Šta je novo?

Sta je Net Framework ?

• Začetnik teme Začetnik teme tarik
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

tarik

Slavan
Učlanjen(a)
27.11.2005
Poena
319
Moze li neko da mi objasni sta je Net Framework i kakva mu je svrha?
Imam ATI graficku i juce sam skinuo novi Catalyst drajver koji sadrzi Open GL.
Instalirao sam drajver normalno, ali kad sam pokrenuo ponovo comp, pojavio mi se prozor (i uvek se pojavljuje pri restartu) gde dijagnostikuje neku gresku. Shvatio sam da ATI nije uredno pokrenut zbog nedostatka Net Framework v2.0.50727.
Pogledao sam na Google i vidim da treba da se to skine sa microsoft sajta i veliko je oko 22 MB.
Procitao sam neko objasnjenje na http://support.microsoft.com/kb/908268/hr , ali nisam puno shvatio.
Je li neko imao slicnu situaciju?

Ne razbijaj glavu oko toga - samo instaliraj i nastavi da kunes Microsoft - kao i svi ostali.

Net Framework je okruzenje za pisanje programskih aplikacija, slicno kao Java.
Iz ovoga se moze zakljuciti da je softver za graficku pisan upravo nad ovim programskim okruzenjem.
Potpuno je logicno da ako nema okruzenja u kom je pisan program na kompjuteru na kom se pokrece, on nece ni raditi.

Zakljucak:

INSTALIRAJ NET FRAMEWORK.

http://www.google.com/search?q=NET+...s=org.mozilla:en-US:official&client=firefox-a

Moglo je i ovako da se dodje do odgovora.

.NET Framework je softverska komponenta koja se instalira na Windows. Sa sobom donosi gomilu pre-kodiranih resenja za zahteve programa, i stara se o pokretanju programa specificno pisanih za Framework. Framewotk je kljucna stvar za M$, i bice potrebna za rad sa skoro svim novijim aplikacijama!

Nije tačno, i dalje je najveći broj programa nativni Win32 a ne .NET.

.NET je pokusaj Micro$ofta da otme deo kolaca Javi. Isto kao sto mi se ne svidja Java ne svidja mi se ni .NET.
Caka je da se program ne prevodi na masinski jezik nego na neki medjujezik, koji se onda interpretira (java) ili ponovo kompajlira pri prvom pokretanju (.NET). Cilj svega je da neki program moze da radi na razlicitim masinama. (Sa raznim procesorima koji nisu kompatibilni, primer java programi rade na bas svacemu).
Prednost jave je sto radi i na linux-u, dok je micro$oft ovo planirao samo za windowse. Ima nekih projekata da se to prosiri...
Ukratko, za sta je prosecnom coveku koristan .NET, ako on ima samo PC, a ne i neki racunar drugacije arhitekture?

Cilj svega je da neki program moze da radi na razlicitim masinama.

Prednost jave je sto radi i na linux-u, dok je micro$oft ovo planirao samo za windowse.

Pa ispada da bas i nije multiplatformski nastrojen 😀

najinteresantnije je ukoliko instaliras najnoviju reviziju .NET Framework (a nemas na primer vec .NET 1.X instaliran) - moze da se desi da neki stariji program koji instaliras trazi upravo da bude instalirana i starija revizija .NET - i tako samo popunjavas prostor na C: bez neke potrebe (a moras).
........ ti M$ !!!! 😡

Poslednja izmena:
Prostor manje vise, a sta da rade obicni smrtnici sa analognim modemom koji hoce da instaliraju neki program od par stotina kb, kad shvate da moraju jos samo 22MB da skinu... ccc

Dobro kada se jos nisu omasovili programi koji zahtevaju .Net Framework 3.0 koji je tezak nesto vishe od 50 MB...

pa ima i 3.5 beta1 🙂

A uskoro i 4.0 (jun/jul 2007). Nisam mislio izricito na SVE programe, ali bice onih koji ce da ga zahtevaju, trenutno Acrobat 8 pro i CS3 su mi trazili 2.0!

najinteresantnije je ukoliko instaliras najnoviju reviziju .NET Framework (a nemas na primer vec .NET 1.X instaliran) - moze da se desi da neki stariji program koji instaliras trazi upravo da bude instalirana i starija revizija .NET - i tako samo popunjavas prostor na C: bez neke potrebe (a moras).
........ ti M$ !!!! 😡

Koliko mi je samo glavobolje zadalo dok sam radio u jednoj firmi...😡

Da ne otvaram novu temu moze li mi neko reci naprimer zasto svaki put kada udjem u win xp meni i dalje prijavljuje ti gresku za ati driver da nemam odnosno da ima neka greska u .net 2.0xxxx? A skinuo sam i instalirao i 1.1 i 2.0 i taj 3.0?
Takodje sam probao da skinem .net 1.1 i .net 3.0 da bi ostavio samo taj 2.0 ali opet nece!😡 Inace u Visti sve savrseno radi sa driverom za ati.. U principu radi XP ok i igre ali svaki put kad se ulazi u win izbaci tu gresku i to malo nervira!:wall: I nece da pokrene ati control centar... Ima li neko ideju kako to da resim?

Велике предности које пружа .NET платформа ће схватити они који се баве програмирањем, а не сами корисници софтвера.
Уз vistu се доставља и .NET framework 3.0 чиме је Microsoft јасно ставио до знања да је .NET "платформа будућности". .NET је, као платформа са гледишта програмера, врло примамљива и преспективна. Тачно је да је принцим по коме би се требало омогућити мултиплатформско извршавање програма заснованих на .NET-u делимично покупљено од jave, али не видим зашто је то проблем?
Ја сам одавно прешао на .NET! Развијање како десктоп тако и web апликација је неупоредиво лакше и брже!

Далеко је .NET од доминантне платформе за развој програма, али напредује крупним корацима...

Da ne otvaram novu temu moze li mi neko reci naprimer zasto svaki put kada udjem u win xp meni i dalje prijavljuje ti gresku za ati driver da nemam odnosno da ima neka greska u .net 2.0xxxx? A skinuo sam i instalirao i 1.1 i 2.0 i taj 3.0?
Takodje sam probao da skinem .net 1.1 i .net 3.0 da bi ostavio samo taj 2.0 ali opet nece!😡 Inace u Visti sve savrseno radi sa driverom za ati.. U principu radi XP ok i igre ali svaki put kad se ulazi u win izbaci tu gresku i to malo nervira!:wall: I nece da pokrene ati control centar... Ima li neko ideju kako to da resim?

Problem je mozda sto si prvo instalirao CCC pa tek onda NET - treba obrnuto...CCC zna da bude cesto malo blesav, pa sada verovatno ne prepoznaje da si instalirao NET naknadno. U Visti ti radi verovatno zato sto je NET integrisan u Vistu, tj. vec je bio tu prilikom instalacije drajvera i CCC-a.

Inace, NET ti treba samo za CCC, ATI drajveri normalno rade (na default podesavanjima) i bez NET-a i bez CCC-a.

Ako ti se ne zeza sa NET-om i CCC-om, CCC je u principu potpuno nepotreban i mozes slobodno da ga deinstaliras. Do pre nekoliko verzija Catalysta CCC je i bio za izbegavanje u sto sirem luku, sada je kao znacajno poboljsan, u verzijama 7.2 pa na dalje. Ali ipak, i dalje je mnogo bolja i prakticnija varijanta samo drajver + ATI Tray Tools, koji ima sve sto ima CCC i jos mnogo mnogo vise opcija i mogucnosti - mocan mali program.

(Pazi samo da ne pobrkas ATI Tray Tools i ATI Tool - dve sasvim razlicite stvari !)

Poslednja izmena:
Hvala puno.Instalirao sam, i sad sve radi.

Poslednja izmena:
@drapin hvala ti na odgovoru, verovatno je to u pitanju.. Al cu verovatno da skinem taj Ati tray tools ako ga nadjem, a nesto ga nema na torrentima i muli tako da ako ti nije frka mogao bi da mi bacis link... I hvala jos jednom :wave:

Hvala na linku, nesto se verovatno istripovao internet posto zna on tako🙂 , skinuh sad taj CCC i sad ce bude instaliran ATI tray tools!,) Thanks once again!

Nazad
Vrh Dno