Šta je novo?

Sta se desava kada ne cistite kuler 2 godine...

Učlanjen(a)
08.09.2004
Poena
304
Kao sto rekoh, a vidi se i na slici, Pogledajte prilog 28008 nisam cistio kuler dve godine.
Minimalna radna temperatura bila je oko 52 C a max 74-75 C a buka skoro kao na aerodromu...
Posle ciscenja ( neciji odlican savet da ga operem vodom, drugacije je nemoguce) a bez stavljanja paste minimalna je bila oko 47-48 C a max 71 C. Kada sam stavio pastu ( prvu koju sam nasao, Manhattan,zivim u Spaniji) min 38-39 C max 60-61 C, a buka?! Kao u bez vazdusnom prostoru tj. svemiru...
PS- A ja hteo da kupim novi kuler...

Poslednja izmena:
Iskreno, i nije ti se nesto mnogo nakupilo prasine, svakodnevno srecem mnogo gore primere.

Nije to nista za period od 2 godine - ima mnogo gorih primera.
Ubuduce na svakih par meseci ocisti prasinu ( nema potrebe da skidas komplet kuler )
Nadam se da nisi preterao sa kolicinom paste koju si stavio....

Их, ала сте ви у Европи неки фини...правите буку око мало прашине... ма знам ја да је код вас све супер... и прогрес, и кеш, и посао, и све је лепо... али ја, кад спавам поред отвореног прозора, свако јутро истресем толико прашине из носа... ;)

Si probao da zatvoris prozor? :d

Poslednja izmena:
Nije strasno, meni se toliko nakupi za par meseci

Vrlo cesto vidjam mnogo gore slucajeve koji su nastali za mnogo krace vreme jos ako se u prostoriji gde je racunar i pusi ...

Aj' što smrdi, al' što se i lepi ko' smola. Bljutifuj.

Ja sam skoro ocistio komp jednog ortaka koji je imao ako ne tropduplo, a ono makar duplo vise prasine nego taj tvoj kuler :d. Njegov je isto poceo da krklja, kao da polece avion *** :D.

Kod mene je takva kolicina prasine posle 2-3 meseca. Moram da se selim iz centra :D

Skoro sam sredjivao jedan racunar koji se stalno gasio... i cucnem ja pored njega pocnem nesto da kuckam i posle par min. osetim smrdi mi plastika, lol proc je radio na 110c posto sam restartovao i otisao u bios :D kad sam skinuo vent, ta prasia koju si ti imao na telu celog kulera je bila izmedju samo jednog rebra, a sloj koji se navatao izmedju venta i tela kulera je bio debeo par milimetara i tvrd kao zemlja, strasno cim sam iscukao prasinu temp je spala na 35-40 :)

Poslednja izmena:
Sada mi je mnogo lakse...
Vec sam se nosio pomislju da promenim stan, da zatvorim sve prozore(hvala na savetu), zabranim deci da se igraju u kuci, kupim neki super usisivac, instaliram filter za vazduh, nateram zenu da brise prasinu dva puta dnevno...

Uh pomenuste dim i pushenje. Znate li kako izgledaju TV-ovi iz kafica koji se kace na nosache kad se skinu i otvore? Nikosmola i na njemu i u njemu.

Dim cigarete je bash gadan.
Uvlachi se u sve i sve ga upija.
Jonizator tu moze da pomogne.

Najbolja pomoc je da se zabrani pusenje i da svi koji puse prestanu da puse. ;)

Skoro sam sredjivao jedan racunar koji se stalno gasio... i cucnem ja pored njega pocnem nesto da kuckam i posle par min. osetim smrdi mi plastika, lol proc je radio na 110c posto sam restartovao i otisao u bios :D kad sam skinuo vent, ta prasia koju si ti imao na telu celog kulera je bila izmedju samo jednog rebra, a sloj koji se navatao izmedju venta i tela kulera je bio debeo par milimetara i tvrd kao zemlja, strasno cim sam iscukao prasinu temp je spala na 35-40 :)

Bas me zanima kako je to izgledalo :D:D:D
Inace kakav je to gazda kompjutera kada toliko nije mogao da primeti :wall:

Dobro, a čime je najbolje čistiti kuler, a da se ne skida? Kad se skine onda može da se riba itd. Kad je na kompu ja ne znam šta je najbolje (ja obično skinem fan, očistim rebra četkom pa onda nekim parčetom tanjeg kartona čistim rebra iznutra, koliko je moguće).

Da se ne bi smarao sa skidanjem venta - redovno usisavam i unutrašnjost kućišta (sa naglaskom na kulere) - to je 5-10min posla nedeljno; ponekad se pomognem četkicom ili pamučnim štapićima. Detaljno čišćenje - samo kad menjam pastu ili kad je upgrade - greota mi da ubacim novu komponentu u leglo zaraze ;)

Pa ne znam, ja sam uvek pre za komplet skidanje kulera jer onda u tom slucaju skinem i maticnu, komponente, pa onda sve natenane obrisem, izbacim prasinu iz kucista itd. i onda kada sve vratim na svoje mesto, sija se :d (ne bukvalno :p). I mislim da je efikasnije tako, ali to radim uglavnom na duze vremenske periode, tipa svakih 5, 6, 7 meseci :).

Situacija:
Pre par godina lokalno kumunalno preduzece me pozove da pogledam shta nije u redu sa jednim kompjuterom koji im sluzi za knjigovodstvo. Kazu, kupljen pre nepune tri godine kao jedna od najboljih makina koja se mogla kupiti. Shta mu je, nemaju pojma.
OK, odem ja kod njih. Komp u kancelariji gde rade chetiri zene koje ne gase cigare i samo okrecu sholjice za kafu. Komp stoji na podu, na itisonu koji nije pran od kada firma postoji (kraj sedamdesetih, mislim). Na kompu 4 registratora i brdo nekih papira preko.
Kad sam ga otvorio, mrak mi je pao na ochi. Prvo, pauchina. Kad se skloni pauchina ne vidi se shtampa na plochi! Bukvalno tepih svuda po kucishtu. Iz napajanja vise lijane od prashine, pepeo... Na podu i bochnim stranicama zuta nikotinska smola koja uzas smrdi. Znachi kad tad nisam bacio peglu u kucishte nikad necu.
Nakon detaljnog chishcenja kompresorom kod komshije u kombinezonima sa hirurshkim maskama prashina je odletela ali zuta smola ne. Nisam se ni trudio da ribam unutrashnjost.

Kvar - napajanje ispustilo dushu, sve ostalo je radilo.
Nakon opravke i dana testiranja vratim komp. Brkata sluzbenica koja je radila na njemu pri ukljuchivanju triput stiska taster za ukljuchivanje jer ne provaljuje da komp radi. Vraca registratore na njega. Ne trudim se da objashnjavam.
Naravno, uz pohvale koje dobijam za izvrstan rad, odbijam da popijem kafu sa njima iz pozutelih sholjica kraj reshoa i brishem iz te pushnice dok mi majca ne upije kancerogenu atmosferu.

Od tada detaljno chistim komp svakog godishnjeg doba. Rasklapam sve, svaku komponentu skidam i kablice chistim i pakujem. Mozda zvuchi preterano ali sam se nagledao unutrashnosti kao gore pomenute dovoljno za celi zivot. A i pushenje sam tad ostavio :smoke::whip:

***, ja kad primetim prasinu na ventu ja odmah cistim, a za ovo ne znam sta bih tek radio :D
Inace zivim u centru, i ne trudim se da usisavam svaki dan :D

Situacija:
Pre par godina lokalno kumunalno preduzece me pozove da pogledam shta nije u redu sa jednim kompjuterom koji im sluzi za knjigovodstvo. Kazu, kupljen pre nepune tri godine kao jedna od najboljih makina koja se mogla kupiti. Shta mu je, nemaju pojma.
OK, odem ja kod njih. Komp u kancelariji gde rade chetiri zene koje ne gase cigare i samo okrecu sholjice za kafu. Komp stoji na podu, na itisonu koji nije pran od kada firma postoji (kraj sedamdesetih, mislim). Na kompu 4 registratora i brdo nekih papira preko.
Kad sam ga otvorio, mrak mi je pao na ochi. Prvo, pauchina. Kad se skloni pauchina ne vidi se shtampa na plochi! Bukvalno tepih svuda po kucishtu. Iz napajanja vise lijane od prashine, pepeo... Na podu i bochnim stranicama zuta nikotinska smola koja uzas smrdi. Znachi kad tad nisam bacio peglu u kucishte nikad necu.
Nakon detaljnog chishcenja kompresorom kod komshije u kombinezonima sa hirurshkim maskama prashina je odletela ali zuta smola ne. Nisam se ni trudio da ribam unutrashnjost.

Kvar - napajanje ispustilo dushu, sve ostalo je radilo.
Nakon opravke i dana testiranja vratim komp. Brkata sluzbenica koja je radila na njemu pri ukljuchivanju triput stiska taster za ukljuchivanje jer ne provaljuje da komp radi. Vraca registratore na njega. Ne trudim se da objashnjavam.
Naravno, uz pohvale koje dobijam za izvrstan rad, odbijam da popijem kafu sa njima iz pozutelih sholjica kraj reshoa i brishem iz te pushnice dok mi majca ne upije kancerogenu atmosferu.

Od tada detaljno chistim komp svakog godishnjeg doba. Rasklapam sve, svaku komponentu skidam i kablice chistim i pakujem. Mozda zvuchi preterano ali sam se nagledao unutrashnosti kao gore pomenute dovoljno za celi zivot. A i pushenje sam tad ostavio :smoke::whip:

Ova prica kao iz Zone Sumraka :bottle:

srecom pa je crklo napajanje nakon tri godine, sta bi ugledao unutra da je crklo za koju godinu kasnije... :D :D :D

meni se gasio monitor zato sto mi je kuler bio zarobljen u prasini. hehe

Al ste navalili na te pljuge:D...ja dimim opasno, posebno kad sam za kompom i nikad nisam imao problema sa dimom i komponentama. Jednostavno, redovno čistim coolere i ventilatore i to je to.
Malo veći problem je s monitorima, ali i za to postoji rešenje u vidu raznih sprejeva koji to rešavaju za 15 min + mikrofiber krpica ;)

Lep kuler kod seljaka.:d

Prilozi

• st_v_1.JPG
    st_v_1.JPG
    194.5 KB · Pregleda: 394
Ovakvo postupanje prema 7700cu, ali i bilo kojem drugom zalman kuleru zasluzuje death penalty :d

Nazad
Vrh Dno