Šta je novo?

Sta ovo moze da bude ?

Borko

Čuven
Učlanjen(a)
20.02.2001
Poena
630
Povremeno, ali retko (1x / mesec dana) desi se sledece:

PC se ugasi (u toku nekog duzeg ucitavanja) npr. igrica, ugasi se Power LED. Odmah posle toga se sam upali, pocne podizanje sistema, opet se ugasi u toku podizanja, pa odmah opet upali i posle jos jednog ovakvog ciklusa se podigne normalno.

Ploca: Gigabyte GA 965P-DS4 rev 1.0., WD 3200KS u AHCI modu na ICH8R kontroleru. 2 x 1GB Corsair Value Select na 667 MHz. Intel C2D 6400 2.13 GHz, nista OC. Napajanje Antec TP3 650 W. VGA MSI 7900 GTO. Mozda je glupo ali meni se cini da se to desava posle pomeranja kucista da se nesto ukljuci pozadi.

Proverena memorija Memtestom 1.7, tokom noci, 12 h, nijedna greska. HDD proveren WD Diagnostikom OK. Sta bi moglo da bude, napajanje, HDD, ploca, SATA kontroler na ploci.
Nije do pregrevanja, CPU je na oko 37 stepeni kad se to desi. Svi ventilatori se vrte. Promenio sam SATA kabl, i stavio drugi konektor napajanja na disk i to nije pomoglo.

Poslednja izmena:
Hmmm...ako se desawa 1x/mesec nevidim zasto je to toliko velik problem
Ja sam imao nedavno skoro slican problem...
Samo kod mene je + chuo zvuk...i kad sam malo rastavio pc i cakckao vamo pa tamo,ispostavilo se da je bio problem u slotu za Mem.
neznam dal ti ovo pomaze... :)

PC se ugasi (u toku nekog duzeg ucitavanja) npr. igrica, ugasi se Power LED. Odmah posle toga se sam upali, pocne podizanje sistema, opet se ugasi u toku podizanja, pa odmah opet upali i posle jos jednog ovakvog ciklusa se podigne normalno.

Ploca: Gigabyte GA 965P-DS4 rev 1.0., WD 3200KS u AHCI modu na ICH8R kontroleru. 2 x 1GB Corsair Value Select na 667 MHz. Intel C2D 6400 2.13 GHz, nista OC. Napajanje Antec TP3 650 W. VGA MSI 7900 GTO. Mozda je glupo ali meni se cini da se to desava posle pomeranja kucista da se nesto ukljuci pozadi.

Proverena memorija Memtestom 1.7, tokom noci, 12 h, nijedna greska. HDD proveren WD Diagnostikom OK. Sta bi moglo da bude, napajanje, HDD, ploca, SATA kontroler na ploci.
Nije do pregrevanja, CPU je na oko 37 stepeni kad se to desi. Svi ventilatori se vrte. Promenio sam SATA kabl, i stavio drugi konektor napajanja na disk i to nije pomoglo.

A sto pomeras kuciste :d

Zameni kabl za napajanje i/ili produzni kabl ako koristis pa vidi. Ugasio ti se komp "jednom mesecno", to ni vidovita Zorka ne moze da ti kaze sta mu je, ali mozda EPS ima nekog udela u tome :p

jel se cuje neki zvuk skljocanja flapija ili bilo ceka pre nego sto se ugasi?

1 x mesecno nije dovoljno da bi sumnjao na racunar - mozda je struja i lose instalacije ili nesto slicno?

............

Meni se desavalo slicno i definitivno je bilo do loseg konektoer evropa kabla za napajanje. Posle zamene se nije ponovilo.

Da li se svaki put odvija identican redosled kao sto si opisao gore? Da li jednom mesecno ucitavas igre i da li se desava prilikom ucitavanja svih igara ili uvek iste?

Pokusaj da izmenjas mesta memoriji ili da jednu po jednu izvadis, pa da vidis da li je tu problem. Ne bi bilo lose ako imas mogucnost instaliranja ups-a da se vidi da li EPS ima udela u tvom problemu.

