Šta je novo?

SSD posle nekoliko meseci koriscenja...

borab

Čuven
Učlanjen(a)
29.06.2000
Poena
860
Posle 4 meseca rada na Kingston ssd disku, fleshovan sa Intel firmverom, pustio sam asd bench, cisto da vidim da li mu se fitness promenio. Intel ssd toolbox redovno koristim, posle neke velike deinstalacija ( igre, programi..) i rezultati su skoro isti.

Kakvi su rezovi ostalih clanova koji imaju ssd disk.

Posle mesec dana, Intel 1.8" X-18M 80GB. Prva slika je nov disk tek instaliran windows, druga i treća su danas, pre i posle Intel SSD optimizacije.

Prilozi

• HDD.png
    HDD.png
    136.7 KB · Pregleda: 209
  • SSDPre.PNG
    SSDPre.PNG
    106 KB · Pregleda: 217
  • SSDPosle.PNG
    SSDPosle.PNG
    318.1 KB · Pregleda: 216
Auuu, da li je moguće da se napravi ovolika razlika optimizacijom? :zgran:

Nisi dobro pogledao sliku, mada priznajem da nije bila potrebna ova sa starim diskom koja mi je ostala kao poređenje razlike 'običan hard' - ssd, mrzelo me da je sečem. :S: Daklem, nema skoro nikakve razlike u performansama pre i posle optimizacije, disk sa najlošijim performansama nije SSD već obična Toshiba od 1.8".

Evo i mog kingstona,oslabio je znatno sto se tice performansi,cak na oko vidljivo,ne znam gde gresim.Instaliran je win7 64bit na njega dva puta bez erase-a znaci samo format,prvi put na desktop koji koristim za igre,a onda sam ga stavio u netbook i reinstalirao sistem i koristio za download.
Nemogu da pronadjem ni jedan program za vracanje u prvobitno stanje,svuda se spominju ocz drajvovi,inteli itd,ali nigde ovaj moj 425/s2,a ne bih da ga zakljucam ili nesto zeznem.
Taj trim koji bi trebao da spreci ovakve padove performansi ne znam ni dali radi uopste ni kako to da proverim.
Evo slike kako je to izgledalo kad sam ga kupio i kako je sad:

Prilozi

• prvitestssd.PNG
    prvitestssd.PNG
    100.8 KB · Pregleda: 128
  • ssd sad.JPG
    ssd sad.JPG
    104.8 KB · Pregleda: 139
ne znam za pre....

sad

Prilozi

• as-ssd-bench INTEL SSDSA2M080 8.30.2010 10-14-32 PM.png
    as-ssd-bench INTEL SSDSA2M080 8.30.2010 10-14-32 PM.png
    37.6 KB · Pregleda: 119
Evo i mog kingstona,oslabio je znatno sto se tice performansi,cak na oko vidljivo,ne znam gde gresim.Instaliran je win7 64bit na njega dva puta bez erase-a znaci samo format,prvi put na desktop koji koristim za igre,a onda sam ga stavio u netbook i reinstalirao sistem i koristio za download.
Nemogu da pronadjem ni jedan program za vracanje u prvobitno stanje,svuda se spominju ocz drajvovi,inteli itd,ali nigde ovaj moj 425/s2,a ne bih da ga zakljucam ili nesto zeznem.
Taj trim koji bi trebao da spreci ovakve padove performansi ne znam ni dali radi uopste ni kako to da proverim.
Evo slike kako je to izgledalo kad sam ga kupio i kako je sad:

1. Nije ti ovo pravi test za ssd diskove.
2. Koristi program http://www.heise.de/software/download/as_ssd_benchmark/66717
3. Ako je tvoj disk radjen u 34nm trebalo bi da mozes da ga flesnes sa Intelovim fw.
4. Za optimizaciju koristim Intel ssd optimizer. http://downloadcenter.intel.com/Detail_Desc.aspx?agr=Y&DwnldID=18455
5. Za proveru TRIM-a koristi crystal disk info http://crystalmark.info/?lang=en

425/s2 je V model, koji je jmicron, gen2 ispod haube i nema nikakve veze sa intelom, tako da tesko da bi mu intel optimizer ili jos gore intel fw radili.

1. Prije, 13. jul
  2. Sad, 2. septembar
  3. Informacije o ssd-u

Prilozi

• as-ssd-bench KINGSTON SSDNOW  13.6.2010 17-54-49.png
    as-ssd-bench KINGSTON SSDNOW 13.6.2010 17-54-49.png
    37.9 KB · Pregleda: 120
  • as-ssd-bench KINGSTON SSDNOW  2.9.2010 22-03-12.png
    as-ssd-bench KINGSTON SSDNOW 2.9.2010 22-03-12.png
    38.3 KB · Pregleda: 110
  • Untitled 3.png
    Untitled 3.png
    53.6 KB · Pregleda: 77
Posle 4 meseca rada na Kingston ssd disku, fleshovan sa Intel firmverom, pustio sam asd bench, cisto da vidim da li mu se fitness promenio. Intel ssd toolbox redovno koristim, posle neke velike deinstalacija ( igre, programi..) i rezultati su skoro isti.

Kakvi su rezovi ostalih clanova koji imaju ssd disk.

Borab sta mu dodje taj intel ssd toolbox i zasto ja nemam host writes?! Takodje da li je normalno da bude 94% u zdravlju diska...moze li se to nekako popraviti?!

edit: posto je moj disk nov, ja cu da stavim fotke sad pa ce za par meseci onda da uporedjujemo ;)

Prilozi

• crysmark.jpg
    crysmark.jpg
    167.9 KB · Pregleda: 79
  • as ssd old.jpg
    as ssd old.jpg
    89 KB · Pregleda: 71
  • Atto new.jpg
    Atto new.jpg
    111.9 KB · Pregleda: 51
  • crystalmark old.jpg
    crystalmark old.jpg
    77.6 KB · Pregleda: 58
  • Hd Tach.jpg
    Hd Tach.jpg
    173.2 KB · Pregleda: 66
Poslednja izmena:
Ajd` da se i ja ubacim sa friškim SSD-om koji mi je juče stigao, mada se još uvek učim oko podešavanja ovih stvari. Jedino što znam oko ovoga da moj Mushkin i Proday-ev OCZ imaju isti SandForce 1200 kontroler, koji je, kako pišu, najbolji za SSD-ove. Inače, jedini program koji sam koristio za testove je AS SSD Benchmark. Ostalo mi nije bitno, jer ovo radi kao munja, Windows 7 x64 mi se "preporodio". Jeste da je skupo, ali vredi...

Prilozi

• Image000.jpg
    Image000.jpg
    276.5 KB · Pregleda: 72
  • Image001.jpg
    Image001.jpg
    285.5 KB · Pregleda: 93
  • as-ssd-bench Mushkin MKNSSDCL 4.9.2010 12-29-01.png
    as-ssd-bench Mushkin MKNSSDCL 4.9.2010 12-29-01.png
    38.2 KB · Pregleda: 93
Poslednja izmena:
Otkud to da je Sandforce najbolji za SSDove?:)

Otkud to da je Sandforce najbolji za SSDove?:)

Pročitao sam na nekom testu u Overclockers Club da je SandForce trenutno najbrži kontroler za SSD diskove, brži od Samsungovog i Jmicron kontrolera. Kažem, ja tek počinjem da učim o ovim stvarima, a to sam pročitao na nekom testu OCZ SSDova. Ako likovi sa tog sajta lažu, onda su i mene slagali. ;)

Kako god, odabrao si pravi disk, odradi testove i baci slike da vidimo situaciju kakav je sad i kakav ce biti za 3 meseca recimo ;) Imas kod mene par postova iznad u cemu je sve preporucljivo testirati i koja podesavanja staviti!

Pročitao sam na nekom testu u Overclockers Club da je SandForce trenutno najbrži kontroler za SSD diskove, brži od Samsungovog i Jmicron kontrolera. Kažem, ja tek počinjem da učim o ovim stvarima, a to sam pročitao na nekom testu OCZ SSDova. Ako likovi sa tog sajta lažu, onda su i mene slagali. ;)
A jel brzi od Marvela? ;)
Doduse taj Sandforce je neprikosnoven kad je write speed u pitanju.:)

Kako god, odabrao si pravi disk, odradi testove i baci slike da vidimo situaciju kakav je sad i kakav ce biti za 3 meseca recimo ;) Imas kod mene par postova iznad u cemu je sve preporucljivo testirati i koja podesavanja staviti!

Iskreno, nisam ljubitelj testova, nisam to nikad koristio, mnogo mi je bitniji "osećaj" pri radu. Upotrebio sam onaj AS SSD Benchmark iz borab-ovog posta reda radi, mnogo mi je bitnije što se Adobe CS5 podiže za dve sekunde i sve što radim u njemu se izvršava najmanje 3x brže nego ranije. O ofisu da ne pričam, prava je milina videti Word 2010 koji se otvara za manje od jedne sekunde, a flash u Powerpointu radi u "riltajmu", firerfox kao da je oživeo...ma milina prava! Inače, hteo sam da uzmem isti disk kao što je tvoj, ali mi je zeznuto naći ga, pa mi je Mushkin bio drugi izbor (koristim njihov DDR3 RAM :) )

A jel brzi od Marvela? ;)
Doduse taj Sandforce je neprikosnoven kad je write speed u pitanju.:)

Ne znam da li je brži od Marvela (ili od DC comics-a ;) ) ali sam napisao da se još učim oko ovih stvari, pa sam pomenuo ono što sam pročitao na testu jednog SSD-a sa Overclockers sajta. Ali si me zaintrigirao. Koji SSD ima Marvell-ov kontroler, da pročitam neki review???

Ne znam da li je brži od Marvela (ili od DC comics-a ;) ) ali sam napisao da se još učim oko ovih stvari, pa sam pomenuo ono što sam pročitao na testu jednog SSD-a sa Overclockers sajta. Ali si me zaintrigirao. Koji SSD ima Marvell-ov kontroler, da pročitam neki review???
Crucial C300 ;)

Pisanje je tu manje bitna stvarcica. Sve preko 150-200mb/sec je po meni bespotrebno za 99% korisnika!

da, samo sto je tu vazno napomenuti jednu "sitnicu" > c300 je ssd baziran na sata-3 interfejsu ;)

treba reci i da, osim u citanju, Marvell-ov kontroler 88SS9174-BJP2 ne "blista" u okrsaju sa sandforce-om u pogledu pisanja, odnosno random iops-a.
Moze da radi i kao SATA2, i tu je opet brzi od Sandforce-a. ;)
Ja sam gore i napomenuo da je SF bolji u write-u, ali kao sto Proday rece, ipak je to manje bitno od citanja.:)

Zanimljivo je da neki ssdovi imaju temp senzor a neki ocigledno ne!!

Moze da radi i kao SATA2, i tu je opet brzi od Sandforce-a. ;)
Ja sam gore i napomenuo da je SF bolji u write-u, ali kao sto Proday rece, ipak je to manje bitno od citanja.:)

brzi i u sata-2? pa to je diskutabilno, imajuci u vidu da je teoretska brzina tog interfejsa od 3Gb/s ipak samo teoretska, a da je realan sata-2 max. transfer negde oko 286 MB/s.
na tu vrednost je sandforce i deklarisao svoj read transfer.

dakle, crucial-ova sata-3 read brzina pada u vodu na sata-2 interfejsu + losiji proizvod u celini (write & iops) ;)

Poslednja izmena:
Poslednja izmena:
aha, sada prelazimo na teren testova... da, procitao sam znacajan broj, izmedju ostalih i ovaj koji si naveo. u nekima se prednost daje marvelu, u nekima sandforce-u. verujem da ne pricas napamet i da si narocitu paznju posvetio zakljucku testa, a ne suvim, sporadicnim brojkama. slozices se da ipak kupujemo zaokruzen proizvod. e sad, taj zakljucak je prilicno uzdrzan u odnosu na crucial/marvel ;) pokusacu da "isecem" po nesto...
Kod:
The 128GB C300 tends to be [B][U]slower[/U][/B] than the 100GB SandForce drives while the 256GB C300 is about on par and sometimes faster. 
.....
The major [B][U]disadvantage for SandForce [/U][/B]is if you’re writing perfectly random or highly compressed data. 
.....
The C300 is clearly a drive made for Windows 7. [B][U]With no TRIM utility, poor 512-byte aligned performance and clear degradation over time with heavy random writes[/U][/B]...
.....
The 256GB version performs admirably regardless of workload, and even the 128GB drive is pretty fast.
But its performance drop over time just isn’t indicative of a next generation controller.
[U][B]I want to see less of a drop from peak to worst case scenario performance.[/B][/U]
.....
I don’t like that Crucial continued to sell C300s while the drives could potentially brick themselves, but the company gets points for being a name you can trust.
Particularly if paired with a good 6Gbps controller, the 256GB C300 is fast. As a result, the C300 is a good balance of high performance and reputable brand.
....
SandForce on the other hand is much smaller. [B][U]And in terms of degradation over time? I’m almost willing to say that SandForce is simply immune to it. Almost.[/U][/B]
.....
[B][U]If you’re running Windows 7, have a 6Gbps controller and want a 256GB drive, go Crucial.
If you’re running any other OS, are using RAID or can only afford a 128GB drive, go SandForce.[/U][/B]

sad, kako me sandforce ne placa (a verujem ni marvel tebe), vec ja potpomazem njegov razvoj kupovinom proizvoda (sutra :D), stvarno vise ne bih polemisao o tome ko je bolji...
u stilu anand-ovih poslednjih recenica - rasiri se koliki ti je guber, kupi ono sto mozes i uzivaj ;)

