Šta je novo?

Sta mislite o ovoj konfi?

madmaxx

Cenjen
Učlanjen(a)
17.07.2012
Poena
160
Moram da kupim novi računar, pa bih hteo neki savet.
Namjena računara je prvenstveno za igre i gledanje HD materijala.

Razmišljam o:
Procesor: Intel Core i5 3570K
Matična ploča: Asus Maximus V Gene (ili Gigabyte GA-Z77X-UD5H ili ...)
Memorija: Kingston HyperX Grey DDR3 8GB 1600MHz (2x4Gb ili 4x4GB?) (moze preporuka)
SSD: Kingston HyperX 3K 120GB (ili neki drugi moze preporuka)
Grafička: GTX 670 (razmisljao sam o Gigabyte GV-N670OC-2GD ili ...)
Hladnjak za procesor: CM Hyper 612s ili Noctua NH-D14 (moze i neki treci)
Kućište: neko do 100-150 eur.
Napajanje: Seasonic SS-650AM (nadam se da je dovoljna snaga, moze preporuka i za neku drugo i jace napajanje)

Plan mi je da max potrosim oko 1200eur.
Sve sugestije su dobrodošle.

Hvala.

Mozda neki malo veci SSD, razlika u ceni izmedju 120 i 180 gb ssd nije toliko znacajna (npr Mushkin) a u avgustu se ocekuje i obaranje cena. I kad je memorija vec djabe, stavi 16gb...

Nisi naveo sta ces za storage, pa tu idi na kapacitet od nekoliko terabajta... Seagate Barracuda 3gb ima cini mi se kao povoljna kupovina.

Poslednja izmena:
Niije na odmet da instaliras i igre na SSD zbog brzeg ucitavanja.

Eh, nisam ti bas neki expert, ali od te grafike jedino je bolji 7970, ako bi njega mogao da nekako uklopis u budzet bilo bi super, razlika je oko 100e. Jaci procesor bio bi ti sasvim nepotreban, ostalo je takodje na mestu. Razmisli i o periferijama (dobar gamerski mis, tastatura, dzojped, slusalice... mogli bi da izadju preko 200e). Ne znam koji bi monitor koristio, ali ako i to treba da se preporuci, onda Dell U2412M... Kuciste biraj po tome koje ti se najvise svidja... Sta si mislio za zvucnike?

U svakom slucaju budzet ti je bas komotan i mislim da ce ti zavideti 99% bencha. :D

Poslednja izmena:
Procesor: Intel Core i5 3570K - ne menjaj
Matična ploča: Asus Maximus V Gene (ili Gigabyte GA-Z77X-UD5H ili ...) ako bas oces maximus ako ne imas za manje para isto
Memorija: Kingston HyperX Grey DDR3 8GB 1600MHz (2x4Gb ili 4x4GB?) (moze preporuka) ne menjaj imao sam 2x2 radi savreno
SSD: Kingston HyperX 3K 120GB (ili neki drugi moze preporuka) bilo koji 120 ili 128 mozes i taj king a preporuka za intel
Grafička: GTX 670 (razmisljao sam o Gigabyte GV-N670OC-2GD ili ...) posedujem bas tu gigabyt i ona ti je cak najjeftinija od svih ne referentnih gtx670 a razlika u performansama od ostalih gtx670 je mizerna - ne menjaj ( cak i kad se overklokuje ima bolje rezultate od stock gtx680 a gtx 680 je bolja od 7970 ;) )
Hladnjak za procesor: CM Hyper 612s ili Noctua NH-D14 (moze i neki treci) - koji vise preferiras
Kućište: neko do 100-150 eur. do 150e imas HAF X,Fractal Design XL,Silverstone Raven 3,mada mozes i neko jeftinije tipa 690 II advance ili slicno.
Napajanje: Seasonic SS-650AM (nadam se da je dovoljna snaga, moze preporuka i za neku drugo i jace napajanje) mozes videti pod moja masina sta sve gura i videces sam da je sasvim dovoljno

Poslednja izmena:
Posle citanja po raznim sajtovima o Maximus V Gene ploci (imaju problema sa sata cipovima) hteo sam da zamolim jos jednom za pomoc oko ploce (koju?).
Razmisljam cak da uzmem EVGA Z77 FTW(ako je stvarno vrhunska kako kazu), moze preporuka i za neku drugu. Inace nisam neki zaludjenik za overklok.

Izvinjavam se ako sam dosadan.
Hvala puno.

Poslednja izmena:
Razmisljam cak da uzmem EVGA Z77 FTW(ako je stvarno vrhunska kako kazu), moze preporuka i za neku drugu. Inace nisam neki zaludjenik za overklok.

Imaš i ASRock Z77 Extreme6, http://www.emmi.rs/matične-ploče-(mb)-mb-lga1155-z77-asrock-z77-extreme6.11.html?productId=22305 , to je odlična ploča i cena joj je dosta dobra, a ona Gigabyte ploča što si gore stavio takođe je odlična. Ali malu prednost dajem ASRock Z77 Extreme6. Što se tiče EVGA Z77 FTW, ne bacaj pare, nemaš potrebe. Jeste ona vrhunska ploča, ali u tom slučaju bolje je da kupiš Asus Maximus V Formula, e to je zaista vrhunska ploča, samo mislim da je nigde nema u Srbiji da se kupi.

Dakle, zaključak, ASRock Z77 Extreme6 je sasvim dovoljna ploča za tebe, a ako baš tražiš vrhunsku, onda moraš da platiš i više, Maximus V Formula košta oko 300 evra čini mi se, što je totalno previše. Bolje je da uložiš više u RAM memoriju, uzmi 16 GB onu Mushkin koja ti je predložena gore. Više RAM memorije je uvek dobrodošlo, tako da bolje je da pare pravilno rasporediš i da ne bacaš pare na preskupe ploče, nego uzmeš lepo ovu ASRock koju sam naveo i imaćeš za dodatnih 8 GB RAM memorije.

Kućište možeš da uzmeš bez problema Cooler Master Storm Trooper, košta oko 140 evra i radi se o zaista impresivnom kućištu koje je napravljeno vrlo kvalitetno i praktično nema mana. Evo kako izgleda: http://www.cmstorm.com/en/products/chassis/Trooperwindow/ a cena joj je ovolika u dinarima: http://www.emmi.rs/kućišta-kuciste-cooler-master-storm-trooper.11.html?productId=22548

Grafiku uzmi neku od onih nereferentnih Nvidia GTX 670, podržavam ideju da kupiš tu Gigabyte GTX 670 karticu jer kad je klokneš zaista je brža od GTX 680.

SSD je u redu taj model koji si naveo, samo gledaj ako možeš da uzmeš neki model od 180 GB, ako ne taj Kinston od 120 GB je odlično rešenje.

P.S. U vezi ploče, možeš i ovu da kupiš, izuzetno je dobra, bolja od Gigabyte prilično : http://www.emmi.rs/matične-ploče-(mb)-mb-lga1155-z77-asus-p8z77-v-pro.11.html?productId=22316

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima.
Porucio sam:
CPU:i5-3570k
MB: ASUS Maximus V Gene
MEM: Mushkin 4x4Gb Redline
SSD: Samsung 830 128Gb
Kuler: CM 612s
PSU:SS-650AM
GPU: Gigabyte GV-N670OC-2GB
Kuciste cu za sada zadrzati staro.
Hvala svima jos jednom na pomoci.