Šta je novo?

Sta mislite o ovome???

Jedi_knight

Čuven
Učlanjen(a)
06.01.2004
Poena
609
Zelio bih u skorije vrijeme (citaj: do Nove) da kupim komp pa se razmislajam o ovome:
MoBo: Abit AN-7
Cpu: Amd Barton 2800+ +(cooler: TT TR2-M4)
VGA: Nvidia FX5900XT
HDD:2x80 mada se premisljam izmedju WD ili Maxtora
RAM: 512MB DDRRAM TwinMos DualPack PC400 Dual Channel Kit 2x 256 MB
DVD RW:NEC ND-2500 4xDVD+/-RW 8xDVD+/-R
Combo drive: Sony
Fax Modem: USR 56K* V.92 Internal Faxmodem PCI
Case: Chieftec DX-01B-D-U 420W
FDD: bilo koji
Tv tuner: Leadtek PC TV/FM Expert Winfast2000XP
keyboard: Logitech® Internet Navigator™ Keyboard Special Edition
mouse: Logitech® MX™500
speakers: Altec Lansing 2.1 ATP3
UPS:Apc BackUps 500va (Apc BK500EI)

E sada za koji HDD da se odlucim i da li da ih povezujem u raid i koji i da li je mozda bolje da malo sacekam pa da idem na 64bita CPU??
Bi li mogao na ovu konfiguraciju da ide windows 98 jer bas ne preferiram XP??

Ako imate jos kakvih predloga slobodno predocite!!!

MoBo: OK
CPU: OK, ako neces da klokujes.
VGA: Gledaj da bude By Asus
HDD: Uzmi WD. Izbegavaj Maxtore osim ako su preko 120 Giga.
RAM: OK (nemam iskustva sa njom)
DVD-RW: Kako ti srce zeli, ali ja bi uzeo Pioneer 107D
Combo Drive: Ako ti bas treba, ali ja to ne bih uzeo, nego bi stavio jedan Asus 52x CD-RW
Fax Modem: Uzmi bilo koji samo da je Hardwareski i to Intel, naravno (536EP chipset)
Case: OK
FDD: Zar to jos stavljate u komp??!? Uzmi TEAC. Iskreno nemam iskustva sa FDD, ali eto posto Teac nije los proizvodjac... Probaj da nadjes Asus (ako uopste postoji)
Tv Tuner: OK!!!!!
Keyboard: OK!
Mouse: Samo ako hoces, ali meni se taj ne svidja. Imam Mx310 i do yaya je + sto ti je jeftini, a MX500 ti je samo za deshnjake (Sada da ne bude "ej ovaj je rekao")
Speakers: OK!!!!!
UPS: OK (nemam iskustva, niti sam ikad video, niti sam ikad voleo :p )

Sto brrre da stavis Win98? To je prevazidjeno. Kupi ova 2 HDD-a i stavi ih u RAID 0.

POZ

LiquidPlasma je napisao(la):
FDD: Zar to jos stavljate u komp??!? Uzmi TEAC. Iskreno nemam iskustva sa FDD, ali eto posto Teac nije los proizvodjac... Probaj da nadjes Asus (ako uopste postoji)
Savetujes coveku da trazi Asus FDD :trust:
Dobro nisi rekao da potrazi Epox,eventualno Abit :d
cccccccc

Primecujem po izboru komponenti da si spreman da odvojis vecu kolicinu novca za racunar pa shodno tome bih ti preporucio da uzmes 2x512Mb memorije jer je 512MB trenutno donja granica, a po grafickoj kartici bi se reklo da volis i da se igras.

RAID je malo specifican jer pored toga sto donosi ubrzanje u radu sa diskovima ima i svojih nedostataka, npr. ukoliko ti se pokvari jedan od diskova imaces problema sa podacima jer su oni podjednako podeljeni na oba diska pa tako i na taj koji bi se eventualno pokvario. Postoje i naprednije varijante RAID-a sa tri ili vise diskova ali je to malo skupo. Sve u svemu RAID je dobar dok nesto ne krene naopako.

Ako ti se ne svidja WinXP ti onda instaliraj Win2000, sve ispod toga moze da radi ali nije za preporuku.

Dobra konfiguracija , ako uzimas 2 x 80 GB za raid pretpostavljam
onda definitivno Maxtor , jer su WD-ovi imali lose performanse
u Raid-u ...

Trebalo bi jos da pogledas da li ima problema S-ATA
kontroler kada se koristi u Raid 0 rezimu jer su prethodne
Abit NF7-S imale trip da raid 0 pukne iz cista mira ....

Tarmi Ricmi je napisao(la):
Dobra konfiguracija , ako uzimas 2 x 80 GB za raid pretpostavljam
onda definitivno Maxtor , jer su WD-ovi imali lose performanse
u Raid-u ...

Trebalo bi jos da pogledas da li ima problema S-ATA
kontroler kada se koristi u Raid 0 rezimu jer su prethodne
Abit NF7-S imale trip da raid 0 pukne iz cista mira ....

Lik ne uzima NF7-S vec AN7 ;)

Jedi_knight je napisao(la):
I jos nesto ima li koji iz Barton serije 2500+ i dalje da su dobri za overclock tj da su otkljucani
@liquid plasma: nisam ja lik :)
Hvala na odgovorima a inache kakav je service pack2. Sto se tiche ostalog pioneer 107D nisam do sada vidjeo nigdje ali mi se svidja a za ostalo cu najverovatnije ic 120GB i 2x512 ddr ram memorije!!! A combo cu zamijeniti za neki obican dvd citac dok ce ovaj drugi biti namijenjen za rezanje!!!

PS:Jos neki komentar?!
Morao sam da uradim ovo jer mi edit nesto ne radi!!!

Hvala na odgovorima a inache kakav je service pack2. Sto se tiche ostalog pioneer 107D nisam do sada vidjeo nigdje ali mi se svidja a za ostalo cu najverovatnije ic 120GB i 2x512 ddr ram memorije!!! A combo cu zamijeniti za neki obican dvd citac dok ce ovaj drugi biti namijenjen za rezanje!!!

PS:Jos neki komentar?!
Morao sam da uradim ovo jer mi edit nesto ne radi!!!

Barton XP 2500+ zavisi od primerka da li je otkljucan/zakljucan multiplier. Sp2 je #@$%@@#@. Sada tu ima razlicitih misljenja, ali meni se nesto ne svidja... Mozda je to zbog onog glupog firewall-a, ali moze to sa lakocom da se iskljuci ;) Za ram uzmi Corsair Value 2x512. Rade na 400 MHz-a. Pioneer 107D je dobar rezac koliko ja znam, ali nisam testirao jos uvek :D

Sve ostalo je OK! :D

Poslednja izmena:
:wall:
Ej bre "techni bambi-plazma" ajde lepo malo od-kuliraj covece :p ,
budi neko vreme nemi posmatrac ... odmori sive celije ... :p
Da ! skapirao sam da covek hoce AN7 a ne NF7 al' ti izgleda mene
nisi skapirao, nego si pozurio da nabacis "cifru"

Prethodni model nForce2 iz Abit-a je bio NF7 (-S) kod kojeg je posle
nekog vremena pucao S-ATA raid 0 , probao , uverio se i batalio ...
Zato kazem coveku da ako bude kupovao tu plocu + 2 HDD ,
prvo lepo nek proveri , ja nisam probao , OK ?
Mislim ono da dzaba ne daje pare ....

"Idem ja u gvadalaharu , tamo kante ne govore ... " :wall:

LiquidPlasma je napisao(la):
Barton XP 2500+ zavisi od primerka da li je otkljucan/zakljucan multiplier.
:S:
Ne zavisi od primerka, nego od nedelje proizvodnje, a to shto postoje mitovi da su neki naishli na otkljuchane bartone novije proizvodnje, jedino ako su mobilci... Tachnije AMD je pocheo da zakljuchava procesore od 39 nedelje proshle godine, mada ih ima otkljuchanih (prilicno retko) i do 42 nedelje...

Typhoon.X je napisao(la):
:S:
Ne zavisi od primerka, nego od nedelje proizvodnje, a to shto postoje mitovi da su neki naishli na otkljuchane bartone novije proizvodnje, jedino ako su mobilci... Tachnije AMD je pocheo da zakljuchava procesore od 39 nedelje proshle godine, mada ih ima otkljuchanih (prilicno retko) i do 42 nedelje...

Samo cu dodati da nije mit to da su neki naisli na otkljucane bartone novije proizvodnje,ja sam naso jedan primerak bartona koji je bio iz 2004 godine i imao je otkljucan multiplier(pritom nije bio mobilac).takodje mislim da je jos jedan covek sa foruma rekao da je isto naisao na otkljucan primerak iz ove godine,sto potvrdjuje da nije rec o mitu.Takodje je istina da je veoma(ili jos bolje izuzetno) tesko naici na takav procesor i da je to cista sreca kada ubodes nesto tako.

Pitao si i da li je pametnije sacekati jos malo i uzeti A64, ja licno mislim da jeste, tacnije sve zavisi koliko cestu radis upgrade kompa, a isto tako i sta sada imas da li imas jos strpljenja ili ti se zuri i milion drugih stvari, ali ako mozes da izdrzis jos neko vreme definitivno mislim da bi bilo bolje sacekati.

E ovako: Imam PII vec vise od pet godina pa i sam vidis da bas cesto ne radim upgrade osim GF2 i 64MB Rama tako da bih mozda i bio voljan da cekam 64bita. Koliko bi kostalo takvo zadovoljstvo i ako ti nije problem da mi predlozis neku takvu konfiguraciju slicnu ovoj sa CPU 64bit ali da je u nekoj razumnoj cijeni!!!

Ploča ok, može i EPOX 8RDA3+
Pošto si rekao da ćes komp. kupiti do nove, to jest da ti se ne žuri, sačekaj još tih par meseci. Moći ćes da kupiš umesto FX 5900 XT GeForce 6800 sa 128MB za 200-220 Evra verovatno.
CPU: za 64 bita je suviše rano a i skupi su, kupi Barton 2500+ (Barton 2800+ je bacanje para)
RAM:Corsair VR,Kingston VR DDR 400 obe su ok, ako imaš mogućnosti kupi 2 X 512 MB
Combo bolje nemoj cena optičkih uređaja je toliko pala da sad možeš da kupiš
DVD Rom (Pioneer 121 odličan je) i DVD RW, ne znam koji da ti preporučim ali mislim da tvoj izbor nije loš.
HD:SeaGate je dobar i malo skuplji od konkurencije.
Floppy: koj god nađeš
Ovo ostalo što si naveo je ok.

Po meni ako mozes sacekaj jos jedno pola godine jer ce do tadad A64 da pojeftini na mnogo prihvatljiviju cenu nego sada, naravno ukoliko mozes da izdrzis toliko.Ako ne ploca i cpu ti se otpriliek krecu od 230e pa na vise ovo sto sam ti rekao je a64 2800+ i nforce3 ploca.

Kada sam cekao do sad mogu cekati i vise od po godine za 64bita i nforce 3 a za graficku mozda i skresem budzet zbog memorije mislim da mi se vise isplati 2x512 memorije 120GB neko sada neka ultra high end graficka ali otom potom!!!

Pa licno mislim da bi ti to bilo pametno da sacekas i uzmes a64.

E ovako mislim da cu unijeti sledece izmjene u ovu konfiguraciju:
CPU: AMD64 2800+
MoBo:Nesto to nisam pratio pa ne znam tacno koju (vi preporucite) samo znam da cu nforce3 chip
VGA: Ako se bude imalo para mada pucam na MSI GF6800 128MB DDR (256-bit) (oko 320E je trenutno)
RAM: 2x512
HDD: WD 120GB
DVDRW: Pioneer 107D
DVDROM:pioneer 121

Ostalo ostaje. Pa sta mislite???
To bi trebalo da je to!!!

voka_gsw je napisao(la):
Što mx310? Ako je išta nalik mx300, onda je veličine ko da je pravljen za decu.. ono, ne leži u ruci...

Pa mozda tebi ne lezi u ruci, vecini mojih drugova radi ok. Probao sam Mx510 - Istina, mis je super, najbolji za te pare, ali pomalo je cudan jer je za deshnjake (Nisam levak). Bilo kako bilo, svako ima svoj ukus :type:

OK ne svadjajte se oko toga koji je bolji mis MX500 ili MX310!!!
Moje licno misljenje je da je MX310 ljepsi i da uopste nije nalik na MX300 i sad sam opet u dilemi zbog vas

E ovako mislim da cu unijeti sledece izmjene u ovu konfiguraciju:
CPU: AMD64 2800+
MoBo:Nesto to nisam pratio pa ne znam tacno koju (vi preporucite) samo znam da cu nforce3 chip
VGA: Ako se bude imalo para mada pucam na MSI GF6800 128MB DDR (256-bit) (oko 320E je trenutno)
RAM: 2x512
HDD: WD 120GB
DVDRW: Pioneer 107D
DVDROM:pioneer 121

Ostalo ostaje. Pa sta mislite???
To bi trebalo da je to!!!

Niko nista da kaze o ovome, ajte momci malo........ajmo....... :whip:

voka_gsw je napisao(la):
..... I treba li ti zaista dvd rom pored dvdrw?

recimo da cce imati manje glavobolje zbog losheg chitanja DVD-jeva od strane DVD rezacha, ako taj posao poveri ( vecc uveliko) jeftinim DVDROM-ovima

pozdrav

Poslednja izmena:
Pobednik u svim testovima tipa FPS/$, ili points/$.
Ploca Abit AV8-max3, tu je verovatno "usteda", ako je pronadjes u SCG.
Moza da se vratis na mobile Bartona, Abita, i Ati graficku. Recimo, razlika para A64 i Barton +cena za 5900 = mozda X800.

Vrh Dno