Šta je novo?

Sta posle 50 inca

Dusan K

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
03.07.2002
Poena
755
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5 5600, Noctua C14S, 2x Noctua NF-A14
Matična ploča
B550I AORUS PRO AX
RAM
2x16GB Kingston 3600MHz
GPU
Asus TUF 3080 10GB
Storage
Adata SX8200 Pro M.2 512GB, Lexar NM710 2TB, Biostar S100 480GB, Western Digital Green 2.5 2TB
PSU
Corsair SF750
Kućište
Cooler Master NR200P
Monitor
Philips 65PUS7354
Pristup internetu
  1. Optički internet
Posle preseljenja u novi stan shvatio sam da je televizor koji sam koristio do sada (Samsung 50 H6400 Full HD) previse mali za prostoriju (gleda se sa oko 4, 4.5m razdaljine). 65 inca mi je sasvim logicno, ali ozbiljno razmisljam i o 75, koji mi izgledaju ogromno u prodavnici, ali sam isto mislio za 50 inca kada sam uzimao pa sam shvatio da je taman za ~3m sa koliko je tada gledano.

Ne ulazim za sada uopste u tehnicke karakteristike (ne predlazite konkretne modele), za pocetak moram da se odlucim za dijagonalu. Da li neko ima first hand iskustvo sa gledanjem na ovim razdaljinama?

Projektor takodje nije opcija, iako sam i o njemu ozbiljno razmisljao u nekom trenutku, ali mi je logistika svega toga ipak previse komplikovana.

Neko nepisano pravilo ti je za Full HD dijagonala x3, a za 4K dijagonala x1.5... ma da realno sa te razdaljine ništa nije preveliko ako imaš love za to ;)

Ja sam posle 50" uzeo 60" i za tv program,sport mi je dovoljno,gleda se sa 3.7m udaljenosti.

Sve ostalo,koncerti,filmovi i PS4 ide na projektor i 100" platno,udaljenost ista.

Mislio sam da cu kupovinom 60" (planirao 65" ali nije bilo tog modela tv-a u toj dijagonali) resiti problem za filmove ali nije bilo tako.Posle mesec dana sam pazario 100" platno...

Koji projektor imaš i kakav je kvalitet u odnosu na tv nešto manje diagonale. Meni je takav mini bioskop vlažni san ali nikada nisam video kako to izgleda u praksi i ne znam da li da razmišljam u tom pravcu

...ali ozbiljno razmisljam i o 75, koji mi izgledaju ogromno u prodavnici, ali sam isto mislio za 50 inca kada sam uzimao pa sam shvatio da je taman za ~3m sa koliko je tada gledano.

Mani ta matematička pravila, dijagonala pomnožena sa X, rezolucija pomnožena sa bla.bla.bla što spominju slabo obavešteni i neiskusni.
Osnovno pravilo kupovine današnjih televizora jeste, uzmi najveći za koji imaš mesta da ga nekako smestiš. Ne postoji dovoljno veliki TV. :D :d :p
Hi hi hi...

.
.
.

Ako ti se 70+ uklapa u prostor, uzmi ga. Nećeš pogrešiti.
Još ako ideš na 4K (mada, ne znam šta gledaš, ali još je malo sadržaja u 4k), veći TV može biti samo benefit.

Slična stvar i mene zanima, uskoro bih trebao da selim i soba je 3.96 metra od zida do zida pa pretpostavljam da bi rastojanje za gledanje bilo oko 3.5 metra. Mislio sam uzimati 55" (Sony 55XE7005) ali me sad brine da li bi to bilo malo. A isti takav model od 65" je preko 2 puta skuplji (!), to sam juče vidio i zapanjio se. Nisam očekivao da je tolika razlika. Mada sjećam se da sam čitao da cijene zavisno od dijagonale rastu eksponencijalno kod tih većih dimenzija. Tako da će morati biti ovaj od 55", a u pitanju je 4K model.

Ovi ovde su brutalni, po njima bi mi trebao neki od 75".

Osnovno pravilo kupovine današnjih televizora jeste, uzmi najveći za koji imaš mesta da ga nekako smestiš. Ne postoji dovoljno veliki TV. :D :d :p
Уз још једно правило везано за јорган. ;) Сваки телевизор који може да уђе у собу ће некако да се смести а тачно је да телевизор никако не може да буде превелики.

