Šta je novo?

Sta je bolje-hitno

• Začetnik teme Začetnik teme Goxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Goxy

Čuven
Učlanjen(a)
06.03.2002
Poena
710
Samsung 913N
• Rezolucija: 1280x1024
• Osvetljenje: 250cd/m2
• Odnos kontrasta: 700:1
• Ulazi: 15pin D-sub, DVI-D, Signal Cables VGA cable, Plug & Play DDC, DDC 2B
• Ugao vidljivosti: 170/170 stepeni
• Vreme odziva piksela: 8 ms
• Broj podrzanih boja: 16.2 miliona

CENA: 441 evro

ili

ViewSonic VP171b-2 LCD, 17"(43.2cm), 1280x1024, 0.264mm, 8ms, 500:1, 300cd, analogue & DVI-D, black, garancija 3 god

CENA: 468 e

Opasno se dvoumim

Pomagajte.

ZAr niko nema misljenje

Sto se tice Viewsonica tu ti ne mogu pomoci ali sto se tice Samsunga odgovor sledi 🙂

Dali si 100% siguran da Samsung 913N ima DVI ulaz?
Koliko ja znam modeli serije N su samo analogni sto znaci samo D-SUB konektor. Kod Samsunga jedino serija T je digitalna i ima oba konektora, D-SUB + DVI, a i cena je dosta visa od N serije za identican model monitora.
Sto se tice Samsunga jedno je kompetentan info koji nadjes na njihov sajtu, primetio sam na mnogo sajtova dezinformacije sto se tice njihovih monitora. A ovaj 913N mozes da pogledas na samsung.co.uk i videces da nema DVI ulaz vec samo analog. Proveri sam ... 🙂

Dakle ovaj samusung nikako! Nedostatak DVI ulaza na ekranu od 19'' je ogromna mana.

pozdrav
nexus
:wave:

Ja bih pre kupio ViewSonic VP171b bez obzira sto je 17" naspram Samsung-ovog 913N koji je 19" i jeftiniji. VP171b je iz ViewSonic-ove professional serije i stvarno je odlican monitor. Ja ti savetujem da uzmes ViewSonic. Pozdrav.

hvala veliko. To cu i da uradim.

ako vec razmisljas o 17" samsung 710T ~400e
ja imam taj i prezadovoljan sam sa njim
1280x1024, 12ms, DVI+DSUB, pivot ...
tesko da ces primetiti razliku 8-12ms osim ako nisi hardcore gamer 🙂

&peace

Nexus je napisao(la):
ako vec razmisljas o 17" samsung 710T ~400e
ja imam taj i prezadovoljan sam sa njim
1280x1024, 12ms, DVI+DSUB, pivot ...
tesko da ces primetiti razliku 8-12ms osim ako nisi hardcore gamer 🙂

Nemoj sad da stvaras coveku nedoumice, taman se odlucio za ViewSonic kad ono opet Samsung. 😀

2 Goxy: Neces pogresiti ako uzmes ovaj ViewSonic-ov model.

Definitivno Viewsonic, nema greske sa njim. Kupuj i ne razmisljaj, a posle budi zadovoljan.

Pozdrav!

Cuo sam reci hvale za Viewsonic, tako da samo napred!

da li je neko iz prethodnih postova video sliku na tom viewsonic-u.....
TVRDIM da nema ni malo bolju sliku od jednog lg1730 a kosta znacajno vise

Da li je neko stvarno video i jedan od ta dva je bolje pitanje...

o samsungu ionako ne razmisljam. Pita sam samo za ovaj od 19 incha jer mi je bilo interesantno zbog velicine ekrana i manje cene.
Ajde jos jedno pitanje kako odrzavata monitore tj. cime cistite ekran kod TFT monitora

Vlazna magicna krpa, posle suvim delom pokupis prasinu koja se zalepila na mokro.

krpa od pamuka 100% ili nesto slicno tome ... i to je u principu dovoljno ako se ne dira monitor prstima dakle samo skidas prasinu sa krpom. Ali ako diras monitor prstima onda ce ti trebati neki fluid za ciscenje tft, ja imam neki Bard tft cleaning fluid i sa njim ga cistim tako sto naprskam malu kolicinu na pomenutu krpicu pa onda lagano bez nepotrebnog pritiskanja obrisem, sto manje pritiskanja ekrana!
Uglavnom treba se odvici od pipkanja ekrana 🙂)) a to je malo tricky posle CRT-a 🙂

do not touch the screen 🙂

:type:

Ajde vi koji ste videli oba modela i znate sve, recite coveku koji da kupi i zbog cega. Mi ionako nemamo pojma i nista od hardvera jos nismo u zivotu videli, a kamoli probali, samo pricamo napamet...

