Šta je novo?

Sta iz C:\WINDOWS smem da brisem?

pole

Čuven
Učlanjen(a)
24.08.2003
Poena
619
Znaci radim ghosting celog sistema tj. image cele C particije koju zelim da narezem na jedan DVD ali imam problem jer mi je izlazni *.gho fajl pri HIGH kompresiji 4630MB sto znaci da treba da obrisem nekih 300MB! Pokusavao sam da smanjim tj. iskljucim PAGE FILE ali to nazalost ne utice na velicinu *.gho fajla!

Pitanje je sta to sve smem da brisem iz C:\WINDOWS direktorijuma a da kasnije, ako zatreba neki od fajlova, mogu da ubacim instalacioni disk WinXp SP2 i ponovo instaliram zahtevano!

U C:\WINDOWS imam vise foldera sa imenom nalik ovome "$NtUninstallKB873339$" koji verovatno predstavljaju Win update (Autopatcher avgust 2007), pa me interesuje da li i to mogu da brisem...???

Znam da je moglo da se brise nesto iz C:\WINDOWS\temp i C:\WINDOWS\Driver Cache\i386 i slicno... znaci sve sto je bezbedno!
Bilo je o tome negde reci ovde na forumu kada je bila prica o pravljenju ghosta za Windows XP u cilju snimanja na jedan CD od 700MB, ali nisam mogao to da nadjem!

Poslednja izmena:
1. Probaj start -> run -> sfc /purgecache.
2. Izbrisi sadrzaj svih temp fajla na koje naidjes.
3. Smanji prostor koji zauzima kanta.
4. Iskljuci system restore.

Probaj prvo ovo (ako nisi vec uradio) i vidi koliko ce ti onda josh megabajta trebati.

Obrisi:
%system drive%\documents and settings\username\local settings\temp\*.*
%system drive%\documents and settings\administrator\local settings\temp\*.* (ako postoji)
%system drive%\windows\prefetch\*.*

Isprazni cache internet pretrazivaca.

Proveri da ti nije ukljucen hibernation u Control Panel > Power options. Pojede dosta mesta...

idi start > run > cmd i kucaj sfc /purgecache
instaliraj ccleaner i s njim obriši ostatak

1. Probaj start -> run -> sfc /purgecache.
2. Izbrisi sadrzaj svih temp fajla na koje naidjes.
3. Smanji prostor koji zauzima kanta.
4. Iskljuci system restore.

Probaj prvo ovo (ako nisi vec uradio) i vidi koliko ce ti onda josh megabajta trebati.

Uradio sfc /purgecache.... svega par megabajta
Smanjio prostor koji zauzima kanta..... nista se nije promenilo sa C
Nisam iskljucio system restore.... ali sam obrisao sve uz pomoc Disk Cleanup-a a on je ukljucen iskljucivo za C

Brisanje svih temp fajlova cini mi se nije uvek pozeljno vec se tacno zna koje ekstenzije mogu a koje ne...

Obrisi:
%system drive%\documents and settings\username\local settings\temp\*.*
%system drive%\documents and settings\administrator\local settings\temp\*.* (ako postoji)
%system drive%\windows\prefetch\*.*

Isprazni cache internet pretrazivaca.

Proveri da ti nije ukljucen hibernation u Control Panel > Power options. Pojede dosta mesta...

...username\local settings\temp\ mi je oko 30MB stim sto sam poslednji put kada sam obrisao nisam mogao da startujem BS player
...administrator\local settings\temp\*.* .... ne postoji
...windows\prefetch\... mi je oko 5MB
...cache internet pretrazivaca... vec obrisan
...hibernation iskljucen po defaultu

Niko mi nije jos odgovorio za C:\WINDOWS\Driver Cache\i386... tu mogu da dobijem u cugu valjda nekih 100MB a za ostalo cu da se skrpim... ali zar niko ne zna...
Izgleda da mi ne gine ponovno citanje svih postova na temu ghost i slicno od 2003 pa nadalje...

