Šta je novo?

Sta menjati?

Marko16

Slavan
Učlanjen(a)
28.01.2009
Poena
330
Moja oprema  
Mobilni telefon
Mi 9T
Pristup internetu
  1. ADSL
Dakle, sta da promenim od komponenti... Hocu jacu makinu!:guitar::,,:

pa zavisi od para...
kupi 4770 grafičku i giga rama...i onda neki veći monitor sa svim intrfejsima: dvi,hdmi...

Poslednja izmena:
Ne piše koliko para želiš da uložiš...

Ja bih počeo od rama, dodao bih još 2gb. To je ako ne želiš da išta izbaciš iz računara.
Ako je namena računara igranje, menjao bih grafičku, mada ta koju imaš još uvek može komotno da posluži u nižim rezolucijama.

Menjaj napajanje, procesor i grafiku... batali memoriju, nista tu nema da dobijes, pogotovo sto bi sa 4gb bilo preporucljivo koristiti x64 OS.

- napajanje 500-550-600W (OCZ ili slicno, zavisno od raspolozivih RSD) bi bilo sasvim ok

- procesor uzeti 6000-6400+ (ako je glavna uloga gaming, ovi 6000-6400+ X2 procesori ce mnogo bolje odradjivati posao nego Quad - sem ako ne uzmes Phenom II), govorim iz licnog iskustva jer sam imao 6400+ pa zatim Phenom 9950 BE i 6400+ se mnogo bolje pokazao jer radi na dosta vecoj frekvenciji nego Phenom "kec" (3.2ghz vs 2.5ghz)

- grafiku Radeon 4670, 4770, 4830 oli 4850 (zavisno od para..) S obzirom da ce sad pasti cene HD4850 kartica jer 4770 chipova ima manjka to bih preporucio jer kartica stvarno izuva za pare koje kosta. Imam jednu i cepam sve igre na 1680x1050 u fullu sa max anisotropingom i antialiasing-om bez ikakvih problema (tu se ne racunaju Crysis i GTA IV koje ni na jednoj masini neces piciti bez seckanja u gurkanja - mislim na masine koje normalni ljudi imaju :D)

A vec ako ti ostane para nabudzi memoriju na 4gb, mada da je po mome pre bih uzeo jos jedan HDD ngo jos 2gb memorije... Vecina igara ne iskoristava 4gb i vise kako treba te su ubrzanja u igrama od mizernih do jako malih, a cak u nekim igrama se vidi i usporenje, ne pitaj me kako ali i to postoji :D. Isto govori covek koji je imao 2gb pa presao na 4gb...

A sto kaze Bora, menjaj sve zivo ako imas para i prelazi na Intela :D.... neki E8200-E8400 za gaming i neku P45 plocu..

Razmisljam trenutno o napajanju i 4770. Napajanje bi bilo nekih 550w, mozda recimo neki LC ili Coolermaster... Za koliko da prodam 3850? Hvala svima, videcu sta budem mogao.

A sta to moze vredete.... 50e? Cene novih 4850 su pale na oko 100e - barem u pravom svetu izvan Srbije, mozda kod nas jos nisu.

Al kolko znam ATI/AMD je zvanicno spustio cene 4850-ki na ~100$ da bi se nadoknadio nedostatak 4770 cipova na trzistu...

I sto se tice napajanja... preporucujem ti da uzmes neku "silent" varijantu, jer sam se ja zeznuo i uzeo OCZ gameXstream 700W koje jeste dobro ali se cuje do daske. Opet ono ako ti buka nije problem, onda samo pici...

P.S. ni meni buka nije bila problem, dok nisam saznao da je pocela da mi ide na zivce :D

... batali memoriju, nista tu nema da dobijes, pogotovo sto bi sa 4gb bilo preporucljivo koristiti x64 OS.
...

Što se ljudi toliko ustežu od od x64 OS. Pa ne mislite valjda doveka da ostanete na xp x86. I da li je namena svakom računaru igranje? Programi itekako znaju da iskoriste višak memorije, a i čak xp može da vidi benefite, lepo isključite page fajl i imate sve u ramu ništa swapovanja po hardu.

Igre sasvim pristojno rade pod win7 mnogo bolje nego pod vistom, da ne pričamo o dx10 i da je greota nove igre, pod uslovom da imate jaku grafiku, igrati u xp dx9.

Sad kako hoćete, ali xp će uskoro biti prošlost, a i vreme mu je.

Probajte win7 to je barem sada džabe dok ne izadje konačna verzija. A i legalno je!

Poslednja izmena:
Ma ja vec odavno cepam x64... XP,Vistu i 7-cu... nego znam da vecina ljudi misli da x64 donosi nekompatibilnost sa igrama i patnju u potrazi za drajverima. Medjutim to je slucaj samo kad imate stariji hardver na Visti ili Win7, jer realno ni ja ne bih stavio neke tamo drajvere od Sound Blaster AWE32 i Vistu il Win7...

Ko moj drugar sto cepa gitaru, pa ima neki Sound Blaster 128 od pitaj boga kada i njemu sad greota davati pare na pravu karticu koja ce jos bolje da mu odradjuje posao, pa krivi mene sto sam ga zeznuo da predje na x64 (kartica ne radi na XP x64) :D

Ne prelazak na x64 samo znaci da imate krsh komp :D

P.S. a isto tako ne vidim smisao za prosecnog korisnika da ima 4gb memorije, iskreno nece iskoristiti ni tih 2gb kako treba. A ako se vec na tom kompu obavlja neki posao tipa Photoshop (ne pricam o povremenom PS-ovanju od po 30min u nedelju dana, vec kad PS gori ceo dan i obradjuju se slike ceo dan) onda ima smisla... Igre, normalni programi koje prosecan korisnik koristi u toku dana nemaju potrebe za 4gb ili vise...

Poslednja izmena:
Vrh Dno