Da li se svaki put odvija identican redosled kao sto si opisao gore? Da li jednom mesecno ucitavas igre i da li se desava prilikom ucitavanja svih igara ili uvek iste?

Pokusaj da izmenjas mesta memoriji ili da jednu po jednu izvadis, pa da vidis da li je tu problem. Ne bi bilo lose ako imas mogucnost instaliranja ups-a da se vidi da li EPS ima udela u tvom problemu.

Nema pravila. Nema to veze sa igrama. Napr. predjen je Rainbow Six Vegas bez ikakvih problema. Jedanput se desilo dok je Kaspersky skenirao. Nije ni EPS, posto drugi racunar nema problema. Sad sam setio necega sto nisam napisao. Desavalo se ranije da mi LED dioda napajanja na kucistu trepce pa cak i da se ugasi ali bez gasenja kompa.

to škljocanje smrdi na disk tj taj WD-ejov disk probaj sa drugim diskom! Inače i meni je školjoco Wd-ov disk pa je nakon nekoliko škljocanja otišao u vječna lovišta! A to je zato jer vjerovatno nije dobro uštekan molex od napajanja na disk provjeri ga promjeni drugim i promjeni i disk ili instalira HDD Tune pa vidi šta on kaže!

Borko: Povremeno, ali retko (1x / mesec dana) desi se sledece:

Ovo ti je, sudeći po tvom opisu, 90% problem do napajanja. Pokušaj da testiraš komp sa drugim napajanjem, pa ga onda cimaj i pomeraj da vidiš da li će opet da se gasi. Pazi, da se sad ne upuštam mnogo u teoretisanje, PC napajanja su mnogo više od običnog ispravljača (sve je puno elektronike i kojekakve automatike) pa je moguće da zbog nekog naglog "vučenja" struje na ploči proradi automatika koja je zadužena da tu ploču zaštiti od "crkavanja". Kod nekog slabijeg napajanja to bi se možda do sad i desilo, ali Antec je prilično dobro napajanje pa ono štiti komponente u računaru a ne samo sebe kao tzv. "narodna" napajanja. Drugo, moguće je da ti se kabal za napajanje "razlabavio" pa da on gubi kontakt kad se komp pomeri. I treće proveri u BIOS-u da li ti je podešena opcija da ti se kopm sam uključuje prilikom nestanka i ponovnog "dolaska" struje, pa tu opciju isključi da bi zaštitio komponente od "šokova" dok ne rešiš problem.:crash: Haug! (I četvrto pogledaj moj potpis:) )

Kolika je radna temperatura tog Wd-a? Ako je oko 50 C moš ga odma bacit u reklamaciju ako ju imaš naravno!

Desavalo se ranije da mi LED dioda napajanja na kucistu trepce pa cak i da se ugasi ali bez gasenja kompa.

To lici na nestabilan napon. Vrlo je moguce da ti to pravi problem. Kao sto rekose ljudi ako imas od nekoga pozajmi ups pa vidi da li se ponavlja problem.
Kakva ti je elektro-mreza? Jesi li u nekom stanu gde su starije instalacije, delu grada gde je losa struja?

Po teoriji, sta biva kada se u toku rada iskljuci HDD ? Valjda SATA II diskovi sa NCQ dozvoljavaju hot swap u toku rada. Nije vezano za ovaj problem, ionako imam jedan disk ali cisto da se nauci.

A ako operacija sa novim napajanjem i ups-om ne daje rezultate razmisli da pogledas tastere za paljanje,npr. zameni mesta na ploci tasteru za reset i power on(zvuci sasavo ali se dogadja).

Mislim da bi prvo trebalo da proveris elektrolite na maticnoj ploci ako znas kako izgledaju. Prekontrolisi jesu li izduli odnosno imaju li izbocinu na vrhi. Njih ima oko 20-tak na svakoj ploci.
Obicno se kvare oni pored procesora i oko memorija.
Drugo proveri napajanje iako ti je kvalitetno.
Pozdrav!

Nazad
Vrh Dno