Šta je novo?

Sta je ISDN?

VoXman

Slavan
Učlanjen(a)
08.12.2004
Poena
304
Nudi mi neki komsija koji radi u Telekomu da uvedem ISDN liniju (za 7 hiljada dinara uzgred),prodaje mi pricu:"Dobra je to stvar,ono kao imas 3 telefona (jednu liniju ili broj)u kuci i bez obzira ako ti je jedna linija zauzeta,mozes normalno da pricas i da primas pozive na ostala 2 fixna,kao,nikad nije zauzeto,onda,sta jos bese kaze....A,da,kao gotovo trenutno spajanje sa brojem kojeg zoves...Aj sad neko ko ima iskustva sa ISDN-om da mi kaze:
1. Sta je to? (Bez strucnih izraza,samo cemu sluzi?)
2. Prednosti uvodjenja ISDN-a
3. Do kakvih problema,ako uopste moze da dodje do nekih problema, cu se susresti uvodjenjem ISDN-a?
4. Da li ce moj telefonski racun "osetiti" na kraju meseca cari ISDN-a?Da li su impulsi tarifiraju isto?
5.Hocu ovih dana da uvedem ADSL,pa me zanima kako ce (ako uzmem ISDN) sve to izgledati,da li ce biti problema nekih?
Unapred zahvalan

PAzi to ti je da u okviru jedne linije dobijes dva broja. jedan koji ces koristiti za internet a drugi ti je uvjek slobodan.Prednosti nisu neke u odnosu na modem ako se radi na jednom kanalu download protok sa jednim kanalom je 7.5-8.5 Kb/sek a sa dva oko 16-17 sve zavisi...Da bi ugradio ADSL moras prvo imati ISDN pa preko njega ide ADSL modem.Impulsi se obracunavaju isto !!!
Svakako ako ocees ADSL moras prvo imati ISDN (barem je to slucaj kod nas ) ;)
Poz...

Poslednja izmena:
M3 je napisao(la):
Lupi čovek i ostade živ...

edit: sad videh da je u pitanju CG, komentar se odnosio na Srbiju.

Poslednja izmena:
A mi smo ti uvjek bili posebni...pihh...:mad:

M3 je napisao(la):
PAzi to ti je da u okviru jedne linije dobijes dva broja. jedan koji ces koristiti za internet a drugi ti je uvjek slobodan.Prednosti nisu neke u odnosu na modem ako se radi na jednom kanalu download protok sa jednim kanalom je 7.5-8.5 Kb/sek a sa dva oko 16-17 sve zavisi...Da bi ugradio ADSL moras prvo imati ISDN pa preko njega ide ADSL modem.Impulsi se obracunavaju isto !!!
Poz...
Pazi sad nije u pitanju jedna linija nego dve istovremene linije i brojeva u zavisnosti koliko platis.a za razliku od obicnog modema mnogo je brzi i stabilniji u jednoj liniji(64k) i uvek se konektuje na (64k)ili u duploj (128k). Tako da ti prijatelju ako imas mogucnost da uzmes ISDN uzimaj to prava stvar.I prednosti su velike u odnosu na modem zato sto je ISDN digitalna linija

VoXman je napisao(la):
Nudi mi neki komsija koji radi u Telekomu da uvedem ISDN liniju (za 7 hiljada dinara uzgred),prodaje mi pricu:"Dobra je to stvar,ono kao imas 3 telefona (jednu liniju ili broj)u kuci i bez obzira ako ti je jedna linija zauzeta,mozes normalno da pricas i da primas pozive na ostala 2 fixna,kao,nikad nije zauzeto,onda,sta jos bese kaze....A,da,kao gotovo trenutno spajanje sa brojem kojeg zoves...Aj sad neko ko ima iskustva sa ISDN-om da mi kaze:
1. Sta je to? (Bez strucnih izraza,samo cemu sluzi?)
2. Prednosti uvodjenja ISDN-a
3. Do kakvih problema,ako uopste moze da dodje do nekih problema, cu se susresti uvodjenjem ISDN-a?
4. Da li ce moj telefonski racun "osetiti" na kraju meseca cari ISDN-a?Da li su impulsi tarifiraju isto?
5.Hocu ovih dana da uvedem ADSL,pa me zanima kako ce (ako uzmem ISDN) sve to izgledati,da li ce biti problema nekih?
Unapred zahvalan
Sve sto te zanima o ISDN-u mozes naci na stranici telekoma. Pozdrav :banana:

Uzimaj ISDN i ne razmisljaj...I gledaj da ti NT zavrsetak bude blizu kucista da ga mozes vezati USB-om, onda se na net konektujes trenutno (dobro, ne trenutno, treba mu 0.3sec :) ), jedino sto ces od njega malo razvlaciti kablove po kuci al' dobro sad, i jos ako se otvoris za ISDN telefon...
btw, ja sam ISDN platio daleko vise, jer su morali da me otkace od dvojnika tj. da menjaju dvojnicku kutiju zbog mene tj. zbog mita :)

PAzi ne kazem ja da je ISDN losa investicija daleko od toga ja ga imam ali ako radis na jednom kanalu onda nije neka prednost kad ga uporedis sa nekim dobrim modemom ...

Ako ti je centrala Alcatel i planiras brzi internet, onda je jedino sto ostje kao prednost ISDN-a to sto preko jedne parice idu dve linije.

Brzina ISDN-a je 64/128kb ali ako ides sa 128kb onda su ti zauzete obe linije i placas kao da telefoniras na obe linije. Neisplativo.

To sto se brze konektuje opet pada pred adsl/cable/wifi povezivanjem jer oni su uvek povezani. A i jeftiniji su ako planiras da koristis internet vise.
256/64kb flat je ~2000 dinara mesecno, dok za flat pristup preko modema placas 700-800 dinara + telefonski racun koji ako si na netu vise od 50 sati mesecno postaje znacajna cifra.

Moje "domacinstvo" je npr. na netu 3-5 sati dnevno preko telefona i to kosta kao da 256kb adsl/wifi/cable, a 56-64kb je mnogo sporije + je zauzeta telefonska linija.

Suma sumarum, ne uzimaj ISDN ako zelis brzi net, trazi bolje resenje.
Uzmi ga samo ako ti znaci druga linija, a za net ces je tesko koristiti, makar ne cesce. Mnogo kosta, a opet je sporija od adsl/wifi/cable varijanti.

1. digitalna linija, od centrale pa sve do tebe.. znachi da necce ( ne bi trebalo) biti padova u kvalitetu signala; linija se ( u sluchaju baznog ISDN-a, koji se najcheshcce uvodi fizichkim licima, za razliku od primarnog - objasniccu kasnije) sastoji od 2 kanala za prenos korisnikovih informacija ('B') i 1 za prenos informacija o liniji ('D') [ ta poslednja ne treba da te interesuje, to je za kontrolu izmedju centrale i uredjaja povezanih na NT zavrshetak kod tebe]
s druge strane, primarni ISDN se sastoji od 30 'B' i 1 'D' kanala, shto je i glavna razlika
s obzirom na cenu, najcheshcce ga uzimaju firme tamo gde nema moguccnosti za vishe parica

2. Vishe linija preko jedne parice, bez pada kvaliteta prenetog signala ( za razliku od PCM-a); mogucce je i tu deljenje kanala na vishe pristupnih brojeva, ali da ne ulazimo u Telekomove malverzacije ( pored toga shto je kriminal u 21. veku naplaccivati 7K dinara za zamenu analogne digitalnom linijom - verovatno cce ti trazziti da vratish 'obichnu' [POTS] liniju, pa da ti daju za te pare ISDN, inache bi koshtalo duplo skuplje ako zadrzzavash svoju trenutnu liniju)

3. problemi nastaju zbog neprofesionalnosti Telekoma.. daju ti losh NT/TA uredjaj, pa umesto da odmah koristish kako treba net, ti se zezash sa krshem da ne puca veza, da okachi kako treba drugi kanal "na zahtev", itd. ( inache, grchki Intracom je u pitanju), dok ti na kraju ne dosadi pa kupish normalan ISDN adapter (TA)

4. impulsi nisu toliko skuplji, ali korishccenje 2 kanala se naplaccuje posebno ( svaki kanal ima svoje impulse, pa se obrachuna zbir), a pretplata je ~4 puta vecca ( trebalo bi da je za POTS liniju ~50din., a za ISDN ~200) + kada koristish 2 kanala za net, duplo ti skidaju vreme kod ISP-a ( kao da si okachen na 2 linije posebno), i ne postoji flat koji mozzesh da koristish sa oba kanala ( kod nashih ISP-a je tako)

5. ako sada imash POTS liniju koja nema PCM ili FM ili bilo koji uredjaj za deljenje parice ( chista, direktna linija - proveri na 9813), i broj je na novijim centralama ( 3******-Alcatel ili 2******-Siemens) + ako si u delu grada koji ima centralu sa dostupnim portovima za ADSL sada, mnogo ccesh lakshe da ostvarish uvodjenje ADSL-a sa tom linijom iz jednog prostog razloga - postavljeno je vishe portova za ADSL over POTS, nego za ADSL over ISDN
zbog toga je sasvim mogucce ( i to se i sprovodi po gradu ovih dana) da se ljudi sa "dobrim" linijama ( iz ugla uvodjenja ADSL-a) nagovaraju da ih se odreknu i da im se uvede ISDN, jer je, dugorochno gledano, ADSL jeftiniji za onog ko koristi net preko telefonske linije i od dialup-a i od ISDN-a ( a imash i slobodnu liniju dok koristish mnogo brzzi net)

proveri komshiju - reci mu da hoccesh ISDN, ali da zadrzzish postojeccu liniju ( ako je onakva kako sam opisao "bolje" linije)... naravno da cce recci da je skuplje tako i da je bolje da vratish liniju i platish upola manje, ali zashto bi te on kao zaposleni u firmi kojoj bi ti dao vishe para i placcao vishe linija odgovarao od te varijante ako nemaju neki vecci interes?

po meni se nikako ne isplati za net, a isplati se ( donekle) za vishe tel.brojeva na jednoj liniji bez provlachenja josh parica

pozdrav

P.S. izvinjavam se Sashi shto sam ( praktichno) malo opshirnije elaborirao njegov stav, nisam nameravao da omalovazzim njegovo mishljenje i metodu izjashnjavanja istog, vecc sam samo osetio potrebu da izjasnim i svoje na ovakav ( malo poduzzi) nachin :p :)

Poslednja izmena:
koristim isdn par meseci i moram da kazem da se ne isplati, vec sam poceo da tazim alternativna resenja

drkanje sa Intracom-ovim sranjem, racun preko 2k din(uvek bio oko 1k) i duplo trosenje net vremena...
sad je ustekan stari modem na 56kbps i cekam ADSL...to preporucujem i tebi

Caramba je napisao(la):
koristim isdn par meseci i moram da kazem da se ne isplati, vec sam poceo da tazim alternativna resenja

drkanje sa Intracom-ovim sranjem, racun preko 2k din(uvek bio oko 1k) i duplo trosenje net vremena...
sad je ustekan stari modem na 56kbps i cekam ADSL...to preporucujem i tebi
Ako nemas mogucnost za adsl,raspitaj se malo o wireles varijanti.Ja je koristim i mogu ti teci da je skroz cool
:banana:

Spartan je napisao(la):
Ako nemas mogucnost za adsl,raspitaj se malo o wireles varijanti.Ja je koristim i mogu ti teci da je skroz cool
:banana:

raspitivao se pre uvodjenja isdn-a...prizemlje zgrade pa je malo cimanje...odlucio sam se definitivno za ADSL sad cekam prolece, tada bi trebalo da stigne u moje selo

H.U.D. je napisao(la):
3. problemi nastaju zbog neprofesionalnosti Telekoma.. daju ti losh NT/TA uredjaj, pa umesto da odmah koristish kako treba net, ti se zezash sa krshem da ne puca veza, da okachi kako treba drugi kanal "na zahtev", itd. ( inache, grchki Intracom je u pitanju), dok ti na kraju ne dosadi pa kupish normalan ISDN adapter (TA)

Nije TA loš, samo je loša kombinacija ići preko njega na net. I ne kupuje se normalan TA nego samo ISDN PCI kartica.

H.U.D. je napisao(la):
4. impulsi nisu toliko skuplji, ali korishccenje 2 kanala se naplaccuje posebno ( svaki kanal ima svoje impulse, pa se obrachuna zbir), a pretplata je ~4 puta vecca ( trebalo bi da je za POTS liniju ~50din., a za ISDN ~200) + kada koristish 2 kanala za net, duplo ti skidaju vreme kod ISP-a ( kao da si okachen na 2 linije posebno), i ne postoji flat koji mozzesh da koristish sa oba kanala ( kod nashih ISP-a je tako)

Impulsi imaju istu cenu kao za običnu liniju. Pretplata 128k flat postoji kod nas, ali samo na Sezamu i nimalo nije jeftina. Pogotovo kada se uzme u obzir da nemaju podršku za MPPC kompresiju, pa je surf 4x sporiji nego recimo na YUBC-u. Mada, ako je suvi download u pitanju, onda je OK jer kompresija u tom slučaju ne dolazi do izražaja.

H.U.D. je napisao(la):
po meni se nikako ne isplati za net, a isplati se ( donekle) za vishe tel.brojeva na jednoj liniji bez provlachenja josh parica

Isplati se za net da ne bi linija bila stalno zauzeta. Jednom linijom može da bude koliko hoće na netu, a drugom da razgovara. MSN brojevi nemaju toliku vrednost, jer ISDN potpuno isto radi i sa samo jednim brojem, osim ukoliko je namera da npr. raudvoji tel. kancelarije od stana.

Vrh Dno