Šta je novo?

SSD trenutna ponuda

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Ogromna tema, nisam mogao sve da čitam a i ne razumem se. ;) Želim da kupim SSD od ~250GB za prenosni računar na kojem bi se nalazio i OS i programi i podaci -- sve. Dobio sam ovu ponudu, šta da izaberem (da ne kopam danima forume, a opet, da ne dobijem standardni odgovor - Evo 840)? ;) Inače, ploča mi je SATA2.

KINGSTON 240GB SSDNow V300 SATA3 2,5" SV300S37A/240G - 90 eur
ADATA 256GB Premier SP610 SATA3 2,5" ASP610SS3-256GM-C - 91 eur
HyperX 240GB FURY SATA3 2,5" SHFS37A/240G - 92 eur
CRUCIAL 240GB M500 SATA3 2,5" CT240M500SSD1 - 98 eur
SAMSUNG 250GB 840 EVO SATA3 2,5" MZ-7TE250BW - 102 eur
ADATA 256GB XPG SX900 SATA3 2,5" ASX900S3-256GM-C - 105 eur
CRUCIAL 256GB MX100 SATA3 2,5" CT256MX100SSD1 - 105 eur

Hvala! :wave:

Ja kupujem B85 miniITX ploču (nisam ni zagledao druge), na njoj imam mSATA konektor. Jedan PCIe x16 (3.0) i jedan mini-PCIe za WiFi karticu i to je to od PCI. SATA Express -- none, Dual SATA Express -- zero! ;)

P3600 - Intelovi SSD?

Pa pogledaj link sve ti piše.. Što tako mini ploču?

^ Izvini, nisam video link. Koristim Benchmark Blue temu na kojoj često promašim linkove jer se ne prepoznaju. Sad čitam review za SSD DC P3700.

MiniITX jer nemam šta u nju da bocnem a voleo bih i malo kućište. ;) Ne znam šta bih (za sebe) dobio izborom drugog čipseta ili veličine ploče.

microATX?

Ima baš svašta u toj veličini, a ipak ima po još 1-2 slota više itd, skoro ko ATX koji često ima previše (osim za CF ili SLI ljubitelje)...

Poželiš još jedan LAN, bolji WiFi, SSD, mnogo bolje OC opcije... Bar imaš opciju, a i dalje je mala i staje u manja kućišta. I moja je mATX.

Što pitaš kad si i sam stavio poređenje!
Vidiš koliko je sporiji, dosta stariji model, je i on OK, ali ipak ne verujem da ga dobijaš za 50€ ili manje pa da kažeš hajde..

Druga priča, manja razlika SF je sa Toshiba Toggle NANDom kao i moji...

Rezervisao sam poslednji MX100 256GB u Em**-u za 104€. Kao i prošli put, ima da plane sve za dva dana. Kao da je 'lebac za 3 din. ;) Cene iste kao kod "mađara" minus vaučer (2k din) u mom slučaju.

Jedino što je kod nas garancija 2 god, a u Mađaskoj 5 god za isti model! S obrzirom na uslove kako se garancija preko "mađara" može ostvariti (situacija: nestane posrednik, ostanem sam sa računom i garancijom ostvarivom u Mađarskoj, ali važi duže vremena), možda bolje 2 god u SRB -- ili ne, šta vi misliste?

Evo cena i trajanja garancije kod "mađara":
HyperX 240GB FURY SATA3 2,5" SHFS37A/240G - 92 eur (3 godine)
SAMSUNG 250GB 840 EVO SATA3 2,5" MZ-7TE250BW - 102 eur (3 godine)
CRUCIAL 256GB MX100 SATA3 2,5" CT256MX100SSD1 - 105 eur (5 godina)

Usput, fali li nešto Kinstonu sa gornje liste? Ovde na testu vidim da je tet-a-tet sa MX100: http://www.ssdreview.com/review/com...cial-mx100-256gb-25-inch-mu01/conclusion.html

(SSD ću staviti u notebook koji je SATA2, da li je moguće da zbog toga nikakve razlike iz svih ovih testova neću osetiti?)

Samo jedno zapažanje, EVO modeli se ne bi trebali spominjati čak ni u cenovnim i garancijskim komparacijama.
U suštini još se nije našao čitav primerak, osim par korisnika koji napamet pričaju i ne žele da premere rezultate, ili su interesno uključeni u celu priču.
Koristili ili ne koristili EVO ćelije će praktično ugasiti zapis, niko ne zna šta se tačno događa.

EVO nije najgori izbor već se ne može ni računati da postoji kao opcija. Gore od EVO-a ne postoji.

Rezervisao sam poslednji MX100 256GB u Em**-u za 104€. Kao i prošli put, ima da plane sve za dva dana. Kao da je 'lebac za 3 din. ;) Cene iste kao kod "mađara" minus vaučer (2k din) u mom slučaju.

Jedino što je kod nas garancija 2 god, a u Mađaskoj 5 god za isti model! S obrzirom na uslove kako se garancija preko "mađara" može ostvariti (situacija: nestane posrednik, ostanem sam sa računom i garancijom ostvarivom u Mađarskoj, ali važi duže vremena), možda bolje 2 god u SRB -- ili ne, šta vi misliste?

Evo cena i trajanja garancije kod "mađara":
HyperX 240GB FURY SATA3 2,5" SHFS37A/240G - 92 eur (3 godine)
SAMSUNG 250GB 840 EVO SATA3 2,5" MZ-7TE250BW - 102 eur (3 godine)
CRUCIAL 256GB MX100 SATA3 2,5" CT256MX100SSD1 - 105 eur (5 godina)

Usput, fali li nešto Kinstonu sa gornje liste? Ovde na testu vidim da je tet-a-tet sa MX100: http://www.ssdreview.com/review/com...cial-mx100-256gb-25-inch-mu01/conclusion.html

(SSD ću staviti u notebook koji je SATA2, da li je moguće da zbog toga nikakve razlike iz svih ovih testova neću osetiti?)

Kakvu si nauku napravio oko kupovine jednog obicnog ssd-a!!?? nema razlika na bilo koji kontroler da ga okacis, sata 2-3-500... sve je to u realnom radu isto a testovi i statistika su za geekolikebudale koji veruju u to. Dakle, kupis najeftiniji i pevas. A to cimanje oko garancije!? *** ko da kupujes portabl nuklearni reaktor pa je bitno da ako procuri radioaktivno gorivo... Zamlacujete se nebitnim stvarima u zivotu, garancija je vuna a zna se kako se dobija vuna od ovaca... shisanjem.. pa polako...
Dakle, rezime - najeftiniji i pevaj, garancija je relativna stvar, radice svaki dobro i to duuuugi niz godina...

Kakvu si nauku napravio oko kupovine jednog obicnog ssd-a!!?? nema razlika na bilo koji kontroler da ga okacis, sata 2-3-500... sve je to u realnom radu isto a testovi i statistika su za geekolikebudale koji veruju u to. Dakle, kupis najeftiniji i pevas. A to cimanje oko garancije!? *** ko da kupujes portabl nuklearni reaktor pa je bitno da ako procuri radioaktivno gorivo... Zamlacujete se nebitnim stvarima u zivotu, garancija je vuna a zna se kako se dobija vuna od ovaca... shisanjem.. pa polako...
Dakle, rezime - najeftiniji i pevaj, garancija je relativna stvar, radice svaki dobro i to duuuugi niz godina...
Eee da si video tek nauku oko rama ne bi verovao :-D :-D :-D
salim se, ne shvataj me pogresno owim :)

^ Haha, sada ću da zaćutim, nemam odgovarajući smajli da to pokažem. ,)

Ako bi važilo "kupi najjeftiniji, sve je to isto, garancija nebitna" -- kome bi se prodavali premium proizvodi, a korisnici upravo takvih su ovde na forumu, zar ne? ;)

Daleko su te cene i modeli od premium... A i oni ramovi...
A ako cemo o korisnicima foruma i premium proizvodima, ja mislim da ih je vrlo malo, ovde ljudi obicno idu na budzet varijante...

Ako ti je vazno da ustedis 15ak evra, kupi Fury od madjara, a ako nije kupi MX100 kod nas, i to je to. Mislim da je prakticno nemoguce da se u skorije vreme desi nesto na tom trzistu zbog cega bi mogao da se ozbiljno pokajes zbog izbora koji si napravio, tako da nema ni potrebe da dalje razbijas glavu time.

Sto se garancije tice, ona vredi onoliko kolike su sanse da se uredjaj pokvari u potpunosti. Jednostavna pesimisticna racunica bi bila da ako je sansa da SSD umre posle dve godine (ali pre isteka madjarske garancije) oko 10%, vrednost garancije je vrednost za koju bi mogao da kupis takav polovan ali ispravan SSD u tom trenutku * 0.1 (tj. bilo bi oko 0.11 ako cemo da teramo mak na konac, zbog sanse na kvarove i tog polovnog kasnije, ali nije ni bitno jer je ovo ionako pesimisticna racunica iz vise razloga)

Ljudi se loze na te garancije iz emotivnih razloga, a ne iz prakticnih. Slicno kao i kod osiguranja stvari koje lako mogu i sami da nadoknade.

Realna vrednost garancije nije ni izbliza velika koliko ljudi vole da isticu.

Poslednja izmena:
^ Haha, sada ću d
a zaćutim, nemam odgovarajući smajli da to pokažem. ,)

Ako bi važilo "kupi najjeftiniji, sve je to isto, garancija nebitna" -- kome bi se prodavali premium proizvodi, a korisnici upravo takvih su ovde na forumu, zar ne? ;)

Vidi se da dolazis iz sobe sa mobilnim seksualnim pomagalima, jer verovanje u premium modele/brendove je ravno verovanju u deda Mraza! Marketing laz kad se ponovi 100x i lajkuje/retweetuje lako postaje istina.
Razlike u performansama u realnom radu nema a ovce su za sisanje!
Prijatno!

^ Hvala na komentaru u vezi sa garancijom. Moram ipak da kažem: puno znači ako u garantnom roku uređaj otkaže i možeš da ga zameniš i dobiješ sasvim novi, isti ili tad aktuelni model. Meni su dva WD HDD-a u 3-godišnjoj garanciji crkla i u oba slučaja sam od distributera u SRB dobio sasvim novi isti, tj. noviji model i onda na njega opet garanciju. Posebno 5 godina garancije -- zvuči sjajno.

Druga stvar su problemi u vezi sa ostvarivanjem garancije: recimo, kada servis utvrdi da je do "pada" uređaja ili "kvašenja", tj. želi da nađe razlog da ne izda novi uređaj. Do sada nisam imao problema sa ostvarivanjem garancije, dok u temi o servisu mobilnih telefona u SRB ovde na forumu čitam kako su mnogi korisnici obespravljeni i u nemogućnosti da ostvare svoja garantna prava kroz smicalice servisa (tačno se zna kojih). Takođe, tu je i problem sa kupovinom bilo čega od "mađara". To je kupovina od nekoga ko često ide u veće nabavke u Mađarsku i prodaje po boljim cenama i uz svoju robu daje garanciju iz Mađarske koja u retkim slučajevima važi u SRB (recimo, LG televizori). Korisnik dobije garatni list, ali po pravilu ne dobije fiskalni račun (ostaje dok "mađara", jer je na njemu sve što je kupio), a bez fiskalnog kupac ne može sam da ostvari garanciju; dakle, upućen je na "mađara" koju mu je prodao. (Ne znam da li je kopija fiskalnog verodostojna za neku, eventualnu, samostalnu zamenu.) Kako su to fizička lica, taj čovek može da nestane, prestane to da radi, promeni telefon i -- ćao! Teško ili nemoguće tada doći do garancije. Sve to je na reč. Tako sam kupio TV (stvarno mnogo povoljnije) i mobilni i u oba slučaja "mađari" su mi dali svoje LK i telefone, i rekli da samo preko njih mogu da ostvarim garanciju (nisam dobio fiskalni, a garantni list nije bio overen). A gde će oni biti za 2 ili 3 ili 5 godina -- ko zna? Rizik koji sam prihvatio zarad niže cene.

Nisam razumeo zašto je šansa da SSD umre posle isteka garancije baš 10%. Koja je šansa da se uređaj pokvari? Za tako nešto odem na NewEgg i vidim koliko je ljudi tražilo RMA (refund ili replacement) i da su naveli da im je uređaj crko i posle kog vremena. Pre mesec dana kupio sam WD Blue 2,5" interni HDD (garancija 2 god) i onda poludeo kad sam video da samo malo skuplji WD Black ima garanciju 5 godina (kod nas)! HDD sam kupio jer mi je prethodni u laptopu crkao (kupljen 2011, garancija 3 god, umro odmah posle isteka garancije).

Za kraj, MX100 kod Mađara ima 5 god garancije, kod nas 2. Fury je baš nov SSD. Nemam pojma šta ću, evo -- neću EVO zbog problema (to sam tražio kao savet, da izbegnem problematičan model), al' moram brzo da odlučim jer sam već rezervisao poslednji MX100 u Em**-u za 1. okt. za svaki slučaj. ;)

Vidi se da dolazis iz sobe sa mobilnim seksualnim pomagalima
Mighty Marti, drž' se Jave!

I kad dobiješ taj poslednji MX100 DOA, šta onda? :) Bolje da si uzeo Mushkina koji provereno radi, a ima i garanciju i samo 1.5TB upisa. :p

10% sam izmislio kao pesimisticnu procenu. Nemam podatak o tome koliko ih se kvari od ulaska u trecu do kraja pete godine, ali mi je potpuno besmisleno da bude 10+%, jer mislim da im u takvom slucaju nikada ne bi ni palo na pamet da daju petogodisnju garanciju. Prosto bi bilo previse skupo.

^ Kapiram. Šta misliš o problemima u ostvarivanju garancije koje sam gore naveo. Kraća garancija u SRB vs. druža garancija preko HU? Makar i za tu, kakvu-takvu garanciju, koja nekad funkcioniše i znači (nije sve vuna i prazna priča). ;)

Owime sine, kupovina ssd-a nije rocket science iako je tvoj mobilni um to tako projektovao. Savete si odavno sve dobio samo cini mi se da ne umes da slusas.
Citati rivjue razmazenih, polu*****nih amera na Neweggu i Amazonu je svojevrsna vrsta quasiintelektualnog mazohizma bez premca! Verovati istim i upravljati svoje misljenje po tome je tragicna greska, spoj mladosti, neiskustva i malog broja sati provedenih napolju! Verbala logoreja i masturbacija o ostvarivanju garancije je zaista zanimljiva sa stanovista jedne druge, medicinske nauke, nema veze sa kupovinom ssd-a...
Ej 4 strane foruma o banalnoj stvari, covek kaci ssd na sata 2 port!!! Pa nije ni cudo sto je ovaj forum otisao u penis!

Poslednja izmena:
5 godina pitanje da li ce izdrzati i vece firme koje regularno prodaju opremu ovde, a kamoli neki lik koji sada prodaje robu iz Madjarske. Taj moze da se preseli na Tajland do tada, a sam da nosis da reklamiras kosta skoro kao ssd. Ako kupujes MX100, kupio bih ovde, a ako hoces Fury, onda moze i iz Madjarske.

Ali ja da kupujem sada ~250GB ssd, kupio bih MX100 ovde za tih 12.200 dinara i kapirao bih da je to najlaksa odluka ikad.

Vrh Dno