Šta je novo?

Sta iz Kine dovuci za prodaju

mister Mrva

Čuven
Učlanjen(a)
21.08.2003
Poena
620
Drugar ide za Kinu za koji dan pa me pitao za preporuke sta da pazari tamo. Ne pratim i nisam bas u toku sa trendovima :D pa ako ima neko preporuku neka pise.

nemo da brisete komentar, jer je svrsishodan i koristan, obrisite samo mene, molim lepo!

Ja sam zamoljen preko mail-a da napisem ovde par stvari, pa slobodno banujte profil. vazda je Igoritza (ja) bio kvalitetan clan zajednice, ali sam odustao od ovog mesta jer mi se izivljavaju iskompleksirani likovi, i jos na to mi se smucio elitizam i apple dupelizanje, al razumem ih. tezak je zivot Forever Alone-a.

elem, ja posle dva puta mogu da kazem sledece - ja sam zaradio na dva puta, oko 6000 evra. a to je zapravo maksimum koji mozes zaraditi iz dve ture noseci stvari mimo carine. mimo carine mislim - spakujes sve lepo - i pravac na zelenu kapiju. evo par saeta i iskustava Igoritze:

1. valjanje elektronike:

moze da se donese svasta. e ali pazi sad - tamo NIJE za dzabe, kako neki misle. zapravo je jedini jeftin proizvod - proizvod kineskog brenda. sve ostalo je oko 80% cene europske unije i amerike, sto i nije neki popust. brendirani proizodi koje mozes pazariti u lokalima koji su jasno i na prvu "original lokali" su podosta skupi.

ja sam naleteo primera radi, na KingDisk SSD-ove. kineski proizvodjac, jedan od tih mi se nalazi u kompu. cena je za 64GB 30 evra, za 128GB 60 evra. po nekakvim benchmarcima je solidan, u smislu da je bolji i od nekog brend SSD-a. ali pazi sad - KOME da prodas SSD koji se zove Kingdisk, i koliko da dignes cenu pa da si konkurentan sa Patriot-om i Kingston-om ? koji pritom dolaze uz garanciju koju ti nemas .. ?

kineskih proizvoda sa druge strane, ima mnogo. ja sam u Shenzhen-u bio u zaguljenom trenutku, pre nego sto je Tegra2 uzela maha, a mogao sam otici kasnije i doneti BRDO proizvoda koji su iskochili malo posle mog povratka kuci. govorim o Telefonima tabletima i svime sto moze da primi Android. primera radi, Malata Zpad 10 incha koji je mene odusevio, kostao je u Shenzhen-u 300 evra tada, sada ima kopija te Malate, sa Tegra2 , koja se moze kupiti za 100nak evra po komadu, jos manje na veliko. cisto da se rauzmemo o kom tabletu je rec:

honeycomb
tegra2
capacitive IPS

2. Trgovina u kini:

e sad, pazi vamo - Wikitravel, sve tu lepo pise. pise *****, da izvinete. GLAVNA stvar u kini za kupovinu odredjenog proizvoda je:

1. ne pokusavati da nadjes proizvodjaca. neces ga naci sve damu je neko okacio GPS tracker na nogu.
2. kad procitas negde da je "tu i tu" najbolje mesto za trgovinu - e nije. najbolje mesto za trgovinu je u okolini tog mesta, u lokalima koji izgledaju kao quest u nekoj igrici, koje moras da nadjes uz kombinaciju pravih gem-ova i zacharanih kljuceva.
3. stranci u kini koji tu rade - egipcani u Shenzhenu su glavne face za multi pomoc. u pekingu su to rusi. pritom, u shenzhen-u je jako lako naci egipcanina - samo potrazi vizuelno "teroristu iz americkog filma", i eto ga. i na stranu sve predrasude o Islamu, Egipcani muslimani su treci na listi najboljih ljudi na svetu koji ce da ti izadju u susret, odma posle Isusa i Budista.
4. kad mislis da si naso dobar poso - e ti trazi jos, jer ima bar 45 radnja sa boljim dil-om.

3. Kinezi u kini, kao narod sa kojim trgujes:

Glavna stvar za dobar poso je - pronaci ocajnog kineza. dakle - neki od njih rade u nekim zabitima od lokala, gde ce svakako pristati na cenkanje u bezdan. nisu ni trunku slicni onima iz bloka 70 koji su se ovde osilili pa te oteraju u tri lepe ako zatrazis popust od 20 dinara. u kini ce BUKVALNO da te iscepaju ako vide da imas lovu, oces da kupis, a "ipak ides da vidis jos malo"

Jako je bitno da ZNAS koliko otprilike trebas nesto da platis, pa onda da krenes odatle da se cenkas. dakle - svu sramotu na stranu, treba biti drzak, i bezobrazan cak, ako hoces da napravis dobar posao. mora da se shvati da je Shenzhen od 86te godine kada je imao 50.000 ribara za HK, postao grad sa 17 miliona (14 zvanicno) koji preti Shangaju i Pekingu po velelepnosti, i tu se ljudi zestoko bore za mesto pod suncem. Mamasite nude prostituke od 18 godina za 10 evra celu noc, to vam govorim samo kao ukaz u situaciju i kolika je njima tamo borba. i to nije samo u Shenzhenu, vec u Gunagzhou, Fuzhou, Chengdu, peking, Shangaj, itd

Kina generalno:

1. ti tvoji drugari nece da se nesto preterano ovajde ni u HK, ni u Shangaju. HK je multinacionalni grad-drzava gde su cene ponekad vece i od amerike, i tamo je druga prica, tamo je nebo i zemlja u odnosu na kinu. HK ima svoje brendove koji su po mishljenju znalaca kvalitetniji u SVEMU od evrope chak. postoji zapravo set alata iz Hong Kong-a, koje majstori ocenjuju kao kvalitetnije od Bosch-a i Makite (nemac i japanac, san snovsa za gradjevince) , a realno niko nikad ovde nije cuo za to. Shangaj i peking takodje su postali za VEOMA kratko vreme velika turisticka mesta, gde su cene "nastelovane" za ruse i amere kojih je sve vise. primera radi, Peking u svakom trenutku na 20mil kineza, ima oko 1.5 mil turista. znaci - to je pun beograd turista. slicno je i u Shangaju.

neki gradovi u kini su specijalizovani za proizvodnje, i ide ovako:

Shenzhen - potrosacka elektronika, kineska elektronika, brendirana elektronika zapadnih proizvodjaca, preuzeo tu ulogu od Shanghai-ja u zadnjih 15ak godina.
DongFeng - otrovne igrachke, otrovna garderoba, sve za 140 dinara prozvodi, manje vise onaj najgori kineski bofl sa kojim napadaju zapadni svet.
Guangzhou - classy garderoba i garderoba sve jacih kineskih proizvodjaca koji polako turaju svoje ime na zapadnjacke modne piste. ima je za uzasno jeftine pare, od "losije kineske garderobe" pa sve do "turci batalite poso" i "Italijo i ameriko evo nas"
Zhuhai - ceo grad poput jedne velike "uradi sam" radnje. alati, namestaj, enterijer, eksterijer, gradjevinski materijali .. odatle je onaj YTONG blok sto ga vidjate sve cesce.

to bi bilo to. kzi drugarima da ako oce da zarade pare, nek odu u Shenzhen, neka se nadrogiraju speed-om, i oci da im ispadnu 10ak dana dok gledaju na netu, sta se ovde prodaje da mogu da zarade, sta se tamo prodaje da pravi razliku, da obilaze markete, i slicno. ako ce da idu u shenzhen, mogu ponuditi dve pomoci:

1. lokacije na Hua Quinag Bei marketu (najveci market elektronike) jer je to bukvalno kao 20ak spojenih VMA
2. lika koji daje 1:10 za evro (sada je 8.5 al sam cuo da ga kinezi ignorisu do 16tog decembra da vide dal ce da pukne)
3. kontakt od Muhameda (ne onog iz Kurana) koji ce da vas spoji sa Refurbish telefonima po solidnim cenama. Apple, HTC, Samsung

EDIT: carina, zaboravih.

