Šta je novo?

Sta je ACPI senzor i zasto je vreo?

ikoalosaurus

Slavan
Učlanjen(a)
07.05.2009
Poena
495
Pozdrav ljudi

na masini koja je potpuno nova, najnoviji model elitebook serije HP-a I na kojoj je instaliran svez windows, flesovan najnoviji bios, ventilator se stalno pali I pojacava iako je masina skoro nista ne radi.
Skinuh speedfan I videh da ocitava temperature za HDD, za 2 jezgra procesora I nekih 6 ACPI temperature, broj 2 je uvek na 80+ stepeni cak I kad se tek podigne windows I upalim speedfan, broj 1 varira izmedju 40 I 60, ovi ostali su ok.
Sta tacno oznacava taj ACPI sensor I postoji li bilo sta na sta mogu da uticem ili nesto fabricki nije u redu sa laptopom?

evo I slike iz speedfan-a

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    59.4 KB · Pregleda: 184
hp support chat mi kaze kao da je otisao ventilator, ali na moje pitanje kako to da se u random trenucima pojacava i utisava i zasto je taj ACPI senzor sta god on bio, odmah 80+c cim se bootuje win, tu mi nista ne kazu. E sad , s obzirom da je laptop iz inostranstva a nije garancijom pokriven ovde, zna li neko isplati li mi se da ga nosim u hp servis da mu zamene fan ili postoji nesto jos sto bih mogao da proverim ?

Da li si taj problem imao i sa starijom verzijom Bios-a?
Ako nisi, probaj njega da vratis....

Pokreni neki cpu stress test, tipa prime, linx i vidi kako se ponasa ventilator.,takodje isprati i temperature....Po tvom opisu meni to lici kao da kada dostigne odredjenu temp, on se pojaca i cim se temp spusti, on uspori...zato tako i radi..Jel si gledao u Bios-u, da nema neka stavka za vent, tipa da radi stalno ili neki mod tipa silent,turbo ili tako nesto....

U biosu videh samo opciju da se ventilator stalno vrti kad je lap na struji, to mi je iskljuceno, ali ovo se isto desava i na struji i na bateriji . Buni me taj ACPI senzor jer ne znam sta je to toliko vruce. Kad skinem poklopac ova cev koja ide od venta je bas vruca, a laptop nista ne radi, ne znam da li nju hladi na neki nacin ovaj ventilator pa to ne radi kako treba . .

Prilozi

• WP_20151016_20_15_10_Pro.jpg
    WP_20151016_20_15_10_Pro.jpg
    727.9 KB · Pregleda: 140
A jel si instalirao ACPI driver za tvoj laptop?

Kao sto rekoh ja predstavu nemam sta je ACPI, mozda je to i problem : )

linx sam malo izvrteo, cpu temp nisu prelazile 50 sto je skroz ok, ali ovaj acpi temp 2 stoji zakucana sve vreme na 84, ne mrda ni gore ni dole, kao da je stuck.

edit: u device manageru vidim da nijedan drajver ne fali

Prilozi

• Capture.PNG
    Capture.PNG
    525.6 KB · Pregleda: 91
Poslednja izmena:
Pogledaj situaciju u device manager-u....moguce da ti nisu svi drajveri instalirani...inace, koja je tacna oznaka laptop-a i koji win?

Vidim sad u device manageru da su pod system devices sve ACPI thermal zone imaju regularne drajvere.

U pitanju elitebook 820 G2 i windows 10

Zahvaljujuci clanu Kidence utvrdjeno je da je problem u win10, sad cu staviti 8.1 da vidim da li se isto desava, jer sa sedmicom nema problema. Pokusah sa intel management engine driverom za 10ku da resim problem, medjutim nista se ne desava ili ja ne znam sta treba u tom IME da podesim

Hmm, klot sedmica ima isti problem, pali se i gasi vent a acpi temp pokazuje 84c zakucano, videcu da instaliram drajvere sad da l ce pomoci . . Ali cudno je ako prazna sedmica ima isti problem . .

acpi senzor je izgleda zaglavljen na mnogim HP laptopovima, raspitah se danas kod jos nekih kolega, njima pokazuje i preko sto stepeni za pchz senzor . U svakom slucaju nakon visednevnog softverskog igranja i zaista velikodusne pomoci clana Kidence, utvrdismo da je kod mene software problem koji jednostavno menja razlicite frekvencije cpu sa min na max pa tako i vent skace i divlja, nakon sto je stavljeno na system cooling policy da bude passive i nakon malo cackanja opcija po biosu, sad je sve mnogo tise i prijatnije za rad : )

^ Inace, kupovinom HP uredjaja u inostranstvu imas 1 year wordwide guarantee koja ukljucuje i SRB! Zvao ranije, pitao, dao S/N, rekli - na raspolaganju smo. Srecom, nije trebalo.

Drago mi je da si rešio problem. ;)

Za elitebook je garancija 3 godine, internacionalna tj. worldwide, ali će ti možda (tj. trebalo bi) tražiti račun/dokaz kupovine mada to servisi često i ne urade.

HP ima u sistemu njegog SN i možeš ostvariti garanciju preko istog.

Ovo važi samo za Probook i Elitebook serije tj. tzv. business serije, Pavilioni i Presario serije nemaju internacionalne garacije, oni su consumer segment.

Poslednja izmena:
Verovali ili ne, nema svaki elitebook po defaultu global warranty. Ovaj moj nema, mora ekstra da se dokupi. Proverio sa hp support-om. ..

Moj je bio Pavilion i rekli su mi u SRB da ima, kada sam im dao S/N (srpskoj HP podršci). Inace je imao 2god USA garanciju (tamo je kupljen) i 1 god međunarodnu. Moglo je da se dokupi za 2 god.

Nazad
Vrh Dno