Šta je novo?

Sta ako raid kontroler rikne

Kluzo

Slavan
Učlanjen(a)
08.10.2005
Poena
320
Interesuje me sta se radiu situaciji ako dodje dootkaza raidkontrolera,ja licno imam PIII koji sluzi kao server i na njemu 2x40gb ata u miroru, tu su mi vazne stvari na tim diskovima zato su u miroru iza toga je ups tako da je to sigurno, ali mi pade na pamet u slucaju da mi otkaze kontroler sta bi onda radio i koja je procedura da zamenim kontroler a da podaci ostanu zivi.

Ako su u mirror-u miran si, s obzirom da se podaci sinhrono upisuju, odnosno brišu na oba diska.
Problem je stripe, ali to tebe ne interesuje...

Covek pita sta ako otkaze kontroler, tj da li moze te diskove da stavi na drugi komp i da ih ovaj lepo prepozna. Ja pretpostavljam da moze, ali neka se javi neko ko je to i probao ili barem zna pouzdano da je to tako.

Moje misljenje:
U sustini verujem da problem i ne postoji jer ako bilo koji disk ubacis u komp (cak i bez raid kontrolera), on bi trebalo da radi bez problema sa svim podacima...

Neznam dali je moguce zakaciti na drugaciji kontroler (mislim drugi model i da sve bude po starom).

OK, sorry, nisam skapirao.
Mislim da ne može, bar kod mene u jednom slučaju nije moglo, ali da ne tupim, alfaunits javi se i stručno objasni čoveku.:D

:D
Ako zamenis za kontroler iste firme, radice mirror bez problema. Mozda moze da radi i na kotrnoleru druge firme, ali to nije sigurno.
Podatke neces izgubiti to je sigurno, jer mirror diskove mozes da ubacis u bilo koji racunar kao single-disk, i videce se podaci.
Koji kontroler je u pitanju? Ako je PIII (a ne dual) verovatno je zasebna kartica?

Imao sam slucaj crkavanja jednog diska u RAID mirror modu.... samo sam drugi, ispravan, prikljucio kao single i skinuo podatke...

@Jova: nije pitanje ako crkne hard vec sam raid kontroler, to mnogo menja situaciju.

Na istom kontroleru treba da radi bez problema dok za drugi kontroler treba probati, ali uvek se mogu izvaditi podaci sa harda (posto je mirror).

PS: Backup je majka

Mislim da ni kontroler drugog proizvidjaca ne bi bio problem, pogotovo zato sto je mirror... a sto se tice istog proizvodjaca... tu nema pogovora!

Misli ti sta hoces, ko je probao zna da ne radi uvek cak ni mirror (koji je najprostiji; prostiji je od stripe-a, da) ;)
Intelovi onboard kontroleri recimo ne prepoznaju mirroe vecine drugih.

pa ok... samo sam dao misljenje... zato je tu neko ki ima isqstvo sa tim da potvrdi ili porekne....

Možda je softraid u pitanju?

Nisam imao nameru da uvredim :(
pa ok... samo sam dao misljenje... zato je tu neko ki ima isqstvo sa tim da potvrdi ili porekne....

Mozhe biti, ali se i oni razlikuju. (ICHxR i nvRAID ne rade medjusobno)
Pod SoftRAID mislim onboard RAID, ne Windows RAID (to nije, jer je explicitno pomenut kontroler).

Poslednja izmena od urednika:
Ja se izvinjavam bio sam malo odsutan, u pitanju je Promise ultra 66 pci kontroler, tako da ako rikne morao bih da trazim isti takav sto je tesko naci.

Nope, ima cak kod nas Promise ATA kontrolera (nisu jeftini ali ih ima). Inace je kompatibilan sa Sil. Image ATA kontrolerima, koji su relativno jeftini.

Ja se izvinjavam bio sam malo odsutan, u pitanju je Promise ultra 66 pci kontroler, tako da ako rikne morao bih da trazim isti takav sto je tesko naci.

pa i nije problem naci ga...

ali moze ti se desiti da pre odu oba diska
nego sam kontroler - --- zato backup ( cd , dvd ) je "zakon "...:type:

Nazad
Vrh Dno