Šta je novo?

sta je crklo ???

Stainless

Slavan
Učlanjen(a)
10.06.2007
Poena
319
radi se o racunaru iz potpisa,prvo mi se ugasio dok sam igro test drajv,pa onda u windowsu,kad ga palim nekad se ugasi posle 2 sekunde a nekad radi i po 10 minuta,znaci ne restartuje se vec se ugasi,jednom mi je prikazao kockice raznih boja tokom boota,da nije ram otiso mozda,sad imam samo jedan stick od 512mb ???

Moze svasta da bude...
Moras da pocnes da testiras komponentu po komponentu...

Za pocetak povadi sve od kartica sto imas pa probaj...onda vidi da probas sa drugom memorijom, a onda napajanje, pa cemo videti dalje....

P.S. Proveri da li cooler na procesoru radi i dali dobro naleze na procesor...

Poslednja izmena:
Za početak clear CMOS. Posle toga - kao što Twix kaže . . .

ljudi je li normalno za ovo chieftek napajanje da mu fali jedan pin,ima ih 19 !!jedno mjesto je skroz prazno,nema ni onog metala unutra ni zice!
probao sam drugo napajanje opet se gasi,procesor nije gledo sam kuler,temp mu ne prelazi 40 u loadu.Jos da probam drugi ram,mislim isto da nije do graficke,posto ni ona ne prelazi 57.Znaci nema nikakvih plavih ekrana i zakucavanja samo se izgasi.

Ne odbacuj tako lako mogućnost da je problem do grafičke kartice.

pa gasi se pri bootu,tokom kretanja kroz windows,u igrama,totalno nasumicno,a nevjerujem da je do windowsa cim se gasi 2 sekunde posto pritisnem power dugme?

Probaj drugu grafiku, one kockice sto si pominjao ne slute na dobro. Inace moze da bude i do procesora posto verovatno u BIOS-u imas opciju da se racunar automatski gasi kad ti temperatura procesora predje odredjenu vrednost. BTW gde si gledao temp procesora, u BIOS-u ili preko nekog programceta?

u asus probe-u sam gledo temperature,nije proc sigurno,vratio sam ga na difault,ja najvise sumljam na ram.

ljudi je li normalno za ovo chieftek napajanje da mu fali jedan pin,ima ih 19 !!jedno mjesto je skroz prazno,nema ni onog metala unutra ni zice!
probao sam drugo napajanje opet se gasi,procesor nije gledo sam kuler,temp mu ne prelazi 40 u loadu.Jos da probam drugi ram,mislim isto da nije do graficke,posto ni ona ne prelazi 57.Znaci nema nikakvih plavih ekrana i zakucavanja samo se izgasi.

Verovatno nedostaje bela zica koja daje -5v. Ovo sad i nije toliko bitno koliko je bilo ranije u doba pentiuma jer su ti naponi koristeni za starije uredjaje. Iskljucivanje ovog napona na ATX prikljucku na novijim napajanjima sam primetio u doba NF4 jer sam imao MSI K8N Diamond plocu kojoj je ovaj napon bio neophodan za ispravno funkcionisanje Creative 24bit zvucnog cipa, i namuchio sam se da nadjem napajanje sa -5v. Sad sve uglavnom "hrani" 12v rail.

Sto se gashenja tice iskljuci automatski restart prilikom kriticne greske, mozda ti BSOD pomogne da nesto saznas.

Poslednja izmena:
dje se iskljucuje taj restart?mada meni se samo izgasi ne restartuje se,mijenjah i ram i dalje isto.

1. Napajanje (?! probao si drugo, alida nije to još slabije od tvog?)
2. Kontakti napajanja i kablova koji iz njega izlaze, kontakti samih PCI kartica...
3. Matična ploča - naduvani kondenzatori....

napajanje nije isti su simptomi knd oba a ispravna su,ram nije mijenjo sam jos 2 modula,hard neznam smart mu je ok,sve pci kartice sam izvadio,cistio cmos,proc nije,sjutra cu probat drugu graficku,poludje se.

a da nije virus posrani,moze li on kako da za**** bios?bi li pomogo flash biosa?neda mi sad bez svaki treci put da butujem u win.

Ne voze rusvi da ti zezne bios.
Probaj jos grafiku, pa onda plocu.

nece vise u windows.
Dakle ceka se jos grafika i hdd,ako to ne pomogne onda je ploca.
Nema naduvanih kondezatora,stara je svega 2 mjeseca.Pa je li mogao gori kvar da mi se desi...

Mogao je... da ti zvekne napajanje i ode sve u.... 😀

izgleda je nesto do 4pinskog prikljucka na ploci,jer sam ga jutros malo namjesto i sad moze oko pola sata da se ne ugasi,gasi se nezavisno od opterecenja.

Sve jedno sto se gasi ne zavistno od opterecenja, ja bih rekao da probas sa drugim napajanjem prvo......ako to ne upali, tek onda predji na plocu...

Napajanja mogu da budu poprilicno "zagonetna"...

pa stavljao sam drugo napajanje koje je radilo na ovom racunaru prije chiefteka,i opet isto.

Onda ti ne gine da promenis plocu...mozda je neki termalni senzor odlepio, pa detektuje ko zna sta, a zato i gasi racunar...
Ako si sve isprobao,onda vidi sa drugom plocom (najbolnije, ali...)....

Promeni graficku, i resices problem. Zbog "sprajtova" koji se pojavljuju. Nakon zaglavljivanja, i cestih resetovanja, moze win da pukne, i da se pojave nepovezani klasteri na hardu, pa onda krecu razne sumnje.

Poz.

mijenjo grafiku (ati9250),opet se gasi,vracam plocu pa cu javit sta "strucnjaci" kazu.

crkla ploca,dobio sam drugu foxconn jeftiniju 20e od one sto je crkla,lupezluk.

Nazad
Vrh Dno