Šta je novo?

SSD Troubleshooting

Capture.PNG
Evo sada sam napravio screenshot da vidis tacnu oznaku ploce i ssd_a.

Probaj modovane, ili idi na starije, serija 10 npr.
pomoći će, e sad koliko...

Neverovatno,probao sam i sa verzijom 3..i opet isto.

Zaista! Tvoja ploča je ima Intel P45 + ICH10R Chipset, moralo bi da radi? Preduslov je jedino da ima upaljen AHCI (ili RAID).
Video si i na sajtu piše koji je za koju platformu...

Ma ko zna o cemu se radi...mdm,hvala puno na pomoci drugar.

Znaci,da rezimiramo.
U skorije vreme cu raditi svezu instalaciju (verovatno ce to biti win 9 technical preview),bitno je da na ploci namestim ahci,butujem sa flesa i picim instalaciju najnormalnije ?
Drugo: Da li postoji neka varijanta da skinem intelov drajver za Mushkin i samo navedem update driver na taj folder i tako ih instaliram ?(Device Manager)
Trece:Izgleda da mi zbog toga sto nije ukljucen AHCI u biosu ne da da apdejtujem firmware na SDD_u...dva puta sam probao i oba puta mi zaledi sliku...

1. da
2. Nema irst za mushkin, ima irst i tacka
Evo ovde potrazi i skini https://downloadcenter.intel.com/SearchResult.aspx?lang=eng&FamilyId=42&ProductID=2101&ProdId=2101
ili ovaj iata_enu.exe recimo skini https://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?DwnldID=22194

ili mi posalji svoj email da ti posaljem neki jos stariji irst drajver...

Uopste ne moras stavljati IRST drajver radice ssd odlicno i sa ovim od MS-a razlika je minimalna, malkice brze i mozda bolje radi sa IRST nego sa MS drajvcerom.
Pod malkice mislim 1-2% sto mene ne bi opterecivalo uopste.
Ako skidas onda skines ovaj drajver sa .exe i samo njega pokrenes, NE IDES preko Device Manage vec k'o da neki programcic instaliras.

3. A sto ne odradis rucno prebacivanje sa IDE na AHCI? Je li to toliko komplikovano i nejasno?

Nije toliko komplikovano,hvala tebi puno na trudu,nego cekam da izadje ovaj win9 preview pa da ga probam.Vec kad radim svezu instalaciju onda cu sve podesiti.Sto se tice irst_a,probah sve moguce verzije od trojke do poslednje trinaestice,ali uvek mi izbaci poruku kako ne ispunjavam minimalne komponente,bzvz.
Sto se tice update firmware za ssd,da li ga je neophodno raditi i da li nece da ga odradi zato sto nije podeseno u bios_u AHCI ?

Zaista! Tvoja ploča je ima Intel P45 + ICH10R Chipset, moralo bi da radi? Preduslov je jedino da ima upaljen AHCI (ili RAID).
Video si i na sajtu piše koji je za koju platformu...

Moram da citiram sam svoj post br. 34, koji izgleda uopšte nisi konstatovao! :whip:
Pa naravno da IRST ni update FW neće na IDE, već samo na AHCI! Ja celo vreme mislio ti ga prebacio na AHCI!! :d

Ajoj,sorry.Javljam se kad to sredim.Izvini molim te,ali to uopste nisam ni procitao.

Evo ti i automatski lek za Win 7
IDE u AHCI
Skini ga, pokreni, resetuj u BIOS, stavi u AHCI u BIOSu i onda instaliraj RST iz serije 12, ili modovani noviji!

ok,odgovara ova rucna varijanta.Probam veceras kad dodjem s posla i uhvatim vremena,pa javljam.

Potrebna mi je pomoć:

NE sviđa mi se uopšte kako mi se ponaša SSD - Patriot Pyro 240gb. Ugradio sam ga proletos u laptop kao zamenu za HDD.

Javlja mi se BSOD sa porukom DPC Watchdog Violation, najčešće nakon što sklopim laptop i otvorim ga ponovo. Istraživajući ovo na google-u, video sam da je u pitanju najčešće problem sa zastarelim firmware-om. Međutim, ovaj vrljavi Patriot je zagljavljen negde u prošloj deceniji - sajt kao da sam im ja pravio pre jedno 5 godina, poslednji firmware za moj SSD je iz 2012.godine (iako na HD Tune-u mi piše da imam noviji fw od poslednjeg postavljenog na sajtu). Oni imaju i svoj firmware update tool, ali taj alat mi ne prepoznaje SSD.

Još jedan problem sam uočio u zadnje vreme - možda je povezan sa SSD-om, možda i nije. Kada upalim neku igru (npr. WOT ili FM), i pokušam alt-tab u Win, sistem se totalno zamrzne. Ne pomaže ctrl+alt+del. To nije vezano uvek za igre, ali se dešava uvek u sitacijama kada imam otvorene malo veće programe (tipa photoshop, illustrator, 3ds max, itd.).

