Šta je novo?

Sta prvo linux ili XP?

cunga_lunga

Čuven
Učlanjen(a)
30.10.2002
Poena
619
Posto trenutno koristim 98se i xp, a zeleo bih da predjem sa 98 na linux, pa me zanim da li je to moguce tj. da imam i XP i linux? Ako jeste koji je postupak instaliranja, sta se prvo instalira xp ili linux? Da li ce i dalje biti isto sto se tice biranja OS?

Inace posto sam nov po pitanju linux-a, zanima me par stvarcica vezanih za njega: koliko mi treba mesta na hard-u za njegovu instalaciju, posto na particiju gde mi je 98 imam 1gb? Kako stoje stvari sto se tice drajvera i programa? Nikada ga nisam video, pa da li instalacija programa i drajvera ista, slicna ili... kao u windows-u? Moze i neki sajt ili thread o linux-u!

Sto se tice pitanja na datu temu, kako i gde mogu da namestim koje ce mi OS biti primary tj. selektovan pri ukljucivanju kompijutera, na onom screen-u gde se bira koji ces OS?

Jos jedna stvar, cuo sam da je linux besplatan, da li je to tacno, ako jeste gde i koju verziju da skinem?

hvala vam puno na podrsci
Pozz people

Prvo instaliraj WinXP,pa posle njega linux...

Za linux bih ti preporucio da izdvojis minimalno 3-5gb (sam os manje zauzima,ali trebace ti mesta i za swap,a i za mnoge druge stvarcice)....pretpostavljam da ces staviti neki noviji linux....

Kad instaliras XP pa Linux,onda ce linux ubaciti svoj LILO boot pa ces pri svakom podizanju sistema birati koji OS oces....naravno,kasnije mozes (kad upoznas malo bolje linux) da konfigurises lilo boot pa da imas i jos neki os (win98 i sl)...

Sto se tice drivera,vecina stvari je odlicno pokrivena,znaci ima ih.

Primary i secondary OS namestas u lilo boot-u....

Linux je besplatan,pa nabavi ga gde hoces....nemoras da vuces sa net-a....

www.linux.co.yu je OK sajt,mada sigurno neko zna i bolje...

Sta se dogadja ako posle hocu da reinstaliram taj winXP recimo? Pretpostavljam da on pogazi taj LILO boot, kako se posle vraca?

Hm,da....WinXP pregazi lilo boot.....ali onda (bar sam ja tako resavao u par slucajeva) zapocnes instalaciju linux-a (koliko se secam) i kad treba da pocne da kopria ,prekines....

Neka me neko ispravi ako gresim,ili neka kaze ima li jos neki nacin??

Ima. Ubacis prvi disk instalacije i tu imas repair (rescue) menu na vecini distribucija i onda tu ponovo instaliras lilo i to je to. Milsim, ima help pa se sve lako provali...

Ja sam jedan od onih koji povraca na F1 :D

Ima i elegantnijih nacina - da se extraktuje boot block linuxove butabilne particije u fajl, pa snimi na disketu/cd/usbkey, pa se ne koristi ni lilo ni grub, nego se ovaj fajl samo snimi na win particiju i "uveze" u windowsov boot meni. Bilo je ovde dosta price o tome, pretrazite sobu malo unazad.

Samo jedna napomena u vezi ovoga ovo niposto ne radi sa SuSE 9.1 jer on ima bug u sebi koji ce ti "isutirati" geometriju diska(kao meni :) ) . Ili pak ako vec ces da radis sa njim updejtuj mu kernel jer je u novijim verzijama to popravljeno....

Uradio sam to i sa 9.1 - kuci sam ga tako instalirao (uz win2k) i nije bilo nikakvih problema ni pre bilo kakvih apdejtova.

Ja sam tim mojim ubogim SuSe-om 9.1 PRO nisam mogao ni dual boot da namestim nikako (i to ne samo ja nego niz ljudi) a kada sam mu stavio poslednji kernel sve je poletelo i proradilo tako da je veoma moguce da ja imam neku ubagovanu verziju???

cunga_lunga je napisao(la):
Posto trenutno koristim 98se i xp, a zeleo bih da predjem sa 98 na linux, pa me zanim da li je to moguce tj. da imam i XP i linux? Ako jeste koji je postupak instaliranja, sta se prvo instalira xp ili linux? Da li ce i dalje biti isto sto se tice biranja OS?
Prvo WinXP pa Linux, bootovanje radi onako kako ga podesiš (barem bi trebalo). :)

Inace posto sam nov po pitanju linux-a, zanima me par stvarcica vezanih za njega: koliko mi treba mesta na hard-u za njegovu instalaciju, posto na particiju gde mi je 98 imam 1gb?
Zavisi od distribucije i programa.

Kako stoje stvari sto se tice drajvera i programa?
Deset tona programa, većina u beta ili alfa fazi. Drajvera ima za skoro sav trenutno aktuelan hardwer. Frka je oko drjavera za win modem ali i to se da namestiti ili možeš da nabaviš drajver za Windows modem koji nije free.

Nikada ga nisam video, pa da li instalacija programa i drajvera ista, slicna ili... kao u windows-u?
Za sve postoji prvi put. :) Uglavnom se vodeće distribucije trude da sve izgleda isto kao i kod Windowsa pa ih u šali nazivaju Windows Like Distro jer skoro sve može da se završi klikom.

Moze i neki sajt ili thread o linux-u!
Distro Watch je sve što ti treba, kad stigneš tamo sve će ti se kasti >>> KLIK

Sto se tice pitanja na datu temu, kako i gde mogu da namestim koje ce mi OS biti primary tj. selektovan pri ukljucivanju kompijutera, na onom screen-u gde se bira koji ces OS?
Lilo.

Jos jedna stvar, cuo sam da je linux besplatan, da li je to tacno, ako jeste gde i koju verziju da skinem?
Ono jeste u principu free ali ima nekih distribucija koje nisu za dž. Za početak probaj Mandrake a kasnije češ i sam da skapiraš šta ti treba. Po rezonu nekih Linux likova, ako hoćeš da naučiš Linux nauči Slack ali ipak mislim da ne bi trebao odmah da kreneš sa Slackom i svim što ga prati. Nabavi neku dobru knjigu na ovu temu ili poskidaj sa neta masu fajlova koji ti mogu biti od koristi. Generalno, ako hoćeš da okreneš neki Linux distro pod ručnom :) predstoji ti puno čitanja.

Možda bi bilo najbolje da pre instalacije neke distribucije probaš prvo Live CD.

hvala vam puno na podrsci
Pozz people

Sve najbolje. :wave:

Meni treba linx samo zbog interneta, ali mozda se i predomislim, za pocetak samo internet!

Ta ideja da koristis Linux na internetu je odlicna, evo vec nekih mesec dana sam na flat 64k s Linuxom i nijednom se nije raspao,za razliku od Windowsa koji uz silne antiviruse i firewalle nije mogao da prezivi vise
od 5 dana. Jednostavno izgleda je tacna prica da Linux virusima nije zanimljiv tj. onih koji napadaju Linux
ima jako malo.

Instaliraj sta god hoces bilo kojim redosledom, i uzmi nezavisni (nezavisni od OS-a) boot menadzer....

@poke: da li si probao da recimo instaliras bilo sta bilo kojim redom..?

nemoj ni u snu da instaliras bez ikakvog reda, uvek odvojeno!
daklem: linux ili na pocetku ili kraju diska!

za linux ti trebaju minimum 2 particije koje u dual(multi) boot sistemima moraju da budu jedna do druge na pocetku ili kraju drajva.

obicno za upoznavanje sa Linuxom ti treba oko 6-8GB na kraju drajva..

jedna particija od 6-7.5(/) i druga(Swap) od 512M(moze i vise)...

ako hoces da "razmenjujes" podatke sa XP-om onda neka ti jedna od particija pre prve Linuxove bude fat32 da bi mogao da pises po njoj iz linuxa...

pozdrav i nemoj da odustajes kod prvog problema na koji naidjes!

TEP3A je napisao(la):
@poke: da li si probao da recimo instaliras bilo sta bilo kojim redom..?

Probao sam. Pored Win2k sam instalirao Slackware, zatim SuSE, zatim Debiana, i na kraju Win98. Pored toga sam imao jos naravno Linux Swap particiju, jos jednu fat32 i jednu fat12 koliko se secam... Naravno, sve na dva hard diska... Kasnije sam brisao debiana, pa napravio jos jednu fat32 particiju, i jos par puta instalirao nove verzije suse-a i slacka, itd... Pri tom nikakvu paznju nisam obracao na to da li ce windowsi i linuxi i swap particije biti jedna do druge i nisam imao problema.

nemoj ni u snu da instaliras bez ikakvog reda, uvek odvojeno!
daklem: linux ili na pocetku ili kraju diska!

za linux ti trebaju minimum 2 particije koje u dual(multi) boot sistemima moraju da budu jedna do druge na pocetku ili kraju drajva.
Odakle ti ovo? Mozda gresim, ali tvrdo sam ubedjen da ovo nije tacno. Dajte ljudi jos neko misljenje...
obicno za upoznavanje sa Linuxom ti treba oko 6-8GB na kraju drajva..
jedna particija od 6-7.5(/) i druga(Swap) od 512M(moze i vise)...
ako hoces da "razmenjujes" podatke sa XP-om onda neka ti jedna od particija pre prve Linuxove bude fat32 da bi mogao da pises po njoj iz linuxa...
sa ovim se uglavnom slazem, sem (opet) dela o pocetku i kraju drajva... :)
pozdrav i nemoj da odustajes kod prvog problema na koji naidjes!

A kad naletis na problem, resenje ces sigurno naci ili u dokumentaciji ili na internetu...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno