Šta je novo?

Sta je bolja kupovina po vama INTEL vs AMD

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Evo, sada uletela podela na one koji konzumiraju DON i na one koji cevche GRAND....

Konachno tema zbog koje ce Benchmark popraviti polnu strukturu chlanova. :d

Jesam rekao?Evo po ko zna koji put culi smo krajnje konkretne argumente "Intel je intel" i "intel je tata" -e pa kad se iznesu ovako konkretni argmenti,onda je jasno da treba kupiti intel,a ako je argument u korist intela i to sta pisu svet kompjutera i Kuzmanovic onda je prevaga u korist intela definitivna mrgreen mrgreen mrgreen -ma nije intel skup po ceni od 150,200 ili 300 evra,treba da podignu na 500-600,ima ko ce da ga kupuje mrgreen

Sto se K6-2 procesora tice,nije tacno da je to bio los procesor,nego je bilo mnogo losih ploca,ko god ga je imao sa nekom normalnom plocom nije imao nikakve probleme sa njim,osim toga stavite i bilo kog intela na BX-pro ili xcell 2000 pa cete da vidite sta su problemi.

Ja se nadam da se vasi komentari ne odnose na moje pisanje, vec da se moze uociti ironija na pisanje clana telegram_sam, iako nisam stavio neki :mrgreen: jer sam mislio da je suvisan.

A, izvini Lazo,zurio sam u prodavnicu pa sam na brzinu procitao tvoj post,ucinilo mi se da se oslanjas na Kuzmanoviceva literarna dostignuca S

Evo integralne verzije (director's cut edition).

telegram_sam je napisao(la):
...Ali je i cinjenica da je "punokrvni" P4 keva, tata i sve ostalo za bilo kojeg Athlona.... Zao mi je samo sto neki zaboravljaju da je Intel ipaq Intel bez obzira na to kolko se AMD trudio (pa u nekim slucajevima ponekad i uspevao) da nas razuveri...

[ironija]Ovo treba da postane aksiom i treba ga staviti kao sticky u svakoj sobi na forumu. Meni se cesto desi da zaboravim na njega ali puno hvala Miodragu Kuzmanovicu, telegram_sam i ostalim ljudima koji me podsecaju da je Intel ipak Intel. Amd bi u stvari najbolje bilo zabraniti, mogu da se trude koliko god hoce ali ne vredi. ctp; ctp; ctp; [/ironija]

URGH! je napisao(la):
A, izvini Lazo,zurio sam u prodavnicu pa sam na brzinu procitao tvoj post,ucinilo mi se da se oslanjas na Kuzmanoviceva literarna dostignuca

Ma ništa, nego sam se samo začudio kako ste me popreko pogledali, a znam da mislimo isto :mrgreen:

Jedno je sigurno, Domanović neće morati još duže vremena da strepi od mog lucidnog pisanja, mada bi nam dobro došao u ova nezgodna vremena. Šteta što tad nisu postojali kompjuteri, lepo bi on opisao ovaj "sukob" Intela i AMD-a.

Lepoh rekoh sebi, ne upuštaj se u raspravu Intel vs AMD, Nvidia vs ATI, moj tata vs tvoj tata ali došlo je do tačke kad nisam mogao da se kontrolišem, a to je pominjanje aksioma Intel je intel.

Meni samo nije jasno sta to znaci "Intel je ipak Intel", kao sto su neki vec pomenuli doticni je u svom postojanju imao nekoliko ogromnih gafova (prvi Pentium, i820 cipset, Katmai P3, pa mozda cak i Itanium ali to cemo tek videti da li je ili nije), naravno imao ih je AMD bar podjednako (AMD750 cipset). Tako da po mom misljenju fraza "Intel je ipak Intel" nema apsolutno nikakvo znacenje.
Dalje ne mozete suditi samo po svom licnom iskustvu da li neka platforma valja ili ne valja. Takodje da li je vama ta platforma pravila probleme iz objektivnih (sporo radi, pregreva se...) ili subjektivnih razloga (losa ploca, niste navikli na taj novi sistem...). Uvek postoji neki procenat ljudi koji ima objektivnih problema sa nekim proizvodom, mozda cete to biti bas vi pa makar to bilo i 0.01%. Naravno vase iskustvo podelite sa drugima mozda ce nekome pomoci.
Decko je pitao da li je bolje da uzima Barton ili Celeron, u toj cenovnoj kategoriji Barton je po raznim testovima znacajno brzi procesor. Ako cemo gledati rang najskupljih procesora onda ni jedan od ova dva procesora ne spada u tu kategoriju, tu bi trebalo gledati P4EE i AMD Athlon 64 ili FX, gde je po testovima koje sam ja citao rezultat od testa do testa sarolik, ali je opet jedan bolji za neke stvari a drugi za neke druge.
Nadam se da ce covek kad bude kupio sta god da bude kupio da nam saopsti svoja iskustva, cisto da nismo punili bazu bezveze :)
Pozdrav

demios je napisao(la):
...

Ti ochigledno nisi "vozio" celerona.To je choveche sporije i od CYRIX-A.

Moj si covek, al` poslednji cyrix koji je bio dostupan sirem trzistu (MII pr333 3.5x75MHz) je bio u (samo) nekim stvarima brzi od nekih prvih celerona. Doduse, bilo je brzih primeraka cyrixa, dok ih nije kupila (i rasterala) VIA, koji su bili jos nesto brzi, al` tesko ce se naci bilo koji VIA procesor koji je u proseku brzi od celerona na istom taktu, iako postoje testovi u kojima se tvrdi da su u njima VIA C3 procesori brzi od nekih celerona. Ipak, u poredjenju sa danas aktuelnim celeronima, VIA procesori (jer je ona kupila cyrix brand) nemaju nikakve sanse pri poredjenju brzine.

http://www20.tomshardware.com/cpu/20020605/c3-09.html

So, sto rece Theodosius Dobzhansky, covek iz sasvim druge price - "...zanimljivo kao metafora, al` ne odgovara kao objasnjenje."

A licno mi je vrlo zao sto nemam racunar sa VIA procesorom. Tesko se nabavlja i ispada da je skuplje nabaviti C3 nego celerone i bartone. Ako ga ti imas bilo bi super da postujes metodologiju&rezultate testova na osnovu kojih tvrdis da je cyrix brzi od npr. celerona 2GHz.

@aske
mislim da je sve jedno sta ces da uzmes, i jedno i drugo je ok - ja bih uzeo bartona.
Ako vec uzimas nforce2 plocu, ja bih uzeo bilo koji drugi hd osim MAXTOR-a jer njihovi aktuelni utili (Powermax) za pripremu diska ne rade dobro na ovom chipsetu. Ocigledno da su prilicno zabrljali sto se tog softvera tice i da rade na otklanjanju problema - al ja bih zbog toga trenutno izbegao maxtor. Nije da nece raditi, radice, ali formatiranje ces trebati da uradis drugacije (pa ako ti to nije problem mozes potpuno da zanemaris ovo sto sam napisao)
http://www.maxtor.com/en/support/downloads/powermax.htm

Takodje, objasnjenje Irske poslovnice maxtora, na email nekog korisnika sa nforce: http://newsgroup.virgilio.it/newsgroup/servlet/viewarticle?CategoryId=50&SubCategoryId=58&NewsgroupId=192&DestinationId=3&ArticleId=5150388&Page=0&ThreadState=0&ThreadChange=-1

checkmate je napisao(la):
Meni samo nije jasno sta to znaci "Intel je ipak Intel", kao sto su neki vec pomenuli doticni je u svom postojanju imao nekoliko ogromnih gafova (prvi Pentium, i820 cipset, Katmai P3, pa mozda cak i Itanium ali to cemo tek videti da li je ili nije), naravno imao ih je AMD bar podjednako (AMD750 cipset).

A koji su gafovi vezani za prvi pentium, katmai i amd750? Posto za za i820 zna da je bio gaf, kao i Itanium koji je poceo da se pravi '93 (ali zato Itanium2 ne mora da se ceka nista - nije gaf).

prvi Pentium je imao problem sa floating point jedinicom, sa pogresnim racunanjem ako se dobro secam, Katmai je gaf zato sto je bio znacajno ispod onoga sto je Intel obecao, ustvari je P2 jezgro sa SSE instrukcijama te nema opravdanja za naziv Pentiujm III, onda su Copermine trebali da nazovu P4, AMD750 cipset je gaf zato sto je pola stvari na njemu bilo iskljuceno jer nije radilo kako treba pa su posle kad su to opravili to isto nazavali novim imenom. Nisam pomenuo i onaj Copermine na 1GHz koji su povukli zbog nestabilnosti.
Za Itanium nije problem sam procesor, njemu nista ne fali, nego ideja nove arhitekture, tek ce se pokazati da li je gaf zavisno od uspeha na trzistu, za sada mu ide slabo, a bice gaf ako se ispostavi da su utrosili 800 miliona (podatak iz nekog clanka ne garantujem da je tacan) na razvoj necega sto je zaradilo nekoliko miliona. Videcemo sta ce biti.
Nisu sve ovo gafovi velicine niti stila i820 ali samo pokazuju da niko nije savrsen, da od svakog mozemo ocekvati los proizvod. Recimo Prescott, arhitektura je pravljena za visoke frekvencija ali sada nije bas jasno kako ce da se desi ako se ovako mnogo greje, verovatno ce se proizvodni proces ispeglati kroz vreme ali mozda i nece, zivi bili pa videli.

aske je napisao(la):
znaci wd caviar nece imati problema
Nece, odnosno ne bi trebalo.

A nece imati ni maxtor sve dok covek ne koristi powermax softver.
Ipak, ovo sa powermaxom baca senku na maxtorove softverase (ipak je nf2 dovoljno dugo na trzistu) pa ce se, verujem, na neki negativan nacin odraziti na njih i na prodaju hd-ova.

checkmate je napisao(la):
prvi Pentium je imao problem sa floating point jedinicom, sa pogresnim racunanjem ako se dobro secam, Katmai je gaf zato sto je bio znacajno ispod onoga sto je Intel obecao, ustvari je P2 jezgro sa SSE instrukcijama te nema opravdanja za naziv Pentiujm III, onda su Copermine trebali da nazovu P4, AMD750 cipset je gaf zato sto je pola stvari na njemu bilo iskljuceno jer nije radilo kako treba pa su posle kad su to opravili to isto nazavali novim imenom. Nisam pomenuo i onaj Copermine na 1GHz koji su povukli zbog nestabilnosti.
Za Itanium nije problem sam procesor, njemu nista ne fali, nego ideja nove arhitekture, tek ce se pokazati da li je gaf zavisno od uspeha na trzistu, za sada mu ide slabo, a bice gaf ako se ispostavi da su utrosili 800 miliona (podatak iz nekog clanka ne garantujem da je tacan) na razvoj necega sto je zaradilo nekoliko miliona. Videcemo sta ce biti.
Nisu sve ovo gafovi velicine niti stila i820 ali samo pokazuju da niko nije savrsen, da od svakog mozemo ocekvati los proizvod. Recimo Prescott, arhitektura je pravljena za visoke frekvencija ali sada nije bas jasno kako ce da se desi ako se ovako mnogo greje, verovatno ce se proizvodni proces ispeglati kroz vreme ali mozda i nece, zivi bili pa videli.

