Hugh, mnogo pitanja za kratko vreme

Krenucu od ovog zadnjeg, pa onda se vratiti na tehnicku stranu.
Sto se tice strucne spreme, odgovor je vrlo jednostavan: zavisi od poslodavca sta se trazi. Konkretno, to treba biti specifikovano u samom oglasu za posao, znaci, da pise lepo da se trazi uni-diploma plus 3-4 godine radnog iskustva u toj oblasti. Neki su zadovoljni i diplomom vise skole, a neki ne postavljaju pitanje obrazovanja ukoliko imas mnogo prakticnog iskustva (ovde se podrazumeva da si vrlo, VRLO dobar). Kod ovog zadnjeg poslodavac mozda nece praviti problem, ali drzava u koju zelis da ides mozda hoce da pravi probleme; generalno im je u sklopu imigracione politike da primaju sto skolovanije imigrante, no moze i ovako da se prodje ako poslodavac moze da dokaze da nije uspeo nikoga da nadje za to mesto (retko, ali moguce).
Posao mozes da trazis gledajuci oglase za posao (logicno) na sajtovima firmi (ukoliko se interesujes za neku konkretnu firmu), na sajtovima drzavnih ministarstava za rad ili na tzv 'job-finder' sajtovima. U oglasu pise sta se trazi od znanja, koji posao bi se radio, na koliko dugo i uglavnom koliko se para za to nudi. Ukoliko se javis na oglas, pregovaras dalje ili sa firmom direktno, ili sa konsalting agencijom koja trazi coveka za svog klijenta. Postoji i obratna situacija - imas sajtova na kojima ostavis svoj cv/resume i onda se tebi javljaju poslodavci/agencije koje su za tebe zainteresovani (ima ljudi koji su se nacekali). U svakom slucaju, ostavlja se cv (odnosno cover letter + cv - sta je sta oko cv-a, nacin pisanja i ostalo moze da se nadje na gomile sajtova) i onda se ceka na odgovor. Vrlo cesto sajtovi na koje kacis cv imaju automatsku pretragu kljucnih reci i zato ljudi stavljaju u cv explicitne nazive kao sto su vc++, sql, activex, itd. Jedino ako ih tvoj cover letter/cv zagolica, kontaktirace te. Tacnije, sledi intervju. Intervju ili obavljaju telefonom ili moras da ides licno da pricas sa njima (mene su npr. zvali telefonom iz Irske, Engleske, Holandije i Nemacke).
Ako prodjes i intervju, spreman si za testiranje (neki salju da im odradis neki test umesto/pre intervjua). Zadaci zavise od toga cime se firma bavi, a jezik na kojem se odradi test zavisi od toga na kakav si se oglas javio, tamo pise sta traze; ako si se javio kao c++ programer, onda je, logicno, sve na cpp-u. Jedna firma, specijalizovana za script jezike mi je trazila da im napisem mali interpreter, dakle, mali editor i scaner+parser; dakle, dali su mi spisak komandi koje moj interpreter treba da prepoznaje uz opis efekta tih komandi (izvrsne, logicke+racunske, grananje i looping). Kada sam sve zavrsio (rok je bio nekih nedelju dana), onda su oni napravili program od tih komandi i propustili ga kroz moj interpreter; koji je, dakle, trebao sve to da izvrsi kako treba. U firmi gde sada radim sam morao da prodjem probni period od 6 meseci, gde su mi dali kompletni projekat da uradim, od ideje, preko dizajna do implementacije i dokumentacije.
Nije uopste bitno "poznavanje broja jezika". Vazno je da dobro baratas bar jednim jezikom i da razumes programerske tehnike koje se koriste u toj oblasti, tipa rad sa bazama bez poznavanja sql-a nije nista. Nemoj da se vezes za knjigu, samo sa time se neces nikada zaposliti, jer te niko nece pitati teoriju. Radi prakticno, isprobavaj ono sto si naucio. Pravi par freeware programa (ako uspes da ih naplatis, jos bolje

) - bez prakticne vezbe nema nista. Nemoj da te obeshrabri sadrzaj cv-a drugih ljudi - budi siguran da ono sto ti mislis da znas stvarno i znas. U skladu sa tim konkurisi na poslove koje mozes da radis. Ne moze svako odmah nakon skole da konkurise na mesto Project Managera ili Team Leadera. Naravno, niko se nije ni sa iskustvom rodio, ali zato za takve ljude postoje poslovi kao sto su Junior Programmer, na primer, pa se posle napreduje.