Šta je novo?

Sta kupiti za network storage?

Hietala

Slavan
Učlanjen(a)
05.11.2008
Poena
301
Pozdrav Benchmarkovci. Rekose mi da je ovo pravo mesto za moj problem.

Treba mi nesto sto se, cini mi se, zove Network Attached Storage, iliti po srpski, nesto gde cu moci da stavim SATA2 disk i da onda sve to vezem u gigabitnu LAN mrezu. Pozeljno je da ima BitTorrent client. Trazio sam po mnogim radnjama i cenovnicima, ali sam (zanimljivo) naletao na uglavnom ATA resenja i SATA resenja predvidjena za 2 ili 4 diska i bez torenta.

Takodje sam razmisljao i mozda nekom storage/download microATX resenju, ali ne znam koliko bi to para izaslo, posto se firma kojoj ovo treba prilicno stisla po pitanju budzeta, a prostor mora da bude bar 1GB.

U vodama NAS sam relativno nov, nisam ranije imao iskustva sa tim, pa je svaki savet dobrodosao.

Benchmarkovci, na vas je red, potvrdite da ste naj :D

Pozdrav i dobrodosao :)

Ako hoces neki pouzdan network storage, firma mora biti spremna da se isprsi... Ja sam preko druga iz Nemacke dobio neki koji se vuce kao puz, a ono sto me je privuklo je mala cena. Razocarenje. Neki Lacie bi bio dobar izbor, ali kosta dosta. Sto se tice BitTorrent clienta, stvarno ne znam da ti kazem.

Neki microATX racunar je flexibilnija ideja, ako ima mesta gde da se drzi, a kosta manje od NAS adaptera. Cuo sam da se i ITX resenja pokazuju dobro (ali nemam neku info iz prve ruke). Velika prednost ovih resenja su sto mogu da se upgrejduju. Ako ti zafali prostor, stavis jos jedan disk. Takodje ne trose mnogo, ne treba bas mnogo ulagati u njih. Ako imate rack orman, postoje 19" kucista u koje mozes to da strpas. Monitor, tastatura i mis ti prakticno ne trebaju (osim za prvobitnu instalaciju), a kasnije mozes preko raznih aplikacija da sa svog kompjutera se prikacis na njegov desktop.

Nadam se da sam ti pomogao bar malo.
Pozzzz

Hvala na ovako obimnom odgovoru... Videcu sa sefom, mislim da ni covek ne zna sta bi tu trebalo napraviti. U svakom slucaju mi se dopala ova prica, pogotovo sto bi mogo da ga stavim u rack (znao sam za tu opciju, samo sam cuo da je treba izbegavati zbog grejanja i stabilnosti)...

E sad, da li bi mogao jos da mi preporucis (ili neko drugi) neku konfiguraciju, al da disk obavezno bude minimum 1TB.

Takodje i dalje trazim neku varijantu obicnog diska koji se vezuje na mrezu

Pozzzz

Vrh Dno