Šta je novo?

sta je bolje/brze/lakse/jeftinije

LuxoR

Čuven
Učlanjen(a)
20.01.2002
Poena
619
ovih dana cu da namestim u kuci mini mrezu, oprema je sledeca:
- mini zver od kompa na kome je kablovski modem, 2 stampaca (laserski HP1010 i multifunkcionalni ink-jet Lexmark), DVD rezac...
- stari komp PIII
- laptop PIII Fujitsu Siemens Amilo
najverovatnije ce "zver" i lapyop biti kod mene u sobi a matori komp u susednoj

hocu da napravim ICS da mogu svi lepo na net, kao i da se kace na glavni komp da puste nesto da se nastampa (file&printer sharing), neke igre su u drugom planu, ne volim CS, ali bi mozda mogao PES :p

da li je bolje nabaciti neki switch (u cemu je razlika uopste izmedju switch-a i hub-a?!?) i par mreznih kartica (laptop vec ima, a kad bolje razmislim mislim da i zveric ima integrisanu, pa znaci samo jedna mrezna karta) i povezati kablovima i u ovom slucaju da li je moguce u takav switch ubosti kablovski modem (WebstarAtlanta - ima na sebi mrezni prikljucak) i onda da budu na netu i kada glavni komp ne radi...
ili mozda nabaciti neki wireless? da li je onda potreban access point, jel sam cuo neke price da samo karice teoretski lepo mogu da komuniciraju medjusobno?

dakle sta je od ovoga lakse/bolje/isplativije

P.S. svakako da je wireless "elegantniji" ali glavno je da li treba i acess point, jer to onda znacajno podize cenu, sa obicnom mrezom bilo bi jedna karica oko 600 kinti, 5Xswitch oko 1200 i par kablova, a samo wireless kartice kostaju oko 1000 do 1500 za laptop (PCMCIA) ako ne i vise, a jos na to i access point od barem 3-4 'iljade... ne znam, nisam pametan :S: :trust:

zaboravih...

Kako utice firewall (koristim ZA), neko rece da moze da pobrljavi mreza kada je ukljucen firewall... ali gde je onda poenta ICS-a ako ne mogu da koristim firewall i da sve lepo radi ?!?

najjednostavnije je da uzmes switch i napravis mrezu
za razliku izmedju switcha i huba trazi na forumu/googlu/webopedia.com
jos jedna lepa opcija je router/switch/firewall u jednom koji mozes da nadjes u netiksu za nekih 35evra, ne znam tacno oznaku ali pogledaj kod njih naci ces.

ok, definitivno, meni treba switch...

ajde mi malo pojasni kako to taj firewall radi?!?

i jos nesto ako na switch stavim 3 kompa, a u cetvrtu rupu udenem modem ("na suvo") kako ga oni vide, koji je sada to uredjaj?!?

Ruter o kome homoludens prica je Pheenet BIG-01/4C, cena je oko 35 eura i to ti je po mom misljenju najelegantnije resenje. Uredjaj ima na sebi 4 LAN porta (mozes zakaciti direktno 4 racunara) i 1 WAN port (na koji kacis modem). Uredjaj radi kao firewall, router, a moze da radi i DHCP i NAT (pozeljno). Topla preporuka sa moje strane

Sto neko ne napise coveku da sa switchem nece nista uraditi?
Potreban je router o kome Falcom prica a ne switch (tj. moze i switch ukoliko mozes od kablovskog provajdera da dobijes vise IP adresa, sto SBB npr. nudi besplatno).

Poslednja izmena:
e pa to... pretpostavio sam i tu varijantu ali nisam bio siguran.. ovaj ruter ce valjda da se pravi lud sa tim adresama za modem ?!? samo namestim na mreznu kartu cuvenih 192.168.0.xxx (ili tako nesto) i to bi onda trebalo da radi ?? nasao sam opis onog pheenet-ovog i bas mi se svidja probacu da nabavim to pa da javim utiske :type: :wave:

P.S. jel postoji neki "adapter" da stampac (koji ima samo USB) uteram na taj switch/router da ne moram da palim glavni komp zbog par strana...

Ne postoji nacin da LJ 1010 radi u mrezi na nacin na koji ti zelis. Vec nesto skuplji LJ1015 ima neophodnu podrsku, koja ne zavisi od vrste prikljucka ( npr, on ima i USB i bi-direkcioni paralelni port) na koji se prikljucuje, kao sto ti kazes "adapter", odnosno tzv. Print server, u ovom slucaju neki od HP-ovih JetDirect-a ili neki odgovarajuci od nekog drugog proizvodjaca. Kod nekih stampace vec postoji predvidjeno mesto za ugradnju "kartice", pa "adapter", odnosno Print Server ne mora biti uvek eksterni. Postoji zanimljiva varijanta HP Jetdirect 380x wireless print server koja se prikljucuje na USB port i omogucava bezzicno umrezavanje stampaca sa racunarima... Mada, sve to lepo zvuci, ali ipak mnogo kosta (cesto vise nego cena samog stampaca). To je jos jedan od razloga zbog ceka je cena stampaca namenjenih mreznom okruzenju uvek dosta veca od onih namenjenih iskljucivo licnoj upotrebi ili eventualno SOHO okruzenju.

Jedan predlog sa moje strane. Imas Asus-ov uredjaj WL-500g: ruter (1 WAN port) + switch (4 LAN porta) + access point (802.11g) + print server (ima na sebi LPT i USB port). Cena je oko 100e.
Pogledaj malo po net-u, mozda ima jos ruter/switch-eva koji mogu da budu print serveri a da ne kostaju mnogo.

poz.

pretpostavio sam da trazi dosta para takva egzibicija...
enivej, sta me gabri, povezacu lepo modem da imaju net, a kad mora da se stampa, onda cu da palim glavni komp (mislim: ukljucujem :p )

hvala svima :wave:

Nazad
Vrh Dno