Šta je novo?

SSD posle nekoliko meseci koriscenja...

Moji rezultati se ne slazu sa Anand-om. C300 256GB je na SATA3 bez problema izvlacio >200MB/s random 4K write i random 4K read. Mislim da po pitanju citanja trenutno nema konkurencije.
Po pitanju pisanja je vec pitanje situacije. SF nije dobar za random-data random upise i primeno je sporiji. IOMeter ne vredi za testiranje pisanja na SF posto su mu podaci jako kompresibilni i maltene se dobija ne seq. speed nego compression speed.
Sa druge strane doduse, ta kompresija je po meni odlicna stvar za SSD, jer enormno moze da produzi zivot SSD-a, a nema primetnih losih strana po pitanju performansi (SAMA kompresija znaci ne usporava, bar ne primetno, sasvim je drugo koliko sam NAND i kontroler mogu da pisu brzo raw random upise).

Za pisanje se ne bih slozio da nije bitno kolika je brzina (objasnicu kasnije), ali islim da izmedju SF i Micron kontrolera nema bitne razlike za obicne korisnike, tako da treba da se gleda cena ipak. Eventualno ako su slicne cene ici na SF bash zbog duzeg trajanja NAND-a zbog kompresije. (mislim da Crucial ne koristi Micron eMLC NAND sa 6x izdrzljivoscu, gde bi bila drugacija situacija ;))

Elem, sto se brzine pisanja tice... ja sam do skora radio na desktopu (C2Q @ 2.4G, 4GB) sa X25-E diskovima (4 komada, inace 2 crkla :D). X25-M i C300 sam koristio kao storage diskove.
Sada sam u Koreji, radim na laptopu (i7-740M, 8GB, ICH9 kontroler, znaci dobar za SSD-ove sigurno). HDD sam zamenio sa X25-M, posto bi X25-E bio extremno mali za jedini disk u laptopu. C300 su mi tu za storage, poneo sam ISO instalacije, muzu i jos nesto sto mi treba ovde ;)
Iskreno meni je primetno sporiji laptop :( Odziv nije isti kao na desktopu. X25-M ima odlican random write od 50MB/s, limitiran seq. od 100MB/s. TO je jedina bitna razlika sa X25-E - citanje je isto. Ali ipak nije isto.

Nisam znao za to... Mada nesto se tu meni cudno desava sto se nikako ne slaze :( Btw jel mogu ja da koristim taj ssd tb?! A ovo za 94% mi nije jasno; od prvog dana i prvog pokretanja crystal infoa tako stoji!!!
Inace desilo mi se za 10ak dana da mi komp zapuca 3 puta; ne daje znake zivota :(

46 sec je predugo vreme dizanja.
Pravo da ti kazem, instalitaj ga i probaj , nemam pojma. Meni jako lepo radi na Kingstonu 2-generacije, koga sam flesnuo Intelovim firmware-om.

Prebaci ga na ide mode ( bios+ onaj parametar sa 0 na 1 u registry ).
Vidi koliko ce tada da ti bootuje. Mislim nije cela prica u bootu, ali moze da ime neke smernice.
Naravno, pre toga uradi beckup diska iz Windowsowog backup utility-ja.
Control panel/backup...

Javi.

NE znam sto pise 46 sec; siguran sam da krace traje! I sta su mi ti errori silni?!
A ovo za prebacivanje iz ahci u ide mi bas nije jasno sto bi trebalo da radim; ja se ubih da namestim sve drajvere i da to radi u native sata2 rezimu, a sad treba da se vracam nazad!?

Edit: borab koliko procesa imas aktivno pri podizanju win uopste?! Ja tacno 70. Evo sad cim sam iskljucio msn i skype recimo da se startuju sa win odma jos sekund bolje vreme ucitavanja!

Poslednja izmena:
vi u srbiji imate vertex2?! ..i sve se zalite nesto kako nista ne stize do vas

NE znam sto pise 46 sec; siguran sam da krace traje! I sta su mi ti errori silni?!
A ovo za prebacivanje iz ahci u ide mi bas nije jasno sto bi trebalo da radim; ja se ubih da namestim sve drajvere i da to radi u native sata2 rezimu, a sad treba da se vracam nazad!?

Edit: borab koliko procesa imas aktivno pri podizanju win uopste?! Ja tacno 70. Evo sad cim sam iskljucio msn i skype recimo da se startuju sa win odma jos sekund bolje vreme ucitavanja!

Imam oko 51 servisa.
Sam si dao sebi odgovor. Ne diraj nista, jer je ocigledno da Msn i skype vuku povecu sekundazu.

imate onaj black viper-ov sajt, pa mozete pogasit nepotrebne servise ...imaju 3-4 varijante od safe do extreme ..jedan lik iz pg je uspio win7 x64 da svede na oko 400mb sa 4 gb rama, mada je to bas radikalno, ali moze safe za jedno 200-300mb da spusti plus manje servisa za automatsko paljenje

mnogo vala ..ja ih imam 54 i to sve sa nekim glupostima tipa utorrent, sysmetrix, fraps, tuneup koji se load na startu

Pa tako je kako je...sto je najgore kontam da svi trebaju!!
Borab msn i skype nisu nesto oduzili drasticno vreme ucitavanja; kontam da nod32 novi tu dosta problema pravi :wall:

A sto se procesa tice evo pa komentarisite...

Prilozi

• task1.jpg
    task1.jpg
    248.6 KB · Pregleda: 64
  • task2.jpg
    task2.jpg
    252.6 KB · Pregleda: 58
Trebao si sortirati po username-u.

sto ti je upaljen search indexer? ..to je jedna od stvari koje mices kod ssd-a ..a dosta ovih procesa ti nije upaljeno na startu ..cs5, firefox, nero ..pcsuite ako ti ne treba svako malo, skini ga sa startup-a i daemon pretpostavljam da ti ne treba na startup-u ..i ovih I-djavola imas masu ne znam dal startuje s njima il si ih ti ukljucio ..to je ono sto ja vidim ..a sto se tice av-a ja sam se kutarao sa dostinom nod, kaspersky, avira i dobijes te blacklist, pa ti ne daju update a avira free skida i sto treba i sto ne i na kraju makoh sve i koristim samo eset online scanner povremeno a i bitdefender ima neki beta za 60 sekundi skenira (kolko to moze biti dobro nisam siguran, cak sam sigurniji da ne moze, al i njega cesce pustim)

Za indexer sam bio ubedjen da je ugasen :) ,,,Sto se ostalog tice evo sad sam ubio neke procese i ucitavanje vindovsa se spustilo ispod 40 sec (opet puno kada se uporedi sa nekim ranijim vremenom dok je sistem bio svez; evo slike)! Ima li ko ideju usled cega mi prilikom podizanja sistema prvo sve ikone pobele i onda pocinju da se pojavljuju jedna po jedna?!

Prilozi

• Startup.jpg
    Startup.jpg
    318.7 KB · Pregleda: 34
Za indexer sam bio ubedjen da je ugasen :) ,,,Sto se ostalog tice evo sad sam ubio neke procese i ucitavanje vindovsa se spustilo ispod 40 sec (opet puno kada se uporedi sa nekim ranijim vremenom dok je sistem bio svez; evo slike)! Ima li ko ideju usled cega mi prilikom podizanja sistema prvo sve ikone pobele i onda pocinju da se pojavljuju jedna po jedna?!

Prodaj da diseblujes ove service pa vidi. Nema potrebe da ti budu na autostartu.
Imas x64 Operativni ?

Kod mene sound blaster x-fi audio dize samo dva servisa i radi kako treba.

@Proday
nVidia Driver helper service na disabled, verovatno i iTunes Helper na disabled, Malwarebytes service na disabled ili bar manual, stereo vision (vezano za nV) verovatno moze na disabled, Nokia launch probaj na manual, isto treba probati i za ovaj MS Office service.

i meni se to ponekad desi, al sam ja fleshovao moj kingston sa intel-ovim firmware-om pa koristim onaj njihov toolbox i on mi regulise sve ..ne znam dal ocz ima kakav tool

Ljudi jel mogu da vas zamolim da odradite crystal mark i okacite rezultate. Radim neko istrazivanje pa mi treba to!

Nazad
Vrh Dno