Šta je novo?

sta prvo ukljuciti/iskljuciti?

orange47

Slavan
Učlanjen(a)
25.12.2007
Poena
455
malo glupo pitanje..
sta prvo ukljuciti: racunar, DAC ili pojacalo? i kojim ih redom iskljuciti?

pretpostavljam da je svejedno, ali za svaki slucaj.

Pa recimo krenes pri paljenju od izvora prema kraju lanca, a pri gasenju obrnuto. Znaci palis PC, pojacalo pa DAC, a gasis unazad, DAC>pojacalo>PC.

Po tebi zvuk iz PC ide u pojacalo pa u DAC :)

Treba odvezati cvor na tom lancu, zamrsio se :) :wave:

Da, moja greska... Tako to izgleda kad mlatim u 5 ujutru... :) Znaci, da se ispravim: PC>DAC>pojacalo, a gasenje u suprotnom smeru.

I po meni je logicno paliti od izvora ka zvucnicima i gasiti obrnuto.

Moj lanac ide ovako komp>pretpojacalo>aktivna skretnica>pojacala>zvucnici.
U slucaju kada ugasim skretnicu pre pojacala, dobijem "bum" iz zvucnika. Nije ona neispravna, nego je takva (pise i u uputstvu da se to desava).
Pretpostavljam da jos neka komponenta moze da napravi slicnu stvar ili neki jednosmerni napon, ako je nesto neispravno i sl. Tako da je najbolje snagase tj. zvucnike paliti poslednje i prve gasiti.

Upravo tako, jer su u suprotnom moguce raznorazne nuspojave ispoljene najcesce na zvucnicima u vidu brujanja, zujanja i sl. efekata.

Ne, sirNemanjapro, naravno. Otkud ti ta glupost? Zvucnik ces da bacis ili popravis kad crkne, a ne kad zabruji:)

Svejedno, treba izbegavati tu pojavu jer ko ti garantuje da jednog dana usled starosti preampa/ampa/zv.karta isti baci neki jednosmeran napon, koji neces ni cuti, a pregorece ti zvucnik.

Ja, na primer, imam neko staro gitarsko pojacalo koje svaki put kad palim ili gasim "pukne" i napne membrane. Jednog dana ce to mozda da se pojaca, a mozda smanji. Mozda je bio neki relej koji je prekidao tu vezu pojacala i zvucnika prilikom paljenja/gasenja, a sad je crk'o, ili mozda nikad nije ni bio tu, posto je staro pojacalo (preko 25 godina). Nek' neko malo bolje objasni, te releje, struje, pi*ke ma*erine, posto ja nisam elektronicar, a sigurno ima ovde ko zna.

Hehe, ma ti ih pokloni, a onda kupi nove. Zdravo je to, da malo menjas za bolje, sta god imao. Jedino ne valja po novcanik :D

Ja, na primer, imam neko staro gitarsko pojacalo koje svaki put kad palim ili gasim "pukne" i napne membrane. Jednog dana ce to mozda da se pojaca, a mozda smanji. Mozda je bio neki relej koji je prekidao tu vezu pojacala i zvucnika prilikom paljenja/gasenja, a sad je crk'o, ili mozda nikad nije ni bio tu, posto je staro pojacalo (preko 25 godina). Nek' neko malo bolje objasni, te releje, struje, pi*ke ma*erine, posto ja nisam elektronicar, a sigurno ima ovde ko zna.

Pa nema šta posebno da se priča, kad uključiš pojačalo, releji čekaju malo, recimo 1s dok ne prođe brum, pa tek onda spajaju zvučnike na izlaz. Znači, on je i dalje tu, samo što ne stiže do zvučnika.

Manje-više ti je svejedno kojim ćeš redosledom, taj brum nije toliko jak da bi napravio neko sr*nje, jedino što nije baš prijatan za uši. Isto važi i za zujanje.

Isto tako, ako se i pojavi jednosmerni napon na izlazu pretpojačala, nije neki problem pošto je ionako ulaz gotovo svakog krštenog pojačala napravljen tako da "ne prima" DC.

Naravno, uvek može da se dogodi da nešto od toga nije stavljeno/ne radi kako treba, ali ne treba sad razmišljati kao da će sve da izgori i zapali se ako uključiš pogrešnim redosledom. Jednostavno, radi kako tebi najviše odgovara i ne opterećuj se previše.

Cvrcak, lepo i prosto si sve objasnio. Hvala.

Ovo sto pricas za ampove da imaju zastitu na ulazu je tacno, ali>

Kod mene na snagasu postoje 2 ulaza, jedan sa zastitom tj. sa kondenzatorima na ulazu, i drugi bez kondenzatora. Normal i direct coupling. Naravno, kvalitetniji zvuk dobijes bez zastite, mada ja razlike nisam osetio. Trebalo bi i da imas zastitu pre toga - na preampu, pa mu ova, na snagasu, dodje bespotrebna.

Interesantno da dok sam kacio kompjuter sa audigy2 karticom na direct coupling, snagas nije hteo da se upali, neprekidno je bila upaljena lampica za zastitu i releji nece da "skljocnu". Na ulazu sa kondenzatorima, tj sa zastitom, je palio i radio kako treba. Eto, zasto treba imati dobre i skupe kartice i napajanja...

Ne secam se dobro sta se desavalo kada sam dodao i preamp u lanac. Ne garantujem, ali mislim da sam i tada morao da koristim ulaz na snagasu sa kondenzatorima. Znaci da je "djubre" proslo i kroz preamp, a ne bi trebalo...

Nebitno, nemam pitanja, samo pisem sta sam ja zapazio. Pozdrav.

Nazad
Vrh Dno