Šta je novo?

Sta se desava sa hard diskovima u poslednje vreme

link2rage

Čuven
Učlanjen(a)
16.01.2004
Poena
620
Sta se desilo sa kvalitetom hard diskova u poslednji par godina (tacnije posle poplava na tajlandu ili gde vec bese) crkavaju kao ludi, puni bad sektora, itd. Meni licno se desilo da na 2 harda od 3tb se u prvi sad vremena pojavili gomila bad sektora, drugi je crko u roku od 2 sata. Garancija koja je trajala 3 godine za pojednie hardove smanjene su na 2. Pogotovo oni hardovi iz laptopova (imam prijatelja koji je kupio laptop pre 2 godine i mesec dana, crko mu je hard cim je istekla garancija, tacnije nije crkao ali se pojavili 1000 bad sektoraa sto najcrnje laptop po sentinelu pokazuje da nije radio ni 20 dana za to vreme. Imam bas dosta slucajeva. Dok recimo oni pre poplova koji su radili i preko 1000 dana rade i dalje lepo. Da li kontrola kvaliteta opala, namerno prave takve krs hardove. Ja se taman sve diskove prebacio na hardove, da bih strefio nervni slom sa podacima kojima se izgubio na njima u roku od nedelju i to samo kao backup diskovi, nisu stalno prikacnei na kompjuter. Sad se razmisljam da kupim blu ray rezac pa da rezem vazni stvari na njima ponovo. Uzgred razni sony, samsung blu ray rezaci u nemackoj u Mediamarktu se krecu reda 60-70e externi. (informacija od pre par dana, licno video, da ne pricam o mac book pro za 999 e sa i5 procesorom, 13,3 retina displejom itd a kod nas 1500e.

mozda lose rukovanje u transportu. diskovi su jako osetljivi na potrese, pa to sa laptopovima ne cudi uopste.

Misliš?
Ako se desilo kod otvarača teme da je tako prošao, to jeste moguće.
Činjenice govore da su hard diskovi sada mnogo manje pouzdani nego ranije.
A i ranije su bili najslabija karika.

Mnogo veća gustina zapisa, itd..
Proizvodni proces "rastegnut" do krajnjih granica..
I tako dalje..

Некад давно ми је другар причао како "наши" купују хардове на велико у Сингапуру. Уђеш у радњу и тражиш конкретан модел. Продавац каже ... имам нов за 400$ а имам и несигурне (можда враћане на рекламацију) за 350$ као и неке који су сумњиви и њих дајем за 300$. Имам и неку туру која је при утовару испала у море па смо их осушили и можда неће да раде. Они су 200$ ... шта мислите које су наши највише куповали?
После неких искустава а и читања туђих, нема шансоне да ја нешто чувам на хардовима. Блуреј је можда још скуп, флешке нису поуздане а и чекам да оду у Т величине а до тада је ту полица са ДВД копијама. ;)

Dok se ne rspadnu dvd-ovi za 6m-1,5g umesto za 20-30 jer sada ni kvalitet dvd-ova nije nista specijalno bolji od kvaliteta srednje i niskobudzetnih hdd.
Ako hoces kvalitetan hdd kupujes onaj skuplji i sa duzom garancijom, pa ga prvo proveris jedno 3-6m u radu i onda koristis kao spoljnji ili desktop skladisni prostor za vazne stvari.
Ja imam na 3hdd prostor za kopije svega izuzetno vaznog... ;)
Dakle u triplikatu izuzetno vazno!
Manje vazno je samo na dva hdd (u dupolikatu), a nevazno kojekude po ta 3 hdd samostalno...

Први ДВД који сам резао је прешао 10 година, последњи (од оних који су у полици) је око годину дана стар. Ниједан никада (осим пар експеримената) није одбио сарадњу. За то време сам добио један 1Т WD Black који је испустио бели дим на сред 5-годишње гаранције, једног 1Т WD зеленка који је био на прагу али сам искористио гарантни рок, један 320 је онако отишао ... како год, ако оде ДВД, то је нешто што поново набавим за кратко време. Ако оде хард са Т, то онда може да потраје.

Све у свему, у питању је нешто што није толико важно, углавном музика што већином могу опет да нађем док нечега толико важног и немам много. Ако бих ту музику правио у 2-3 копије на хардовима ... било би ми потребно богатство и неколико десетина Т у хардовима.

Можда има везе и са тим што ДВД одувек купујем у провереној и истој радњи а и што их чувам у кутијама, по свим правилима чувања. И што и први ЦД који сам резао ... па има већ 17 година изгледа исто као и тада, ни отиска прста ни огреботине ни масне флеке.

Nazad
Vrh Dno