Šta je novo?

Sta je zdravije?

Stameni

Čuven
Učlanjen(a)
01.07.2003
Poena
609
Monitor od 17 ili 19 inca?Neki pricaju jedno neki drugo....dakle?

Što veće to bolje, manje se zamaraju oči (pod pretpostavkom da zanemarimo zračenje, što sam upravo učinio).

Bitno je pre svega gde drzis monitor (ugao i daljina gledanja), mnogo vise od dijagnale, pusti bapske price. Velicina tacke rezolucija i osvezavanje su sledece sto treba gledati a onda dijagonalu.

Najbolje je da uzmes TFT, inace sto je veci monitor veca je i povrsina koja zraci. O:)

Zapremina bre!
:mrgreen:

Ako se premisljas izmedju najbolje 17-ice i najjeftinije 19-ice, onda svakako uzmi 17-icu! Kao sto Mare rece, velicina tacke je bitna, kao i osvezavanje, ali i geometrija takodje. Flat se preporucuje...

Stameni je napisao(la):
Ma ne mogu TFT.Nije jos dobar za igre.

I ja sam isto mislio ali sam pre nekog vremena
uvideo da gresim. Cak su i na nasem trzistu
prisutni modeli na kojima moze da se igra.
Procitaj testove 15ca i 17ca TFT na benchmarku
i pogledaj te modele sa malim response time.
Mene je odusevio Philips 105S4FG (<30ms) na kome
nisam video nikakve duhove ili zamucenja u igrama.

Pozdrav,
Sasha

Najgora 19"-ica je dalekooo dalekooo bolja od najbolje 17".
Velicina "zrna" im je naravno ista. (to je uglavnom teska foliraza) brzina osvezavanja i rezolucija koja je MAX za 17" je default (peporucena) za 19".

Svim koji tvrde suprotno tapnucu jednu Sony Black trinitron 12" u zamenu, vrlo rado. Samo nece pristati...

Alo majstori! covek je pitao sta je zdravije, a ne sta je bolje ili kolika je tacka i ostali shit. :d :mrgreen:

Stameni je napisao(la):
Ma ne mogu TFT.Nije jos dobar za igre.
hah:)
probaj acer al712 u igrama,pa ces zeleti da povuches rech:)

U principu sa manje daljine je jako zamorno gledati veliki monitor... znaci ako je zdravlje bitno treba prilagoditi celo okruzenje a ne samo jednu komponenetu...

Mnogi to ne znaju ali ce vas monitori vise ozraciti ako ste pored njih, a ne ako gledate direktno u ekran, spreda. Stetno zracenje nastaje u zadnjem delu monitora, a stakleni ekran deluje kao izolator i delimicno stiti od njega.
TFT monitori su MNOGO bolji za oci, pogotovo ako puno vremena gledate u ekran. Smanjili su im i vreme paljenja i gasenja pixela pa vise ni igranje nije problem. U razvijenim zemljama se danas prodaje vise TFT nego CRT monitora. Zbog toga su CRT monitori toliko pojeftinili. TFT je nazalost i dalje preskup za Ziku i Lazu, ali ko ima para definitivno bi trebalo da ga kupi

Obicno je ono sto je skuplj ei zdravije cheers

Ljudi, pa svaki dan neprestano imate neko zracenje oko sebe (sto prirodno, sto vestacko), a nisam primetio da ljudi padaju mrtvi po ulicama. Ono, jest da su sva ona stetna (cak i ona "lekovita" stete nekim drugim organima), ali ne treba preterivati s tim...

Crni je napisao(la):
Ljudi, pa svaki dan neprestano imate neko zracenje oko sebe (sto prirodno, sto vestacko), a nisam primetio da ljudi padaju mrtvi po ulicama.

Pa po ulicama bas ne padaju mrtvi ali zato sve vise umiru od raka

Gotovo sad...nisam odavno bio na internetu,nisam pratio monitore,a zadnji put znam da se pricalo kako treba jos dooosta sacekati za TFT...

