Šta je novo?

sta kupiti

Stefan_91

Poštovan
Učlanjen(a)
23.12.2014
Poena
54
Cao svima,

Muka me je naterala da promenim komp (cini mi se da mi je crkla maticna).
E sada je pitanje sta uzeti. Uzimam na duze staze.
Da li uzeti i5 6600k (nasao sam za ~200e preko foruma) i Asrock H170 Pro4S (ima kod nasih distributera za 12-13k), sa nekim ramom. Mozda za sada samo jedan "stap" od 8GB pa onda uzeti sledeceg meseca na primer drugi.
Preporucite mi i neki RAM i gde bih mogao da ga uzmem.
Sto se tice cene naravno sto manje to bolje, ali necu da se cicijasim za 20-30e ukoliko je nesto dosta bolje.

Okvirna cena ovog gore je oko 350e.

Graficku imamo R9 280. I neko napajanje od 600w, mislim da je ono LC Power 600W.

Uz 6600k se uzima z170 ploca, kad vec dajes 12-13k, za oko 15k ima z170 ploca koja ti omogucava overclock tog monstruma od procesora.

Napajanje bih zamenio jer je to po svoj prilici ofis napajanje a ovo nije ofis konfa. Za 50-60e se moze naci bolje napajanje od tog.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Uz 6600k se uzima z170 ploca, kad vec dajes 12-13k, za oko 15k ima z170 ploca koja ti omogucava overclock tog monstruma od procesora.

Napajanje bih zamenio jer je to po svoj prilici ofis napajanje a ovo nije ofis konfa. Za 50-60e se moze naci bolje napajanje od tog.

Nadam se da nije neopjhodno menjanje napajanje, barem ne u narednih nekoliko meseci, posto je ono jos uvek u garanciji... Mislim da nema ni godinu dana kako sam ga uzeo.

Nema to veze sa starosti napajanja, vec jednostavno ono nije napravljeno da gura overklokovani 6600k i r9 grafiku.

Po meni su napajanje i maticna dve najbitnije komponente na kojim nikada ne treba stedeti.
Nemoj da klokujes na tom napajanju.

Edit: ako je jos pod garancijom bolje sad da ga prodas i za 30ak evra doplate uzmes Antec vp600,Evga power supply 600 ili nesto slicno.
Edit2: okej je ta ploca.

Poslednja izmena:
Nema to veze sa starosti napajanja, vec jednostavno ono nije napravljeno da gura overklokovani 6600k i r9 grafiku.

Po meni su napajanje i maticna dve najbitnije komponente na kojim nikada ne treba stedeti.
Nemoj da klokujes na tom napajanju.

Edit: ako je jos pod garancijom bolje sad da ga prodas i za 30ak evra doplate uzmes Antec vp600,Evga power supply 600 ili nesto slicno.
Edit2: okej je ta ploca.

Ni ne pomisljam ikada da klokujem. 🙂
Nego sam mislio da se skrpim za pocetak pa cemo za kasnije videti.

Ima li neke razlike izmedju te i ove gaming?
https://shop.benchmark.rs/racunari_...gabyte_mbsocket_1151ga_z17_gaming_k3_eu-70413

Nisam neki ekspert ali sam video da ljudi uzimaju uvek Asus ploce pre Gb-a sto se tice intela.

Ako neces da klokujes ustedi novac, uz 6600k ne ide box kuler moras i hladnjak da kupis i bolju plocu i da razmisljas o napajanju i sve to ZBOG overkloka.

Uzmi lepo b150 plocu i i5 6500 i vozi..

Nece covek da overklokuje uopste.

Koju prednost ima ta ploca u odnosu na b150 od 8-9k?

Koju prednost ima ta ploca u odnosu na b150 od 8-9k?

Pa i nema neku preterano veliku sem m.2 slota i jos 2 slota za RAM. Pre kada sam imao mini atx ploce uvek mi je nesto falilo, kada vec imam vece kuciste da ga iskoristim, a eto postoji i mogucnost za upgrade.
Sve me je izaslo oko ~380e.

Pa i nema neku preterano veliku sem m.2 slota i jos 2 slota za RAM. Pre kada sam imao mini atx ploce uvek mi je nesto falilo, kada vec imam vece kuciste da ga iskoristim, a eto postoji i mogucnost za upgrade.
Sve me je izaslo oko ~380e.

Imas i b150 ploce sa 4 slota za ram za 70-tak evra, e sad taj m.2 slot, ako je obavezan onda ti ostaje h170, koji je iz mog ugla tesko sviranje, ali dobro :d

I meni treba savet za sličnu konfiguraciju s'tim što bih išao na kaby lake, i5 7600,

Koju proverenu matičnu ploču uzeti, koji ram 8GB, i Koji m.2 ssd 240GB?

Kolika je razlika izmedju novih i starih ssd?

Multimedijalna allround kućna mašina, naknadno bih dodavao samo još rama, možda grafiku kada uzemem 4K TV.

Sada bi komp bio spojen na 1080p monitor i 1080p tv sa HDMI ulazima.

Išao bih na kaby lake zbog 4K.
Bitna mi je i niska potrošnja struje, ali ne bih išao ispod i5 jer godinama ne menjam računar.

Nije mi problem da dodam više za pouzdaniju i opremljeniju ploču. Ne bavim se klokovanjem.

Atx format, midi case će biti. Još gledam u koje ću staviti. Najverovatnije haf 912.

Ostatak konfe ce biti 2x 3TB hard drive, kasnije zvučna kada obnovim zvučnike.

Napajanje je Chieftec ctg 650c.

Poslednja izmena:
@Ilion Kaby Lake zbog 4K?

Da, i nova je platforma.

Nije ogromna razlika u ceni.

Jel sam nešto propustio?
Jel može predlog mb + memorija uz i5 6500 pa da uporedim sa kaby lake price wise.

Poslednja izmena:
Ako nije nesto skuplje 2x4 od 1x8, kad vec ima dual channel opciju neka iskoristi, ne moze da skodi. A vise od potencijalnih 16gb sumnjam da ce mu trebati za multimedijalnu masinu.

Streaming 4k i 8 GB rama mozda nije dovoljno , treba proveriti.

Nazad
Vrh Dno