Šta je novo?

Sta raditi sa starim hardverom i kutijama

miltan

Cenjen
Učlanjen(a)
04.02.2011
Poena
180
Ja licno vise ne znam gde sa njima a zauzimaju mi prostor koga nemam bas mnogo u stanu.
A ne znam ni kome da ih dam. Poznanicima ne treba a za dobrotvorne svrhe sam razmisljao ali ipak to su stvari iz proslih vremena tipa 10+ godina. Tehnologija je danas jeftina i dostupna pa ne znam da li bi neko primio ovakve stvari koje iako mozda ispravne nisu vise prakticne. To su stvari tipa CRT monitor, laserski crnobeli stampac koji radi samo na WinXP, stari racunar amd xp1700+ iz 2002-3 itd... :crash:

Sta raditi sa njima? Cuo sam da imaju neke firme koje to recikliraju i otkupljuju za neku sicu. Ima li neko iskustva sa tim? To bi mozda bilo najbolje resenje jer se cuva zivotna sredina.

Takodje ja cuvam i kutije od racunara/stampaca... One su po prirodi kabaste i zauzimaju prostor a u njima drzim eventualno papire od uredjaja. Cuvam ih za slucaj da je potrebno reklamirati neki uredjaj pa ako traze da ga vratim u originalnom pakovanju. Da li je to uslov da prime garanciju uopste? Nisam imao takav slucaj do sad pa ne znam da li neophodno cuvati originalno pakovanje. Dakle pricam o kutijama od hardvera koji trenutno koristim a ne onog starog. Ja bih to najradije pobacao ako nije neophodno za garanciju.

Licno sam video da se osnovnim skolama doniraju mnogo losiji kompjuteri. Donacija nije losa stvar ako imas ceo komp na primer i ne treba ti taj neki sitan novac sto bi dobio za to.

Ako ti je stalo do životne sredine, onda pozovi set reciklažu, imaju akciju keš za treš, gde dolaze na adresu i otkupljuju stvari za reciklažu.

Ja sam se na taj način otarasio starog crt monitora i još par stvari, ono što je važno naglasiti, jeste da su mislim jedni od retkih u Srbiji koji imaju sve potrebne dozvole
i sertifikate za obavljanje ove delatnosti.

Uostalom kako oni sami kažu...
Zato što SET RECIKLAŽA garantuje da:

ni gram elektronskog i električnog otpada koje preuzme neće završiti na deponijama u Srbiji ili inostranstvu
nijedna komponenta neće završiti na crnom tržištu
ee-otpad 100% pretvara u sirovinu i alternativno gorivo
će celokupan posao obaviti po standardu ISO 14001

Evo ti i link njihov... http://www.zerowaste.rs/index.php?option=com_content&view=article&id=98&Itemid=173

Interesantna tema, ja bi ipak to donirao nekom kome ce to znaciti, naravno ako moze da se namesti da radi. Ako imas neke delove da moze da se sklopi funkcionalan komp, ovde u Svilajncu bogme ima kome da se da. Ljudi su ostali i bez kuca a o kompjuterima i da ne pricamo. Ja sam voljan da pomognem posto sam iz SV, na primer porodica rudara koji je poginuo u Rembasu kod Despotovca, a porodica je iz Svilajnca verovatno i ako je imala neki racunar, on je otisao u vodi. Evo i priloga:
https://www.youtube.com/watch?v=t3ovFIf2ddw
Zenu sam video ono jutro u marketu kada su objavili da su ga nasli, kada sam je video, doslo mi da crknem od muke, evo i sad dok pisem ovo.... knedla u grlu.
Moja rodjaka radi u TV Centru i pokusacu da saznam kakva je situacija sa njima, pa mozemo eto njima da namestimo jedan komp.

Lepo od tebe ako se odlucis za skole. Samo zaobidji ove po centru Bgda one imaju, vec u selima i manjim mestima trebaju, gde dosta dece i nema kuci kompjuter, tako ucinio bi veliku stvar. Ja sam dao neke stare komponente jednoj prigradskoj skoli.

A sta radite sa kutijama? Npr kutija od stampaca je dosta velika i zauzima mi prostor nepotrebno. Da li ih bacate? Da li su potrebne da bi prodavac prihvatio uredjaj nazad zbog zamene i reklamacije?

Ја чувам док траје гаранција ... а после остану јер их искористим да склоним разне глупости па буде и од користи.

Vrh Dno