Nexus je napisao(la):
krpa od pamuka 100% ili nesto slicno tome ... i to je u principu dovoljno ako se ne dira monitor prstima dakle samo skidas prasinu sa krpom. Ali ako diras monitor prstima onda ce ti trebati neki fluid za ciscenje tft, ja imam neki Bard tft cleaning fluid i sa njim ga cistim tako sto naprskam malu kolicinu na pomenutu krpicu pa onda lagano bez nepotrebnog pritiskanja obrisem, sto manje pritiskanja ekrana!
Uglavnom treba se odvici od pipkanja ekrana 🙂)) a to je malo tricky posle CRT-a 🙂

do not touch the screen 🙂

:type:

E *ebiga sad...ispasti ce da ga morash osiromashenim uranom chistiti... :d

I kako to da ga nesmijesh prstima pipati prilikom chishcenja ? Nisu TFT ekrani pravljeni, da prostish, od *ovana pa ce da se raspadnu pri najmanjem dodiru... ,)

Ja svoj chistim kako sam chistio i stari CRT i nema nikakvih problema:
Sa vatom i vodom.

To su inache super specijalne materije (znachi vata i voda) koje se samo mogu nabaviti u super opremljenim kompjuterskim radnjama. :smoke:
Po paprenim cijenama... 🙂

E da:
@Goxy:
Viewsonic pravi po prichi odlichne TFT😱ve. Posebno hvale taj model koji si ti naveo.

Poslednja izmena:
e pa sad ... ali ko kako cisti svoj tft ekran to je njegova stvar zar ne ? Covek je pitao kako mi cistimo i to je my way 🙂
doduse vata jeste 100% od pamuka i moze da se koristi, isti djavo 100%pamuk krpa ili pamuk 🙂)) same thing
Sto se tice fluida... stvar licnog izbora opet 🙂
Pipkanje monitora ostavlja masne tragove na ekranu koji se tesko ociste bez pritiskanja ...
Dali si nekada video tft ekran unisten nepravilnim ciscenjem odnosno pritiskanjem ... mislim da nisi... ja sam video, i zato cu svoj tft da odrzavam onako kako ja mislim da treba. Jednostavno tft nemoze da se cisti kao klasicni crt monitor, tip ekrana je drugaciji, a princip rada mnogo drugaciji...

:wave:

Jos jedan glas za Samsung 710T na 12ms. Counter-Strike bez blura ili bilo kakvog zamucenja. Fenomenalno!

E sad pitanje za ciscenje ekrana od zemnog gasa ili plina. U sobi mi je pecka i dosta masnih plinskih naslaga slicnih duvanu nalepi se tokom grejne sezone. CRT sam cistio kristalom tecnoscu za prozore i magicnom krpom. Da li medicinski razblazeni alkohol i vata ili pamucna tkanina mogu posluziti za ciscenje panela.?

Sta predlazete? Hvala unapred na odgovorima🙂

nikako alkohol, niti aceton .... nista na bazi alkohola!!!!

pamucna krpa/vata + voda/tft fluid
ja koristim neki bard tft cleaning fluid, lakse skida masne otiske prstiju nego voda.
probaj njega nije ni skup a pakovanje je 250ml dovoljno veliko da ti potraje, evo ja imam ovo vec oko 6 meseci i tek sam pola potrosio.

pozdrav

Nexus je napisao(la):
nikako alkohol, niti aceton .... nista na bazi alkohola!!!!

pamucna krpa/vata + voda/tft fluid
ja koristim neki bard tft cleaning fluid, lakse skida masne otiske prstiju nego voda.
probaj njega nije ni skup a pakovanje je 250ml dovoljno veliko da ti potraje, evo ja imam ovo vec oko 6 meseci i tek sam pola potrosio.

pozdrav

Nexsus ovde sam na forumu da bih pomogao i isto tako ponesto naucio. Hemija mi je jaca strana. Ovo sto si ti naveo alkohol i aceton spadaju u grupu organskih jedinjenja. I kao sto samo ime kaze alkoholi ( etil alkohol )imaju hidroksilnu grupu ili 0H i u zavisnosti od broj tih grupa mogu biti tecni pa sve do cvrstog stanja. Uglavnom sluze za razlaganje masnoca ali ne i plastike. Za CRT monitore bilo je upozorenje nikako alkohol a posebno ne medicinski (ima nesto u sebi ) za ciscenje stakla ili balona katodne cevi. Cista lupetanja.

Aceton spada u grupu ketona a hemijski naziv mu je dimetilketon ili trgovacki naziv aceton. E on rastvara plastiku, brzo isparava i sluzi u industriji specijalnih boja a dobar je kao rastvarac laka za nokte to svi znamo.

Dakle dva potpuno razlicita organska jedinjenja sa razlicitim svojstvima.

E mene sad interesuje ne tft fluid nego od kakvog je materijala sacinjen panel koga dotices i blago cistis. Ono ispod nije ni vazno. Zapravo vazno je samo u smislu da se ne pritiska jace prstima jer ostane fleka na panelu koju sam vec imao prilike da vidim kod drugih TFT monitora. Deca se igrala sta ces. :d

Da li mi mozete potvrditi da je ta prednja strana od plastike i od kakve.

Nema specijalne tecnosti ima samo ne znanja. I u toj tecnosti mora da postoje organska jedinjenja jer su manje agresivna od neorganskih.

I na kraju gde si kupio tu tecnost posto nisam iz BGD i ko bi bio voljan da mi je posalje postom pouzecem jer imam dosta posla i neznam kada cu ponovo u BGD. 🙂

Pozdrav tebi i ostalim diskutantima. :wave:

u hemijska jedinjenja se ne razumem ali video sam kako izgleda ekran laptopa ociscen sa alkoholom, i to nebih nikome preporucio da pokusa. Jednostavno slika na monitoru izgleda kao da se istopila 🙂 Uzasan prizor za gledanje 🙂 Nikako alkohol! 🙂
Sto se tice acetona za njega nisam imao prilike da vidim uzivo demonstraciju ali znajuci njegovu namenu i dejstvo na folije i plastiku mislim da ga netreba staviti u razmatranje 🙂

Voda u principu moze.. probao sam ali dosao sam do zakljucka da mnogo lakse i brze ocistim ekran sa ovim fluidom sto imam. Jednostavno lakse se ociste te masne mrlje koje ostaju od pipkanja po ekranu. Sastav fluida ne pise na bocici naravno 🙂 pise samo da je alchol free formula i da je za tft ekrane.

Sto se tice tehnoloije samog TFT ekrana mislim da ti je mnogo bolje da potrazis info na google ili sajtovima proizvodjaca nego na forumu 🙂
Sredstvo za ciscenje tft-a Bard imas po knjizarama (savremena...) pa pokusaj tamo pronaci.

Posto imamo isti monitor 710T otisao sam na samsung sajt da pogledam sta oni preporucuju za ciscenje i evo ga info sa sajta (copy-paste) 🙂

To clean your monitor safely, follow these steps:
1. Disconnect the power cord.
2. Spray a small amount of non-abrasive cleanser on a lint free cloth, (not directly on the monitor)
3. Gently wipe the surface. Use as little pressure as possible.

You should never use any harsh chemicals to clean your LCD monitor. Cleansers with the following agents are OK to use:
* Water
* Vinegar (mixed with water)
* Isopropyl Alcohol
* Petroleum Benzene

Do Not use cleaners that contain the following agents:
* Acetone
* Ethyl Alcohol
* Ethyl Acid
* Ammonia
* Methyl Chloride

Warning: Do not spray any liquids directly on the monitor. Always apply the solution to your cloth first, not directly to the parts you are cleaning. Apply as little pressure as possible when you clean. Applying too much pressure or spraying liquids directly onto the screen or case of the LCD Monitor may cause damage to the display which will not be covered under warranty.

Eto to su preporuke sa njihovog sajta. Posto se razumes u hemiju mozda bi mogao da nam objasnis stavku .... Vinegar (mixed with water)... O cemu se tu radi ?

