I ja bih dao svoj komentar mada je Maxa u jednom od prethodnih sve vec pokusao da objasni...
Benchmark je jedini sajt ove tematike i uopsteno gledano jedan od retkih sajtova u ovoj zemlji koji posluje kao firma. Znaci, ne radi se o dobrovoljnom drustvu kome se radi kada mu se prohte, vec o (mikro) preduzecu koje ima zaposlene, koje mora da placa drzavi sve obaveze, itd...
E sada, kao ovakav medij, preuzeli smo na sebe pomalo nezahvalnu ulogu da moramo da pisemo o raznolikim temama. Interesovanje razlicitih profila citalaca od kojih ima dobar deo onih koje core komponente skoro uopste ne zanimaju vec zele neke druge sadrzaje da vide na ovom sajtu, kao i mnogi drugi razlozi od kojih je jedan svakako ekonomska odrzivost firme Benchmark - zahtevaju da se mi prilagodjavamo trendovima i potrebama mnogo sireg kruga citalaca
Ako govorimo o suvom entuzijazmu, to je nesto sto traje godinu, dve, pa neka bude i tri - pokazite mi normalnog coveka koji ce da bude entuzijazasta a da treba da plati stan, dete salje redovno u skolu ili vrtic, jede i sve ostalo. Takav covek se naziva budalom i bezobzirnom osobom jer ne ispunjava svoje obaveze kao suprug i jos vaznije - otac. Znaci, sa ekonomske strane gledano, da bi ovakva mala firma mogla da egzistira, mora da prikaze solidan broj testova i vesti svakog meseca...
Za jedan hardcore test kakav bi ja eto voleo da pisem, potrebno je 15-20 dana zestokog rada: nema te ekonomske isplativosti na mikro trzistu kakvo je nase. Nema dovoljnog broja citalaca, nema ekomonskog potencijala ovog trzista da bi iko to mogao da izvede. S druge strane, da li bi vi sami kao citaoci voleli da citate 5 testova mesecno na sajtovima, ne znam kakvi da su? Naravno da ne...onda bi imali milion rupa u nasem izvestavanju, zasto niste prikazali ovo ili ono a trebali ste?
Ja sam prvi samokritican a i zaposleni u firmi znaju da uvek imam sta da zamerim: i kada ide sve kako treba znam da uvek moze bolje i mora bolje. Sa te strane zaista nemam nista protiv kritika: sa druge strane mislim da je i mnostvo benchmark programa koje "vrte" neki vrhunski strani sajtovi u dobroj meri totalno bespotrebno - osim ako bas ne zele da dokazu da su uradili bolje od svih ostalih. Misljenje autora je za mene najvise relevantno, naravno, ukoliko sam siguran da razmislja na pravi nacin
To sto ce neko napisati bolji jedinacni test od Benchmarka moze da bude stvar cistog dokazivanja ili savrsene ekonomske isplativosti koju je taj sajt dostigao. Na duze staze, to je balon koji puca danas, sutra ili za godinu - dve. Prica uopste nije jednostavna a ko u to ne veruje: neka proba da napise tekst koji cemo objaviti pa neka se suoci onda sa kritikama ostalih. Svima su vrata otvorena i mi ne mozemo biti na gubitku nikako. Ako je dobar, dobili smo kolegu, ako je los - izgubili smo kriticara
Koliko god bilo dobronamernih ili zlonamernih kritika u koje necu da se upustam (mislim da ovih prvih ima mnogo vise), jasno je da je ovaj sajt najjaci u celom regionu i da najduze TRAJE. To nesto govori...niti patim od toga da moramo biti najbolji, niti ce to zauvek biti tako, samo insistiram da budemo dobri i da trajemo.
Ono sto je jasno jeste da svaki test na ovom sajtu jeste pod lupom citalaca koji mogu da ga kritikuju jer im internet to omogucava. Radio sam, pisao za casopise dugo godina - znam da je u svaki test na Benchu ulozeno u najgorem slucaju 3 puta vise vremena. Ali, oni kritike ne objavljuju na svojim stranama u pismima cestitanja vec je sve onako, dragi zabavnice, citam vas od prvog dana, najbolji ste, obozavam vas, itd...
Dacu vam primer od pre 6-7 godina: stigla je najnovija ploca i najnovija grafika u jednom danu (kao danas recimo prva P55 ploca i 5870 grafika) i otisla je u casopis na test pre nego nama jer im je bio deadline. Stigla im je u 10 ujutru, ja zovem oko 1 da vidim kada sutra ili u najboljem slucaju uvece mogu da dodjem po to da bi testirali mi. Dobijam odgovor, Peco, gotovo jos pre sat vremena, nijedan komad hardvera na ovom svetu nije vredan vise od dva sata (tog i tog novinara) mog vremena. Eto toliko...