Šta je novo?

Sta da ucim od jezika

• Začetnik teme Deleted member 1735
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 1735

Guest
dosad sam savladao c++ a sada polako prelazim vc++ i mfc.
Sledece sto sam mislio je da naucim sql.
Sta posle sql da ucim tj da li je ovo dovoljno znanja programiranja da mogu negde da se zaposlim kao programer ovde ili verovatno u inostranstvu ili mi jos nesto predlazete da nastavim svoje usavrsavanje (pretpostavljam nesto od web programiranja) ?

Znaci pitanje je sta posle sql da ucim a da je trazeno u svetu za posao ?

i to ti je mnogo :)
uzmi javu
kao lici na C, a cini mi se da se vise trazi

Od tih baza podataka:
- podrsku za RDBMS
- specificnost Oracla i MS SQL Servera
- multi-tier aplikacije

Dodao bih zatim:
- dobar, ali stvarno dobar OO dizajn
- multithreading i multiprocessing, ukljucujuci i IPC dakle
- COM/DCOM i ActiveX tehnologije
- CORBA kao multiplatform alternativa

Dalje zavisi od smera koje te interesuje; da li ces ici dalje u smeru baza podataka, komunikacija ili sta vec. Ovo gore je i vise nego dovoljno za posao nekog "opsteg" C++ programera.

Na javu kao jezik se ne bih "prebacivao". Da je upoznas, to da, ali C++ ima i dalje najvecu prolaznost. Ionako ce ti uglavnom traziti znanje u nekoj oblasti uz C++/Javu/Delphi/VB (tim redom). Nije lose znati (kao sekundarni jezik) jos nesto - javu, paskal, vb ili tako nesto; u pojedinim oblastima se Perl dosta trazi. Medjutim, nemas vremena da ucis opste stvari u sirinu - nikada neces zavrsiti. Istina, posao je takav da se uvek dodatno uci kako se nove tehnologije pojavljuju, ali generalni setup je da imas jedan jezik koji ti je primaran (u kojem si stvarno dobar), jedan sekundarni jezik (u kojem mozes nesto da odradis) i osnovna znanja o standardnim tehnikama (gore sam naveo neke). Dalje u svakoj oblasti postoji gomila specificnosti, bilo isao na baze, web, komunikacije, grafiku, sound, ... Ako imas smisla za dizajn, nije redak ni posao GUI-programera.

Ako te interesuje konkretna zemlja, pogledas na internetu job-search sajtove za tu drzavu i bice ti sve jasno. Svuda se sigurno traze baze, komunikacije i web. Medjutim, i svi mi koristimo gomile drugih tipova programa - neko je morao da napise i taj windows commander i winzip i office i graficki progam i winamp i ...
Uglavnom, shvatas sta hocu da kazem.

Jedna napomena ovde; imaj u vidu da se programerski posao ne mora naci samo u striktno programerskim firmama. Ima gomila firmi potraznju za programerima, a bave se necim sasvim desetim; na primer, firma koja pravi namestaj trazi programera za stalno zaposlenje da im napravi sistem bas za njih, koji ce imati sve artikle u bazi, na koju ce se kaciti aplikacija za prodaju/nabavku, za magacin, web sajt za katalog, itd itd.

A gde se isplati vise raditi: kod neke neprogramerske firme ili kod neke programerske (u smislu velicine plate) posto pretpostavljam da ove neprogramerske firme mnogo manje zahtevaju znanja i rada a placaju slicno ko programerske ?

Znate zasto sam ja ovo pitanje postavio,zato sto citajuci CV(mislim da se tako zove) nasih programera i stranih vidim nabrojanih gomilu jezika i skriptova, a tip ima samo 30 i kusur godina a zna recimo :c++ ,vc++ ,visual basic, java++, html,xml,pascal,sql,activex, jos plus to doda da radi i na linuxu.

Zato se ja plasim kako cu ja sa poznavanjem malog broja jezika da konkurisem nekom ko sve to zna.

Da ne govorim da treba jos nabiti iskustvo za to onda ispadne da je covek stalno ucio nove jezike,a ja sam mislio da je dovoljno recimo ovo sto sam dosad nabrojao plus da malo se unapredjujem tipa da naucim c# tj nesto sto se nastavlja na c++ koji sam ja odabrao kao glavni jezik.

Sto se tice activex znaci da ono sto ja naucim uz vc++ knjigu nije dovoljno ?

Sta mislite ako bi se bavio programiranjem za mreze i internet koje bi mi bilo bolje resenje za ucenje istog: da kupim jos jedan slabiji kompjuter sa mreznom i da sa mojim ga povezem u intranet pa da preko njih ucim programiranje preko mreze i interneta ili da sve sto radim da saljem na neku moju stranicu kod provajdera pa da isprobavam kako se prave baze ......

multithreading i multiprocessing - ovo je programiranje za rad na multiprocesorskim sistemima zar ne ?

Pozdrav i hvala vam na odgovorima

Silverglider-u da li mozes da napises par redova o tome kako je izgledalo kada si ti isao na prijavu za posao u inostranstvu tj. sta su te pitali i sta su ti davali da radis na kompjuteru kako bi dokazao da znas da radis posao i za koje vreme i na kom jeziku ......

BTW Ono sto si napisao u susednom topicu da traze od skole samo visoko obrazovanje u it industriji znaci da moras da imas fakultetsku diplomu a da vise skole su na drugom mestu jel tako ili im je svejedno ?

Hugh, mnogo pitanja za kratko vreme :) Krenucu od ovog zadnjeg, pa onda se vratiti na tehnicku stranu.

Sto se tice strucne spreme, odgovor je vrlo jednostavan: zavisi od poslodavca sta se trazi. Konkretno, to treba biti specifikovano u samom oglasu za posao, znaci, da pise lepo da se trazi uni-diploma plus 3-4 godine radnog iskustva u toj oblasti. Neki su zadovoljni i diplomom vise skole, a neki ne postavljaju pitanje obrazovanja ukoliko imas mnogo prakticnog iskustva (ovde se podrazumeva da si vrlo, VRLO dobar). Kod ovog zadnjeg poslodavac mozda nece praviti problem, ali drzava u koju zelis da ides mozda hoce da pravi probleme; generalno im je u sklopu imigracione politike da primaju sto skolovanije imigrante, no moze i ovako da se prodje ako poslodavac moze da dokaze da nije uspeo nikoga da nadje za to mesto (retko, ali moguce).

Posao mozes da trazis gledajuci oglase za posao (logicno) na sajtovima firmi (ukoliko se interesujes za neku konkretnu firmu), na sajtovima drzavnih ministarstava za rad ili na tzv 'job-finder' sajtovima. U oglasu pise sta se trazi od znanja, koji posao bi se radio, na koliko dugo i uglavnom koliko se para za to nudi. Ukoliko se javis na oglas, pregovaras dalje ili sa firmom direktno, ili sa konsalting agencijom koja trazi coveka za svog klijenta. Postoji i obratna situacija - imas sajtova na kojima ostavis svoj cv/resume i onda se tebi javljaju poslodavci/agencije koje su za tebe zainteresovani (ima ljudi koji su se nacekali). U svakom slucaju, ostavlja se cv (odnosno cover letter + cv - sta je sta oko cv-a, nacin pisanja i ostalo moze da se nadje na gomile sajtova) i onda se ceka na odgovor. Vrlo cesto sajtovi na koje kacis cv imaju automatsku pretragu kljucnih reci i zato ljudi stavljaju u cv explicitne nazive kao sto su vc++, sql, activex, itd. Jedino ako ih tvoj cover letter/cv zagolica, kontaktirace te. Tacnije, sledi intervju. Intervju ili obavljaju telefonom ili moras da ides licno da pricas sa njima (mene su npr. zvali telefonom iz Irske, Engleske, Holandije i Nemacke).

Ako prodjes i intervju, spreman si za testiranje (neki salju da im odradis neki test umesto/pre intervjua). Zadaci zavise od toga cime se firma bavi, a jezik na kojem se odradi test zavisi od toga na kakav si se oglas javio, tamo pise sta traze; ako si se javio kao c++ programer, onda je, logicno, sve na cpp-u. Jedna firma, specijalizovana za script jezike mi je trazila da im napisem mali interpreter, dakle, mali editor i scaner+parser; dakle, dali su mi spisak komandi koje moj interpreter treba da prepoznaje uz opis efekta tih komandi (izvrsne, logicke+racunske, grananje i looping). Kada sam sve zavrsio (rok je bio nekih nedelju dana), onda su oni napravili program od tih komandi i propustili ga kroz moj interpreter; koji je, dakle, trebao sve to da izvrsi kako treba. U firmi gde sada radim sam morao da prodjem probni period od 6 meseci, gde su mi dali kompletni projekat da uradim, od ideje, preko dizajna do implementacije i dokumentacije.

Nije uopste bitno "poznavanje broja jezika". Vazno je da dobro baratas bar jednim jezikom i da razumes programerske tehnike koje se koriste u toj oblasti, tipa rad sa bazama bez poznavanja sql-a nije nista. Nemoj da se vezes za knjigu, samo sa time se neces nikada zaposliti, jer te niko nece pitati teoriju. Radi prakticno, isprobavaj ono sto si naucio. Pravi par freeware programa (ako uspes da ih naplatis, jos bolje :D) - bez prakticne vezbe nema nista. Nemoj da te obeshrabri sadrzaj cv-a drugih ljudi - budi siguran da ono sto ti mislis da znas stvarno i znas. U skladu sa tim konkurisi na poslove koje mozes da radis. Ne moze svako odmah nakon skole da konkurise na mesto Project Managera ili Team Leadera. Naravno, niko se nije ni sa iskustvom rodio, ali zato za takve ljude postoje poslovi kao sto su Junior Programmer, na primer, pa se posle napreduje.

Devil 2000 je napisao(la):
A gde se isplati vise raditi: kod neke neprogramerske firme ili kod neke programerske (u smislu velicine plate) posto pretpostavljam da ove neprogramerske firme mnogo manje zahtevaju znanja i rada a placaju slicno ko programerske ?

Nije tacno. I 'neprogramerske firme' vrlo dobro znaju sta im treba, ti im nisi prvi radnik-programer, a verovato su i klijent neke konsalting agencije (kojoj nije posao da programira nego da savetuje sta i kako). Dakle, nemoj se zavaravati da takva firma trazi manji nivo znanja i rada.

Velicina plate zavisi generalno od tvojih sposobnosti, radnog iskustva i, uslovno receno, velicine same firme. Obicno su u vecim firmama vece plate, ali tu i teze dolazis 'do izrazaja' zbog veceg broja radnika.

Znate zasto sam ja ovo pitanje postavio,zato sto citajuci CV(mislim da se tako zove) nasih programera i stranih vidim nabrojanih gomilu jezika i skriptova, a tip ima samo 30 i kusur godina a zna recimo :c++ ,vc++ ,visual basic, java++, html,xml,pascal,sql,activex, jos plus to doda da radi i na linuxu.

Zato se ja plasim kako cu ja sa poznavanjem malog broja jezika da konkurisem nekom ko sve to zna.

Nemoj da konkurises na isti posao kao i taj covek. Svaki posao ima odgovarajuceg "tragaca".

Sta mislite ako bi se bavio programiranjem za mreze i internet koje bi mi bilo bolje resenje za ucenje istog: da kupim jos jedan slabiji kompjuter sa mreznom i da sa mojim ga povezem u intranet pa da preko njih ucim programiranje preko mreze i interneta ili da sve sto radim da saljem na neku moju stranicu kod provajdera pa da isprobavam kako se prave baze ......

multithreading i multiprocessing - ovo je programiranje za rad na multiprocesorskim sistemima zar ne ?

I za programiranje komunikacija ti je za pocetak dovoljna jedna masina, cak i bez interneta (127.0.0.1). Tu budi spreman da naucis i neke protokole, kao sto je npr TCP/IP. Posle je lako promeniti adrese i publikovati to na internet. Sve sta treba da ulozis su pare na literaturu i puno vremena da to sve sazvaces i uvezbas. Kada krenes na posao, veruj mi, neces imati vremena da listas za svaku stvar po knjizi i trazis "kako ono bese ...". Mnoge stvari se ocekuju da su kod tebe vec rutinske, uvezbane.

Multithreading i multiprocessing ne predstavljaju programiranje za multiprocesorske masine; multiprocessing predstavlja (grubo receno) dizajn, izradu i koordinaciju programskog zadatka koji se izvrsava kroz vise procesa odnosno polaznih tacaka (u ovo ulazi i istovremeni rad sa recimo vise izvrsnih i loadable library pakovanja, na primer). Multithreading (opet pojednostavljeno receno) opisuje izvrsenje nekoliko zadataka kroz vise paralelnih niti u okviru jednog procesa (zajednicka polazna tacka).

Prema onome sto vidim, mislim da ipak imas jos dosta da radis pre nego sto se bacis u vrlo grubu konkurenciju.

Veliko ti hvala na odgovorima,a ja idem da se bacim na ucenje.

Pozdrav

Nazad
Vrh Dno