Тачно је и ово за бруталисте, код мене је и 70цм било сасвим ОК, сада 32" има исту висину и већу ширину па би теоретски завршио посао, 43" би било ОК али по овим бруталистима би ми било потребно једно 65". Таман да заузме зид до врата.

Koliko znam, te brutalističke metode računanja veličine potrebnog televizora se između ostalog računaju po tome, koliko TV treba da bude veliki i udaljen, a da osoba dobrog vida još uvek ne može da vidi pojedinačni piksel. Po tim metodama dolazimo do tih džinovskih preporučenih dijaginala. Na mom 43" Sony-ju, tek sa 1.5m mogu da nadzrem piksel, i to kada baš dobro očistim naočare. :p

Ok, tu je i ugao vidnog polja, ali po njemu, i manji TV je sasvim ok.

Kada nam se ustali 4K, ispašće da nam trebaju televizori od najmanje 60" za prosečne manje srpske stanove. A kada na tržište izađe 8K, imaćemo ozbiljne probleme da televizore uopšte unesemo u sobe, čak i one "manje", "portabl". Evo, kod mene u stanu pre neki dan, stolar se baš namučio da ploču medijapana od 2.5x2m uopšte nekako unese u stan. Hodnik je bio najveći problem. :D

Poslednja izmena:
Ja sam posle 50" uzeo 60" i za tv program,sport mi je dovoljno,gleda se sa 3.7m udaljenosti.

Sve ostalo,koncerti,filmovi i PS4 ide na projektor i 100" platno,udaljenost ista.

Mislio sam da cu kupovinom 60" (planirao 65" ali nije bilo tog modela tv-a u toj dijagonali) resiti problem za filmove ali nije bilo tako.Posle mesec dana sam pazario 100" platno...

Ajd malo vise info o tome makar na PM. Zanima me, posto mi 40-50" dijagonala postala neki default, a ne daje mi se novac na jos jedan TV kad imam 3 komada u stanu.

Ja imam 60 u 3.5x3.5 sobi i narucio sam 75 ovih dana, ako stigne :)
Sto rekose, nema velikog tva...
uzmi najveci za koji imas kes..
priviknes se za 2 dana i posle je "sto ne uzeh veci...." :D

Kod druga gledamo 75" sa ~3m udaljenosti, tako da uzmi 75" za tvoju razdaljinu i nećeš se pokajati sigurno.

Sent from my D6603 using Tapatalk

Hvala svima na odgovorima. Sirina sobe je ~5.5m, a trosed je nekih 1m od zida. Ispod TV-a je konzolna ploca sirine 2.5m/45cm sa delom opreme (receiver, prednji zvucnici, racunar i subwoofer su ispod nje), pa prostora na zidu ima vise nego dovoljno :)

Ni unos svakako nije problem (pravo od vrata, sirok hodnik :D), pa cu verovatno na kraju stvarno uzeti 75 :)

Koji projektor imaš i kakav je kvalitet u odnosu na tv nešto manje diagonale. Meni je takav mini bioskop vlažni san ali nikada nisam video kako to izgleda u praksi i ne znam da li da razmišljam u tom pravcu

Sad sam se setio da sam pisao u temi...Imam vec pune tri godine budzet varijantu Benq W1070 + Cinema model 1080p projektor i Elite Screen 100" 16:9 sa motorom platno.
Drzalo me tri godine i sad planiram lagano upgrade projektora,inace za neki pocetak preporuka.

Meni je zao sto nisam umesto 42" uzeo bar 50" plazmu. Jer u sobi gde sam bio trenutni tv je bio knap sad bih ladno uzimao i 55".

Ja sam 2009 godine merkao Samsung LCD od 40" A650 ako se ne varam i posle godinu dana skupljanja para dodje SP u fudbalu,pale cene i uzmem Samsung 50" plazmu C530.
Drzalo me to par godina i predjem na LG plazmu od 60" (obe i danas rade).

Nekako mi je prirodno da sledeci bude 4K 70-75" (ako moze OLED).,)

Poslednja izmena:
Moj sledeci tv sigurno nece biti manji od 50" a mozda i 55".

Vrh Dno