1. pravilo aviona je - 20 kila maks u putnu torbu (cargo), 10 kila u ruchnu. SHANGAJ I PEKING proveravaju tezinu rucne, nemoj da se zeznu da napakuju vise od toga, u slucaju da odatle polecu! SVI ostali gradoiv ne proveravaju rucnu, u koju mozes natrpati i do 40 kila a da ne izgledas kao da si bio na zestokom sastanku sa Desankom.

2. zelena-crvena kapja na Nikola Tesla aerodromu: dakle - odelo, naochari, fensi frizura. rucna torba u ruci, i shmekerski stav. NIKO te nece iscimati. provere na rendgen NEMA jer mi srbi pustamo da se unesu nuklearne bombe, izgleda. ako te rusi puste da poneses kalasnjikov u avion, srbi te nece proveriti. samo izadjes na zelenu i miran si. NE DAJ boze da te pozovu na crvenu - svako od drugara po jednu zelenu novcanicu (100e) u dzep, za nedaj boze. radije ce primiti mito, nego redovnu platu. ne tvrdim sa sigurnoscu, tvrdim jer zivim u ovoj zemlji. ali je cinjenica da te nece zaustaviti, recimo da imam dojavu da bas konkretno letove iz Moskve ne proveravaju. ako je suditi po cariniku koji stoji na zelenoj, i gleda u sise od ruskinja, onda je to istina.

posto ce ovde da me banuju jer ih to uzbudjuje, pisi mi na [email protected] i srecno tvom drugaru na putu!

Poslednja izmena:
Ne zanimaju vise kineskinje nasi papiri. Kinezi masovno odlaze iz srbije. Mnogo im opao promet. Po njihovim recima "srbi su mnogi dobri ljudi, ali nemaju para". Sele se u juznu ameriku i afriku. :)

Poslednja izmena:
@Igoritza

Ala si se raspisao svaka cast :)
Radim copy paste pa mu saljem na mail. A nisam napomenuo, tj nisam ni ja znao u startu, sve sto pazare ce dovuci u kontejneru nekog lika koji vec uvozi neke stvari iz Kine.

Igoritzin post ima 3 strane u wordu 2007, obicno formatiranje. Ima jos 2 reda do 4. :)

Znam zato sto sam zapravo snimio ovaj post :) Odlicno stivo!

da me ne skapirate pogresno - Shenzhen je grad velicine vojvodine, cele otprilike. ja sam imao bukvalno srecu da je HK-Shenzhen vozna stanica u Luohu district-u, koji je komsijska oblast sa Futian district-om. manje vise ide ovako:

sa juga dolazis sa stanice, i nalazis se u Luohu. to je oblast velicine beogradskog centra A i B zone, inace najaktuelnija oblst za turiste, svi klubovi i diskoteke su manje vise tu. oko 20ak kilometara na zapad, je Futian oblast, gde se nalaze marketi. bukvalno kad gledas mapu - pravo pa levo!

da sam nekom igrom slucaja zavrsio u nekoj drugoj gradskoj oblasti, nagrabusio bih, jer je to put dalek, primera radi od Shenzhen luke do Futian-a, ima oko sat ipo voznje taksijem, a trake imaju 8 linija i taksista ne koci.

