Šta je novo?

Sta je latencija kod ram-a?

mihailo998

Poštovan
Učlanjen(a)
09.08.2014
Poena
70
Da li neko zna da mi objasni sta je to latencija? Da li je bolje kad je 8,9,10,11? Cemu sluze ti brojevi i da li uticu na perfomanse ram-a?

Да си питао гугл добио би много одговора, али ево најкраће могуће објашњење би било да је латенција време које прође када процесор нешто зада/затражи док меморија одховори на тај задатак :)
Значи што је мањи број (латенција) меморија и процесор ће брже комуницирати, а то значи боље перформансе.

U sustini, za obicnog korisnika, neprimetne razlike u performansama.

Trazio sam i na guglu ali imaju neka objasnje za koja treba imati 14 fakulteta i 3 doktorata...

Kako god, to je prilicno nebitna stvar.

Bitno je i pozeljno kada kupujes dodatno ram memoriju, da latencije i brzine (MHz) budu iste sa onom koju vec imas, kako slucajno ne bi bilo nekih konflikata. Mada ni to vise nije slucaj na modernim komponentama...

mislim da nije nebitno, sem ako ti je nebitna i ona brzina u MHz.
kolko sam shvatio, posto su se kupci lozili na MHz, onda su se proizvodjaci dosetili da povecaju MHz na racun latencije.
sto dobijes na cupriji izgubis na mostu ili tako nekako.

Sto manje latencije, to bolje. :)

Pa da, Mhz što više, kao kod auta, što veća brzina, a manje vreme putovanja ..... Mada kao što je rekao DeRadicci, nema neke velike razlike što se tiče latenca kod nas običnih smrtnika, jedino eto recimo kad kupuješ cpu i memoriju onda razmišljaš da to upariš na osnovu fsb-a cpu-a i brzine takta memare ... itd.. itd al' opet generacijski kad složiš konfu ni to čak više nema smisla .....

Poslednja izmena:
To prvo, ali je sasvim svejedno. Nikakvu razliku ne mozes osetiti. Samo u nekim sintetickim testovima je ima, zato sam iznad i napisao da je latencija nebitna.

7-10-10-24 ili 9-9-9-24, šta je bolje?
stari thread, izvinjavam se.

treba imati u vidu da je latencija u taktovima a oni su povezani sa MHz ( kod vise frekvencije takt traje krace )
tako da to pitanje nema smisla sem ako su isti MHz.
moze se izracunati za konkretne slucajeve ali izgleda da se ipak obicno isplati vise MHz.

Nazad
Vrh Dno