Šta je novo?

Sta da krenem da ucim....

DamjanMX

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
25.11.2000
Poena
619
Iako me je programiranje, moram priznati, do skora uopste nije interesovalo, poceo sam da gajim izvesne tendecije ka programskim jezicima, pa me zanima sta da pocnem da ucim? Zanima me nesto lako a u isto vreme mocno programsko oruzije, pre svega hteo bih da pisem programe za windows, nesto tipa program za vodjenje video i(li) cd kluba i slicno......

Po meni Pascal,odnosno Borland Delphi.Za pocetak nije los.

Jos jedan glas za Delphi.

Jos jedan.

Za pocetak dusu dalo; jednostavan, razumljiv, a mozes sve da uradis.

U svakom slucaju neki visual alat...
ako imas neko predznanje iz pascala onda se slazem sa prethodnim izborom- Delphi je odlican... za vrlo kratko vreme se mogu napraviti fini programcici.. mada je kod, naravno, primetno veci od cistog pascala... mada ni visual C++ nije los (D)

nesharm je napisao(la):
Nije losh ni za kraj a kamoli za pochetak;)
Bilo bi pozeljno da imash ideju sta cesh da programirash. Ako busdesh zeleo da radish npr. sa bazama podataka, onda ima boljih resenja od Delphija, mada je stvarno izuzetno mochan.

A sta mu fali u radu sa bazama ?

Ja sam pre par godina kupio Delphi bibliju u izdanju mikro knjige i bio prilicno zadovoljan ponudjenim... mada je verovatno do sada izasla i neka bolja...

DamjanMX je napisao(la):
Hvala svima na odgovorima, ako kazete Delphi, ce da bude Delphi, jos mi samo preporucite neku dobru knjigu pa da krenem....
Nemoj uciti jezik koji je na izdisaju!!
Nemas sigurno vremena za bacanje !!!
Uzmi lepo JAVU ili za pocetak VB.
Za profesionalno programiranje se ne koristi delphi.
Pogledaj oglase za posao i uverices se u to (C++, VB, JAVA, ASP)

Aladin je napisao(la):

Jos jedan glas u istom smislu...

Aladin je napisao(la):

Na izdisaju?VB koristi M$ zato se i toliko gura,inace je slabiji od Delphi-a.Inace,toliko je na izdisaju da je Borland prodao 110000 kopija svoje Delphi 6-ce :).A da ne racunam da ima ljudi koji rade jos u Delphi 3.0 :).
Naravno,treba da uzme Javu,ali nek napravi on bazu podataka u Javi :D.

1. Dajte ljudi, citajte pitanje; covek je pitao sta je jednostavno za pocetak, razumljivo, a dovoljno mocno. Jeste, i ja bih voleo da mu preporucim C++, ali "za pocetak" C++ nije ni u snu ?!?!!?!? Ima da se okrene i nikada vise ne proba. Covek ne trazi posao sada i odmah, pa da je prinudjen da gleda oglase.

2. Za profesionalno programiranje se, izmedju ostalog, koristi i Delphi. Ili mozda ima misljenja da je pravljen za "neprofesionalno programiranje" ? Tu bih voleo da cujem sta spada u taj zanr i sta dva programerska posla razlikuje da bih mogao da ih strpam u "profesionalnu" ili "neprofesionalnu" korpu.

3. Trudite se da komentarisete one stvari sa kojima radite, odnosno imate neko iskustvo (pozeljno je da nije trajalo 3 dana i da nije bilo pre 9 godina). Bilo bi lepo da se ogradite od onih stvari koje vam nisu bliske.

silverglider je napisao(la):
1. Dajte ljudi, citajte pitanje; covek je pitao sta je jednostavno za pocetak, razumljivo, a dovoljno mocno. Jeste, i ja bih voleo da mu preporucim C++, ali "za pocetak" C++ nije ni u snu ?!?!!?!? Ima da se okrene i nikada vise ne proba. Covek ne trazi posao sada i odmah, pa da je prinudjen da gleda oglase.

2. Za profesionalno programiranje se, izmedju ostalog, koristi i Delphi. Ili mozda ima misljenja da je pravljen za "neprofesionalno programiranje" ? Tu bih voleo da cujem sta spada u taj zanr i sta dva programerska posla razlikuje da bih mogao da ih strpam u "profesionalnu" ili "neprofesionalnu" korpu.

3. Trudite se da komentarisete one stvari sa kojima radite, odnosno imate neko iskustvo (pozeljno je da nije trajalo 3 dana i da nije bilo pre 9 godina). Bilo bi lepo da se ogradite od onih stvari koje vam nisu bliske.

Znam ja ko mene razume.....:D :D

Uzeh danas Delphi 6.0 , a sutra idem da potrazim neku knjigu....

silverglider je napisao(la):
Za profesionalno programiranje se, izmedju ostalog, koristi i Delphi. Ili mozda ima misljenja da je pravljen za "neprofesionalno programiranje" ? Tu bih voleo da cujem sta spada u taj zanr i sta dva programerska posla razlikuje da bih mogao da ih strpam u "profesionalnu" ili "neprofesionalnu" korpu.
Ne kazem za sta je pravljen , samo redovno pratim oglase za posao , i ni jednom(bas ni jenom) nisam naleteo na oglas za Delphi programera!!
Zbog toga sam samo hteo coveku da preporucim da se bavi programima sa koima moze nesto i da radi!!
Slozices se da se od vazduha ne zivi!!

To gledas oglase po netu?
Pazi,vecina tih oglasa je za neke male firmice,koje imaju potrebe za programerima koji mnogo znaju,a placaju te kao da znas jedan jedini jezik :).Pazi,bolje znati jedan jezik dobro,nego se rasipati na 5.Drugo,napolju mozes da nadjes posao deplhi programera bez problema(bar ja u razgovorima sa nekim vlasnicima firmi sam to primetio,recimo u Nemackoj opasno fale programeri,ljudi kad cuju da radim u Delphima,prvo sto kazu "Aha,ti si programer,a jel si zavrsio fax,jel znas nemacki,nama treba par programera....".U prinicipu vecinu njih bas briga (vecina gazdi nema pojma da programira) u cemu ces ti da radis,dokle god donosis rezultate.Ako i nesto ne znas,nije strasno,u nekim ponudama za posao,meni su vec nagovestili da bi me poslali na kurseve drugih jezika(iako samo znam Delphi) ako zatreba(koliko znam to placanje kurseva,tj.obrazovanje kadra se odbija u ukupnoj sumi od poreza,tako da im izadje dz).

Ne znam gde ti to gledas oglase za posao, Aladine :)
Okreni recimo jobserve.co.uk, odaberi IT jobs i ukucaj "delphi" kao kriterijum, pa izbroji koliko stranica ima ponuda samo za delphi i koliko se ti poslovi placaju (kao i to koliko su ponude stare - to su samo ove 'friske', tipa zadnjih nedelju dana), tako da delphi programeri kao ni njihove ostale kolege ne zive od vazduha, ne brini ;)

Nemoj da se opterecujes jezikom, to je samo alat. Ta firma u kojoj bi radio isporucuje fakticki exe program, a ne source klijentima da bi bilo vazno toliko u kom jeziku je nesto uradjeno. Njih interesuje rezultat, a cime je to uradjeno ... kao da mene interesuje koje maslinke su stavili u pizzu i kojom peci su je pekli :)

Dobro je znati vise jezika, ali ne zbog samih jezika ili zato sto bi mogao nekome da se pohvalis koliko jezika znas. U pitanju je vreme. Pomocu odredjenih jezika se neke stvari obavljaju brze i/ili jednostavnije. Ako moj sat firmu kosta 200DM, ona ce se i te kako interesovati koliko ce to sve trajati; nece se postavljati pitanje da li ce program raditi i kako - podrazumeva se da ce program da radi brzo, sigurno i da ispunjava sve zahteve sa liste programerskog zadatka. Niko te nece pogledati zadivljeno "ooo, pa ti si to u c++ radio ...". Vazan je programer, kao dizajner resenja i implementator, dakle njegova kreativnost i rad. Svi ovi jezici su najobicniji alati, koji se bez imalo emocija i privrzenosti menjaju, odnosno odabiru prema konkretnom poslu (ukoliko takva promena ima uticaja na tok zavrsavanja projekta). Nema tu "stariji ili moderniji", alat je alat.
Jos jedna stavka zasto su trazeniji ljudi sa poznavanjem vise jezika - u ovoj nestasici programera firme uzimaju ljude razlicitih iskustava i preferencija tih alata; znaci prakticnost - da timski rad moze da se uskladi u procesu implementacije.

Za coveka koji pocinje, najvaznije je razumevanje; da shvati kako to sve funkcionise, koji su principi, sta je algoritam, software dizajn, redosled dogadjanja u projektu i slicno. Cilj ucenja programiranja nije da nauci taj i taj jezik, nego da stekne programersko znanje, nezavisno od samog jezika. Bas kao sto ne ucimo ni strane (govorne) jezike radi njih samih, nego radi komunikacije. Taj jezik u procesu ucenja je tu samo kao usputna stanica i pozeljno je da bude razumljiv, primenjiv i "ne-specijalizovan" za neku usku oblast, nego opste primene. Kada ovlada programerskim umecem, izabrace svoj jezik (ili vise njih) koji god mu lezi i koji je u skladu sa oblasti kojom ce se baviti. Taj jezik koji ce korisiti u procesu ucenja ne treba shvatiti kao jedinu stvar koju ce u zivotu nauciti oko programiranja, a do neke vise stepenice ce ionako bar 5 puta promeniti misljenje i "programerske ukuse". Vazno je da sa necim pocne i da krene da razmislja svojom glavom, te stvori uskoro vlastite preferencije, tj da sto pre prekinemo mi da mu sugerisemo "sta i kako" ;)

Ok, potrajalo je malo, ali valjda sam bio malo jasniji :D

Ja sam krenuo od c++ , bese to borland 3.1 :) Po meni je najbolje da krenes sa VB-om jer ces za kratko vreme da dodjes do opipljivih rezultata...bitno za pocetak da ne izgubis volju za programiranjem . A onda se zna.....Delphi ili Visual C++. Kako god krenuo i sta god da ucis, neces da se zaje*es, to je sigurno.

nesharm je napisao(la):
Ajde vi propali fonovci nemojte da lozite ljude da uce ono sto vi morate . Cudo mu nisi preporucio fortran :)
Moj savet je Visual Basic za pocetnika.
Kad nauci bar malo njega znace da radi i da se snadje u svim microsoftovim alatima jer su svi isti i rade na isti princip.
Znajuci VB znaces i asp , vbscript , access , sql server sto ti je dovoljno i pokriva siroke oblasti (od weba do programa za sve vrste firmi itd.)
A posle ces vremenom videti sta ti se najvise svidja pa udri onda na to.

Ama isti djavo, i sa Delphijem moze da radi CGI, ASP, i Access i Excel, SQL servere (MS SQL server, Oracle, Progres, Informix, Sybase, MySQL, etc), XML, ali i vise od toga: nije platformski vezan samo za Windows, nije vezan samo za Microsoft (sto je tebi ovde bio cilj - "da se snadje u svim microsoftovoim alatima" - nisu oni jedini, a i dovoljno je inteligentan da vidi da svi ti vizuelni alati rade na istom konceptu, ma ciji bili), te ima neke dodatne stvari te 'nezavisnosti', recimo mogucnost rada sa CORBA-om pored COM/DCOM na koje je ogranicem MS (jer forsira samo svoje), rad na niskom nivou, i tako dalje i tako blize. No ovo sve vec ide tako daleko od pocetnog, da je sasvim svejedno; hteo sam samo da prikazem da to sto si naveo i nije neka prednost; kad dodje to tog nivoa, ko zna sta ce biti na raspolaganju od alata :)

Sto posprdna primedba za fortran ? Je l' to opet nesto o "zastarelom delphiju" i "modernom bejziku" ?

Jedno je sigurno, pascal je mrtav jezik. Slicnost izmedju delphija i pascala je grubo receno kao izmedju c-a i c++.

Zanimljivo je da fortran prezivljava :) Ne samo na nasem ETF-u i/ili FON-u nego i u inostranstvu. I dalje najbrze racuna.

Bice glupo da sada ovde iznosim osnovni istorijat, ali stvari stoje ovako:

Kada je "kreiran" koncept objektnog programiranja, profesionalci su u najvecoj meri koristili C jezik. U tom trenutku je postojalo nekoliko jezika koji su probali da se uhvate u kostac sa oo-konceptom (od Smalltalka do Prologa), no ljudi su, sa jedne strane inertni, a sa druge strane, postojale su vec hiljade i hiljade linija koda napisanih u C-u. Tako da je za sledecu stepenicu objektno orijentisanog jezika uzeta sintaxa C-a i, sticajem okolnosti, taj jezik je dobio naziv C++. Dakle, uslovno receno, kako C++ koristi pozajmljene sintaxne konstrukcije C-a, tako je i paskal nastavio da zivi kroz objektni paskal (ne delphi, pravi razliku ovde). Upravo iz istog razloga je i java preuzela osnovnu sintaxu od C(++) jezika.

Neke konstrukcije C-a i struktuiranog paskala su se vremenom i upotrebom u objektnim verzijama jezika izmenile i prilagodile drugacijem nacinu razmisljanja, ali tvrditi da su C ili paskal mrtvi jezici je prilicno smelo i neopravdano (licno misljenje). Tako bi moglo (takodje neopravdano) da se tvrdi da je recimo basic mrtav jezik, jer je od onog basica utrpanog na CP/M preziveo vize evolucionih faza dok nije stigao u ovaj objektni oblik u formi VB-a. A i taj fortran (koji pominjes) i cobol su stigli do svojih objektnih verzija (citas li ti sta o trendovima programskih jezika ? :D).

Ljudi ja samo zelim da radim u svojoj zemlji , a ne tamo da ucim neki nemacki!! Zelim da unapredjujem svoju zemlju , a ne nemacku!!
Sto se tice www.jobserve.com
13 strana Delphija , a 115 strana VB , pa posle mi kazite da u nemackoj ladno dobijes posao sa delphijem .
Slazem se da delphi ima mnogo vise objekata nego VB , ali mislim da ce to sa .NET-om biti reseno!
<QUOTE> Na izdisaju?VB koristi M$ zato se i toliko gura,inace je slabiji od Delphi-a.Inace,toliko je na izdisaju da je Borland prodao 110000 kopija svoje Delphi 6-ce .A da ne racunam da ima ljudi koji rade jos u Delphi 3.0 .
Naravno,treba da uzme Javu,ali nek napravi on bazu podataka u Javi . </QUOTE>
To sto je borland prodao u odnosu na microsoft je smesno.
A sto se tice Delphija 3.0 ima ljudi koji jos uvek rade u Turbo basicu pa sta?
Verovatno nisi cuo za J2EE! To je vizualni alat koji kotisti javu, pa u njemu mozes raditi sve sto mozes i u Delphiju i VB-u .
A drugo baza se ne pravi u programskim jezicima!!

Ljudi, to je apsolutno nebitno. Kad naucis jedan jezik, stvari su VEOMA slicne. Ja sam radio "dosta" u pascalu i o c-u i c++ sam imao predrasudu da su teski i nerazumljivi i bili su mi bauk. Ipak sam se upustio u kostac i uvideo da su osnove i principi identicni. Umesto begin i end se koristi {}, petlje su slicne ili iste, princip je identican. "Samo" sto c ima jos dodatnih mogucnosti, ali ono sta sam hteo da kazem je da je bitno da covek nauci da programira u bilo kom jeziku za pocetak. Meni delphi deluje kao sasvim solidan program (uvek se nadje neko ko ce reci da delphi nema "retromutogeni generator" koji postoji u c++) ali programi se menjaju a principi su bitni. I delphi ce trajati jos dugo, dugo. To sto VB ima veci procenat - to nista ne znaci. Sada se i 90% igrica prave u direct3d-u a ja sam se ipak odlucio za OpenGL. To ne znaci da direct3d ne valja zato sto ja vise volim OpenGL nego zato sto OpenGL ima brojne prednosti. Sad sam vec skrenuo temu. Bolje da zavrsavam tekst, valjda ste shvatili sta je pisac hteo da kaze :D

Jaoj, sto ste teski :)

Radite u cemu god zelite, unapredjujte zemlju koju god zelite - posla ima svuda za sve koji znaju da rade, jer nestasica vlada u svim IT oblastima. Pokusao sam da skrenem paznju na to da je sasvim nebitno koji covek izabere jezik za pocetak (tj za svako tvrdjenje "ovo je najbolje" uvek ima i kontra-argument), ali ovo odlazi u drugu stranu. Ukoliko pocne i dalje da lici na intel-amd raspravu, zatvaram.

P.S.
Pazi kada moze baza da se radi i iz programskih jezika (i kreira i azurira i 'ubije'); doduse zavisi od tipa -> relacione prosirenim setom instrukcija i/ili dataset kontrolama; objektne baze direktno; hijerarhijske nisam imao prilike da radim u praxi.

Srebrni namerno sam naglasio GRUBO u paraleli delphi/pascal i c/c++ . Slozices se da vise niko zivi ne koristi paskal kompajlere, a cisti C se jos kako-tako drzi na unixu, pun je rac. centar frikova koji nonstop pisu programe u C-u. Delphi je paskal sa objektima, tako su mi barem rekli :) Priznajem da sam preskocio detaljno savladjivanje pascala, odradio sam ga tek toliko da prodjem obavezne domace na faxu.
BTW, C je u principu jako prosireni makro-asembler (da li ste ikada razmisljali cemu inkrementi i dekrementi u C-u kad moze umesto b-- da stoji b=b-1), jezik blizak hardveru. Meni licno je legao jer sam kao klinac na sezdescetvorci dane i noci provodio u monitoru 49152.

Sto se tice VB-a, on tek blage veze nema sa bejzikom.

Ali sve je to nebitno, lepo kazete, savladjivanje jednog jezika povlaci za sobom 85% olaksan posao pri savladjivanju bilo kog drugog.

Nego da pozelimo Damjanu srecu, sledecih par meseci prozivljavace pakao i mrzece kompjutere vise nego partizani nemce :)

DamjanMX je napisao(la):
Iako me je programiranje, moram priznati, do skora uopste nije interesovalo, poceo sam da gajim izvesne tendecije ka programskim jezicima, pa me zanima sta da pocnem da ucim? Zanima me nesto lako a u isto vreme mocno programsko oruzije, pre svega hteo bih da pisem programe za windows, nesto tipa program za vodjenje video i(li) cd kluba i slicno......

A mozda tebi ni ne treba programiranje? Ako zelis samo da radis ovo sto si zadnje naveo, dovoljan bi ti bio i Access. Jedva da ima programiranja, 80% stvari se resi tako sto kliknes na misa i imas sasvim lepu aplikaciju koja ti zavrsava posao.

E, sad, sve zavisi od toga sta ti zapravo zelis, koliko vremena imas i sta planiras za ubuduce. Ako lepo savladas Delphi imaces verovatno vise koristi nego od lepo od lepo savladanog Accessa, ali za Delphi ce ti sigurno trebati vise vremena nego za Access (nemoj samo misliti da ces Access savladati za jedno prepodne!). U sustini, odluka je na tebi.

Glas za Visual C++.

Prvo, uopšte nije tačno da se teško uči. "Običan" C++ nauči se za 10 do 15 dana, zavisno od prethodnog iskustva sa programiranjem. Preporučujem "C++ za 21 dan". Jeste da su pojedini delovi stvarno debilni, ali je knjiga pitka. Služi čisto da se shvate sintaksa i logika jezika. Posle čitanja nećete imati pojma čemu sve to služi, ali...
Visual i objektne fore se najlakše uče kroz praksu i veoma se brzo kapiraju. Evo vam mog prvog Visual C++ programa (igrice), napisao sam je 10 dana pošto sam uzeo u ruke "Vidual C++ 5 Bibliju" (VC++ 6 podrazumeva znanje ove prethodne...) http://www.ptt.yu/korisnici/l/o/lone/loptice.zip. Inače, od pomenute knjige sam pročitao prvih 150-200 strana, i ništa mi nije bilo jasno. Onda sam uzeo M$-ove MFC primere i otvorile su mi se oči. Posebno ću pohvaliti izuzetno intuitivan help, tako da se sve one klase ne moraju učiti napamet...

Drugo, C je budućnost jer se na njega oslanjaju svi ostali ozbiljni programski jezici (Java i C#), koji predstavljaju stub buduće .NET tehnologije koja će u velikoj meri promeniti svet i programerima doneti mnogo para.

Nazad
Vrh Dno