Poslednja izmena:
Da li iz C:\Program Files\AutoPatcher\modules moze da se obrise nesto???

Folder modules je velicine 383MB i to:

Components ~ 170MB
Critical ~ 134MB
NonCritical ~ 61MB

Brisanje nekog od ovih foldera (ako ne i svih) bi definitivno resilo problem... ima neko ideju???

Poslednja izmena:
C:\WINDOWS\Driver Cache\i386 smes komotno da obrises, kao i
C:\WINDOWS\System32\dllcache\*.*
Edit:
ah da... ako ne planiras da deinstaliras patcheve za XP slobodno u root-u Windowsa obrisi sve "plave" direktorijume koji pocinju sa "$NTuninstall%$"

Poslednja izmena:

Onda ce da ga smara sa ubacivanjem cd-a svaki put kad zatreba neki od fajlova prilikom instalacije nekog hadvera i tome slicno.
Bezbolnije je resenje da deinstalira neki veci program, pa da ga instalira opet nakon pravljenja imagea.
U stvari, najbolje je resenje da ulozi nekoliko puta vise para u prazan DL DVD i da sve snimi bez brisanja ;)

Ja ovo redovno brisem posle instalacije Windowsa i u zivotu mi nije trezio wincd za nesto [osim kada sam nesto brljao po sistemu]
Ajde... mozda sam imao sretje[zadnje 3 godine] sa i386, al mu DLLcache definitivno ne treba

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima... idem redom sa odgovorima...
Znaci...

Ako si instalirao sve patcheve iz Autopatchera - skini ga, patchevi ce ostati.
Nadam se da si pagefile obrisao pre pravljenja imagea?

Tako sam i ja mislio o patchevima... znaci idu out... mada ima i fora da ih snimim sa strane pa da ih naknadno ubacim u odgovarajuci folder u fazonu podignem Ghost preko bootabilnog CD-a onda ubacim DVD sa ghostovanim sistemom i programima pa kada podignem fresh sistem sa drugog DVD-a samo snimim te odredjene fajlove u odgovarajuce foldere!

Jesam, page sam ukino redovnim putem naravno pre GHOST-ovanja ali verovali ili ne izlazni fajl je jednake velicine... znaci nema veze koliki je pagefile.sys

Edit:
ah da... ako ne planiras da deinstaliras patcheve za XP slobodno u root-u Windowsa obrisi sve "plave" direktorijume koji pocinju sa "$NTuninstall%$"

Patcheve za XP naravno da ne planiram da instaliram ali cu zadrzati i tu *.gho verziju tako da nema frke...

Mozda taj C:\WINDOWS\Driver Cache\i386 ipak ne obrisem posto ce ovo brisanje foldera modules iz program files/autopatcher biti sasvim dovoljno da svedem *.gho na <4483MB
(trenutno je 4620MB)

Onda ce da ga smara sa ubacivanjem cd-a svaki put kad zatreba neki od fajlova prilikom instalacije nekog hadvera i tome slicno.
Bezbolnije je resenje da deinstalira neki veci program, pa da ga instalira opet nakon pravljenja imagea.
U stvari, najbolje je resenje da ulozi nekoliko puta vise para u prazan DL DVD i da sve snimi bez brisanja ;)

Uzeo sam prazan DVD+R DL pa cu sve varijante da probam.
Prvo cu sve da doinstaliram sve potrebne programe koje nisam instalirao zbog velicine izlaznog *.gho fajla, pa kada bas sve stavimonda to da sprzim na DL i to autopatcherom, uninstall folderima iz C:\Windows itd.

Ja ovo redovno brisem posle instalacije Windowsa i u zivotu mi nije trezio wincd za nesto [osim kada sam nesto brljao po sistemu]
Ajde... mozda sam imao sretje[zadnje 3 godine] sa i386, al mu DLLcache definitivno ne treba

Meni se desavalo, al' davno to bese... i vise se ne secam zbog cega mi je trazio da ubacim Win CD (mozda office...)!

Uglavnom uradicu vise varijanti i sve to posnimati sto na DVD-R, sto na DL, jer mi je ovaj DL neka sumnjiva firma MIRROR i to je cak 8 brzinski pa mi nesto ne uliva previse poverenja... a lepo je imati i jednu verziju na obicnom 4,7 GB DVD mediju!

Idem da se ghostujem.... :d kao sto rekoh bice razlicitih verzija... ;)

Poslednja izmena:
jos nesto

Slobodno obrisi sadrzinu "C:\Windows\$hf_mig$\*.*"

Znaci mogu sve foldere koji pocinju sa "$" i imaju "Uninstall" u svom imenu???

Znaci mogu sve foldere koji pocinju sa "$" i imaju "Uninstall" u svom imenu???

Pa prakticno da, jer sluze da deinstaliras patch ukoliko ti neki pravi problem, tako da ako nema problema sa stabilnoscu sistema, brisi (ja ih uvek pobrisem)

Poslednja izmena:
Desava se jedna glupost... ne mogu da verujem... uzeo sam pa zipovao sve te $ i autopatcher module da se nadju sa strane a onda ih obrisao... znaci ukinem nekih 700MB kad ono pogledam a na disku i dalje isto prostora... obrisem poslednji System Restore preko Disk CleanUp-a i defragmentiram tu patriciju kad ono isto... znaci glupost da veca na moze biti...:zgran:

Ima li neko ikakvu ideju zbog cega se desava ta glupost :mad:

Dodje mi da se vise ne smaram i snimim to sto imam na DL i gotovo...

Poslednja izmena:
Mozes da izbrises i sledece:
Win-dir/system32/ReinstallBackups/

Koliko sam video cim instaliras neke drajvere preko starih on tu kreira novi dir i stavi drajvere u njega.Ja sam kod mene obrisao sve iz tog direktorijuma i evo vec mesec dana nemam nikakvih problema zbog toga.

Uspeo sam konacno... :banana:
Znaci na kraju sam aktivirao Registry Cleaner i on je sve to lepo sredio, naravno opet sam smanjio pagefile.sys na 0.
Jedna caka... znaci kada smanjite pagefile obavezno restartujte sistem i podignite sistem kako bi se fajl smanjio... posle toga opet restart i boot sa ghost v11 i zavrsite proceduru.
Uspeo sam da brisanjem C:\WINDOWS\$unistall foldera i C:\Program Files\AutoPatcher\Modules

Izlazna velicina ghost fajla je 3696MB! :p

Sada cu lepo da stavim da mi pagefile.sys bude 1536-3072MB i to je to! :D

Poslednja izmena:
Mozes da izbrises i sledece:
Win-dir/system32/ReinstallBackups/

Koliko sam video cim instaliras neke drajvere preko starih on tu kreira novi dir i stavi drajvere u njega.Ja sam kod mene obrisao sve iz tog direktorijuma i evo vec mesec dana nemam nikakvih problema zbog toga.

Taj folder mi je tezak nepodnosljivih 1,5MB :d

A da ih nisi obrisao u RecycleBin? Osim toga, verovatno ih je sistem restore sačuvao.

Poslednja izmena:
Naravno da nisam...
Ma brisao sam svaki Restore... nego jednostavno gremlini su radili svoje... Registry Cleaner je choodo!!!

Kada se Pagefile.sys obrise a posle napravi novi, da li se on smesti na isto mestu na disku gde i ranije ili se pomera dalje od roota pa se samim tim i gubi u performansama...???

Poslednja izmena:
A jel' može softverski to da se reši tj. da se Pagefile.sys pomeri bliže root-u... recimo neki program tipa O&O Defrag v8.5 Pro???

Poslednja izmena:
Pa tako nekako, CCleaner, Your Uninstaller i Registry Mechanic su tri proverena programa. Ništa dalje ručno ne mora da se radi :)

Pazi ja imam Registry Mechanic ali ne nadjoh nikakvu opciju u kojoj se spominje manipulacija sa pagefile.sys :(

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno