Šta je novo?

Sta od drajvera instalirati rucno, a sta prepustiti Windows-u.

Grunt

Čuven
Učlanjen(a)
22.07.2002
Poena
690
Zadnjih par instalacija Win 10 sam se uvek lomio da li ima potrebe instalirati ista osim najnovijih GPU drajvera.

Nekada davno sam skidao sve drajvere za plocu/zvucnu/mreznu itd sa sajtova proizvodjaca i odmah ih instalirao posle instalacije windows-a.

Ali danas bukvalno sav hardver radi odmah pri prvom dizanju, jedino za graficku stavim najnovije.

Da li ima ipak potrebe (brzi/bolji rad ?) instalirati odvojeno cipset/lan/zvuk drajvere ili ne ?

Imao istu dilemu nekad i zakljucio - ako sve radi kako treba - nema potrebe.

Samo za grafiku. Mislim da za ostale komponente Windows 10 kroz update uvek ima najažurnije drajvere.

Veoma prosto, ako sve radi i nemaš problema ne treba gubiti vreme na traženje najnovijih drajvera. Jedino ako imaš problem sa nekim hardverom ili je otkriven neki propust treba skidati najnovije drajvere.

Na svom računaru prvo što uradim je onemogućim instaliranje drajvera sa Windows Update
Computer Configuration -> Administrative Templates -> System -> Device Installation -> Specify search order for device driver source locations -> Do not search Windows Update
Computer Configuration -> Administrative Templates -> Windows Components -> Windows Update -> Do not include drivers with Windows Update
pa onda ručno instaliram drajver za čipset, LAN i GPU.

Ako instaliram na nečijem računaru sa kojim nisam upoznat šta ima od komponenti (laptop npr.), onda preko SDIO https://www.snappy-driver-installer.org/ instaliram sve drajvere koje nedostaju (uglavnom izbegavam "more optimal" kategorije) sem GPU drajvera, koje ručno skinem i instaliram.

Sad mislim da Windows neće instalirati stariju verziju drajvera kao što je umeo na početku kad je W10 izašao, al jednom sam se opekao i nikad više.

Ja uvek rucno, sa sajta zvanicne drajvere za sve...

Za grafičku uvek sa proizvođača (nije najnoviji uvek najbolji, a postoji i opcija da se ne istaliraju neke komponente), audio sa sajta ploče(zbog Realtek HD Audio manager-a, daje više opcija), ostalo može Windows.

Na Ryzen masinama AM4 Chipset drajvere i GPU drajvere.

Na Intel masinama samo GPU drajvere.

Vise glasova da se prepusti win-u :)

Nista onda idem na GPU only.

Mozda rizikujem i probam Win 11 :O

lol
Do sada sam uvek furao sve nove verzije jos od beta stadijuma (da i win 8 :D).
Posto se na ssd win instalira za 1 min nije greda reformatirati i vratiti se na 10 :D

Za laptopove (ako su iole noviji) skoro obavezno sa sajta proizvođača. Tu zna da bude svačega ako se prepusti Windows-u, od compatibility drajvera, do pogrešnih drajvera... Za desktopove je preporučljivo, ali nije obavezno (osim chipset/gpu drajvera - njih od proizvođača tog čipa, mahom AMD-a ovih dana).

Nazad
Vrh Dno