JAKO bitna stvar, zaboraih tooo, a jaaaooooooo -

UBEDLJIVO najbolji smestaj je kineski lanac economy hotela pod imenom: 7 days inn.

sve cisto, sve uredno, dolaze sobarice svakih 4 sata da odrade svoje, zagarantovano nema kradja i slicno, hodnici su ekstra uredni, sve je na niou, svaka soba ima LAN kabl a ne wireless, full usluga - a 25 evra za 24 sata. taka cena nema ni u beogradu covece, odnosno nigde u evropi nema toliko jeftin a kvalitetan smestaj. inace 7 days inn ima u svakom gradu, po 20ak komada, a za mesto sam saznao tako sto je neretko da Djokovic familija odsedne u 7daysinn, jer je zaista kvalitetno, novogradnja, fensi, vamo tamo, a usteda je, za taj nivo smestaja vise nego dobra.

ako cete da privodite kineskinje, uzmite bracni apartman, jer je veca soba, ima TV sa stranim kanalima, i kosta samo 30 evra.

Još sam u Kini, mislim da sam dobro pazario, zahvaljujući našem čoveku ovde koji zna svaku rupu. :)
Svakako, kvalitetne stvari su sve skuplje, nema više "jeftine" Kine.

Još sam u Kini, mislim da sam dobro pazario, zahvaljujući našem čoveku ovde koji zna svaku rupu. :)
Svakako, kvalitetne stvari su sve skuplje, nema više "jeftine" Kine.

Ja sam natrapao na letnje rasprodaje i najsmesnije je sto sam zavrsio kupujuci firmirane evropske marke jeftinije nego u evropi :) mada je pozeljno kupovati ih kod autorizovanih retailera inace postoji rizik od falsha.

Jel jeftinije pazariti u kini nov huawei g300? Po kojoj ceni bi se to tamo moglo naci?
Ja sam ga uzeo za nekih 899 juana (sa popustom + akcija) dok sam bio u Huawei-ju a telefon nije zaključan za njihovu mrežu :smoke:
Kolega je par dana posle mene pazario za 599 juana na nekoj akciji pošto je taj isti operater (sličan našem Telekomu) otvarao neku veliku radnju u centru Shenzhena pa je posle par sati čekanja u redu uspeo da dobije svoj primerak. Mislim da sada može i jeftinije da se nađe.

Својевремено су ишле свилене кошуље, не знам сада.

Ma nisu ni oni mutavi kao ranije, dosta teže obaraju cene danas nego do pre par godina. Mada neki kažu da na njih nije uticala ova ekonomska kriza...
Ne znam da li ste provalili one likove što vas vrebaju po nekim od tih velikih tržnih centara u u centru. U stanju su da vas prate dosta dugo iako ih totalno ignorišete a očigledno da su povezani sa vlasnicima tih lokala i tačno znaju gde šta ima i koliko košta a fora je u tome što se te stvari mogu naći zapravo jeftinije i to baš recimo na tom mestu (naš slučaj).
Nego ide li neko uskoro i da li se neko vratio u skorije vreme? Kako je sada tamo?

Ma nisu ni oni mutavi kao ranije, dosta teže obaraju cene danas nego do pre par godina. Mada neki kažu da na njih nije uticala ova ekonomska kriza...
Ne znam da li ste provalili one likove što vas vrebaju po nekim od tih velikih tržnih centara u u centru. U stanju su da vas prate dosta dugo iako ih totalno ignorišete a očigledno da su povezani sa vlasnicima tih lokala i tačno znaju gde šta ima i koliko košta a fora je u tome što se te stvari mogu naći zapravo jeftinije i to baš recimo na tom mestu (naš slučaj).
Nego ide li neko uskoro i da li se neko vratio u skorije vreme? Kako je sada tamo?

Povezani su naravno jer ih vlasnici placaju na osnovu toga sto vikupite kod njih

Kupi 18650 baterije i kvalitetne punjace istih, kvalitetnih kod nas nema nigde da se kupe, navala je led lampi kako profesionalnih tako i kineskih koje ne daju ni 40% performansi kao sa pravim li-ion baterijama tipa panasonic, yezl, xtar, soshine, AW itd... Kod nas imas da kupis samo ultrafire i ostala kineska ****** koja ne vrede ni 200 dinara, a o njihovom deklarisanom kapacitetu ne bih da komentarisem.

Nazad
Vrh Dno