Šta je novo?

Sta sve pogledati pri kupovini monitora?

lood_za_q3

Slavan
Učlanjen(a)
19.12.2004
Poena
320
Pa ovako... bacio sam oko na 223bw i pazaricu ga narednih nedelja pa bih voleo par saveta od iskusnijih drugara sa foruma. To ce biti moj prvi tft pa nemam iskustva. Znaci mogu da nabacim belu pozadinu da proverim za bad pixele, pozadinsko probijanje verovatno nemogu da pogledam zvog svetla u radnji (osim ako ne ponesem cebe :D) Da li trebam da pogledam u nekom meniju da li je monitor bio paljen pre, mislim koliko je dugo radio? Sta jos trebam da proverim?

Piksele proveri na nakoliko boja...Evo npr,moj crveni piksel se uopste ne primecije na beloj pozadini ali zato na tamnoj izbija oci.Na beloj pozadini primetices piksele koji su skroz mrtvi tj. ne sijaju uopste.

Poslednja izmena:
ponesi programce dead pixel buddy za testiranje, a ako mozes, pogledaj oznaku panela (ima mnogo toga recenog na tu temo, so search!). Mada, ja sam na kraju imao mnogo srece, uzeo 2232 uz probu na licu mjesta, zapao me Made in Romania, i posle pocetnog pada odusevljenja, vidio sam da je u pitanju S (Samsung) panel, sto je i najbitnije! :)

Poslednja izmena:
pa chitao sam ja po forumu i video dosta priche u vezi tih panela, ali koliko sam ja skontao za 223bw ima samo samsungov panel, jer je monitor 21.6 inchi.
A kako mogu da udjem u neki servise meni kod 223bw da pogledam koliko je radio monitor?

Nekoliko godina je radio.
Šta li misliš, koliko li je radio? A, koliko će da traje kod tebe i bude aktuelan?
Nekad smo baš Piroćanci, do yya.

cudo ako je u 223, kao najjeftiniji, samo S panel. Servis meni: smanjis brightness i contrast na 0 i onda drzis source dugme 5-10 sec i to je to

ponesi programce dead pixel buddy za testiranje, a ako mozes, pogledaj oznaku panela (ima mnogo toga recenog na tu temo, so search!). Mada, ja sam na kraju imao mnogo srece, uzeo 2232 uz probu na licu mjesta, zapao me Made in Romania, i posle pocetnog pada odusevljenja, vidio sam da je u pitanju S (Samsung) panel, sto je i najbitnije! :)

Na koji nacin si zakljucio da je Samsungov panel posto sam ja gledao par modela nazad i nigde na nalepnici nisam pronasao koji je :(

Inace cela nova tura tih monitora je iz Rumunije :(

pa sta fali ako je iz Rumunije, kad je S panel?? A ukucao sam oznaku panela u google i nasao na bar 10 mjesta da se radi o S panelu, naknadno mi je i poznanik koji radi za Erc potvrdio po serijskom broju, tako da trk u prodavnice i kupujte Rumune :d

pa sta fali ako je iz Rumunije, kad je S panel?? A ukucao sam oznaku panela u google i nasao na bar 10 mjesta da se radi o S panelu, naknadno mi je i poznanik koji radi za Erc potvrdio po serijskom broju, tako da trk u prodavnice i kupujte Rumune :d

Nemam ja nista protiv njih a nebih imao ni da ga Ei Nis sklapa ako je sklopljen kako treba :)

Koliko se secam oznaka panela je bila PE22BS a ako tvoj drugar moze da nam otkrije kako na osnovu serijskog boroja da provalimo koji je panel :)

Thanx :)

Svaka pomoc je dobrodosla posto se ja konstantno lomim izmedju 223BW i 2232BW modela :)

Reci mi samo kakve su boje i opsti utisak posto meni treba monitor za pripremu za stampu a nema bas kinte za one o 1000 evra :(

pa chitao sam ja po forumu i video dosta priche u vezi tih panela, ali koliko sam ja skontao za 223bw ima samo samsungov panel, jer je monitor 21.6 inchi.
Cekajte, zar prica nije bas obrnuta. Da je sigurnije uzeti 2232BW jer on ima samo S panele?

presvlet?

Crna koja nije crna ali je crna :)

Ma da kao i svaki Samsung :( Trenutno sam ga stavio na Osvetljenje 15, Kontrast 40 i jos sam na grafickoj kartici peglao Gama na 0.5 i dodatno potamnio :(

Sutra uzimam od drugara uredjaj za kalibraciju pa cu valjda uspeti da ga dovedem na ono sto treba :) Generalno je ok monitor jedino sto ga moj polovni Eizo TFT star 4 godine sije sa bojama i uglovima gledanosti za jedno 20 kategorija :(

Zakljucak je sledeci: Za ove pare mislim da nema boljeg a nisam siguran ni za neke vece pare (tipa 2x) da ima boljeg.

I dalje nisam nasao ko je proizvodjac mog panela :(

proizvodjac tvog panela je samsung makar prema tvrdnjama licno samsunga, gde je i ovde u vestima prenesena vest da ce se 223bw modeli isporucivati iskljucivo sa samsung panelom

Samsung !?

Nadam se da jeste ali to mi je nekako sumnjivo :(

Vidim da se jos nekim po Evropi zalomio isti panel ali ni oni nemaju pojma kome pripada ova oznaka F (CFA-1001) ali kao sto sam rekao monitor deluje sasvim ok i nema bad pixela sto je najbitnije :)

Imam samo jedan mali problem :S: Natural color odbija da se instalira a Magic tune posle resetovanja napise da moj hardware (tj graficka) nije kompatibilan sa software-om i nece da radi :( Idem sad do ortaka po uredjaj za kalibraciju pa da mu se ja malko m.... mile :-devil-: On ce meni da nece da radi :p

To da 2032/2232bw modeli imaju samo S panele je apsolutno netacna. Kao i kod 206/226bw ugradjuju sve i svasta. Konkretno ja sam uzeo 2032bw prosle nedelje (made in Romania) i dobio C panel i to onaj losiji (CPT). Boje po defaultu imaju plavicastu nijansu, tako da sam morao nivo plave dosta da smanjim i da se malo zezam sa podesavanjima kako bi dobio iole pristojnu sliku. Cak, vidjao sam dosta jeftinijih modela drugih proizvodjaca koji imaju bolju sliku nego ovaj Samsung. Sve u svemu ako imate srece (ili nekog u prodavnici) zapasce vam S panel, ako nemate srece dobicete C panel i to je to. Ja sa ovim svojim definitivno nisam zadovoljan.

Pozdrav.

223BW vs 2232BW

To za 2232BW je poznato da ugradjuju sve i svasta ali pitanje je sta ugradjuju u 223BW jer je to manja dijagonala nego kod 2232BW (21.6" vs 22") :S:

Po nekim tvrdnjama ovaj displej od 21.6" radi samo Samsung dok ove vece rade razni njegovi dobavljaci tako da se postavlja pitanje sta je od toga istina. Meni se najvise cini da i jedan i drugi rade "razni likovi" ali da Samsung gura vest da manje rade samo oni dabi ih lakse prodali :mad: Inace nek nego ode na zvanican sajt Samsunga i proba da pronadje model 223BW (zelim mu mnogo srece). Do pre par dana je postojao ali ga vise nema nigde :S:

I opet da ponovim, meni se svidja 223BW i mislim da nisam pogresio kupovinom istog. Za 50 evra koliko je 2232BW skupli mislim da nenudi nista revolucionarno sto bi neko platio tolike pare a ono 2ms-5ms mislim da je samo marketinsko s.... jer je ionako GTG an ne BTW koje je najverovatnije oko 8-16ms. Igrao sam pucacine na Eizo monitoru koji po karakteristikama ima odziv od nekih 45ms i nisam primetio bilo kakvu razliku u odnosu na ovih 2ms i 5ms :)