Nadam se da ti je ovaj info bar malo pomogao u izboru metode i tekucine za bezbedno ciscenje ekrana 🙂

pozdrav,
nexus

Pitanje ciscenja ekrana je prilicno staro - mislim da je neko cak spominjao da se najbolje cisti mokrim gacama: 100% pamuk :d

Udrite Search...

Ja uzmem shaku peska, na igralistu, decijem, napolju.
Onda, to stavim u blender i dodam 2-3 ljuske od jajeta, i sve to izmeljem. Posle toga blender bacim, dam zeni 4-5k dinara i posaljem je na buvljak po novi, ali Bosch iskljucivo, kazu da je najbolji. Komsija imao Siemens, pa crko 😀

Sve to stavim u kutiju od pavloviceve masti, dopola punu (ko ne zna, njome se maze bebina guza a sta je dobtro za bebinu guzu, dobro je i za tft monitor, kako pise na tom's hardware, taksista mi rekao da je to citao)
Dobro se to sve izmesa i eto paste za ciscenje.
Ko nema pavlovicevu mast, pravac prvo da napravi bebu, pa sve onda kako je gore navedeno.
Sa mekanom pamucnom krpom, najbolje nekim zenskim seksi gatjama, pazljivo i ravnomerno nanesemo masu za ciscenje po tft panelu, i okolnoj plastici (plastika se obavezno cisti u paketu jer: s kim si takav si)
Gatje se zatim odloze u fioku odakle su i uzete.
Zatim, sa Magicnom krpom made in Norway (ne i Sweden one su falsh) se ceo tft ispolira i voila! spremni ste za kupovinu novog tft-a 😉

PS.
Vlazna magicna krpa i nista vise.

Nexus je napisao(la):
u hemijska jedinjenja se ne razumem ali video sam kako izgleda ekran laptopa ociscen sa alkoholom, i to nebih nikome preporucio da pokusa. Jednostavno slika na monitoru izgleda kao da se istopila 🙂 Uzasan prizor za gledanje 🙂 Nikako alkohol! 🙂
Sto se tice acetona za njega nisam imao prilike da vidim uzivo demonstraciju ali znajuci njegovu namenu i dejstvo na folije i plastiku mislim da ga netreba staviti u razmatranje 🙂

Voda u principu moze.. probao sam ali dosao sam do zakljucka da mnogo lakse i brze ocistim ekran sa ovim fluidom sto imam. Jednostavno lakse se ociste te masne mrlje koje ostaju od pipkanja po ekranu. Sastav fluida ne pise na bocici naravno 🙂 pise samo da je alchol free formula i da je za tft ekrane.

Sto se tice tehnoloije samog TFT ekrana mislim da ti je mnogo bolje da potrazis info na google ili sajtovima proizvodjaca nego na forumu 🙂
Sredstvo za ciscenje tft-a Bard imas po knjizarama (savremena...) pa pokusaj tamo pronaci.

Posto imamo isti monitor 710T otisao sam na samsung sajt da pogledam sta oni preporucuju za ciscenje i evo ga info sa sajta (copy-paste) 🙂

To clean your monitor safely, follow these steps:
1. Disconnect the power cord.
2. Spray a small amount of non-abrasive cleanser on a lint free cloth, (not directly on the monitor)
3. Gently wipe the surface. Use as little pressure as possible.

You should never use any harsh chemicals to clean your LCD monitor. Cleansers with the following agents are OK to use:
* Water
* Vinegar (mixed with water)
* Isopropyl Alcohol
* Petroleum Benzene

Do Not use cleaners that contain the following agents:
* Acetone
* Ethyl Alcohol
* Ethyl Acid
* Ammonia
* Methyl Chloride

Warning: Do not spray any liquids directly on the monitor. Always apply the solution to your cloth first, not directly to the parts you are cleaning. Apply as little pressure as possible when you clean. Applying too much pressure or spraying liquids directly onto the screen or case of the LCD Monitor may cause damage to the display which will not be covered under warranty.

Eto to su preporuke sa njihovog sajta. Posto se razumes u hemiju mozda bi mogao da nam objasnis stavku .... Vinegar (mixed with water)... O cemu se tu radi ?

