Šta je novo?

Hardver Sta raditi? konfiguracija i monitor

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

defcoon221

Slavan
Učlanjen(a)
18.01.2012
Poena
200
Zelim da sklopim konfiguraciju za mene ali mi se postavlja jednostavno pitanje..

1. Da li sada uzeti gen Intel 12 , 64GB , 3090 TI graficku ili
2.Da li cekati do kraja godine i uzeti odmah Zen 4 i 4000 seriju grafickih?

Sta bi ste vi uradili
Generalno bi uzeo neke jako dobre komponente tako da sto se novca tice mogu da odvoim koliko god da se zaduzim ni je problem.
Ocu da kupim komp i da posle nemoram da mislim jedno 5 do 10 godina samo da zamenim graficku posle nekog vremena i to je to..

Isto bi molio za neku preporuku dobrog monitora za komp Nesto tipa 32 Inca ili 27 , 4K 144hz pozeljno da sto je manja rezolucija monitor ima vise Hz...

Hvala :)

Poslednja izmena:
Već godinama je iluzorno nadati se da 5-10 godina nećeš morati ništa da menjaš...čak ni samo grafiku.

Vidi šta ćeš raditi s kompom, proceni otprilike šta će biti dovoljno za naredne 2-3 godine (za godinu-dve ionako dobijamo sve novo, DDR5, USB4, PCIe 5, nove procesore i grafike), pazari shodno tome i štekaj resto para za razne apgrejde kako prolazi vreme...

Nisam skontao, tražiš manje rezolucije a pominješ 4K...?

Pa do kraja godine treba da se pojavi prvi Zen 4 i serija grafickih Nvidija 4 generacije (4000) serija, tako da bukvalno kraj ove godine bi trebalo da bude sve to sto pricas
Sada jeste DDR5, USB4 ako bude do kraja ove godine bice to mi nije toliko bas bitno , PCIe 5 je vec prisutan..
Ja hocu da dam koliko god mogu odmah da uzmem najbolje i posle da nista neulazem barem 4 ili 5 godina ok 10 je mozda mnogo slazem se ali barem 5 godina da nediram nista.

Sto se monitora tice mislio sam na neki 4K 27 ili 32 inca koji na 4K ima 144 ili 165Hz i kako spustam rezoluciju na njemu na 2K ili 1080 P da se srazmerno povecava hercaza.

Koristi monitor na nativnoj rezoluciji, zašto da smanjuješ rezoluciju da bi imao veći fps? Uzmi adekvatnu grafiku a ne da kvariš prikaz...

Imamo DDR5 ali možeš da se slikaš jer je preskupa memorija, jedva se nalazi i jedva je brža od DDR4 (i to kad je uopšte brža).
Imaš i PCIe 5 ali ne svuda i možeš da se slikaš sa njim jer nema šta da ga iskoristi.

Za stvarni napredak treba da sačekamo godinu ili dve, kad se omasovi hardver (i softver) koji će sve to da iskoristi kako treba i padnu cene...za sada je praktično na papiru, u praksi može i da ne postoji, nećeš videti razliku.

Kapiram šta hoćeš ali će da te košta i biće zastarelo za par godina (ne i neupotrebljivo, doduše)...

Nazad
Vrh Dno