Uzmi Samsunga 171 ili 151s i tu cesh itekako videti zamucenje u igrama, kod ovih jachih modela, toga vishe nema...
Postoji drugi problem kod TFTa, a to je broj boja koji moze da prikaze...Svi se oni zovu "16 miliona", ali TFT ne moze da prikaze vishe od oko 4mil, dok ljudsko oko vidi 6 mil, tako da ti 2 miliona boja fali :) To se sigurno ne vidi u igrama i sigurno svako oko to ne moze da primeti, ali ima onih koji recimo koriste matroxa i imaju "dobro oko", pa ce primetiti da fali...

driver je napisao(la):
Uzmi Samsunga 171 ili 151s i tu cesh itekako videti zamucenje u igrama, kod ovih jachih modela, toga vishe nema...
Postoji drugi problem kod TFTa, a to je broj boja koji moze da prikaze...Svi se oni zovu "16 miliona", ali TFT ne moze da prikaze vishe od oko 4mil, dok ljudsko oko vidi 6 mil, tako da ti 2 miliona boja fali :) To se sigurno ne vidi u igrama i sigurno svako oko to ne moze da primeti, ali ima onih koji recimo koriste matroxa i imaju "dobro oko", pa ce primetiti da fali...
Ljudsko oko vidi punih 16.7 miliona, medjutim u svakom trunutku prosecan covek prepoznaje oko 400 000 boja i oko 4000 nijansi sive!

Ne bih ja da zamucujem raspravu, ali cini mi se da sam video u nekoj studiji o monitorima da ljudsko oko razlikuje 242 hiljade razlicitih nijansi, a ne 6 miliona. :) Evo, ovo je najmanja ponuda boja za sada u temi...

Dejandj je napisao(la):
Najgora 19"-ica je dalekooo dalekooo bolja od najbolje 17".

Nije tacno. Stavi jedan Eizo F57 i neki npr. Scott 19" jedan pored drugog pa placi. Ne radi se samo o tome da je max rezolucija na 17" optimalna na 19", kao ni o velicini tacke. Radi se i o drugim stvarima kao sto su zamucenja slike (kod jeftinih monitora izrazenija, recimo u coskovima), deformacija pravilnih geometrijskih oblika, moire, nemogucnost podesavanje slike (vert i horiz trapezoid, rotacija, itd) koja kod najjeftinijih monitora uglavnom nije kako treba, itd. Cak i kada jeftin monitor na prvi pogled izgleda OK, pogledaj ga nakon 6 meseci ili godinu dana, da vidis da li ima zamucenja i koliko.

Ja sam imao 17-icu pa sam presao na losu 19 Samsunga955B,tako nesto.Nesecam se tacno vise.Glava me je pocela boleti i imao sam mucnine vec posle pola sata gledanja u njega.Zamarao mi je oci,i kad sam ga odmakao podosta malo se i zamaranje smanilo.Ali postavlja se onda pitanje sta ce mi 19 monitor kad ga gledam sa razdaljine 1m.Bolja je 17 na pola metra.I sitnija je tacka.I jako bitna stvar da ti odma treba i karta neka u klasi ati 9700 da bi se igrao.Zbog rezolucije,bezveze izgleda igrati se na 19 u 1024x768.Izgleda sve iskrzano.Zato moj ti je savet kupi flat 17",ili 15" TFT.Jer ce te 19" i nova grficka izaci vise od TFT,a TFT je zaista sjajan za sve i igre i rad sa tekstom,naravno pricamo o novim monitorima.A o zastiti i zracenju nije potrebno pricati niti porediti sa CRT.

silverglider je napisao(la):
Ne bih ja da zamucujem raspravu, ali cini mi se da sam video u nekoj studiji o monitorima da ljudsko oko razlikuje 242 hiljade razlicitih nijansi, a ne 6 miliona. :) Evo, ovo je najmanja ponuda boja za sada u temi...
...
Nije tacno. Stavi jedan Eizo F57 i neki npr. Scott 19" jedan pored drugog pa placi. Ne radi se samo o tome da je max rezolucija na 17" optimalna na 19", kao ni o velicini tacke. Radi se i o drugim stvarima kao sto su zamucenja slike (kod jeftinih monitora izrazenija, recimo u coskovima), deformacija pravilnih geometrijskih oblika, moire, nemogucnost podesavanje slike (vert i horiz trapezoid, rotacija, itd) koja kod najjeftinijih monitora uglavnom nije kako treba, itd. Cak i kada jeftin monitor na prvi pogled izgleda OK, pogledaj ga nakon 6 meseci ili godinu dana, da vidis da li ima zamucenja i koliko.

Nisam mislio na stare polovnjake...

Objektivna razlika je kao TV do 54cm i TV 64-90cm dijagonala...

Vecinu moirea, iskrivljena itd prave graficke kartice, kablovi, struja, okolina... Naravno da stvar mora da se upari, graficka vs monitor.
Trenutno gledam bas ovaj Zamzung 955b ali koristim Matrox G400 i nista od prethodno iznetih primedbi NE vazi.

Najgore je sto apsolutna vecina ne gleda monitor ODOZGO kako treba vec kao TV. Horizontalna ravan koja prolazi kroz oci MORA biti bar mm IZNAD ekrana. Tek odskora su se pojavili stolovi za rad sa staklom kao radnom povrsinom kod kojih je monitor ispod stakla... TO su pravi za ozbiljan rad (i zdravlje).

Nisam ni ja mislio na stare polovnjake; mislio sam na dva sasvim nova monitora, jedan od najboljih 17" i jedan od najgorih 19" -> ne bih se razmisljao ni momenta u korist 17" u tom slucaju.

Kada sam pomenuo moire, mislio sam na to da jeftini monitori (zato sto si se pozvao i na "najlosije 19") uglavnom nemaju opciju eliminacije moire efekta.

Deformaciju geometrije cini uglavnom monitor i to zbog kvaliteta izrade odredjene cevke - razlika u kvalitetu povlaci i razliku u ceni izrade. Veliki roudupovi monitora ukazuju npr na razliku u geometriji, koloritu i sl. iako su svi testirani na istom racunaru, tj grafickoj karti.

Lepo sto imas 955b i sto nemas doticne efekte, ali mi ovde nismo pricali o tome da te efekte imaju svi 19" monitori, nego smo posmatrali odnos kvaliteta u slucaju "najbolja 17" vs najlosija 19".

To su sve dobra misljenja.
Ali zar se niko nije setio osvezavanja (refresh rate)?
Naucne studi je su dokazale da je to ono sto najvise skodi ocima!
Kod televizora i vecine monitora refresh rate je 60Hz sto je krajnje nezdravo i sto najvise uzrokuje gubitak vida.Medicinski minimum je 75Hz.
Ja imam monitor Samsung SyncMaster 753s nije vrhunski ali ako povecas osvezavanje na 85Hz smanjis osvetljenost i kontrast postizes odlicne performanse.I posle visecasovnog sedenja pred ekranom ne osecas ni najmanje posledice zracenja.

silverglider je napisao(la):
Kada sam pomenuo moire, mislio sam na to da jeftini monitori (zato sto si se pozvao i na "najlosije 19") uglavnom nemaju opciju eliminacije moire efekta.

Deformaciju geometrije cini uglavnom monitor i to zbog kvaliteta izrade odredjene cevke - razlika u kvalitetu povlaci i razliku u ceni izrade.
ja jos nisam naisao na monitor koji uspesno ukida moire, a da ne pokvari ostrinu slike. problemi s geometrijom su iskljucino vezani za elektroniku, tj. kontrolu snopova. jeste da je kod nekih cevki lakse postici dobru geometriju, a kod drugih teze, ali ce geometrija na svakoj biti super ako je elektronika super.

Kako god okrenes TFT je prava stvar bar sto se tice zdravlja. :mrgreen:

Ne, nisam ni ja video monitor koji potpuno uklanja moire, ali moze barem da se redukuje na prihvatljiv nivo, a da se ne dobije preterani 'blur' na ekranu. A ako monitor vec ima vrlo izrazen moire efekat, onda j... monitor, tu ne pomaze nista osim kolica za odnosenje.

E dobro,aj sad da imam 19" koji u 1024x768 ima preko 100Hz osvezavanje,ili neki TFT?!
Recite mi neki zaaaista dobar-kvalitetan,TFT da ga pogledam..
Inace,sta je moire?

25ms response time.Dovoljno za 'bez duhova'?

http://www.viewsonic.com/products/lcd_vx900.htm

Vrh Dno