Šta je novo?

Sta je bolje?

• Začetnik teme Začetnik teme a c a
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

a c a

Uticajan
Učlanjen(a)
04.11.2003
Poena
1,625
Moja oprema  
Laptop
HP 8570p
Mobilni telefon
Realme 8
Pristup internetu
  1. Kablovski internet
Nisam bas upucen u ghostovanje.

Imam glavni hdd (zvacu ga broj 1) C i D i pomocni (zvacu ga broj 2) isto C i D particija.
Oba C su bootabilna.
Hocu da pravim ghost C particije broja 1 i da snimim na D particiju broja 2.

Da li je bolje:

-da instaliram ghost na C particiju broja 1 i da sa njega pravim ghost te particije ili
-da instaliram ghost na C particiju broja 2 i da sa nje pravim ghost C particije broja 1.

Isto pitanje vazi i za back up.

Nisi mi jasan po pitanju tvojih diskova, ali ja koristim program Acronis Trueimage koji obavlja istu stvar i mogu ti pomoći tako što ti mogu opisati način na koji ja to radim. Suština je napraviti image sistemskog dela diska (na kome ti je instaliran operativni sistem) i taj image čuvati ili narezan na CD ili DVD, ili na drugom disku ili particiji na koji neće uticati eventualni krah operativnog sistema ili formatiranje istog. Ja sam moj disk podelio na jednu sistemsku i nekoliko logičkih particija koje služe isključivo za čuvanje podataka. Instaliram operativni sistem i sve programe koje često podesim, i uz Acronisa napravim image tog diska i nateram ga da image pravi na jednom od logičkih diskova, tako da ako se nešto nepredviđeno desi postoji kopija koju uz pomoć Acronisa vraćam za par minuta. Iz tog razloga folder My Document sam izbacio iz upotrebe već sve što mi je važno odmah šaljem u neki folder u logičkoj particiji. Ne znam koliko sam bio jasan, ali ni ti nisi bio jasniji po pitanju opisa svojih diskova. 😉

OK sve ja to razumem, i ja tako radim, nego pitam da li moze da se ghostuje sistemska aktivna particija ili mora na drugoj particiji (ili disku) da se podigne OS pa sa nje da se ghostuje sistemska neaktivna u tom trenutku?

Ili:
da li ghost treba da instaliram na particiju koju hocu da ghostujem ili treba na drugu koju necu (a koja je aktivna) pa sa nje da ghostujerm ovu prvu.
I staje bolje od ova dva?

pa ako ghostujes sistem onda jedino mozes da to uradis sa vec dignutog sistem 🙂
a mozes i da odradis iz DOS-a 😉

ne vidim zbog cega bi postojao problem da ghostujes dignut sistem, tako da mislim da mozes slobodno.
a nemas ni shta da izgubish, ili ce novi sistem (koji nije bas novi, ali dobro 🙂) da radi ili nece
simple as that

a c a je napisao(la):
Ili:
da li ghost treba da instaliram na particiju koju hocu da ghostujem ili treba na drugu koju necu (a koja je aktivna) pa sa nje da ghostujerm ovu prvu.
I staje bolje od ova dva?
Program za pravljenje imagea instaliraš na particiju čiji image praviš. Ako ti je sistem ispravan toliko da možeš pokrenuti dotični program kada ti usteba da napravljeni image aktiviraš, onda to radiš iz te, sistemeke, particije, a ako ti sistem otkaže onda to radiš uz pomoć butabilnog medija za slučaj nužde (u slobodnom prevodu 🙂 )koji si kreirao u toku instalacije programa, a za koji ćeš , u BIOS-u postaviti da se prvo sistem sa njega podiže. Napominjem opet da je to način rada sa Acronisom koji ja koristim, druge nisam probao ali pretpostavljam da je princip isti.

Poslednja izmena:
Ok, hvala.
Ali Symantec Norton ghost 9.0 (koji sam jedino probao) ne moze da radi restore aktivne particije, trazi da idem u DOS, zato i pitam da li se ishta dobija back up-ovanjem te particje sa neke druge (ili drugog hdd-a) gde je podignut sistem.

a c a je napisao(la):
Ok, hvala.
Ali Symantec Norton ghost 9.0 (koji sam jedino probao) ne moze da radi restore aktivne particije, trazi da idem u DOS, zato i pitam da li se ishta dobija back up-ovanjem te particje sa neke druge (ili drugog hdd-a) gde je podignut sistem.
Acronis završava čitav posao iz windows okruženja, zato ga i koristim. Jednostavan i pouzdan, nisam nikada imao problema u radu sa njim, a veoma često ga koristim jer volim da mi je računar uvek u dobrom stanju.

Sa Acronis-om True Image napravi bootabilni cd pa sa njime pokreni racunar i mozes da uradis i back up i restore na bilo kome racunar, kada imas taj bootabilni cd ne mora vise Acronis da bude insatliran uopste, i jednostavniji je za rad od Norton ghost-a.
emoticon_exp_50.gif

Poslednja izmena:
Nisam bas upucen u ghostovanje.

Imam glavni hdd (zvacu ga broj 1) C i D i pomocni (zvacu ga broj 2) isto C i D particija.
Oba C su bootabilna.
Hocu da pravim ghost C particije broja 1 i da snimim na D particiju broja 2.

Da li je bolje:

-da instaliram ghost na C particiju broja 1 i da sa njega pravim ghost te particije ili
-da instaliram ghost na C particiju broja 2 i da sa nje pravim ghost C particije broja 1.

Isto pitanje vazi i za back up.

Sve jedno ti je.
Ghost će ionako da restartuje mašinu i sa virtualne particije da napravi sliku diska.
Ne možeš jedino da sliku particije snimiš na njoj samoj-npr. (disk 1, C🙂 na (disk 1, C🙂.

Nazad
Vrh Dno