 2x8GB varijantu sa pristojnim latencija/brzinama (Crucial Ballistix 3000MHz/3200MHz CL15 modeli su najbolje od najboljeg) je najbolja opcija.

I drugo posle toga je graficka kad uspes da nabavis nesto. Samo budi spreman da zavisno od toga koju graficku uzmes, zamenis i procesor+plocu za 1-3 godine i to idealno sa 5600x kojem je pala cena ili nekim Intel ili AMD ekvivalentom koji jos uvek radi na DDR4 (Opseg cena za procesor je ~150-250 evra, i to cekas da se pojavi)

Poslednja izmena:
Nema potrebe da ide na ryzen 5600x jer je jos uvek preko 300 evra kada za 150 evra moze da se nadje ryzen 3600 kojem ne fali ama bas nista a za razliku para moze da kupi dobru plocu i da doda jos malo i da kupi odgovarajuci ram.

Pomalo od svega:

1. Podpitanje: Na kakvom monitoru se igraš, tj na kojoj rezoluciji?

2. Predlog: Ne kupuj ništa. Ok, možeš dodatnih 8gb, kao što je većina predložila, nije revolucionaran upgrade, ali je jeftino a osetiće se ponešto. Kupovina boljeg procesora po meni nema smisla ukoliko ostaješ na 1060, a menjanje 1060 je praktično nemoguće trenutno. Uzeti polovan 2060 (bez S) za 500e kao upgrade 1060 je ok ako koristiš 50e novčanice umesto toalet papira, mada ja iz principa ni tada ne bih to uradio.

3. Napomena: što se tiče predloga za m.2 disk, to definitivno nije nešto što bih prvo predložio za upgrade gaming računara, ali kolege forumaši koje su napale ovaj predlog "jer nema nikakvih benefita" očigledno nisu koristili m.2. Ja sam umalo odustao od Civ VI jer nisam imao živaca da čekam učitavanje sejvova, progledao sam otkako sam prešao na m.2. Samo pokretanje igara je takođe očigledno mnogo brže, možda nekom i nije bitno ako se igra pokrenula za dva minuta ili za dvadeset sekundi, al ja sam živčan ***.

4. Molba: za člana @BobRock9x, ako može malo detaljnije kako se zbog m.2 diska daleko više greje računar, pošto ovo nisam znao, a volim da mi je računar hladan, pa da se informišem.

Meni je civ6 20ak sekundi radio posao i sa sata ssd EVO 850...

@shpajz

Prvo procitaj lepo sta sam napisao u postu, pisao sam o m.2 pa sam ujedno napisao da ce se isti vise grejati a pod to mislim da ce m.2 da bude topliji jer stoji izmedju procesora i graficke pa ako jos nema hladnjak na sebi i ako mu nije skinita nalepnica (a skinuta nalepnica nema vise garancije) za bolje pripajanje hladjenja na plocicu onda ima da ide sada na 50 stepeni a u letnji period ce bude i daleko veca teperatura. A cim su vece temperature dolazi do degradacije m.2 uredjaja a gubice solidno na performance. Tako da bi ti moj savet bio da se malo informises pre nego sto nekoga napadnes.

Opet netacno iznosenje informacija, imao nvme samsung evo 970 od 500 gb i prodao ga i kupio obican samsung evo 860 od 1 tb.

Sto se tice zamene hardvera svakako ce u nekom trenutku morati da ga menja pa sto ne sada kada ljudi prodaju svoje ryzen 3600 i kupuju 5600x. A to sto ima 1060 nije nikakav problem jer cim pojeftine kartice kupi sebi noviju jacu i ima spremnu masinu.

Bolje osnovu da spremi sada i kasnije se doda samo kartica i opet uziva.

Poslednja izmena:
Ja licno testirao razliku izmedju 970 evo nvme i 860 sata...nema razlike, a i kada je ima, to je statisticka greska, na nivou par sekundi.
Upgrade rama i gpua kada bude moglo nesto normalno da se nadje. Gpu upgrade ispod 2070s nema smisla. Sve ostalo je bacanje para ako se juri 60fps gaming. Za 120+fps ne vidim poentu van fast paced fps naslova...a ako vecinom igras AAA naslove, tesko da ima logike ici na recimo rtx 3080 i 5800x, jureci 120fps na tako zahtevnim naslovima.

Razlika u cenama između NVMe i SATA je praktično nikakva a NVME i svi M.2 su mnogo praktičniji, ako ništa drugo onda bar 2 kabla manje. Razlike u brzini između sporog i ultra brzog NVMe je primetna u nekim uslovima, specijalno za OS.
Ja imam W10 (insider) na jednom Kindston AS400 1250GB i drugi, (regularni) W10 na 970 evo pro i razlika je kao noć i dan. Ne samo brže dizanje windows-a i startovanje programa/igara nego su update i backup bar 3 puta brži.
Ne kažem da mora da se menja ali ako se već uzima novi(i veći) disk onda bolje odmah na brzi NVMe.
PS. Ne samo da su cene istenego NVMe čak i jeftiniji
1621925081037.png

Poslednja izmena od urednika:
@shpajz

Prvo procitaj lepo sta sam napisao u postu, pisao sam o m.2 pa sam ujedno napisao da ce se isti vise grejati a pod to mislim da ce m.2 da bude topliji jer stoji izmedju procesora i graficke pa ako jos nema hladnjak na sebi i ako mu nije skinita nalepnica (a skinuta nalepnica nema vise garancije) za bolje pripajanje hladjenja na plocicu onda ima da ide sada na 50 stepeni a u letnji period ce bude i daleko veca teperatura. A cim su vece temperature dolazi do degradacije m.2 uredjaja a gubice solidno na performance. Tako da bi ti moj savet bio da se malo informises pre nego sto nekoga napadnes.

Opet netacno iznosenje informacija, imao nvme samsung evo 970 od 500 gb i prodao ga i kupio obican samsung evo 860 od 1 tb.

Sto se tice zamene hardvera svakako ce u nekom trenutku morati da ga menja pa sto ne sada kada ljudi prodaju svoje ryzen 3600 i kupuju 5600x. A to sto ima 1060 nije nikakav problem jer cim pojeftine kartice kupi sebi noviju jacu i ima spremnu masinu.

Bolje osnovu da spremi sada i kasnije se doda samo kartica i opet uziva.
Apsolutno nije nikakav napad, čak sam lepo i napisao da je molba, ja ovde i jesam da se informišem, pa sam te zamolio za dodatno razjašnjenje u vezi nove informacije koju sam od tebe čuo a nije mi bila najjasnija.
Srećom stoji post i dalje pa možemo obojica da ga pročitamo, napisao si, citiram:
"u generalnom radu racunara m.2 nema apsolutno nikakvih benefita i samo ce baciti pare a pritom ce mu se isti daleko vise grejati"
Ovako napisano, ispada da će se računar više grejati ako ima m.2.
U slučaju da si mislio da će se m.2 "daleko više grejati", trebalo bi da navedeš u odnosu na šta si mislio da će se "daleko više grejati". Kod mene npr u sva tri računara su m.2 hladniji od ssd, ne mnogo, ali po nekoliko stepeni. Nalepnice na m.2 diskovima su termoprovodne i sem svoje osnovne svrhe (da piše na njima to što piše) imaju i ulogu da rasporede ravnomerno temperaturu. Na disku su kontroler i memorijski čipovi, kontroler je krivac za najveći deo toplote koju pravi m.2, a memorijski čipovi čak i zahtevaju da budu na temperaturama nešto većim od sobnih da bi optimalno radili tako da ova nalepnica vrši potrebnu preraspodelu toplote. Molim te nemoj skidati nalepnicu sa m.2 diska ili savetovati bilo kome da to učini, nevezano za garanciju. Ako ti m.2 disk radi na 50 stepeni nešto nisi dobro odradio prilikom instaliranja, ili ti je temperatura u kućištu prevelika.

Meni je civ6 20ak sekundi radio posao i sa sata ssd EVO 850...
Meni moj crucial definitivno nije završavao za 20ak sekundi, a ja sam profesionalno deformisan na cifre, merenja, tabele i poređenja, pa me nije mrzelo da instaliram na oba diska i da učitam isti save sa oba diska, razlika je tačno 2.7x (crucial mx500 250gb i kingston a2000).

Apsolutno nije nikakav napad, čak sam lepo i napisao da je molba, ja ovde i jesam da se informišem, pa sam te zamolio za dodatno razjašnjenje u vezi nove informacije koju sam od tebe čuo a nije mi bila najjasnija.
Srećom stoji post i dalje pa možemo obojica da ga pročitamo, napisao si, citiram:
"u generalnom radu racunara m.2 nema apsolutno nikakvih benefita i samo ce baciti pare a pritom ce mu se isti daleko vise grejati"
Ovako napisano, ispada da će se računar više grejati ako ima m.2.
U slučaju da si mislio da će se m.2 "daleko više grejati", trebalo bi da navedeš u odnosu na šta si mislio da će se "daleko više grejati". Kod mene npr u sva tri računara su m.2 hladniji od ssd, ne mnogo, ali po nekoliko stepeni. Nalepnice na m.2 diskovima su termoprovodne i sem svoje osnovne svrhe (da piše na njima to što piše) imaju i ulogu da rasporede ravnomerno temperaturu. Na disku su kontroler i memorijski čipovi, kontroler je krivac za najveći deo toplote koju pravi m.2, a memorijski čipovi čak i zahtevaju da budu na temperaturama nešto većim od sobnih da bi optimalno radili tako da ova nalepnica vrši potrebnu preraspodelu toplote. Molim te nemoj skidati nalepnicu sa m.2 diska ili savetovati bilo kome da to učini, nevezano za garanciju. Ako ti m.2 disk radi na 50 stepeni nešto nisi dobro odradio prilikom instaliranja, ili ti je temperatura u kućištu prevelika.
Naravno da sve pise i ko ne cita docice u zabludu ko i ti. Cim se pominje m.2 znaci da na njega mislim i da ce se isti vise grejati a ti ako si takav junak i da tvrdis da se m.2 manje greje od ssd-a ti lepo prilozi dokaze toj tvrdnji inace moracu da te nazovem lazovom (bez uvrede). Kako sam m.2 stoji izmedju graficke i procesora, lepo izmeri temperaturu istog kada si u igrici a ne kada racunar ladi j*jca u ladu. A da bi sam sebe razuverio izmeri brzine m.2 uredjaja dok je ladan i onda pokreni neku igru pa je igraj pola sata ili vise pa kada se dobro ugreje onda ponovi test cisto da vidis kolika ti je degradacija na upis i citanja sa diska.

I kao najbitnije nisam ja nikome savetovao da skida nalepnicu nego to pojedini rade da bi imalo bolji kontak hladnjaka sa cipom m.2 uredjaja da bi ga hladio bolje a ti ako ne verujes meni eto informacija na google koliko hoces pa izvoli citaj. Nista sto sam ja napisao nisam slagao ili reko zato sto je meni merak da nekoga zeznem da koristi sata ssd a da ne kupi m.2, vec sam napisao da sam imao m.2 i to ne obican kao sto si ti koristio nego samsung evo 970 m.2 koji taj crucial i kinston papa za uzinicu.

A u nastavku ovog snimka videces da je ovaj momka skinuo nalepnicu sa m.2 diska prilikom instalacije externog hladjenja na m.2. A nije lose da pogledas i nastavak gde pokazuje tepmerature od 51 stepen.

Poslednja izmena:
I ja predlažem 8 GB Rama, i ako možeš uhvati pretplatu od 5€ za GeForce NOW.Tako teraj godinu dana, valjda će dotle i cene grafike da se unomale, ili se namerno ide na ove servise (cloud i striming gejming)?

Naravno da sve pise i ko ne cita docice u zabludu ko i ti. Cim se pominje m.2 znaci da na njega mislim i da ce se isti vise grejati a ti ako si takav junak i da tvrdis da se m.2 manje greje od ssd-a ti lepo prilozi dokaze toj tvrdnji inace moracu da te nazovem lazovom (bez uvrede). Kako sam m.2 stoji izmedju graficke i procesora, lepo izmeri temperaturu istog kada si u igrici a ne kada racunar ladi j*jca u ladu. A da bi sam sebe razuverio izmeri brzine m.2 uredjaja dok je ladan i onda pokreni neku igru pa je igraj pola sata ili vise pa kada se dobro ugreje onda ponovi test cisto da vidis kolika ti je degradacija na upis i citanja sa diska.

I kao najbitnije nisam ja nikome savetovao da skida nalepnicu nego to pojedini rade da bi imalo bolji kontak hladnjaka sa cipom m.2 uredjaja da bi ga hladio bolje a ti ako ne verujes meni eto informacija na google koliko hoces pa izvoli citaj. Nista sto sam ja napisao nisam slagao ili reko zato sto je meni merak da nekoga zeznem da koristi sata ssd a da ne kupi m.2, vec sam napisao da sam imao m.2 i to ne obican kao sto si ti koristio nego samsung evo 970 m.2 koji taj crucial i kinston papa za uzinicu.

A u nastavku ovog snimka videces da je ovaj momka skinuo nalepnicu sa m.2 diska prilikom instalacije externog hladjenja na m.2. A nije lose da pogledas i nastavak gde pokazuje tepmerature od 51 stepen.

*** ko babe na fb smo. m.2 disk ne moraš da instaliraš u slot između grafičke i procesora. Nisam junak, ali tvrdim da kod mene u svim računarima m.2 radi na manjim temperaturama od ssd-a i u load i u idle. Ako baš treba, kad dođem kući mogu da ti stavim i sshot. Obzirom da mi disk ne prelazi 40 i neki stepen, mislim da ovo merenje koje si preporučio nema svrhe, jer nigde nisam našao informaciju da na tim temperaturama dolazi do degradacije performansi. Takođe, u ovom prvom klipu čovek je terao load 20 minuta i dalje nije prešao 41 stepen, što je otprilike ono što se i meni dešava.
Ako se već hvališ da si imao samsung evo 970 "koji papa kingstona za užinicu", možda nije logično da okačiš YT klip u kojem ta dva diska imaju praktično iste rezultate?

edit: hijackovali smo čoveku thread bez potrebe, ja se izvinjavam zbog mog dela krivice i povlačim se iz dalje rasprave (poslaću sshot još da ne bude da sam lažov, jel). OP srećno u upgrade-u za šta god se odlučiš.

Poslednja izmena:
Prestanite da pisete M.2 - to je samo tip konektora za SSD diskove.
Bar elementarno naucite, pre nego sto date sebi za pravo da preporucujete nekome nesto.

M.2 disk moze da bude Sata (sporiji) i NVME (brzi).

Po meni za 99% igara nema razlike izmedju Sata i NVMe SSD diskova.
A tamo gde je razlika koju sekundu ili delic sekunde u ucitavanju.
Bitno je da nije obican HDD.

Razlike se vide u profesionalnom radu sa velikim fajlovima, i u testovima.
U igrama je smesna razlika.
Naravno ako je i mala razlika u ceni, neka se ide na nvme.

Niđe veze. Porediš jedan od najlošijih diskova na tržištu sa drugim skoro najboljim. Plus u situaciji gde ima mnooogo sitnih fajlova, sa puno paralelnog čitanja i pisanja...
Poredim šta imam ali ni najbolji SATA nije ni do kolena relativnom dobrom NVMe ni u jednoj rubrici. Zgodniji, niža cena, brži, zašto oupšte razmišljati ako postoji mogućnos ugradnje. Puno paralelnog čitanja i pisanja, malih i velikih fajlova je isto kod svih SSD-a samo je interface brži kod NVMe, PCIe x4 ili x2 čak.
Da li misliš da u primeru koji sam naveo gore trebalo plaltiti 2000 više za sporiji disk a to su dva od boljih i bržih SSD-a ?? Does not compute :sick: čak ni da je razlika obrnuta.

Znaš šta... Nemam vremena da ulazim u priču. Napisao si jedno, ja sam odgovorio na to sa mojim mišljenjem. Ovo sad što pitaš je nešto skroz drugo za drugu diskusiju.

@DBraveZ je gore napisao isto što i ja mislim na kraju krajeva.

@shpajz

Pa okacio sam ti rezultate tvog NVMe diska da vidis u radu ono o cemu pricam, a na prvom snimku jeste 41 stepen a pogledaj drugi snimak gde je temperatura 51 stepen. A nisam siguran to mora neko da kaze ko se bolje razume ali mislim da prvi m.2 ulaz i drugi da nisu isti po pitanju brzina koje ce maticna na njima da ocita. Ne znam koju plucu imas ali pogledaj i videces da imas neka ogranicenja koriscenjem drugog m.2 ulaza naspram prvog.

Eto valada sada kada ti je vise ljudi potvrdilo da nema razlike u obicnom ssd-u i nvme uredjaju sto se tice igara valda ces sada da poverujes u to. Jer kao sto rekoh u prvom postu razlike nema a benefiti nvme diska se osete tek u radu sa velikim fajlovima tipa kada nesto radis u adobe ili photoshopu ili ako se kopiraju veliki fajlovi ali samo ako se prebacuje preko dva ista uredjaja tada ce se vidi puna brzina nvme-a a ovako pisi kuci propalo.

Vrh Dno