Šta je novo?

Sta je Vsync ?!

sh0ne

Čuven
Učlanjen(a)
08.08.2005
Poena
650
Zanima me sta je to Vsync opcija u igrama i cemu sluzi tj. koja je njena svrha?!

Svrha je da ograniči frejm rejt na refresh rate monitora. Znači ako držiš refresh na 100 Hz, da ne dozvoli da frejm rejt u igri prebaci 100 fps, jer se onda javlja "tearing", tj. "iskrzanost", "ispomeranost" (ne znam kako da opišem) slike pri naglim pokretima...
Mada od toga i nema neke vajde, jer ne znam ko ima dovoljno jaku grafičku da novije igre tera u više od 60fps... al za starije igre može biti korisno...

Poslednja izmena:
Kao što ti Voodoo lepo reče, Vsync sprečava da framerate prestigne frekvencu osvežavanja ekrana. Ukoliko bi framerate bio veći, slika u frame buffer-u bi se izmenila u toku dok monitor iscrtava sliku iz njega, pa bi ti tako video recimo dve trećine jedne i trećinu naredne slike. Ukoliko u igri stojiš mirno, to se i ne primećuje. Međutim, pri pokretima se vidi da monitor jednim delom prikazuje jednu, a drugim drugu, nešto pomerenu sliku, što se naziva tearing ili cepanje i zna da ide na živce.
Najveći problem sa Vsync opcijom je u situacijama kada frame rate pada ispod frekvencije osvežavanja, pošto ga Vsync u tom slučaju smanjuje na polovinu od refresh rate-a.
Primer: RR ti je na 60 Hz, a framerate na 85, Vsync će ga oboriti na 60, što tebi neće smetati. Ali ukoliko ti FR padne recimo na 55, Vsync će ga oboriti na svega 30. Ukoliko padne na 29, Vsync ga ograničava na 15 i tako dalje. Zbog toga Vsync treba uključivati samo ukoliko ti je grafička karta dovoljno jaka da komotno tera igru. Jedno od rešenja za pad framerate-a koji Vsync stvara je opcija triple buffering koju bi trebalo uključiti u svakoj igri koja je podržava ukoliko koristiš Vsync.
Vsync je po meni jako dobra opcija. Ja radije isključim AA, AF ili smanjim nivo detalja nego da isključim Vsync.

Hvala dobri ljudi.
Dopunio sam malo znanje i sa Neta. :wall: :wall: :wall: :wall:

E koliko sam se ja smarao dok nisam ukapirao odakle taj "tearing", koji je za mene nepodnosljiv. Cak sam pisao MSI-u o ovom "problemu". 1/3 igara radila je bez tog "prelivanja" slike pri naglim pokretima (npr.Max Payne 2...).Ja sam udarao glavom dovoljno, ti kuliraj. Nekad je C.O.D. picio normalno sa vsync off, a danas se to ne bi moglo reci.
A kad po pravilu vidim u "Gameoveru" prikaz igre sa Vsync off sledi :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :wall: :crash:

Generalno vsync nema potrebe ukljucivati, jer sve kartice rade double buffering, tj. u jedan buffer crtaju, a drugim prikazuju sliku, pa ih onda zamene. Ukoliko su driveri dobri, nece se primetiti tearing.

Inace, ogranicavenje frame rate na osvezavanje monitora je posledica, a ne svrha vsynca :). vsync zapravo ne dozvoljava crtanje u buffer od slike dok monitor fizicki iscrtava sliku na ekran, dakle promena slike je dozvoljena u vremenu izmedju zavrsetka prikaza stare slike i pocetka iscrtavanja sledece na ekranu. Kod CRT monitora je to trenutak kada elektronski top prelazi sa donjeg desnog ugla na gornji levi, otuda i ime vsync.

Dakle, jos jednom, ukoliko je driver od graficke dobar, nece doci to tearinga, i bolje je sa vsync off, zbog jos nekih razloga...

Imas ovde 2 slike na kojima se lepo vidi sta je 'tearing' koji nastaje kad je FPS veci od refresh rate-a i jos par 'fenomena' da tako kazem. Poz!

Poslednja izmena:
Samo ste nesto prevideli... na CRT monitorima efekat tearing-a je prakticno jedva moguce primetiti, dok je na TFT-ovima itekako primetan.
I zato je u igrama na TFT monitorima "Vsync-on" apsolutno must!

Ali sa druge strane, problem je i u ovome sto morbius navodi, tj. u odredjenim situacijama, upravo zbog ukljucenog Vsync-a, FPS pada na polovinu vrednosti osvezavanja, pa na polovinu... pa, bottom line, moze i da zasecka ;)

CAR je napisao(la):
Samo ste nesto prevideli... na CRT monitorima efekat tearing-a je prakticno jedva moguce primetiti, dok je na TFT-ovima itekako primetan.
I zato je u igrama na TFT monitorima "Vsync-on" apsolutno must!
Aha, znači mental note: stick to CRT :)

Ocigledno nisi igrao na "igrackim" monitorima (<= 8ms) ;)

Falcon je napisao(la):
Ocigledno nisi igrao na "igrackim" monitorima (<= 8ms) ;)
Ocigledno da nisi citao malo beyond3d, tamo gde pare uopste nisu problem ljudima ne pada na pamet da idu na TFT, a i razlozi su po onome sto sam proctao sasvim opravdani...

za rad je naravno druga prica, ali za igre izgleda da je i dalj CRT najbolji...

Nisam profi gamer (tj. daleko sam ja od toga), pa mi igranje na "16ms" monitoru apsolutno odgovara - nema ni traga duhovima...

P.S. "16ms" - ko razume, shvatice...

Mare je napisao(la):
Ocigledno da nisi citao malo beyond3d, tamo gde pare uopste nisu problem ljudima ne pada na pamet da idu na TFT, a i razlozi su po onome sto sam proctao sasvim opravdani...

za rad je naravno druga prica, ali za igre izgleda da je i dalj CRT najbolji...

Da li si se ikada igrao na TFT monitoru... Ja imam 930bf (4ms), nema ghostovanja nikada, a da ne pricam koji kvalitet slike pruza u odnosu na neki crt monitor... CRT monitori ce uskoro totalno nestati, sa drasticnim padom cene tft monitora koji se izgleda nastavlja...

ATI FAN je napisao(la):
Da li si se ikada igrao na TFT monitoru... Ja imam 930bf (4ms), nema ghostovanja nikada, a da ne pricam koji kvalitet slike pruza u odnosu na neki crt monitor... CRT monitori ce uskoro totalno nestati, sa drasticnim padom cene tft monitora koji se izgleda nastavlja...

na 4 ms stvarno nisam ali na 12 ms je uzasno. :bottle:

ATI FAN je napisao(la):
Na nekom jacem ne, gledam u TFT 4-5 dana u nedelji vec 3 semstra na faxu i super je za rad, ne znam kakvi su u igrama, toga tamo nema... ali evo pa i sami malo pogledajte...

http://www.beyond3d.com/forum/showthread.php?t=23363

Vrh Dno