Ne znam gde ti to gledas oglase za posao, Aladine

Okreni recimo jobserve.co.uk, odaberi IT jobs i ukucaj "delphi" kao kriterijum, pa izbroji koliko stranica ima ponuda samo za delphi i koliko se ti poslovi placaju (kao i to koliko su ponude stare - to su samo ove 'friske', tipa zadnjih nedelju dana), tako da delphi programeri kao ni njihove ostale kolege ne zive od vazduha, ne brini
Nemoj da se opterecujes jezikom, to je samo alat. Ta firma u kojoj bi radio isporucuje fakticki exe program, a ne source klijentima da bi bilo vazno toliko u kom jeziku je nesto uradjeno. Njih interesuje rezultat, a cime je to uradjeno ... kao da mene interesuje koje maslinke su stavili u pizzu i kojom peci su je pekli
Dobro je znati vise jezika, ali ne zbog samih jezika ili zato sto bi mogao nekome da se pohvalis koliko jezika znas. U pitanju je vreme. Pomocu odredjenih jezika se neke stvari obavljaju brze i/ili jednostavnije. Ako moj sat firmu kosta 200DM, ona ce se i te kako interesovati koliko ce to sve trajati; nece se postavljati pitanje da li ce program raditi i kako - podrazumeva se da ce program da radi brzo, sigurno i da ispunjava sve zahteve sa liste programerskog zadatka. Niko te nece pogledati zadivljeno "ooo, pa ti si to u c++ radio ...". Vazan je programer, kao dizajner resenja i implementator, dakle njegova kreativnost i rad. Svi ovi jezici su najobicniji alati, koji se bez imalo emocija i privrzenosti menjaju, odnosno odabiru prema konkretnom poslu (ukoliko takva promena ima uticaja na tok zavrsavanja projekta). Nema tu "stariji ili moderniji", alat je alat.
Jos jedna stavka zasto su trazeniji ljudi sa poznavanjem vise jezika - u ovoj nestasici programera firme uzimaju ljude razlicitih iskustava i preferencija tih alata; znaci prakticnost - da timski rad moze da se uskladi u procesu implementacije.
Za coveka koji pocinje, najvaznije je razumevanje; da shvati kako to sve funkcionise, koji su principi, sta je algoritam, software dizajn, redosled dogadjanja u projektu i slicno. Cilj ucenja programiranja nije da nauci taj i taj jezik, nego da stekne
programersko znanje, nezavisno od samog jezika. Bas kao sto ne ucimo ni strane (govorne) jezike radi njih samih, nego radi komunikacije. Taj jezik u procesu ucenja je tu samo kao usputna stanica i pozeljno je da bude razumljiv, primenjiv i "ne-specijalizovan" za neku usku oblast, nego opste primene. Kada ovlada programerskim umecem, izabrace svoj jezik (ili vise njih) koji god mu lezi i koji je u skladu sa oblasti kojom ce se baviti. Taj jezik koji ce korisiti u procesu ucenja ne treba shvatiti kao jedinu stvar koju ce u zivotu nauciti oko programiranja, a do neke vise stepenice ce ionako bar 5 puta promeniti misljenje i "programerske ukuse". Vazno je da sa necim pocne i da krene da razmislja svojom glavom, te stvori uskoro vlastite preferencije, tj da sto pre prekinemo mi da mu sugerisemo "sta i kako"
Ok, potrajalo je malo, ali valjda sam bio malo jasniji