Šta je novo?

SSD trenutna ponuda

owim

Slavan
Učlanjen(a)
03.03.2011
Poena
395
Ogromna tema, nisam mogao sve da čitam a i ne razumem se. ;) Želim da kupim SSD od ~250GB za prenosni računar na kojem bi se nalazio i OS i programi i podaci -- sve. Dobio sam ovu ponudu, šta da izaberem (da ne kopam danima forume, a opet, da ne dobijem standardni odgovor - Evo 840)? ;) Inače, ploča mi je SATA2.

KINGSTON 240GB SSDNow V300 SATA3 2,5" SV300S37A/240G - 90 eur
ADATA 256GB Premier SP610 SATA3 2,5" ASP610SS3-256GM-C - 91 eur
HyperX 240GB FURY SATA3 2,5" SHFS37A/240G - 92 eur
CRUCIAL 240GB M500 SATA3 2,5" CT240M500SSD1 - 98 eur
SAMSUNG 250GB 840 EVO SATA3 2,5" MZ-7TE250BW - 102 eur
ADATA 256GB XPG SX900 SATA3 2,5" ASX900S3-256GM-C - 105 eur
CRUCIAL 256GB MX100 SATA3 2,5" CT256MX100SSD1 - 105 eur

Hvala! :wave:

CRUCIAL 256GB MX100 od navedenih, druga opcija HyperX 240GB.
A idealno CRUCIAL M550..

^ M550 nije na listi. Cruical bolji od Evo 840 -- to nisam ocekivao. ;)

Smem li da pitam sto si napravio ovaj izbor i sto nisi predlozio najjeftiniju varijantu, jer imam SATA2 plocu?:) Hvala!

Poslednja izmena:
Najjeftiniji (V300) je navodno namerno osakacen firmwareom u svim verzijama posle 505.

A ove razlike u ceni svakako i nisu dovoljno velike da bi se uopste sekirao da si neki preplatio. Pa taman i na Sata2.

Nema veze jel SATA2 ili 3, nije sve u sekvencijalnim brzinama (skoro pa nije uopšte), ali 4K vrednosti jesu veoma kao i tip kontrolera i NAND-a pa i sam FW! ;)

Mogao bi kao stariji clan da malo cenis vreme drugih ^^

Crucial ili Samsung iz te liste - sta god da uzmes, svejedno je, svi su dobri. Idi na najjeftiniji.

Samsung 840EVO

Najjeftiniji (V300) je navodno namerno osakacen firmwareom u svim verzijama posle 505.
Drugim rečima, V300 bi trebalo izbeći?

4K vrednosti jesu veoma kao i tip kontrolera i NAND-a pa i sam FW! ;)
Šta si ovim konkretno hteo da mi kažeš vezano za model? o_O Ne razumem se u NAND ni NOR, ni u aktuelne verzije FW kao i da li njima nešto može da se popravi. :smash:
Mogu li da znam koji SSD ima tvoj glas i zašto? ;)

Do sada je ovo top lista:
1. CRUCIAL 256GB MX100
2. HyperX 240GB

Crucial MX100 256GB.

Šta si ovim konkretno hteo da mi kažeš vezano za model? o_O Ne razumem se u NAND ni NOR, ni u aktuelne verzije FW kao i da li njima nešto može da se popravi. :smash:
Mogu li da znam koji SSD ima tvoj glas i zašto? ;)

Do sada je ovo top lista:
1. CRUCIAL 256GB MX100
2. HyperX 240GB

E pa to traži već poveliko objašnjenje, za 4K (male fajlove koje najsporije čita/piše) kojih ima najviše u OS-u i programima, tip kontrolera i koliko kanala ima kakve su mu performanse.... Kao i o ta dva SSD-a, ima posebne teme. Savetujem te da ih pogledaš ako te zanima da se upoznaš sa svim tim, već je naširoko pisano.

Pozz' ;)

Pitao sam prodavca ("mađar") koji SSD ima najdužu garanciju i evo šta mi je odgovorio:

Najdužu garanciju ima najnoviji model Samsung 850 model od 250GB...10 godina garancije,ali mislim da je to besmisleno... za 10 godina ce biti ko zna koji standard u upotrebi...

Svakako sa Samsungom 840 EVO modelom nećeš pogrešiti, veoma su pouzdani, uglavnom svi uzimaju taj model i nijedan se nije kvario...

E sad, u prosloj recenici totalna glupa izjava...kvario!!!

SSD ne može da se pokvari... ili radi ili ne radi...jer nema pokternih delova kao kod HDD pa da vremenom glava propadne ili se stvore bad sektori...
Kod SSD je u pitanju flash memorija...kao kod USB flash stick-ova...
Životni vek mu je ograničen brojem upisa/čitanja... što uz neku standardnu kućnu upotrebu treba bez problema da traje 10 godina...ili čak i više...

Garancija je inostrana (Madjarska) iz prodavnice u kojoj se kupuje proizvod. Dobijaš original, potpisan, pečatiran, sa serijskim brojem proizvoda. Ako nešto krene po zlu, vraćaš meni pa ja nosim nazad u prodavnicu i započinjem proces reklamacije/garancije koji je u suštini isti kao i kod nas. Ionako sam kod njih 1-2 puta nedeljno zbog prirode posla pa nema potrebe da se kupac sa time zamara...
Trajanje zavisi od vrste komponente koja se reklamira... recimo od 7 do cak 40 dana

za 4K (male fajlove koje najsporije čita/piše) kojih ima najviše u OS-u i programima, tip kontrolera i koliko kanala ima kakve su mu performanse....
Hvala na objašnjenu. Stoga mi predlažeš model CRUCIAL M550? ;)

Poslednja izmena:
Životni vek mu je ograničen brojem upisa/čitanja... što uz neku standardnu kućnu upotrebu treba bez problema da traje 10 godina...ili čak i više...
Ograničen mu je i kontrolerom, ako crkne džabe mu mali broj upisa. "SSD ne može da se pokvari" LOL, onda su svi kojima se to desilo zapravo umislili.

Samsung 850 je ustvari 850PRO i taj je vrhunski, i nije glupost 10 god. već govori o njegovom kvalitetu! Taj je bolji izbor i od M550. ;)
LOL, da "SSD ne može da se pokvari" LOL! :d Oim kontrolera može i NAND da krepa, može samo neka ćelija naravno i to je potpuno normalno da se desi vremenom...

Pazi ja sam prvi savetovao EVO, ali uvek sa oprezom znajući kako radi i kako za keš koristi svoj TLC kao SLC, što me nije oduševilo ni kad je izašao, a sada znam i zašto.. :p

Poslednja izmena od urednika:
Evo apdejta od mog prodavca vezano za garancije, kao i cene modela koje nisu dati na početku a ovde su preporučene:

Garancija za navedene SSD-ove:
HyperX 240GB FURY SATA3 2,5" SHFS37A/240G - 92 eur (3 godine)
SAMSUNG 250GB 840 EVO SATA3 2,5" MZ-7TE250BW - 102 eur (3 godine)
CRUCIAL 256GB MX100 SATA3 2,5" CT256MX100SSD1 - 105 eur (5 godina)

Cena za SSD-ove spomenute u temi (ne bih iz uzimao, skuplji su):
SAMSUNG 256GB 840 PRO SATA3 2,5" MZ-7PD256BW - 156 eur
CRUCIAL 256GB M550 SATA3 2,5" CT256M550SSD1 - 127 eur

Da li i vam izgleda da je "pobednik" CRUCIAL 256GB MX100 zbog 5 god garancije, ako je već sve "skoro pa isto" i "neću osetiti razliku"? :)

U tom cenovnom rangu da, + ima najveći kapacitet..

Spor, tej su GT i GS brži, zato je jeftin.
Zaboravi sve dalje i uzmi MX100... ;)

^ U pravu si, CRUCIAL 256GB MX100 je i kod nas 105€ (potpuno ista cena)! Nisam gledao za njega, već za Evo 840 250GB koji je ipak jeftiniji kod "mađara". Hvala!

Usput:
The desktop SSD market is moving from SATA to PCIe next year, but you’ll still have SATA ports on your next computer.

With today’s SSDs, you’ll get the best speeds from 512GB drives. Smaller drives have slower write speeds, roughly scaling with the number of NAND modules on board.

The Crucial MX100 comes in three capacities: 128GB, 256GB, and 512GB, with 8, 16, and 32 dies respectively. They all have similar sequential read speeds of 550 MB/s, which is about as much as the 6Gbps SATA interface can handle. But their sequential write speeds are dramatically different. The 128GB is rated for 150 MB/s writes, the 256GB can hit 330 MB/s, and the 512GB hits 500 MB/s sequential writes. You can see the benefits of parallelization—more NAND modules equal faster writes.

Znamo to znamo, ja odavno to čekam, a sada ima i SATAexpres...

^ Crucial M550 je skuplji od MX100, bilo kao običan SSD ili u mSATA verziji. Znam, koristio si ga radi poređenja brzine. Uzeo bih običan 2,5" MX100 -- taj je najjeftiniji, ista cena kod nas kao kod "mađara".

Znamo to znamo, ja odavno to čekam, a sada ima i SATAexpres...
Ali još uvek svega toga nema i ne može da se kupi ploča koja u tom pogledu future-proof, zar ne (sem možda za velike pare)? (Pitam jer upravo poručujem ploču.)

Svaka ploča ima PCIe i to 3.0 od Z77, a nove Z97 (i neke Z87) M.2, i naravno X99 imaju i dual SATA Express (te su jeftine, a proc i mem sitnica! :p)

Na ovo mislim, a još kad se pojave P3600 i P3500... :banana::banana::whip:

Nazad
Vrh Dno