Poslednja izmena:
aha, sada prelazimo na teren testova... da, procitao sam znacajan broj, izmedju ostalih i ovaj koji si naveo. u nekima se prednost daje marvelu, u nekima sandforce-u. verujem da ne pricas napamet i da si narocitu paznju posvetio zakljucku testa, a ne suvim, sporadicnim brojkama. slozices se da ipak kupujemo zaokruzen proizvod. e sad, taj zakljucak je prilicno uzdrzan u odnosu na crucial/marvel ;) pokusacu da "isecem" po nesto...
Kod:
The 128GB C300 tends to be [B][U]slower[/U][/B] than the 100GB SandForce drives while the 256GB C300 is about on par and sometimes faster. 
.....
The major [B][U]disadvantage for SandForce [/U][/B]is if you’re writing perfectly random or highly compressed data. 
.....
The C300 is clearly a drive made for Windows 7. [B][U]With no TRIM utility, poor 512-byte aligned performance and clear degradation over time with heavy random writes[/U][/B]...
.....
The 256GB version performs admirably regardless of workload, and even the 128GB drive is pretty fast.
But its performance drop over time just isn’t indicative of a next generation controller.
[U][B]I want to see less of a drop from peak to worst case scenario performance.[/B][/U]
.....
I don’t like that Crucial continued to sell C300s while the drives could potentially brick themselves, but the company gets points for being a name you can trust.
Particularly if paired with a good 6Gbps controller, the 256GB C300 is fast. As a result, the C300 is a good balance of high performance and reputable brand.
....
SandForce on the other hand is much smaller. [B][U]And in terms of degradation over time? I’m almost willing to say that SandForce is simply immune to it. Almost.[/U][/B]
.....
[B][U]If you’re running Windows 7, have a 6Gbps controller and want a 256GB drive, go Crucial.
If you’re running any other OS, are using RAID or can only afford a 128GB drive, go SandForce.[/U][/B]

sad, kako me sandforce ne placa (a verujem ni marvel tebe), vec ja potpomazem njegov razvoj kupovinom proizvoda (sutra :D), stvarno vise ne bih polemisao o tome ko je bolji...
u stilu anand-ovih poslednjih recenica - rasiri se koliki ti je guber, kupi ono sto mozes i uzivaj ;)

Ovo sto si izvukao opet ne menja nista. Poenta svega je da je vecini korisnika read speed bitniji, i tu je Crucial kako god okrenes brzi, bio SATA2 ili SATA3. SF je na drugoj strani bolji u write speedu, i ima manju degradaciju posle nekog vremena.
Doduse, ovde u testovima je kao SF koriscen OCZ Vertex 2 koji je bolji od ostali SF based SSDove.
Da neko ne pomisli drugacije, Vertex 2 je fantastican disk, i za mene bi bio izbor broj 2 posle C300.:)

Borab sta mu dodje taj intel ssd toolbox i zasto ja nemam host writes?! Takodje da li je normalno da bude 94% u zdravlju diska...moze li se to nekako popraviti?!

edit: posto je moj disk nov, ja cu da stavim fotke sad pa ce za par meseci onda da uporedjujemo ;)

Intel ssd tb , sluzi da na svakih 7 dana preslozi prazan prostor na disku da bi se sve celije podjenako trosile.
94% nije normalno po meni. Nece moci da se popravi, jer bi u tom slucaju mogao da ga prodas kao polovnog, a 100% ispravnog. Kao sto nece moci da se obrise podatak o Host Writes.
A i koga je briga, kada ce za 2 godine tvoj i moj disk biti smesan po kapacitetu.

Vidim da koristis ahci drivere, za koliko ti se Win dize, ako je Win7 u pitanju ?
Znas ono:

Poslednja izmena:
Nisam znao za to... Mada nesto se tu meni cudno desava sto se nikako ne slaze :( Btw jel mogu ja da koristim taj ssd tb?! A ovo za 94% mi nije jasno; od prvog dana i prvog pokretanja crystal infoa tako stoji!!!
Inace desilo mi se za 10ak dana da mi komp zapuca 3 puta; ne daje znake zivota :(

Prilozi

• Karambol.jpg
    Karambol.jpg
    326.8 KB · Pregleda: 65
Nazad
Vrh Dno