Javljam se kad isprobal kalibrator na monitoru :)

Kalibrisao 223BW

Znam da se 223BW u americi zove 216BW ali ga je do pre neki dan bilo i kao 223BW a sada ga nema :(

Inace lutajuci po nekom Francuskom site-u naletoh na linkove firmi koje rade panele za Samsunga i prema podacima koje su dali niko osim Samsunga neradi panel u velicini 21.6 vec 20.1 ili 22 tako da postoji velika verovatnoca da je u 223BW modelu iskljucivo Samsung panel :)

BTW
Najzad sam izveo kalibraciju monitora i to sa Gamma 2.2 - 6500K

Monitor ima sledeca podesavanja:
Brightness - 10
Contrast - 40
Gamma - Mode 1
Red - 60
Green - 40
Blue - 32

A ovo je kalibrisani ICC profil za Nvidia 8600GTS (Sva setovanja graficke kartice su na Default).

Zadovoljan sam jer je crna ok kao i kontrasti a moze i normalno da se radi u svim programima pa i kada je pozadina bela :)

PS Uradicu jos par kalibracija za druge modove :)

Prilozi

• 1-SyncMaster 223BW Calibration 1.rar
    2.6 KB · Pregleda: 158
@sgajic

da li se ovo odnosi samo na windows xp ili se odnosi i na windows vista?
primetio sam da na visti svakako daje znacajnije lepsu sliku nego na xp pa zato pitam oce li biti odstupanja?
ja posedujem 6800le graficku pa me interesuje moze li i tu biti nekakvog odstupanja?

Poslednja izmena:
sgajic, jesi siguran da su ta podesavanja univerzalna bas za svaki primerak monitora i za svaki primerak graficke 8600gt? Ja bih radije probao sa nekim zasebnim programom koji ima detaljno uputstvo za podesavanje, pa tako i koristim Monitor Calibration Wizard.

Mozda bi trebao da probas sa njim ili sa Adobe Gamma pa da uporedis icc profil koji dobijes pomocu njih sa tim profilom koji si skinuo...

Neispitano

Ovo je kalibracija za XP a nisam probao pod Vistom posto je nisam instalirao a nisam ni siguran da cu do nekog SP2 :)

Mozes da probas pa ako ne zadovoljava vrati na default :)

Kalibracija

sgajic, jesi siguran da su ta podesavanja univerzalna bas za svaki primerak monitora i za svaki primerak graficke 8600gt? Ja bih radije probao sa nekim zasebnim programom koji ima detaljno uputstvo za podesavanje, pa tako i koristim Monitor Calibration Wizard.

Mozda bi trebao da probas sa njim ili sa Adobe Gamma pa da uporedis icc profil koji dobijes pomocu njih sa tim profilom koji si skinuo...

Ako nisi procitao gornje postove da ponovim.

Ovu kalibraciju sam uradio sam sa uredjajem za kalibraciju monitora Spyder2PRO tako da je monitor kalibrisan kako treba za zadati kriterijum Gamma 2.2 na 6500K. Iz datog profil koji sam okacio je profil koji je dobijen datom kalibracijom i idealan je za moj monitor i ono cime se ja bavim (priprema za stampu). Moguce je kalibrisati monitor i za neke druge parametre u odnosu na to sta zelis da dobijes. Ono sto je bitno kod ove kalibracije je to da se vide sve nijanse svih boja o najsvetlije do najtamnije tj crne.

Nekazem da je ovo kalibracija za sve monitore tipa 223BW niti je tako nesto izvodljivo ali je dobra polazna tacka za dalja manja dostelavanja. Niko nemoze da ti ponudi idealan profila za tvoju masinu ali barem mozes da imas dobar osnov za dalje stelovanje.

Mislio sam da uradim jos nekoliko kalibracija ali mi treba vremana (oko 20-30 minuta po profilu). Inace stelovanja za monitor su takva da se prilikom merenja uredjajem dobijaju idealno osvetljenje (bela-crna) i idealni kontrast (vide se sve nijanse od bele do crne boje) a daljim stelovanjem RGB kanala se tobija toplina odnosno boje pri temperaturi od 6500K (topliji spektar). Dalje cimanje sa samim uredjajem dovode do toga da se fino podese prelazi za svaku boju i da se dobiju tacni prikazi tih boja na ekranu tako da je stelovanje samog monitora dobra osnova za stelovanje icc profila i obrnuto :)

Nadam se da se nisam izgubio u ovom kucanju :)

@sgajic

ja sam probao icc profil i podesio monitor kao sto pise ali slika mi je veoma tamna iako su boje daleko izrazajnije, ne znam sad tacno kako da objasnim posto nisam nikakav strucnjak
prihvatljivija je slika kad monitor vratim na default ali i dalje slika veoma tamna tj imam utisak da je prezasicena crnom bojoj, ako sam se opet dobro izrazio :S: , ali osnovne boje su mi svakako vernije nego na default
imam problem sad i sa tekstom npr u info panelu sad vidim bela i zelena slova ispod slicica ili na desktopu ispod ikona, a dalje u postovima vidim sva bela slova kao i ranije ???

igrajuci se s podesavanjima u monitoru nikako nisam mogao da zadrzim bas ovakve boje sem crne i prosto sam se izgubio u podesavanjima

recimo ne vidim nijanse crvene boje vec samo crvenu boju ili ne vidim nijanse sive boje vec samo crnu boju, ako si me razumeo sta ocu da kazem, tj ovog leptira sa slicice sad vidim u samo crnoj i crvenoj boji i jedan mali deo iznad repa narandzstoj dok mi je monitor ranije na default prikazivao sve boje ili nijanse na slici npr na krajevima krila sa sivim elementima u crnom borderu a telo leptira sa nekim narandzastim elementima

pa sad imam pitanje: kako da ostanu ovakve boje plava crvena zelena a da dobijem nijanse i jos kako da dobijem nijanse sive a da se ne promeni toplina ovih boja iz icc profila? (valjda si me razumeo sta sam hteo da pitam :) )

pa ako je moguce da napravis jos 1 profil sa toplijim bojama :wave:

Prilozi

• butterfly.jpg
    butterfly.jpg
    88.1 KB · Pregleda: 116
To sto si mi opisao lici mi kao da ti je na grafickoj Gamma 0 ili je osvetljenje smanjeno na 0 a kontrast na 100. Na grafickoj kartici postavi sve default vrednosti pa vidi dali i dalje nevidis nijanse boja i dali je pretamno sve a onda probaj da resetujes monitorska podesavanja (color reset i image reset) pa vidi sta se dogadja. Evo i par korisnih linkova pa se nadam da ce pomoci.

Pogledaj ovaj site i probaj da ga malo kalibrises po uputstvima koje daju. http://www.lagom.nl/lcd-test/
Pod [explain] ima opis sta bi trebalo da vidis i sta uraditi ukoliko vidis nesto drugo

Druga stavka je program monitor test i imas ga na ovoj lokaciji:
http://www.passmark.com/products/monitortest.htm

Ovde su profili koje je covek dao za 226BW pa probaj i sa njima. http://andrewswihart.net/blog/review-samsung-226bw-lcd-c-panel

Ako nista od ovoga ne uspe pogledaj ovaj post i korisnika Ev1LMa5ter http://www.benchmark.co.yu/forum/showthread.php?p=1321823#post1321823 i reci mi dali je kod tebe slican problem.

Samo mi reci koji monitor imas i koju graficku karticu.

Javi kako je proslo i sta se desava.

Poslednja izmena:
Vrh Dno