Nadam se da ti je ovaj info bar malo pomogao u izboru metode i tekucine za bezbedno ciscenje ekrana 🙂

pozdrav,
nexus

Vinegar je vinsko sirce. To ti je ono kad otvoros flasu vina i ostivis da izvetri i pokvari se 😀 Naravno ako te mrzi da cekas da se vino pokvari onda sletis do prodavnice i kupis vec gotovo sirce, mada ja mislim da je vinegar naziv za svako sirce pa cak i od divljih jabuka. Sirce u svakom slucaju se pomesa sa vodom u odnosu 30%:70% u korist vode. Hvala na odgovorima, ja sam svoj CRT cistio AJAX-om za prozore i magicnom krpom

@Jaksa svaka cast na objasnjenju. Hvala Bogu da na forumu ima i humorista osim smaraca. Odlicna formula z ciscenje panela nema sta. Stvarno si super ovo smislio. 🙂

Vinegar nije mi poznat kao hemijsko jedinjenje ni zasto se mesa sa vodom. Verovatno se radi o trgovackom nazivu.

E sad ono izopropil alkohol je polihidroksilni alkohol i moze se naci u apotekama a ja cu pogledati u "Hemofarmu".

Inace voda + Magicna nece skinuti masnocu od plina ili duvana to je sigurno sve dok ne ustanovis da ti slabi ekran pa budzis contrast i brajtnes.

Nexsus hvala ti za opsirno objasnjenje i za pomoc. 🙂

Muvacu ja vec nesto pa ako dodjem do dobrih rezultata javljam sta sam uradio. Ne brinite znam sta radim a sa agensima puno puta sam radio.

POZ

jaksa je napisao(la):
Ja uzmem shaku peska, na igralistu, decijem, napolju.
Onda, to stavim u blender i dodam 2-3 ljuske od jajeta, i sve to izmeljem. Posle toga blender bacim, dam zeni 4-5k dinara i posaljem je na buvljak po novi, ali Bosch iskljucivo, kazu da je najbolji. Komsija imao Siemens, pa crko 😀

Sve to stavim u kutiju od pavloviceve masti, dopola punu (ko ne zna, njome se maze bebina guza a sta je dobtro za bebinu guzu, dobro je i za tft monitor, kako pise na tom's hardware, taksista mi rekao da je to citao)
Dobro se to sve izmesa i eto paste za ciscenje.
Ko nema pavlovicevu mast, pravac prvo da napravi bebu, pa sve onda kako je gore navedeno.
Sa mekanom pamucnom krpom, najbolje nekim zenskim seksi gatjama, pazljivo i ravnomerno nanesemo masu za ciscenje po tft panelu, i okolnoj plastici (plastika se obavezno cisti u paketu jer: s kim si takav si)
Gatje se zatim odloze u fioku odakle su i uzete.
Zatim, sa Magicnom krpom made in Norway (ne i Sweden one su falsh) se ceo tft ispolira i voila! spremni ste za kupovinu novog tft-a 😉

PS.
Vlazna magicna krpa i nista vise.

Ej bre, u kom ti veku zivis? Jesil cuo za SLAJFERICU?! Nemas struje? Pa uzmi smirglu (sto krupniju)! :-devil-:
A on - igraliste, jaja, gvozdeni opiljci... To moderator, phu!

Poslednja izmena:
Vule je napisao(la):
Ajde vi koji ste videli oba modela i znate sve, recite coveku koji da kupi i zbog cega. Mi ionako nemamo pojma i nista od hardvera jos nismo u zivotu videli, a kamoli probali, samo pricamo napamet...
Ne brini se ima nade i za vas neuke :d :d :d

Epa ovako. Nema potrebe jer sam ga vec uzeo prikljucio i radi lepo. Jedino sto me nervira je sto prilikom ulaska u windows 3 puta prijavljuje on-screen poruku da mu je signal digital, Drugo, nije mi jasno zasto kada skrolujem po netu, po nekoj stranici, kao i na naslovnoj benchmarka, crna slova(u tekstovima) postaju zelena ili svetlo plava sve dok skrolovanje traje. I konacno, trece, bela boja bi mogla da bude malo belja.

Sto se tice bele boje, provrti malo podesavanja gamma-e, temperature boje i kontrasta, a sto se tice "obojenih" slova, pogledaj da li ti je mozda ukljuceno "smooth edges of screen fonts" na "ClearType".

Nazad
Vrh Dno