Od prvog pentiuma samo su prve serije na 60 i 66 MHz imale FDIV bug i to je toliko kratko trajalo da je malo falilo da se i ne sazna; u tom momentu tih prodanih pentiuma je bilo koliko i danas prodanih ovih P4 EE komada :) Ali sa samim procesorom kao serijom iliti jezgrom nije bilo stucanja u smislu da je trebalo da se izbacuje novo. To su takve male stvari da ne mogu ni da se nazovu gafovima. To ima svaka firma i uglavnom se vrlo brzo prepegla - za mnoge od njih mi krajnji korisnici ni ne saznamo (inace ne bi ni bilo toliko revizija svega i svacega). Dok ovo sa Katmaijem ne bih mogao nazvati gafom. Veci gaf bi mogao da oznacim to kada su poceli da prodaju celerone sa mendocino jezgrom koji su radili brze od punih P2, a pravi 'gaf' su ove price sa i820 i prvim Itaniumom, kojeg su razvijali maltene punih 6 godina i na kraju se nije nigde 'primio'. Dok je Itanium2 vec mnogo sredjeniji procesor, mnogo brze je bio gotov i koliko vidim, prodaje se sasvim korektno za sada (s obzirom na koji segment puca). A prodavace se jos vise, posto ga je Intel razvio zajedno sa HP-om (njegova EPIC arhitektura je uzeta) i HP se obavezao da postepeno gasi sve svoje (i bivse Compaqove) procesore i platforme te klase (64-bitne Alphe i 64-bitne PA RISC procesore) i nudi u buducnosti iskljucivo Itanium2. Tih 800 je negde blize milijardi i odnosi se na kompletnu itanijum liniju (dakle i stari i novi) i to je tiket koji Intel placa da bi usao (tj. ugurao se) na trziste takvih servera, koji su do sada drzali IBM, Sun, HP i Compaq sa svojim procesorima - dok je Intel drzao uglavnom jednoprocesorske i dvoprocesorske male servercice (najveci deo kolaca). Dakle, ta para nije ulupana na jedan procesor, nego na stratesko osvajanje koje traje 10-20 godina.

pa dobro razlicito definisemo gaf, a meni je FDIV sasvim dovoljan da ga nazovem gaf. Nisam uopste hteo da merim koliki je ciji problem nego da kazem da ih svako od proizvodjaca ima i da fraza "Intel je ipak Intel" ili "IBM je ipak IBM" ne znaci nista jer je svako od njih nesto brljao u proslosti. Znaci ja i dalje preporucujem Intel i IBM ali ne mogu da garantujem 100% da ce sve biti savrseno sa doticnima.
Za Itanium cemo videti, meni se cini da je HP malo dosadilo da slusa obecanja kako ce sledece godine prodati milione servera na Itaniumu a od toga nista. Procesor je stvarno dobar pogotovo sada kad postoji softver za njega ali ako ne pocne da zaradjuje pustice ga niz vodu. Ne znam da li si citao ali analiticari su smanjili projekcije prodaje Itaniuma od pojavljivanja Opterona na trzistu. Mada opet i analiticari su lupali takve gluposti u proslosti da ih treba uzeti sa rezervom.
I jedna ispravka mog prethodnog posta, nije Coppremine na 1GHz nego 1133MHz. Izvinjajem se zbog gresku.

Laza je napisao(la):
...

Ovo treba da postane aksiom i treba ga staviti kao sticky u svakoj sobi na forumu. Meni se cesto desi da zaboravim na njega ali puno hvala Miodragu Kuzmanovicu, telegram_sam i ostalim ljudima koji me podsecaju da je Intel ipak Intel. Amd bi u stvari najbolje bilo zabraniti, mogu da se trude koliko god hoce ali ne vredi. ctp; ctp; ctp;

Cekaj onda moze da se kaze i AMD je AMD i Delimir je Delimir :mrgreen: Tu nema nikakvih neistina, sta ste napali coveka. Intel jeste INtel, svakako (nazalost :mrgreen: ) nije AMD... Znaci nema lazhi nema prevare - covek zna sta prica!

Uh, mnogo glup thread :mrgreen:

PS: Na kraju ce covek iz revolta da ode i da pazari VIA C3 ili onaj novi VIA CPU sa chudnim imenom (nikako da upamtim) :d

telegram_sam je napisao(la):
Intel je Intel, uvek bio i uvek ce da bude...

od svoj 386 imam intel-a pa i sada kuca intel P4 u mojoj masini i uvke ce kusati
AMD je jednostavno,kao sto mu i ima kaze Advanced MICRO Device

sta mislite zasto se AMD svuda reklamira na utakmicama???
pa njega marketing prodaje

Ej Kibla, nemoj, molim te...

Svaka tebi cast sto ces do penzije i posle nje uzimati iskljucivo intel - to je tvoj izbor, ali povuci crtu molim te sto se tice daljih "analiza".

Delimire, nisi preneo moju "integralnu" verziju, ljudi ce ponovo pomisliti da su to moje iskrene reci, a ne ironija.

Open your mind Kibla, great things may happen

jasno je da je barton neuporedivo brzi od tog celerona,ma
bilo koji amd koji se trenutno nalazi u prodaji je brzi od tog
celerona.
Ono sto je problem je chipset,ploca i da li srecni kupac ima volje
da se zamajava bubicama i glupostima.
Ako radi upgrade pa kupi nforce i otkrije da se njegov stari
lucent ne mirise sa plocom,pa memorija,pa neradi maxtor programcic i za ostale bubice udri search :d ,pun ih je forum.
znaci intel8xx vs nforce vs via (ne u smislu brzine)

driver je napisao(la):
...

To moze maloletni:D Matrix da servira ovde, svako ko ozbiljnije i malo vishe zna o hardveru, zna to odavno...

@Matrix, valjda ti je jasno da sam te odma provalio jer lupetash ko neko ko ima komp 6 meseci i sve povrshno chuo, a nishta uzivo nije video/probao....

:rolleyes: Moracu da mu kazem da promeni Nick, ili ga oslovljavajte po prvom delu, da se ne cimam bez veze :p

KIBLA`s je napisao(la):
...

A Intel iskljucivo prodaje kvalitet jel.. :)

Ljudi, smesne su ove rasprave.. Ko je bolji... :whip

Laza je napisao(la):
[ironija]Ovo treba da postane aksiom i treba ga staviti kao sticky u svakoj sobi na forumu. Meni se cesto desi da zaboravim na njega ali puno hvala Miodragu Kuzmanovicu, telegram_sam i ostalim ljudima koji me podsecaju da je Intel ipak Intel. Amd bi u stvari najbolje bilo zabraniti, mogu da se trude koliko god hoce ali ne vredi. ctp; ctp; ctp; [/ironija]

Pa ovako, mada cu mrzeti sebe sto se spustam na nivo da prokomentarisem ovo, ali ne mogu da se uzdrzim....

Kao prvo Intel jeste Intel, kao drugo moja "argumentacija" je jednostavno lose iskustvo sa jednim i nedostatak istog sa drugim procesorima... Nije preterano "cvrsta", ali stoji da je bilo kako je bilo (i nece se ponoviti)...

Neko je napomenuo i to da je problem sa nekim AMD procesorima bio nedostatak kvalitetnih ploca (konkretno je pomenut K6-2)... Tacno je, ali je isto tako tacno da je jako bitno da kod izbora procesora bitno i kakav je izbor ploca..

Na kraju jasno sam rekao i to (cini mi se) da izmedju Celerona i Bartona, ovaj prvi nema jednostavno sta da trazi...

P.S. Za ironiju je potrebno malo vise od proste zelje da se napise nesto sto bi trebalo da izgleda ironicno :boom:

Birati izmedju AMD i Intel procesora je isto kao i birati izmedju Mercedesa i BMW. Nekom je jedan bolji nekom je drugi bolji. Ipak izmedju Celerona i Bartona, Bartona ali sa Nforce plocom.

KIBLA`s je napisao(la):
...

od svoj 386 imam intel-a pa i sada kuca intel P4 u mojoj masini i uvke ce kusati

jos samo dodaj: "Ja sam covek MNOGO telegentan...."

Hahahahahahahahaha ,

Izvini ako sam neobavesten, ali mikroprocesore pravi i Intel.
A sto se tice reklamiranja, i Compaq i HP se reklamiraju u sportu, pa ne znaci da su lose firme...Naprotiv... ctp;

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno