mixi je napisao(la):Za opciju u biosu nisam cuo (pretpostavljam da mislis na opciju da neki program iz biosa uradi low level na tvom hardu), a posto je nemas, a ako zelis da uradis low level, idi na site proizvodjaca tvog hard diska i nadji program za odradjivanje istog.
dobro leksa kakva je ovo primedba, a ? Pa ja sam na ovom forumu bas zato sto me stalno nesto zanima i smatram da ovde ima ljudi koji ce mi odgovoriti (sto se pokazuje kak tacno) a ja tako jos nesto nauciti.leksa je napisao(la):Ne bi trebalo da te zanima low level formatiranje, to je posao kojim se bavi proizvodjac diska.
Da si malo prekopao po starim thread-ovima razumeo bi sta je hteo da kaze...twister je napisao(la):...
dobro leksa kakva je ovo primedba, a ? Pa ja sam na ovom forumu bas zato sto me stalno nesto zanima i smatram da ovde ima ljudi koji ce mi odgovoriti (sto se pokazuje kak tacno) a ja tako jos nesto nauciti.![]()
hvala Crni na pomoci cheers sad ti sledi pm :mrgreen:Crni je napisao(la):...
Da si malo prekopao po starim thread-ovima razumeo bi sta je hteo da kaze...
Fora je da LL fizicki formatira disk i deli na staze, sektore, blokove...
U zavisnosti od nacina na koji se radi (bios, neodgovarajuci software) desava se da se pogresno ocita geometrija diska, te da on posle formata bude necitljiv, pa onda nastaju muke. Sad ce neki reci da su to radili xxx puta i da nije bilo nikakvih problema, ali sami proizvodjaci to ne preporucuju, tj. samo kao krajnju alternativu kad se pojavi gomila bad sectora - to se odradi jednom (fabricki), a posle samo logicko formatiranje...
BTW za manji broj bad sectora postoje utility-ji tipa SpinRite koji rade LL samo na tim "ostecenim" blokovima ne dirajuci ostale...
twister je napisao(la):...
dobro leksa kakva je ovo primedba, a ? Pa ja sam na ovom forumu bas zato sto me stalno nesto zanima i smatram da ovde ima ljudi koji ce mi odgovoriti (sto se pokazuje kak tacno) a ja tako jos nesto nauciti.![]()
ovog puta smo se apsolutno razumeli stim sto ja nisam ni imao nameru da radim low-level ali sam zeleo da saznam sta je to i kako se radi kako bih u "extremnim" situacijama (kad nemam sta da izgubim) pokrenuo low-level. cheersleksa je napisao(la):...
Mislio sam da je dovoljno ono sto sam napisao (definicija LL formatiranja) da skapiras da to nije posao kojim se neko igra po svojoj volji. Crni ti je vec odgovorio i dodatno pojasnio ali evo da dodam jos nesto. Takodje je moguce da (u nestrucnim rukama) low level formatiranjem "oslobodis" eventualne bad sectore koje je proizvodjac u startu remapirao.
Znaci moguce je da posle low level formatiranja dobijes bad sectore koje pre toga nisi imao ako ne znas jako dobro sta radis. Osim toga, mozes koristiti NTFS koji radi dinamicko remapiranje bad sectora i tako maksimalno neutralise pojavu doticnih (do odredjene mere).
Znaci, bez uvrede ali stvarno mislim da nema nikakve potrebe da neko ko pita sta je to low level formatiranje, uzme i, cim cuje kako se to radi, krene da se igra sa tim. To ne znaci da ti ne treba da saznas sta je to, vec upravo suprotno, ali valjda je logicno da kad znas sta je to, skapiras da se low level formatiranje radi samo u ekstremnim situacijama i da nije stvar sa kojom se neko moze igrati kad cuje za to (kao sto se inace igramo sa windowsom pa ga lako reinstaliramo kad nesto zeznemo).
twister je napisao(la):...
ovog puta smo se apsolutno razumeli stim sto ja nisam ni imao nameru da radim low-level ali sam zeleo da saznam sta je to i kako se radi kako bih u "extremnim" situacijama (kad nemam sta da izgubim) pokrenuo low-level. cheers
DrinkingPriest je napisao(la):Problem: moj drug je otkrio da na HDD ima bad sectore, odneo kod svog prodavca hard disk na zamenu, posto je jos bio u garanciji, ovaj mu je najverovatnije odradio low level format i sada vise ne pokazuje da ima bad sectore, a prodavac kaze da nije ni imao bad sectore. Na cinjenicu da mu je najverovatnije samo 'maskirao' bad sektore ukazaje to da prodavac nece da razgovara o zameni diska za neki veci, iako je pre toga (kada je disk bio ispravan) zeleo da mu zameni HDD od 60Gb za 80Gb za nekih 15-20tak evra, sto ukazuje da je najverovatnije uzrok tome ostecen disk.
Pitanje: da li je moguce pomocu nekog programa da se provali da li je radjen low level format (ili koriscen neki disk manager program) da bi se 'prikrili' bad sectori?
DrinkingPriest je napisao(la):Zato sto HDD izlazi iz garancije za 20-tak dana, pa samim tim nece moci da ga zameni. A i postavlja se pitanje sta je uzrok pojave bad sektora? Nije isto kada postoje bad sektori koji su se javili pri proizvodnji ( i koje je proizvodjac mapirao) i oni koji su nastali nekim drugim uzrokom.
Kao sto se zna, taj uzrok moze dovesti do sirenja na okolne sektore, sto ce dovesti do neupotrebljivosti HDD-a. ZAto me interesovalo da li postoji neki disk manager koji moze dapregledsa SVE sektore na HDD-u i da prijavi da li postoje neki bad iili ne.
Ja nisam siguran da li je uradjen LLF na HDD-u, (mada po misljenjima nekih strucnjaka LLF (u pravom smislu te reci) vise nije moguce uraditi na novim HDD), zato sto taj moj drug nije neki strucnjak da mi tacno objasni sta je on uradio, vec su mu drugi "poznavaoci" rekli da je uradjen LLF. Da li postoji mogucnost da je mapiranje bad sektora uradjeno pomocu nekog drugog programa, i ako jeste, opet isto pitanje, da li postoji neki disk manager koji moze da pregledsa SVE sektore na HDD-u i da prijavi da li postoje neki bad iili ne.
Citao sam da postoje programi tipa "zero-fill and diagnostic utility", sto je u stvari mnogi smatraju LLF programom. Da li je neko koristio ovakve programe, da li oni mogu da provere postojanje bad sektora, a da ne dodje do gubitka podataka na HDD-u (bez ikakvog formatiranja HDD-a)?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari