Šta je novo?

SSD za laptop

bulldozerNS

Cenjen
Učlanjen(a)
19.12.2013
Poena
180
Moja oprema  
CPU & Cooler
Intel i5 13600k & Arctic Freezer 34 Duo
Matična ploča
Gigabyte z790 gaming x ax
RAM
Kingston Fury 32GB Beast DDR5 5600MHz CL36
GPU
Gigabyte RTX 3070 8GB
Storage
KINGSTON 1TB KC3000 M.2 PCIe + Samsung 860 Evo 500GB
Zvuk
Altec Lansing VS4121
PSU
SEASONIC Focus GX 850W
Kućište
msi armor v715
Monitor
Asus ProArt PA278QV
Miš & tastatura
Razer Basilisk V3 & Keychron K4 PRO
Mobilni telefon
Samsung Galaxy S23 Ultra
Pristup internetu
  1. Optički internet
Pozdrav, razmišljam da tutnem jedan ssd u ovaj moj laptop (s tim što je kod mene 8gb RAM), pa imam par pitanja...
1. Da li uopšte ima smisla stavljati ssd u ovu mašinu, s obzirom da nije mnogo jak laptop, hoću li osetiti poboljšanje?
2. Ako bih kupovao ssd, hdd bih stavio u hdd caddy umesto optike...koji caddy meni treba, 9,5 ili 12,7 mm?
3. Da li postoji neki način da se poveže izvadjeni dvdrw sa laptopom, preko usb recimo (neki kabal, konektor, whatever)?
4. I na kraju naravno koji ssd da kupim? Merkam 850 evo 120gb na KP za 65€...ili nešto drugo za sličnu cenu (ili jeftinije)? Ne treba mi preko 120gb

1. Da, imaćeš.
4. Kupi 250GB, što veći bolje performanse i traje duže.
Ili uzmi Patriot Blast, idi na Samsung Evo ako ćeš da koristiš hardversku enkripciju, ostalo nije od presudnog značaja za razliku u ceni.

Za ostalo neko drugi da odgovori.

radio sam apgrejd na ssd i na daleko slabijim laptopima/racunarima od tvog,ssd svakog smisla ima na laptopu tek iz manje vise svakog razloga moguceg. :)

deluje mi da si manje vise zacrtao sta i kako,ali iz cisto prakticnog aspekta da probam da te ubedim da uradis ipak suprotno: da hdd kacis na usb a dvd ne pipas.sve i da nadjes neki usb enclosure za rezac razmisli prakticno: koliko realno ces imati potrebu za istim?dok eksterni hdd moze jako da bude zgodan za milion i jednu primenu.plus ne prckas dodatno po laptpu,ne trazis i smaras se sa kedijima...licno sam ovu operaciju izvodio na sigurno bar 15tak laptopova 'de su vlasnici nastavljali hdd da koriste kao eksterni,niko mi se jos nije pozalio,nasuprot,svi su jako zadovoljni jer im je ekterni hdd otvorio dosta opcija.

hdd nece patiti sto je na usb-u,plus je usteda za bateriju a i produzavas radni vek hdd-u jer izbegavas agresivno paljenje/gasenje hdd-a (sto im daleko najvise steti) koje ide uz koriscenje u laptopu.

i ja glasam za veci ssd narocito ako se ipak odlucis za ovaj moj scenarij,veca autonomija u smislu prostora,mogucnost da upalis hibernaciju...

Šta znam, za godinu i po koliko već imam laptop, jednom ili dvaput sam upotrebio dvdrw, zato bih da ga uklonim. A i ne znam koliko mi treba externi hdd, mada razmisliću još o toj opciji jer je jednostavnija za izvesti :D
Sad više naginjem da se ispružim za 250gb, kontam da ću ga koristiti par godina sigurno, pa mi je bolje sad dodati 20ak eura.
Hvala na odgovorima.

A ima li veze što je kod mene SATA II?

Važi, hvala. Onda ću verovatno još dodati malo para i kupiti 250 gb, videću koju ću dalje kombinaciju. Slažemo li se da je 850evo za 90€ najbolje, ili predlažete nešto drugo za sličnu (ili još bolje manju) cenu?

nisu toliko bitne sekvencijalne brzine za regularno koriscenje,a koliko vidim to je HM76 cipset,on bi trebao da je sataIII...mozes komotno patriot blast da kupis,solidan je to drajv.

Nema kod mađara, 90€ im je samsung, a kod nas je blast isto toliko, tako da mi je bolja madjarska varijanta :)
koliko vidim to je HM76 cipset,on bi trebao da je sataIII...
Ovo kod mene sataIII? Možda i jeste, meni prijatelj reče da je sataII, a ne razumem se ja mnogo :D Kako da proverim zasigurno? :D
interface speed of up to 6 Gb/s
Jel ovo znači da si ti u pravu?

Poslednja izmena:
i meni bilo cudno,vidim ajvi bridz proc,regularan UEFI,pa rekoh jel' moguce da intel valja neki ultra obogaljen cipset,proguglah i vidim sasvim regularan cipset sa svim sto treba.ako si u mogucnosti da sacekas jos neko vreme,trebalo bi kod nas da se pojave jeftini 480gb sandisk ssd-ovi (procenjuje se da ce cena biti oko 100-110e),i ja to licno cekam za desktop,tek na laptopu se to isplati...

Sačekaću sigurno, danas sam imao nekih neplaniranih troškova :D Ništa od kupovine pre januara.

Vrh Dno