Patriot.jpg

Stavio na AHCI,sve radi ok,sada je Health na 100 posto.Instalirao sam intel rapid,isao na setup.v11 odgovara,medjutim u device manager_u i dalje stoji microsoft drajver.Kad sam isao na uninstall,opet je dodelio microsoftov dirver.Sta da radim dalje da dobije intelov drajver ?

2.PNG
1.PNG
Zasto su ovako losi rezultati ?
AHCI na Asrock p45r2000wifi,Microsoft driver.Ne mogu nikako da instaliram Intelov.Poslednji firmware za Mushkin SSD.Windows 10 TP.

Zasto su ovako losi rezultati ?

Zato sto je verovatno ugasen write caching, zato sto je mali ssd pa se brzo "zaprlja", "popuni" memoriski prostor sa neociscenim memoriskim celijama od obrisanih podataka, zato sto je ploca sata2...
Kako god da okrenes ssd ce ti usporiti pa se ne zabaljlaj vise sa merenjem.
Samo da znas vise od oko 2% u brzini ako stavis IRST drajver.
Zar ti ipak nemas pravilno instaliran irst jer u as-ssd pise da je iaStorA-OK i zelen je ?
Cini mi se da je ms-ov drajver da bi bilo nesto drugo pisalo, ms... nesto, ne secam se vise...

Manje više sve što ti je rekao i P307.

Pa ti si gledao da je MS-ov drajver pod hard diskom! A treba gledati samo kontroler. Lepo ti piše IastorA - to je Intelov!
Neće tako mali SSD ići mnogo brže i to još na SATA2! Ali svejedno isključi write cashing i uključi write back u performance tabu u IRST-u za RAID je bar tako, a ti verovatno nećeš imati ovo:
Capture.JPG
Ali u tvojoj prvoj slici štikliraj i poslednje.

Poslednja izmena:
Hvala ljudi.Mada,ocekivao sam daleko vise od ovog SSD_a..:(

Mali SSD, SATA2, i još si SF disk testirao sa isključivo nekompresibilnim fajlovima! :smash: Nema tu šta da se dodatno očekuje, ON tačno radi kako treba!! :D
Što misliš da vičemo ljudima po celom forumu da nikako ne kupuju SSD manji od 120, a poželjno sa današnjim cenama i ne manji od 256GB?! Još kad bi neko slušao/čitao, ne bi se toliko iznenadili nakon kupovine... :rtfm:

Ako hoćeš testiraj u CDM-u opet, ali izaberi 0fill ili 1fill umesto podrazumevanog. ;)

Mali SSD, SATA2, i još si SF disk testirao sa isključivo nekompresibilnim fajlovima! :smash: Nema tu šta da se dodatno očekuje, ON tačno radi kako treba!! :D
Što misliš da vičemo ljudima po celom forumu da nikako ne kupuju SSD manji od 120, a poželjno sa današnjim cenama i ne manji od 256GB?! Još kad bi neko slušao/čitao, ne bi se toliko iznenadili nakon kupovine... :rtfm:
Slazem se.

Momci, treba mi mala pomoć u tumačenju podataka za SSD Crucial M4 128GB

Mašina je iz profila ali je SSD priključen na PCI-E SATA 3 kartiucu.

Ima li neko ideju zašto je Health ovoliko opao?
Zašto su rezultati loši? Pokušavam da nađem screenshot kada sam instalirao SSD pre dve godine i bilo je mnogo bolje?
Da li treba da se nešto posebno brinem?
Da li je ovo razlog za reklamaciju?
Da li je možda razlog popunjenost?

Unapred hvala na odgovorima.

Komso ja se ne bih brinuo (mnogo, mozes eventualno samo malkice, malkice), tim pre sto Sentinel i nije nesto "najprecizniji" u merenju zdravlja ssd-ova, on hoce i potpuno novom ssd-u da skine 2% zdravlja samo tako...
Ako je ssd "pun k'o sipak" probaj malo da ga ispraznis, daj mu 20-25% praznog prostora "da dise"...

Ja nikako ne mogu da dobijem Intelove Drajvere za ovaj moj ssd.Instaliran je intel rapid storage,ali i dalje ima microsoftov drajver.
Kako idem na uninstall,i idem na manual install driver,navedem do lokacije gde su drajveri,ali i dalje nece.Sta mi je ciniti ?
Prva Slika.PNG

Druga Slika.PNG

Čekaj ti ozbiljno opet pitaš isto? A dao sam ti odgovor gore u postu #48 još pre 5 meseci?! :d

:D

Sorry,ali i dalje imam microsoft drajvere.

Daj sliku device manager-a pod controler ili tebi verovatno IDE ATA... nešto.

Nije,u biosu je AHCI.Ne znam zasto nece da instalira intelov driver.Evo sada sam podigao svez sistem.64 bita.Samo je ahci ukljucen.Koji Irst da skinem za Maximus Formulu I za 775 ?Mozda sam ja instalirao verziju koja nije podrzana..?

Nazad
Vrh Dno