Šta je novo?

Sta mislite o ovom ASUS 9600GT silent?

zokocx

Slavan
Učlanjen(a)
17.02.2007
Poena
465
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5900X & Noctua NH-D15S chromax.black
Matična ploča
Gigabyte X570 AORUS Ultra
RAM
G.Skill Trident Z Neo DDR4 2x16GB 3600Mhz 16-16-16-36 1T
GPU
MSI RTX 4080 16GB Suprim X
Storage
Samsung 980 Pro 1TB, 970 Evo Plus 1TB, Intel 545s 512GB SSD, Seagate 2TB HDD
Zvuk
Creative Inspire 5.1 P580
PSU
Corsair RM1000x
Kućište
Fractal Design Torrent RGB (Black TG Light Tint)
Monitor
LG 38GN950-B
Miš & tastatura
Logitech G402, ASUS ROG Strix Flare II Animate | Glorious Model O
Mobilni telefon
Realme GT2
Pametni uređaji
Kindle Paperwhite 11th gen.
Steam
https://steamcommunity.com/id/slayer987/
Pristup internetu
  1. Optički internet
Sta mislite o ovoj verziji graficke karte ASUS 9600GT Silent.
http://www.itsvet.com/tekst/asus-en9600gt-silent/1127/

Pogledajte link nije neki obican Silent zgnj kuler ovo je serious staff, mozda i kupim jedno ovakvu jednu.

Uzgred samo memorija radi na 100mhz manje od referentnog, a ako se namontira neki kuler pored ima da bude OC ko luda ... samo kad ti trebaju performanse svirnes kuler kolko treba CO i pikas...

Mislis serious stuff?!?! I nije mi jasno sto placati silent varijante 20-30 eur skuplje kad ces navrnuti ventilator svakako na nju, odma brate kupi model sa ventilatorom i gotovo.

ja nebi kupovao tako jaku kartu sa pasivnim hladjenjem.(zbog temperature)

Poslednja izmena:
Da ali ovo je najimpresivniiji Silent Cooler koji sam video i definitivno obavlja solidan posao (ili bolje reci odlican) a sta mislis sta radi likovi sa tipa 8500GT silent ili nekom drugom , ako neOCuju grafu bas ih briga dali ima 75-90C vazno da radi kako treba , a takve imaju oni koji nemaju skoro ni jedan dodatni kuler na kutistu ...

Imam solidno dobro provetreno kutiste (nemogu da kazem nesto spektakularno ... kao tipa Antec900) pa zato bi mi pasuvala ova grafa , i zbog tisine a i zbog preformansi , a kasnije kad bi joj pala jos cena kupio bi jos jednu. Mada ne znam za SLI da li koriste memorije od obe grafe ili samo od Main dok na drugoj stoji ... to nemogu da provalim.

Mislim cisto da vidim sta drugi kazu.

Poslednja izmena:
Da ali ovo je najimpresivniiji Silent Cooler koji sam video i definitivno obavlja solidan posao (ili bolje reci odlican) a sta mislis sta radi likovi sa tipa 8500GT silent ili nekom drugom , ako neOCuju grafu bas ih briga dali ima 75-90C vazno da radi kako treba , a takve imaju oni koji nemaju skoro ni jedan dodatni kuler na kutistu ...

Ti likovi imaju i jeftinije kartice (8500gt) a to sto je to najimpresivniji kuler koji si ikada video ima i svoju cenu. Kako god okrenes toplota ce se siriti po celom racunaru posto se ta silent resenja dobrano greju tako da ti ventilator (ili dva slede), uzmi Sparkle 8800gt i uzivaj ;)

Malo sam dzaba pokusavao da pokrenem temu o silent verziji neke malo blje grafe (da nije za kancelariju) i vec overklokeri i itd. pocli da nekazem sta ma bre ljudi jes da toplota ide gore imam ventove za to ... ali ipak samo sa hteo da vidim diskusiju. A sad vec kolko ce da bude cena ako roknu sta ja zna, 180€ ih za te pare nebi ni razmisljao da uzimam 9600GT ipak 8800GT ima svoju pravu snagu (mnogo siroviju i brutalniju).

I onako kupovina grafe mi pada ... ohoohohoh cek da vidim sta to treba da izadje vredno paznje a da ga igram ceo/noc i da se hypujem po komsiluku u da pajtose palim na to... maybe Fallout 3 definitli Starcraft 2 (ali ovo ce sljakati i na mnogo slabim kofama) ili mozda Tomb Raider Underworld do tada ... i proc treba da pojacam=promenim.

Malo sam dzaba pokusavao da pokrenem temu o silent verziji neke malo blje grafe (da nije za kancelariju) i vec overklokeri i itd. pocli da nekazem sta ma bre ljudi jes da toplota ide gore imam ventove za to ... ali ipak samo sa hteo da vidim diskusiju. A sad vec kolko ce da bude cena ako roknu sta ja zna, 180€ ih za te pare nebi ni razmisljao da uzimam 9600GT ipak 8800GT ima svoju pravu snagu (mnogo siroviju i brutalniju).

Ma covece nije to samo pitanje overkloka, ja ti to kazem prvo kao neko ko je imao dosta silent resenja slabijih kartica, recimo Silent Gainward 8600gt kome se i pored onog ogromnog hladnjaka sve zivo greje do usijanja na kartici (o memoriji da ne pricam) pa kako god okrenes moras staviti dodatni ventilator.

I onako kupovina grafe mi pada ... ohoohohoh cek da vidim sta to treba da izadje vredno paznje a da ga igram ceo/noc i da se hypujem po komsiluku u da pajtose palim na to... maybe Fallout 3 definitli Starcraft 2 (ali ovo ce sljakati i na mnogo slabim kofama) ili mozda Tomb Raider Underworld do tada ... i proc treba da pojacam=promenim.

Taj ASUS nema nista drugo osim fancy izgleda a to kosta.

@edit

Ja sam jos uvek za Sparkle 8800gt, nekako mi to izgleda najbolje izmedju Palita, Gigabytea i Asusa.

Poslednja izmena:
Tesko je naci dobru silent karticu, tj. uzeti je a da se ne stavlja dodatni vent na nju. Imao sam par takvih i jedna je na kraju ostala u kompu. To je Gigabyte Silentpipe 2, extra odradjeno hladjenje, nema potrebe za dodatnim ventovima, oko 45c u idle-u. Eh da je vise takvih ovako ce ostati jos neko vreme u mashini dok ne izadje na trziste neko slicno resenje. Volim tisinu a igre sve manje i manje igram.

Ima li neki test ovog asusa?

8600 GTS SP3 Gigabyte koju sam upravo prodao takodje ima fantasticno pasivno hladjenje, nerealno dobro.

Komentari bez logike...

Mislim stvarno me odusevljavaju komentari tipa "ja ne bih kupovao tako jaku kartu sa pasivnim hladjenjem zbog temperature". :wall::wall::wall:
Pa dobro bre dokle vise to mistifikovanje temperature kad u fabrikama prave procesore oni ih prosto zapeku na temperaturama od :mad:140-220°C:mad:, i to u trajanju od nekoliko sati do celog dana.,)
Da li je moguce da inzenjeri :type: koji se bave projektovanjem IT komponenti ne znaju za problem temperature pa stavljaju pasivno hladjenje tamo gde ne bi smelo da se stavi.

MISLITE O TOME !?!?! :wall::wall::wall:

Poslednja izmena:
Mislim stvarno me odusevljavaju komentari tipa "ja ne bih kupovao tako jaku kartu sa pasivnim hladjenjem zbog temperature". :wall::wall::wall:
Pa dobro bre dokle vise to mistifikovanje temperature kad u fabrikama prave procesore oni ih prosto zapeku na temperaturama od :mad:140-220°C:mad:, i to u trajanju od nekoliko sati do celog dana.,)
Da li je moguce da inzenjeri :type: koji se bave projektovanjem IT komponenti ne znaju za problem temperature pa stavljaju pasivno hladjenje tamo gde ne bi smelo da se stavi.

E vala u pravu si!

Ljudi kupuju silent resenja kako bi imali pre svega tisinu. Uz svaku silent karticu se preporucuje da se da sistem bude "provetren" sto znaci min. + 2 venta u kucistu. Tako da opet se dobija zujanje ventilatora. Naravno da se sve ovo da srediti stavljanjem kvalitetnih ventova ili spustanjem na 5v.
Mnoga silent resenja su se pokazala neefikasnim pa je u narodu postalo za izbegavati ista. Sto, naravno, ne vazi za sve. Novije kartice nude odlicne sisteme hladjenja.
Imao sam 6600Gt Gigabyte kojoj je temperatura isla i preko 100C u fullu, jedva sam cekao da je zamenim jer je grejala ne samo sistem nego i celu sobu . Drugo nije isto kada kartica radi na 70C i na +100C. *** svi mi volimo da to bude u granicama normalnog.
Moze se desiti i da fabricko resenje sa ventom bude neefikasno.

off MaliAbner koliko si smajlija stavio ja sad ne mogu ni jedan da ukljucim u citat xD

Verujem da je ovaj asus dobro odradjen po pitanju hladjenja.

Meni je graficka na 45c do 70c. Imam samo pozadi 12-icu na 5v. Smanjio sam temp za vise od 10c kad sam skinuo one plocice iza na kucistu tj. izlaze za pci slotove. Ko ima silent karticu neka proba.

a.jpg

Poslednja izmena:
Ja imam ovog asusa trenutno sto se temperature tice najvise je isla do 87c ali radi odlicno nemam nikakvih problema s njom.A sto se tice coolera uvek volim da stavim jedan napred da uvlaci vazduh i jedan nazad da izvlaci znaci i za sve drugo ne samo za karticu.Sto se men tice kartica je super na 3d mark sam sa foxcon 8600gt imao oko 4500 poena sa ovom nesto malo preko 8000 samo sam menjao karticu i nista vise u kompu.

ako cemo iskreno - nikad u zivotu ne bih uzeo nista silent. prosto, spram bilo kojeg ventilatora koji pomaze odvodjenje toplote, ovo je karikatura. svidelo se to nekome ili ne. nema boga da bih ja pustio da mi kartica radi na 100C i takvi fazoni + da je unutrasnjost kucista na konstantnih 50C (odma je i sve ostalo vrelo). da ne pricamo koliko su se smetlista nagledala tih "silent" modela koji su se upokojili.
@ MaliAbner - ne slazem se ni malo. i da sam ja u bilo kojoj reziji inzenjer zaduzen za projektovanje hladjenja, nema tog boga da bi ja stavio svoj potpis i na jedno silent resenje. jer na svim tim "silent" resenjima - mozes komotno peci pilice! a meni reso u kucistu ne treba! ljudi se ubise kako da sve sto bolje olade, a ti ces sada nama da objasnis - da je to sve u sustini glupost ?!? (jer je to "tako projektovano", i automatski "je to -to", gimme a break).

silent bre

ako cemo iskreno - nikad u zivotu ne bih uzeo nista silent. prosto, spram bilo kojeg ventilatora koji pomaze odvodjenje toplote, ovo je karikatura. svidelo se to nekome ili ne. nema boga da bih ja pustio da mi kartica radi na 100C i takvi fazoni + da je unutrasnjost kucista na konstantnih 50C (odma je i sve ostalo vrelo). da ne pricamo koliko su se smetlista nagledala tih "silent" modela koji su se upokojili.
@ MaliAbner - ne slazem se ni malo. i da sam ja u bilo kojoj reziji inzenjer zaduzen za projektovanje hladjenja, nema tog boga da bi ja stavio svoj potpis i na jedno silent resenje. jer na svim tim "silent" resenjima - mozes komotno peci pilice! a meni reso u kucistu ne treba! ljudi se ubise kako da sve sto bolje olade, a ti ces sada nama da objasnis - da je to sve u sustini glupost ?!? (jer je to "tako projektovano", i automatski "je to -to", gimme a break).

mozda se tebi ne svidja silent iz nekog drugog razloga....psiholoske prirode...mnogo se brines oko toga da li je sve po ps-u...

meni moj silent nikada nije napravio problem radi vec 2 godine i na oblivionu je imao 60 stepeni C u idle 40-45, mada me to stvarno ne zanima i da je 120 C ako radi i ako funkcionise a daje mi tisinu to je to!
za silent kartice je jedino vazno da provetrenost bude ok ali ako vec hocemo o tome to je vazno za sistem bez obzira na tip grafe.
btw svaka silent kartica se upravo zbog nedostatka ventilatora izradjuje malo kvalitetnije po svim kriterijumima jer treba da trpi vece temperature. Zaato su za OC najbolje silent kartice u kombinaciji sa kulerima iznad dobija se ono sto regularna ventilatorka nece nikad postici. Dakle silent su najbolji primerci kartica u svovoj klasi!

mozda se tebi ne svidja silent iz nekog drugog razloga....psiholoske prirode...mnogo se brines oko toga da li je sve po ps-u...

meni moj silent nikada nije napravio problem radi vec 2 godine i na oblivionu je imao 60 stepeni C u idle 40-45, mada me to stvarno ne zanima i da je 120 C ako radi i ako funkcionise a daje mi tisinu to je to!
za silent kartice je jedino vazno da provetrenost bude ok ali ako vec hocemo o tome to je vazno za sistem bez obzira na tip grafe.
btw svaka silent kartica se upravo zbog nedostatka ventilatora izradjuje malo kvalitetnije po svim kriterijumima jer treba da trpi vece temperature. Zaato su za OC najbolje silent kartice u kombinaciji sa kulerima iznad dobija se ono sto regularna ventilatorka nece nikad postici. Dakle silent su najbolji primerci kartica u svovoj klasi!

svaka ti cast za ono: "psiholoske prirode" !!!! nista to nije psiholoske prirode. ne platis na mostu platis na cupriji ---> nemas fan na grafici, i onda moras da redjas na CASE. u cemu je poenta onda? ako ne, sve unutra bude na ivici usijanja. a mi ovde pricamo o grafickoj koja fakat greje dosta vise nego ta tvoja! a sto tebe ne zanima dali je na 120C - to je tvoj licni problem. ja LICNO to necu ni da vidim. jer, dozvoli, bitno mi je koliko ce mi graficka "ziveti". nema tu dalje rasprave.

svaka ti cast za ono: "psiholoske prirode" !!!! nista to nije psiholoske prirode. ne platis na mostu platis na cupriji ---> nemas fan na grafici, i onda moras da redjas na CASE. u cemu je poenta onda? ako ne, sve unutra bude na ivici usijanja. a mi ovde pricamo o grafickoj koja fakat greje dosta vise nego ta tvoja! a sto tebe ne zanima dali je na 120C - to je tvoj licni problem. ja LICNO to necu ni da vidim. jer, dozvoli, bitno mi je koliko ce mi graficka "ziveti". nema tu dalje rasprave.

temperatura nema veze sa time koliko ce ti grafa ziveti...ako je deklarisana da radi na 90 c ili 100 c onda je to za nju normalno i nece da rikne pre toga...ovde je poenta da mnogo ljudi ima predrasude o silent karticama.
Silent je uvek skuplji o od obicne kartice a ta razlika u ceni nije zbog hladnjaka vec zbog kvaliteta izrade...mislite o tome!

Evo ja sam imao silent karticu i super - nisam je čuo, al´ sam čuo druge ventilatore.

Sad imam aktivno hlađenu karticu koju opet ne čujem od drugih ventilatora zato što ima vent. koji se ne čuje bitno ni na 100% brzini, a kod mene 2 x 12 na kućištu i 12 na CPU kuleru moraju imati makar huk kroz rešetke.

Poenta moje priče: Apsolutno silent komp je malo teže i skuplje napraviti. Ako u kućištu postoje vent-ovi koji se ozbiljnije čuju - koja je poenta.

Npr: Šta će ti silent karta ako ti se dere ventilator na napajanju u full load-u ? U idle-u se danas većina kartica sa aktivnim hlađenjem ionako ne čuje.

Evo ja sam imao silent karticu i super - nisam je čuo, al´ sam čuo druge ventilatore.

Sad imam aktivno hlađenu karticu koju opet ne čujem od drugih ventilatora zato što ima vent. koji se ne čuje bitno ni na 100% brzini, a kod mene 2 x 12 na kućištu i 12 na CPU kuleru moraju imati makar huk kroz rešetke.

Poenta moje priče: Apsolutno silent komp je malo teže i skuplje napraviti. Ako u kućištu postoje vent-ovi koji se ozbiljnije čuju - koja je poenta.

Npr: Šta će ti silent karta ako ti se dere ventilator na napajanju u full load-u ? U idle-u se danas većina kartica sa aktivnim hlađenjem ionako ne čuje.

hladjenje sistema je posebna prica. Ja ne bih vezao hladjenje sistem sa izborom kartice. Hladjenje mora biti adekvatno bez obzira na karticu. U tom smislu je sitnicarski hladiti sistem na ivici rashladjenosti za idle, a ukoliko malo jace poteras karticu onda imas problem sa karticom koja se greje tj rashladni istem malo stuca. Ko sklapa takve masine njemu je vazan svaki celzijus i to razumem.

Kada skalpam konfiguraciju ili menjam komponentu testiram full opterecenje i ako je sistem preko 50 stepeni onda pojacavam hladjenje citaj menjam kuciste. Ovaj centirion 5 na mojoj masini sasvim korektno odradjuje...sada je sistem na 41 u idle a kada graficka skoci - kada su vrucine (znala je da ide maximalno do 70 u full-u) sistem ode na 47. Athlon u fullu ode i do 50 celzijusa na idleu je oko 36.

Ventilatori se cuju ali kao sto kazes to se nemoze izbeci. Tisina mi je bitna ali silent karticu koristim i umnogome zato sto je moje iskustvo da su mnogo kvalitetnije parce hardwera nego identicne takve sa vent hladjenjem.

temperatura nema veze sa time koliko ce ti grafa ziveti...ako je deklarisana da radi na 90 c ili 100 c onda je to za nju normalno i nece da rikne pre toga...ovde je poenta da mnogo ljudi ima predrasude o silent karticama.
Silent je uvek skuplji o od obicne kartice a ta razlika u ceni nije zbog hladnjaka vec zbog kvaliteta izrade...mislite o tome!
Silent je skuplji zato shto je bakar ili aluminijum skuplji od ventilatora. Misli i o tome.
Meni je graficka na 45c do 70c. Imam samo pozadi 12-icu na 5v. Smanjio sam temp za vise od 10c kad sam skinuo one plocice iza na kucistu tj. izlaze za pci slotove. Ko ima silent karticu neka proba.
Iako si post postavio pre 4 metra, moram da te pitam, poshto vidim na slici plochu. Kolika ti je temperatura chipseta u ovim danima?

...

chipset juce 41 idle 47 u full (dark mesiah MM), grafa do 70 procesor do 50.

kada kazem kvalitetnije govorim iz sopstvenog iskustva, dugotrajnije i pouzdanije sa kvalitenijom stampom jer su predvidjenje da trpe vece opterecenje nego klasicne...

p.s. nadam se da je ovo dovoljno kratko :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno