Šta je novo?

SSD Stackup

E vidiš... tu grešiš. Profesionalac, neobičan korisnik ili kako god već, koristi laptop jer mu omogućava mobilnost u svakom trenutku, a da li je to lap od 400e, 1000e ili netbook zavisi od njegovih potreba. A tom istom profesionalcu lap nikako neće biti zamena za workstation ili desktop računar, i ja prosto ne mogu da zamislim da neko tegli sa sobom lap sa 17" ekranom težine 3 ili više kg po ceo dan ili da jedan dizajner blene u 17" ekran dok sedi kod kuće, jer mu lap od 1000e glumi workstation. :S:

Workstation laptop nije neka desktop replacement igračka sa subwooferom pored baterije i 17" ekranom.

Lenovo ThinkPad, Dell Precision Mobile Workstations, HP Mobile Workstations, Apple MacBook Pro... To su workstation laptops.

Workstation laptop nije neka desktop replacement igračka sa subwooferom pored baterije i 17" ekranom.

Lenovo ThinkPad, Dell Precision Mobile Workstations, HP Mobile Workstations, Apple MacBook Pro... To su workstation laptops.

:D :D
Pa nisam ni mislio da je tako... Znam šta je thinkpad i šta je macbook pro prilično dobro.

Pozdrav

Ma QL i ja sam srecan sa 4x X25-E, ali to ne znaci da mislim da vrede razlike u ceni zbog razlike u brzini.

Uskoro cemo nadam se imati i SSD od 2TB za storage ispod 200e, ali za sada - jos nije vreme za SSD za vecinu korisnika. Intel to zna - kolicine X25 koje pravi su jako male kad se uporede sa mehanickim diskovima bilo kog nivoa.

Zasto bi moje iskustvo bilo negativno, znam dosta njih sa SSD koji su veoma strucni da donesu obajketivnu presudu i oni su presretni sa SSD-om (intel v2)

Sad se vratite u sadasnjost.. pitanje je DANAS: SSD, VRaptor, nesto trece ili let it run.

Prvo i prvo, na WD sajtu VRaptor se nalazi u delu "Enterprise Drives", da li ti to zvuči kao nešto pravljeno za običnog korisnika? ;)

Ko ima para SSD, ko nema para WD Black (ili nešto u tom cenovnom rangu).

SSD je pravljen za običnog korisnika, ali je trenutno skup jer je u pitanju nova tehnologija. Tvoja tvrdnja da SSD nije za običnog korisnika je ista kao npr. tvrdnja da i5 nije za običnog korisnika jer trenutno košta koliko košta.

SSD - i7 Extreme
VRaptor - i7-920

Eto kako stoji paralela sa proceosrima...

Brzinska razlika izmedju VRaptora i WD Black je VELIKA. To se ne samo primeti/oseti, vec i stopericom izmeri.
Za VRaptor vs. SSD, stvarno treba stoperica da se primeti razlika.. kazem ti, ja sigurno vishe radim nego prosecan korisnik, i workstation korisnik - pa ne primetim razliku... zasto sam kupio SSD? Mislio sam da je primetno brzi i zato sto sam imao 8x SAS diskova, sto vec nije tiho ;) (jedan mi nije problem, graficka se vishe cuje - ali 8x njih... to je vec druga prica, i tu nema diskusije mnogo).

Ne kazem da SSD nema trenutno trziste, ali prosto - ne vredi jos uvek.

Spremi mnogo kokica i kokakole :d

Mislim da nije to bas tako daleko, kada ssd postane standardna opcija za sistemski disk nece ni PCI-E varijanta jos dugo. To sto su sada objavljeni samo skupi modeli sa velikim kapacitetom ne znaci da se nece pojaviti i pristupacniji

sto si se zabunio za PCI-e, sata 3 je tu iza coska vec :)

Bice dobro ako bude postojao izbor pa k'o bude zeleo uzme sata 3 varijantu a postoji i PCI-e alternativa u istoj klasi... A nije ni lose imati 2 kabla manje u kucistu :p

I karticu više? :trust:

Kingstone V-Series od 64GB ima da se uzme za ~110€ kod nas. Kažu da taj njegov toshiba chip zapravo predstavlja onaj nesrećni Jmicron, samo je zbog lošeg glasa remarkiran.
To je cena koju bih dao za sistemski disk. Kapacitet mi je dovoljan. Samo još da je Intel :d

Samo da ne prođu ko blurej, toliko para je sprca*o u razvoj a sad niko živ ne kupuje taj shit :d

V serija
.....This Toshiba controller is based off the JMicron JMF602 controller. Many enthusiasts might be thinking about the stutter issue associated with this specific controller, but Kingston claims to have solved it with new and improved firmware.

V+
This drive is based on MLC, but has a second generation Samsung RBB controller. A point to note is that this controller is infamous for not being particularly fond of random writes after the drive is used for some period of time.

Hvala PJ.

Dakle razlika je u kontroleru. Da li ima negde test jedan vs drugi? Malo je nezgodno za googlanje jer se razlikuju samo u tome + i -, pa ne uspevam ništa da pronađem.

Da obnovimo malo temu s obzirom na vest....

Micron je izradio SSD disk za notebook i desktop računare koji mogu čitati do 355MB/s i pisati do 215MB/s.

Novi RealSSD C300 drajv koristi novo SATA 6Gbit/s sučelje umjesto standardnog SATA 3Gb/s. Micron kaže da će sa podrškom za sljedeću generaciju brzih sušelja mogli poboljšati prodaju SSD-ova. Native podrška za ovakve brzina znači da je brzina prijenosa podataka između diska i računara sada dva puta brža od prethodnog sučelja.

Novi C300 SSD koristi Micronov 34nm multi-level cell (MLC) NAND flash memoriju, koja podržava ONFI 2.1 standard kako bi osigurala NAND perfromanse. To znači da može raditi sa novim SATA 6Gb/s sučeljem.

Micron je obećao da će RealSSD C300 SSD biti dostupan u 1.8 inčnim i 2.5 inčnim verzijama gdje oba drajva podržavaju kapacitete od 128 i 256GB. Očekuju početak proizvodnje u prvom kvartalu 2010 a iako cijene nisu još poznate, mi bi vam savjetovali da već uzmete hipoteku na kuću.

Obratite paznju na boldirani deo :)

izvor - http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=11610&Itemid=1

Isto to danas bilo u mikro vestima.
Imo samo i jedino pad cena može poboljšati prodaju, ostalo je samo zavaravanje....

Kingstone V-Series od 64GB ima da se uzme za ~110€ kod nas. Kažu da taj njegov toshiba chip zapravo predstavlja onaj nesrećni Jmicron, samo je zbog lošeg glasa remarkiran.
To je cena koju bih dao za sistemski disk. Kapacitet mi je dovoljan. Samo još da je Intel :d

Nije bas - jeste baziran na J-Micron-u ali ima 4x veci kes i dosta unapredjen fw i ne pati od problema prve generacije (kocenje). Cak nosi i naziv Toshiba da bi ga ljudi razlikovali.

Kingston's SSD V Series uses the J-Micron controller. Kingston's engineers have worked closely with Toshiba and J-Micron counterparts over the past 6 months to ensure the drive is stable and ready to bring to market. The controller has gone through several firmware changes and exhaustive testing. We have resolved the lag and stuttering issues that occurred with earlier solid-state drives using this particular controller. Our tests show that Kingston's SSD V Series is stable and has the quality that our customers continue to expect from our products.

Iskustva sa njim (za svoju cenovnu klasu) su odlicna sto mozes da pogledas i na:
http://www.newegg.com/Product/Produ...m_re=kingston_64GB_SSD-_-20-139-006-_-Product

Sasvim je dovoljno da iskljucis last access date u NTFSu (sto se inace preporucuje za sve SSDove) kako ne bi pri SVAKOM citanju SVAKOG fajla i upisivao 4KB.

u cmd prompt-u:
Kod:
fsutil behavior set disablelastaccess 1

Sa cena/korist/brzina Kingston V SSDNow je dobro resenje za notebook

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno