Šta je novo?

Sta je brze USB 2.0 ili LAN

artur

Čuven
Učlanjen(a)
20.07.2003
Poena
630
Imam prikacen externi HD preko USB porta router i brzina je kakva takva,
da li bih dobio nesto na brzini kada bih na router zakacio externi HD preko
LAN porta.

100Mb/s lan je definitivno sporiji (u teoriji ~12MB/s).
Verujem da se ni gigabitni ne bi proslavio zbog velikog kasnjenja, ali to bi vec moralo da se proveri (verujem da bi za vece fajlove bilo brzo, a za manje sporije).

Odgovor iz prve ruke, s obzirom da sam koristio hard vezan preko 100 Mbit/s veze i preko 1 Gbit/s veze - sve je išlo preko rutera (probao sam i direktno, na mrežu).
Što se tiče poređenja brzina USB 2.0 je uvek u prednosti, u odnosu na 100 Mbit/s je bespredmetno poređenje, dok je u odnosu na 1 Gbit/s takođe brži, pogotovo što su fajlovi manji i što ih ima više.
E, sad, s obzirom da te interesuje ruter vs. LAN varijanta, mogu da ti kažem da neke veće razlike u brzini nema, za moj ukus previše sporo, ako često kopiraš velike količine velikih i malih fajlova.
USB je po meni ipak bolja varijanta, osim ako ti mrežno deljenje fajlova nije neophodno - onda Gbit-ni ethernet (ako može). Ako ne treba da se dele fajlovi, a intenzivno se kopiraju, eSATA varijanta je zakon.
Pozz

Havla vam,
konkretno napravio sam HTPC racunar i imam desktop,
meni je interesantno da na HD-u, koji je prikljucen na router
preko USB-a drzim filmove, slike, muziku, da ne mora da mi
bude ukljucen i jedan i drugi komp. Sve to radi ali kada treba
nestro iskopirati sa kompa na USB HD pogotovo neki fajl od
7-10 Gb to traje, pa sam mislio da malo ubrzam kopiranje
ali ako je isto ili priblizno ne treba bacati pare.

Gbit LAN je brzi od USB-a za vece fajlove. Jedini moguci problem je da li je Gbit na PCi-e ili shared PCI, da li je driver dobar, da li ima neki los routing izmedju i slicne gluposti koje ne znam kako prosto i dan danas ostaju i u najboljoj opremi...
USB2 ne ide preko 30-35MB/s, Gbit ide na 90MB/s ako su dobre kartice, a moze i 110 da izvuce.

Gbit LAN je brzi od USB-a za vece fajlove. Jedini moguci problem je da li je Gbit na PCi-e ili shared PCI, da li je driver dobar, da li ima neki los routing izmedju i slicne gluposti koje ne znam kako prosto i dan danas ostaju i u najboljoj opremi...
USB2 ne ide preko 30-35MB/s, Gbit ide na 90MB/s ako su dobre kartice, a moze i 110 da izvuce.
Slažem se sa tobom alfa, ali kao što si i ti primetio, mnogo toga u praksi zna da zeza. Lično sam probao dva puta WD NAS preko Gbit-nog LAN-a (jednom je bio on-board, drugi put je bila neka PCI kartica) i oba puta je transfer malih fajlova bio sporiji od USB-a. Oni veliki jesu išli brže, ali i tu protok nije bio ni blizu 90 MB/s, negde oko 40-45 koliko se sećam.
Najbolje da čovek proba i vidi, mada čisto sumnjam da će mu ići drastično brže.

a jel ima kod nas da se kupi fijoka za hard disk za lan ili bilo kako da okacim hard disk na mrezu i da mi ne zavisi od racunara da je non stop aktivan?

Otprilike.. za male jeste USB brzi jer je ipak "blizi" racunaru.
A drugi problem sa mreznim diskovima je sto se u njih stavljaju sljam (performance-wise) diskovi.

Kod kuce na dve stanice sam imao 90MB/s, ali to su obe strane imale RAID i Intel PHY mrezne.
Slažem se sa tobom alfa, ali kao što si i ti primetio, mnogo toga u praksi zna da zeza. Lično sam probao dva puta WD NAS preko Gbit-nog LAN-a (jednom je bio on-board, drugi put je bila neka PCI kartica) i oba puta je transfer malih fajlova bio sporiji od USB-a. Oni veliki jesu išli brže, ali i tu protok nije bio ni blizu 90 MB/s, negde oko 40-45 koliko se sećam.
Najbolje da čovek proba i vidi, mada čisto sumnjam da će mu ići drastično brže.

Poslednja izmena:
Mozda me niste razumeli meni je USB HD vezan na router a ne na komp i brzina
kopiranja mi ne prelazi za velike fajlovi 5-7 MB/s

Mozda me niste razumeli meni je USB HD vezan na router a ne na komp i brzina
kopiranja mi ne prelazi za velike fajlovi 5-7 MB/s
Ma razumeli smo mi tebe, ali možda nismo bili najjasniji.
Poenta je da ukoliko zakačiš hard preko rutera, a mreža je 100 Mbit/s (kao što je verovatno kod tebe) imaćeš bedan protok, nekoliko puta sporiji nego da ga zakačiš direkt preko USB-a na comp.
Ako pak imaš 1 Gbit/s mrežu (daklem, i ruter ima isti protok kao i mrežna na compu), protok od 5-7 MB/s je definitivno jadan i imaš neki problem.
Ipak, da bi postigao alfaunits-ovih 90 MB/s potrebno ti je nešto više od konfekcije.
Da rezimiram, ako hoćeš komfor ili Gbit-na mreža ili USB, na 100 Mbit-noj je mučenje (ali to si već i sam primetio).
Pozz

Poslednja izmena:
Vrh Dno